Το δράμα του Ατρόμητου

Πίσω από τις κουρτίνες της ευτυχίας που έχει φέρει η αήττητη πορεία του Ατρομήτου στο φετινό πρωτάθλημα, κρύβεται ένα δράμα που λίγοι έχουν αντιληφθεί: Η τρανταχτή απουσία φιλάθλων από το γήπεδο του Περιστερίου.

Το δράμα του Ατρόμητου

Είναι να απορεί κανείς: Πως γίνεται μια ομάδα που ανταγωνίζεται τον ΠΑΟΚ για την 1η θέση, μια ομάδα που διεκδικεί την έξοδό της στο Τσάμπιονς Λιγκ να προκαλεί τόσο μεγάλη αδιαφορία στον κόσμο των Δυτικών προαστίων-και όχι μόνο;

Οι αριθμοί, που λένε πάντα την αλήθεια, στην περίπτωσή μας λένε ότι στους πέντε μέχρι τώρα αγώνες του ο Ατρόμητος έχει κόψει όλα κι όλα 4.784 εισιτήρια και, με μέσο όρο 797 εισιτήρια ανά παιχνίδι, κατέχει την τελευταία θέση στη σχετική λίστα!

Την ίδια στιγμή που η Λίγκα επαίρεται ότι έχει σημειωθεί αύξηση των εισιτηρίων στο φετινό πρωτάθλημα (σε 78 παιχνίδια έχουν κοπεί κατά μέσο όρο 6.320 εισιτήρια, ενώ στο περσινό ήταν 4.237 ανά αγώνα) στο Περιστέρι τρέμουν κάθε που πλησιάζει η ώρα της καταμέτρησης.

Η διαδικασία αυτή ποτέ δεν κρατά πολύ. Γιατί πόση ώρα χρειάζεται για να μετρηθούν τα 542 εισιτήρια που κόπηκαν με την Ξάνθη, τα 587 με τη Λάρισα, τα 631 με τα Γιάννινα, τα 635 με τη Λαμία ή τα 754 με τον Αστέρα Τρίπολης; Μόνο με τον ΠΑΟΚ (1.635 εισιτήρια) πήρε λίγο παραπάνω…

Και άλλοι σύλλογοι της Σούπερ Λιγκ αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την προσέλκυση κοινού. Βρέξει χιονίσει όμως, μαζεύουν πάνω από 1.000 άτομα στις εξέδρες και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις πέφτουν κάτω από αυτό το όριο. Ενώ στον Ατρόμητο η κατάσταση αυτή έχει παγιωθεί. Θα πρέπει να γκρεμιστεί κανένας φούρνος, με άλλα λόγια να έρθει κανένας ΠΑΟΚ ή όπως την Κυριακή κανένας Ολυμπιακός για να ζωντανέψει κάπως η εξέδρα.

Και να σκεφθεί κανείς ότι το Περιστέρι είναι ο 8ος πολυπληθέστερος Δήμος στη χώρα. Με 139.981 κατοίκους (στοιχεία του 2016), έρχεται σε πληθυσμό αμέσως μετά τον Βόλο και μπροστά από τα Γιάννινα και τα Χανιά!

Αν μάλιστα σε αυτούς τους 140.000 προσθέσουμε τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών (Ίλιου, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Πετρούπολης) προκύπτει ένα τεράστιο φίλαθλο κοινό που ωστόσο παραμένει παγερά αδιάφορο απέναντι στη μοναδική ομάδα που εκπροσωπεί τη Δυτική Αττική στη Σούπερ Λιγκ!

Σίγουρα, αλλιώς τα περίμενε ο Γιώργος Σπανός όταν, πριν από 13 χρόνια, μετακόμιζε την ισχυρή αλλά παντέρμη ομάδα της Χαλκηδόνας από τη Νίκαια στο Περιστέρι, «εις σάρκα μία» με τον παραπαίοντα εκείνη την εποχή στη Β΄ Εθνική Ατρόμητο, στηρίζοντας πολλά στη λαοφιλία του ιστορικού συλλόγου για να πετύχει το εγχείρημα.

Λεγόταν τότε ότι παρά τις εξαιρετικές πορείες στην Α΄ Εθνική, έχοντας ανέβει από το τοπικό Πειραιά μέσα σε πέντε χρόνια, το κοινό της Χαλκηδόνας αποτελείτο κατά βάση από εργαζόμενους του ομίλου πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ του Σπανού ενώ ο Ατρόμητος, παρά την κατάντια του, εξακολουθούσε να συγκεντρώνει διπλάσιους και τριπλάσιους θεατές στους αγώνες του.

Να όμως που σιγά-σιγά ήρθε ο καιρός και ο κόσμος του Ατρόμητου αραίωσε σε τέτοιο βαθμό που φτάσαμε στο σημείο σήμερα να πηγαίνουν στο γήπεδο λιγότεροι και από τους εργαζόμενους στην ΕΤΕΚΑ. Έτσι δεν μπορεί να επιβιώσει καμιά ΠΑΕ. Σκέφτομαι τον Γιώργο Σπανό. Πραγματικά, θα πρέπει να είναι πολύ Ατρόμητος για να αντέχει.