Γιατί το μεγάλο ατού του Ατρόμητου είναι ο Κάναντι

Οι μαρτυρίες εκ των έσω αλλά και τα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν του λόγου του αληθές.

Γιατί το μεγάλο ατού του Ατρόμητου είναι ο Κάναντι

Έχω μιλήσει με όλους στον Ατρόμητο κατά καιρούς (με τους παίκτες, με τον ιδιοκτήτη, με τον τεχνικό διευθυντή, με τον προπονητή, ως και με τον προπονητή τερματοφυλάκων), όλοι μου έχουν πει ότι ο Κάναντι έχει ένα μεγάλο ατού: Γυρίζει τα παιχνίδια με τις αλλαγές του!

Κάθισα λοιπόν και έκανα μια έρευνα στα μέχρι τώρα ματς του Ατρόμητου στο πρωτάθλημα. Αυτό που είδα είναι εντυπωσιακό. Προσέξτε πώς γυρίζουνε τα ματς μετά τις αλλαγές του Κάναντι. Και δεν βάζω τις αμυντικές αλλαγές του, δηλαδή αυτές που κάνει όταν ο Ατρόμητος είναι μπροστά στο σκορ και θέλει να το κρατήσει. Βάζω μόνο τις κινήσεις που κάνει και έπειτα από λίγο σκοράρει.

Ας ξεκινήσουμε αντίστροφα. Με το ματς της προηγούμενης αγωνιστικής (της 10ης) στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ. Γέρνει ο αγωνιστικός χώρος υπέρ της γηπεδούχου ΑΕΚ, χάνει ευκαιρίες και αρχίζει τα «μαγειρέματα» ο Κάναντι. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο «μαγείρεμα»!

Παίρνει τον Σάκιτς σε αυτό το ματς (δεξί μπακ είναι ο άνθρωπος) και τον βάζει κόφτη στην ευθεία με Μάντσον και Μπουσούλατζιτς (προσέξτε ονόματα, με τι μπάτζετ ο άνθρωπος προχωράει. Έχουν νοικοκυριό όμως εκεί). Παίζει με Κιβρακίδι δεξί μπακ. Πάει τον Μπρούνο στα δεξιά. Στο '65 βγάζει τον Ουγκράι που ήταν ο ήρωας του προηγούμενου αγώνα με τον ΠΑΟΚ, και βάζει τον Ενσικουλού για να πάει αριστερά και να παίζει στην ουσία με δύο προωθημένους, τον Κουλούρη και τον Ενσικουλού. Πάει τον Σάκιτς αριστερό μπακ (!) και προωθεί τον Γιαννούλη αριστερά μπροστά του! Στο '86 βάζει τρίτο στόπερ, κάνοντας πάλι ντόμινο. Βγάζει Κιβρακίδη, βάζει Καρασαλίδη, και μετακινεί τον Σάκιτς δεξί μπακ! Ο άνθρωπος με ένα συνδυασμό εσωτερικών και εξωτερικών αλλαγών, το έχει... τερματίσει ως το '86. Αυτός ο Σάκιτς παίζει... έξω φρενών, λες και είναι τραμ έχει αλλάξεις τις θέσεις. Και στο '88 σκοράρει ο Ατρόμητος, 0-1! Και στο '90 κάνει το 0-2! Νικάει εκτός έδρας στο ντέρμπι κορυφής.

Πάμε στο αμέσως προηγούμενο ματς, 9η αγωνιστική. Με τον ΠΑΟΚ. Το... στημένο που έλεγαν (εγώ πήγα κόντρα από πριν με κίνδυνο να εκτεθώ, αλλά το πίστευα ότι ο Ατρόμητος θα του κόψει βαθμούς του ΠΑΟΚ). Προσέξτε υλικό που έχει στη διάθεσή του ο Κάναντι για αυτό το ματς. Διαβάστε ονόματα να... πέσεις κάτω που λέει και μια ψυχή. Δεν παίζουν οι 3 καλοί δανεικοί, ο Κουλούρης, ο Γιαννούλης, ο Χατζηισαίας, τραυματίζεται και ο Βασιλακάκης στο μεσοβδόμαδο ματς Κυπέλλου που έχει πάει ο Ατρόμητος και έχει ρίξει 6άρα (!) στην έδρα του Ηρακλή!

Και τι κάνει ο Κάναντι με τον ΠΑΟΚ. Δύο αλλαγές από το ημίχρονο! Και βγάζω συνέντευξη του Μέγιερι μετά (τα πάντα όλα, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, σχόλιο), ο οποίος Μέγιερι μου λέει ότι έχει πάθει πλάκα με τον προπονητή αυτόν (και γνώρισε σπουδαίους προπονητές στον Ολυμπιακό), δεν περίμενε να βγάλει από το ημίχρονο δύο συμπαίκτες του οι οποίοι δεν έπαιζαν άσχημα, αλλά δικαιώθηκε ο προπονητής ο οποίος έχει μάτι όπως είπε.

Στο '40 κάνει το 0-1 ο ΠΑΟΚ. Στο ημίχρονο κάνει δυο επιθετικές αλλαγές ο Κάναντι, βάζει Κωτσόπουλο στη θέση του Μούγιακιτς και Ενσικουλού στη θέση του Στρούγγη. Και ισοφαρίζει στο '73 ο Ουγκράι! Στο '87 βάζει και τον Ούμπιδες αντί του Μπρούνο και άντε γεια. Η μόνη ομάδα που έχει κόψει βαθμούς από τον ΠΑΟΚ ως τώρα. Με μισή ομάδα.

Αμέσως προηγούμενη αγωνιστική, 8η. Με Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Ματς ροντέο. Στο '30 ο Κόρμπος 1-0. Στο '35 ο Κουλούρης 1-1. Αλλαγές Κάναντι στο '69 Βασιλακάκης σε θέση Μούγιακιτς, στο '78 Κωτσόπουλος αντί Ουγκράι, στο '87 Ούμπιδες αντί Σάκιτς αφού στο ίδιο λεπτό έχει σκοράρει ο Πανιώνιος και ισοφαρίζει στο τελευταίο λεπτό ο Ατρόμητος! Δεν έχει χάσει πουθενά φέτος, έχει και άστρο.

7η αγωνιστική, συνεχίζουμε αντίστροφα. Προσέξτε εδώ. Με Αστέρα Τρίπολης στο Περιστέρι. Το ματς είναι 2-1 στο '61 υπέρ του Ατρόμητου. Καμία αλλαγή ο Κάναντι ως τώρα. Ισοφαρίζει ο Μανιάς στο '64 σε 2-2. Στο ίδιο λεπτό ο Κάναντι βάζει Μούγιακιτς στη θέση Βασιλακάκη και στο '81 κάνει δύο ακόμα αλλαγές μαζεμένες. Κωτσόπουλο αντί Ουγκράι, Ούμπιδες αντί Μπρούνο. Και βάζει το νικητήριο γκολ στο '88! Με τον Κουλούρη.

Ο Κουλούρης φαίνεται ως σκόρερ, αλλά για να φτάσει η μπάλα σε αυτόν παλεύουν όλοι οι άλλοι, και παλεύει και ο προπονητής από τον πάγκο. Αν παρατηρήσατε, έχει και συγκεκριμένα ζευγάρια που χρησιμοποιεί στις αλλαγές, στο έμπα εσύ, έβγα εσύ.

Να μην σας δώσω όλα τα ματς και σας κουράσω, η καλή μέρα λένε φαίνεται από το πρωί. Πρεμιέρα, πρώτη αγωνιστική Παναιτωλικός-Ατρόμητος 1-2. Στο '42 είναι το ματς 1-1. Στο '66 κάνει δύο αλλαγές μαζί ο Κάναντι. Βγάζει Μανούσο και Ούμπιδες, βάζει Μπρούνο και Μούγιακιτς. 10 λεπτά μετά, στο '76, μπαίνει το νικητήριο γκολ, 1-2!

Τυχαίο δεν είναι τίποτα. Όποιος κάνει καλή δουλειά, πρέπει να υπάρχει αξιοκρατία και να αναγνωρίζεται. Στη ζωή βέβαια δεν υπάρχει εύκολα αξιοκρατία. Αργά ή γρήγορα όμως η καλή δουλειά αναγνωρίζεται. Και σε σέβονται αν κάνεις καλά τη δουλειά σου.

Οι τρομεροί αριθμοί του Ατρόμητου στο 1/3 του πρωταθλήματος

Ο Ολυμπιακός παίζει εκτός έδρας με τη δεύτερη καλύτερη ομάδα στο 1/3 του πρωταθλήματος, προσέξτε τα τρομερά στατιστικά του Ατρόμητου:

Είναι δεύτερος στη βαθμολογία πίσω από τον ΠΑΟΚ, είναι αήττητος έχοντας παίξει και με ΠΑΟΚ (χωρίς 4 βασικούς του παίκτες) και με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (διπλό της έκανε), είναι 4 βαθμούς πάνω από τον Ολυμπιακό, 4 βαθμούς πάνω από την ΑΕΚ (βάζω και τους τρεις βαθμούς που πήρε μέσα στα γήπεδα), έχει τον πρώτο σκόρερ στο πρωτάθλημα, τον Κουλούρη, ο οποίος μόνος του έχει βάλει τα διπλάσια γκολ και από τους τρεις μαζί σέντερ φορ του Ολυμπιακού! 8 γκολ ο Κουλούρης στο πρωτάθλημα, 2 ο Χασάν, 1 ο Γκερέρο, 1 ο Μάνος. Ο σέντερ φορ του Ατρόμητου έχει βάλει μάλιστα μόνος του πιο πολλά από όλους τους παίκτες της μπροστινής τριάδας του Ολυμπιακού (4 οι τρεις σέντερ φορ, 1 ο Λάζαρος, 1 ο Ποντένσε).

Ο Ατρόμητος επίσης είναι μόνο 1 γκολ πίσω από την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα (ΠΑΟΚ και ΑΕΚ). Και δεν είναι απλά αήττητος, αλλά έχει και τις περισσότερες νίκες στο πρωτάθλημα από όλες τις ομάδες εκτός του ΠΑΟΚ! Δηλαδή όχι κατενάτσιο.

Το απορίας άξιο περιστατικό στο προπονητικό κέντρο

Υπάρχει ένα περιστατικό που δεν έχω γράψει ποτέ. Δεν σπάω οφ δε ρέκορντ, δεν μου είπε κανείς να μην το γράψω. Εγώ δεν ήθελα πριν, για να μην εκθέσω τον άνθρωπο. Αλλά τώρα δεν το έχει ανάγκη, έχει αποδείξει την αξία του. Δεν έφταιγε άλλωστε εκείνος. Κάποιος καραγκιόζης τον είχε παραπληροφορήσει εσκεμμένα.

Είναι τα μέσα της σεζόν πέρσι και πάω στο προπονητικό κέντρο του Ατρόμητου για συνέντευξη με τον Κάναντι. Έχω ξαναγράψει ότι οι άνθρωποι εκεί δίνουν ρεσιτάλ στην επικοινωνιακή πολιτική διότι κάνουν το απλό που λέει «αφήνουμε να αναδεικνύονται τα θετικά μας».

Συναντώ λοιπόν τον Κάναντι, ένας πολύ ευχάριστος άνθρωπος, δεν είναι τυχαίο ότι τον αγαπούν οι παίκτες του, έχει χιούμορ, δεν είναι κομπλεξικός. Και είναι ταπεινός, όπου του έλεγα να με ακολουθεί για τη φωτογράφηση το έκανε. Τον πήγα στον αγωνιστικό χώρο, μετά στο γυμναστήριο, μετά στη σάουνα, μετά στις πισίνες, φιλικός και με το φωτογράφο με τον οποίο... τσακωνόταν κάνοντας πλάκα για ένα ματς με τον Πανιώνιο διότι ο φωτογράφος ήταν Πανιώνιος.

Του λέω λοιπόν σε μια στιγμή εκτός συνέντευξης: «Την εφημερίδα μας τη διαβάζουν κατά συντριπτική πλειοψηφία οπαδοί του Ολυμπιακού. Το ξέρετε φυσικά ότι ο Ολυμπιακός είναι η πιο δημοφιλής ομάδα στην Ελλάδα και μοιάζει με την Μπενφίκα στην Πορτογαλία». Η αντίδρασή του ήταν σαν να τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα! Μου λέει έκπληκτος «αλήθεια»; Του λέω «δεν το γνωρίζετε ότι ο Ολυμπιακός είναι μακράν η πιο λαοφιλής ομάδα στην Ελλάδα και έχει μαζί του σχεδόν τη μισή χώρα»; Δεν το ήξερε! Δεν ήξερε καν ότι ο Ολυμπιακός έχει τους περισσότερους φιλάθλους στη χώρα. Κάποιος τον είχε παραπληροφορήσει εσκεμμένα.

Το μόνο που έχει αντιπαθητικό πάνω του αυτός ο προπονητής, είναι ότι μιλάει... γερμανικά. Αυστριακά δηλαδή, που είναι όμως σαν τα γερμανικά. Για όσους δεν το ξέρουν, η Αυστρία ήταν και αυτή αυτόνομη επαρχία της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, όπως ακριβώς η Βαυαρία, όσο Γερμανοί είναι οι Βαυαροί, άλλο τόσο Γερμανοί είναι και οι Αυστριακοί. Καθολικοί άλλωστε αμφότεροι, σε αντίθεση με τους προτεστάντες πιο βόρεια.