Ο Γιάνγκος, ο Χαμζά και η… Μαρία

Τρία πρόσωπα ξεχώρισαν στην ενδέκατη αγωνιστική, δυο θετικοί πρωταγωνιστές, ο Βούκοβιτς και ο Γιουνές, και ένα ή καλύτερα μία, η αρνητική, η Μαρία Δέτση.

Ο Γιάνγκος, ο Χαμζά και η… Μαρία

Ο Βούκοβιτς λοιπόν αναπλήρωσε το κενό της απουσίας ενός ικανού σέντερ φορ στον Ολυμπιακό και με υποδειγματική κεφαλιά σε αντίθετη κίνηση προς τον Μέγιερι, έκανε το 2-1. Ήταν ο 12ος σκόρερ του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, αριθμός που δείχνει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα του γκολ, καθώς οι μοναδικοί που έστειλαν δυο φορές τη μπάλα στη δίχτυα είναι ο Φορτούνης και ο Χασάν. Και στα αξιοσημείωτα του εφετινού Ολυμπιακού, το γεγονός ότι για πέμπτη φορά πετυχαίνει γκολ στις καθυστερήσεις. Προηγήθηκαν Νάτχο με Αστέρα, Χασάν με Πανιώνιο, Μάνος με Απόλλωνα, Σισέ με Παναθηναϊκό. Στο Περιστέρι μάλιστα είδαμε την πρώτη εφετινή ανατροπή του Ολυμπιακού, χάρη στον …Υπουργό Άμυνας Γιάνγκος Βούκοβιτς, που πέρασε στην επίθεση.

Φαίνεται πως το έχει το γήπεδο του Παναιτωλικού να στιγματίζεται από διαιτητικές αποφάσεις και τα επακόλουθα τους, αφού μετά το θλιβερό περιστατικό του κομμένου αυτιού του Ράμου, φτάσαμε στη σημαία της Μαρίας Δέτση.

Ήταν 29 Φεβρουαρίου 1976, δίσεκτο έτος, όταν ο Θεσσαλονικιός διαιτητής Στέφανος Ράμος ανακάλυψε πέναλτι σε παραπάτημα του Σταύρου Σαράφη και λίγο αργότερα στο 2-0 του ΠΑΟΚ, οι 7000 θεατές έριξαν τα κάγκελα, επιτέθηκαν στον ρέφερι και του έκοψαν με δάγκωμα το αυτί. Από τότε κάθε φορά που ένας διαιτητής έκανε οφθαλμοφανές λάθος, η εξέδρα φώναζε «διαιτητή θυμίσου τον Ράμο και το αυτί σου».

Τα χρόνια πέρασαν, το πλήθος δεν είναι πλέον τόσο … βάρβαρο, γι αυτό και οι υποδείξεις της Μαρίας Δέτση στο ματς Παναιτωλικός-ΑΕΚ 2-1 θα μείνουν στην ιστορία, χωρίς βίαιες πράξεις. Μιλάμε για ρεσιτάλ κακών υποδείξεων που όμοιες τους δύσκολα θα βρούμε σε ματς Σούπερ Λιγκ.

Το ακυρωθέν γκολ του Παναιτωλικού στο 0-0 έβγαζε μάτια , αφού ο Ουίλιαν του γηπεδούχου ήταν τουλάχιστον δυο μέτρα πίσω από τον τελευταίο αμυντικό της ΑΕΚ και μετά την κεφαλιά του, υπήρξε αυτογκόλ του Μπακάκη. Ουδείς διαμαρτυρήθηκε από την ΑΕΚ, τα μάτια όμως όλων στράφηκαν στην καλλονή Μαρία Δέτση. Όχι για να τη θαυμάσουν, αλλά επειδή έμεινε στήλη άλατος με σηκωμένη σημαία. Το… ρεσιτάλ συνεχίσθηκε, όταν η ίδια κυρία, ήταν σε λάθος θέση και δεν είδε ότι στο γκολ της ΑΕΚ ο Σιμόες ήταν οφσάιντ. Ήταν τουλάχιστον δυο μέτρα πίσω από τον σκόρερ η επόπτης. Δυο μέτρα οφσάιντ ήταν και ο Πόνσε στο 89΄, παρά λίγο να γίνει το 2-2, αλλά η βοηθός τίποτα, το χέρι κατεβασμένο.

Η 26χρονη Αθηναία Μαρία Δέτση είναι η δεύτερη γυναίκα στον πίνακα της Λίγκας φέτος, μετά την Χρύσα Κουρομπίλια και έκανε ντεμπούτο στο Περιστέρι, στον αγώνα του Ατρόμητου με την Ξάνθη, ενώ έχει και σήμα ΦΙΦΑ. Η νεαρή βοηθός ήταν αθλήτρια του επτάθλου με απολογισμό μάλιστα, τρία χάλκινα πανελλήνια μετάλλια, ένα στην κατηγορία νέων γυναικών και δύο στον κλειστό στίβο στο πένταθλο .Ήταν επίσης αριστούχος της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών με βαθμό πτυχίου 9,46, ο μεγαλύτερος όλων των εποχών στη Σχολή.

Το βιογραφικό της είναι εντυπωσιακό . Ολοκλήρωσε τις σπουδές της το 2014 με ειδικότητα στα «άλματα του στίβου» ενώ την ίδια χρονιά παρουσίασε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδαγωγικής, πειραματική εργασία με θέμα «Εναλλακτικοί τρόποι διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο». Έχει εργαστεί στις ακαδημίες στίβου του Πανελληνίου και παράλληλα ετοιμάζει αθλητές για στρατιωτικές σχολές και ΤΕΦΑΑ, καθώς και ενήλικες για τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Συνεχίζει τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών στην ειδικότητα «Εργοφυσιολογία, Διατροφή και Ποιότητα ζωής».

Σούπερ βιογραφικό, αλλά από διαιτητική αντίληψη ουδέν, δεν φταίει όμως η κοπέλα για το χάλι της ελληνικής διαιτησίας και κακώς συγκέντρωσε το ανάθεμα του κόσμου. Υπεύθυνος είναι ο αρχιδιαιτητής Περέιρα, με μηνιαίο μισθό 22.000 ευρώ παρακαλώ. Ο άνθρωπος που εκδιώχθηκε από την Πορτογαλία, από το ίδιο πόστο, με τον διαιτητή Φερέιρα να καταγγέλλει ότι του έλεγε συχνά-πυκνά «να προσέχεις την Μπενφίκα»

Και σαν να μην έφταναν τα σαββατιάτικα, την Κυριακή καμαρώσαμε τον Ευαγγέλου και τους συνεργάτες του να μη βλέπουν τον Γιαννούλη να ρίχνει αγκωνιά στον Ποντένσε στο πρώτο ημίχρονο και στη συνέχεια να βρίζει χυδαία τον επιθετικό του Ολυμπιακού. Ο ορισμός της αποβολής και του πέναλτι, όχι όμως για τα … πουλέν του Περέιρα.

Και φτάνουμε στον τρίτο της παρέας, τον Χαμζά Γιουνές. Τι έκανε ο Τυνήσιος παίκτης του Άρη; Κατάφερε να πετύχει δύο γκολ σε 78 δευτερόλεπτα στο Ηράκλειο και μάλιστα στο 93΄και στο 94΄. Αυτό κι αν είναι ρεκόρ…