Ας ξανακάνουν αυτοκριτική!

Πολύ ωραία (και ορθή) η συζήτηση για τη διαιτησία, αλλά ο Πέδρο Μαρτίνς και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού πρωτίστως θα πρέπει να κοιτάξουν τον καθρέφτη τους.

Ας ξανακάνουν αυτοκριτική!

Τι είχε πει δύο μέρες πριν από το παιχνίδι με τον Άρη ο Μαρτίνς και οι παίκτες του; Ότι θα πρέπει να κάνουν μία αυτοκριτική όλοι τους, ότι δεν χωρούν άλλες δικαιολογίες, ακόμα και συζήτηση για τη διαιτησία είχε γίνει ότι αν ο Ολυμπιακός παίζει σαν... Ολυμπιακός θα κερδίσει οποιεσδήποτε διαιτητικές αποφάσεις.

Τότε είχαν μιλήσει και παίκτες με πρώτους-πρώτους τους αρχηγούς. Ο Τοροσίδης είχε πει αρκετά πράγματα που αφορούσαν τη νοοτροπία της ομάδας, το πώς θα πρέπει να μπαίνουν οι “ερυθρόλευκοι” στα ματς. Παλιά καραβάνα ο “Τόρο”, δεν μασάει τα λόγια του.

Όλα αυτά στις 2 Νοεμβρίου. Και τι συνέβη; Φτάσαμε εννιά μέρες αργότερα να ξανασυζητάμε για τη διαιτησία και να μην γίνεται πρωτίστως μία αυτοκριτική, έστω και από τον προπονητή στη συνέντευξη Τύπου.

Προσοχή: Δεν λέμε ότι δεν έγιναν λάθη χθες από τον Ελβετό. Προφανώς και θα μπορούσε να δώσει το χέρι στον Μακέντα στο 84'. Ή του Χατζηγιοβάννη στο 85'.

Γιατί όμως να στεκόμαστε ΜΟΝΟ σε αυτές τις δύο φάσεις; Γιατί να ασχολούμαστε μόνο με τα δύο πέναλτι απέναντι σε ΑΥΤΟΝ τον Παναθηναϊκό;

Κι όταν λέμε “ΑΥΤΟΝ” εξηγούμαστε: Το “τριφύλλι” είχε στην 11άδα του παιδιά από τις ακαδημίες του (Χατζηγιοβάννη, Μπουζούκη, Μαυρομμάτη). Είχε ποδοσφαιριστές που δεν “έπιασαν” σε άλλες μεγάλες ομάδες (Πούγγουρας, Κολοβέτσιος). Στο τελευταίο 20λεπτο - στο σούπερ 20λεπτο για την ακρίβεια του Παναθηναϊκού – το “τριφύλλι” έπαιζε με... 9 παίκτες. Ο Μουνιέ έπαιζε με “τούμπανο” αστράγαλο και ο Μακέντα με σφίξιμο στον οπίσθιο μηριαίο.

Συγχωρέστε με, αλλά εγώ τον Ολυμπιακό τον είχα μάθει στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό να μπαίνει με το μαχαίρι στα δόντια κι όχι να κάνει την πρώτη του σοβαρή ευκαιρία στο 38' (Ποντένσε), τη δεύτερη στη φάση του γκολ που ακυρώθηκε του Λάζαρου (48') και την τρίτη στο 76' (κεφαλιά Γκιγιέρμε).

Να σας θυμίσουμε πώς έμπαινε ο Ολυμπιακός στα λεγόμενα “πέτρινα χρόνια”, γνωρίζοντας από πριν ότι θα είχε κόντρα διαιτησία. Να σας θυμίσουμε πώς κέρδιζε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και την ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια κόντρα σε όλους και σε όλα; Να σας θυμίσουμε πιο πρόσφατα ντέρμπι με διαιτητή τον Σιδηρόπουλο που οι Πειραιώτες μοίραζαν “τριάρες” σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό;

Φτάσαμε δηλαδή να λέμε για “καταιγιστικό” Ολυμπιακό, επειδή – πράγματι – οι “ερυθρόλευκοι” σφυροκοπούσαν τον Παναθηναϊκό στο τελευταίο 20λεπτο; Μα αν δεν τον “σφυροκοπούσαν” και στο τελευταίο 20λεπτο με όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω για ΑΥΤΟΝ τον Παναθηναϊκό, τότε το πρόβλημα θα ήταν τεράστιο.

Το θέμα λοιπόν είναι γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο τελευταίο 20λεπτο.

Το χθεσινό ματς με τον Παναθηναϊκό δεν είχε καμία σχέση με αυτό κόντρα στον ΠΑΟΚ. Τον “Δικέφαλο” τον... κατάπιε ο Ολυμπιακός, απλώς δεν κατάφερε να σκοράρει. Χθες ξύπνησε αργά και όντως αν σκόραρε π.χ. με ένα πέναλτι στο 84' ή στο δοκάρι του 87', τότε έκανε “μπαμ” από μακριά ότι θα το γυρνούσε το ματς. Ακόμα κι αν έμεναν δύο λεπτά ακόμη και το ματς έληγε στο 101', είχε σοβαρές πιθανότητες να το ανατρέψει το 0-1, έχοντας ισοφαρίσει στο 94' με τον Σισέ.

Ε και; Είναι λογική αυτή ο Ολυμπιακός να κυνηγάει σαν τρελός τα αποτελέσματα στα... χασομέρια; Το έκανε με τον Αστέρα, το έκανε με τον Πανιώνιο, το έκανε με τον πολύ αδύναμο Απόλλωνα, το έκανε και με ΑΥΤΟΝ τον Παναθηναϊκό (με όλο τον σεβασμό προς το “τριφύλλι” και στην προσπάθεια που κάνουν οι ποδοσφαιριστές του Δώνη). Εδώ κόντεψε μετά το γκολ του Κάτσε να δεχτεί και δεύτερο γκολ από τον Ινσούα και θα καθίσουμε να αναλώσουμε όλη τη συζήτηση για τη διαιτησία;

Φυσικά και θα μιλήσουμε και για τις διαιτητικές αποφάσεις. Ωστόσο, όλοι ήξεραν τι εμπόδια θα συναντήσουν οι “ερυθρόλευκοι” στο κομμάτι “διαιτησία” τη φετινή σεζόν. Κι έλεγαν ότι ήταν προετοιμασμένοι...

Ας γίνει λοιπόν πρώτα μία αυτοκριτική και ας ξαναμαζευτούν οι παίκτες και ο Μαρτίνς για να ξαναμιλήσουν για τα αγωνιστικά θέματα της ομάδας. Άλλωστε, οι ίδιοι το έλεγαν προ δεκαημέρου ότι “τέλος οι δικαιολογίες”, γνωρίζοντας ότι θα είχαν προβλήματα τη φετινή σεζόν από τις σφυρίχτρες.

Και με συγχωρείτε: Και με κόντρα διαιτησία ένας Ολυμπιακός με το μαχαίρι στα δόντια θα έπαιρνε... σβάρνα και τον Απόλλωνα και τον Πανιώνιο και ΑΥΤΟΝ τον Παναθηναϊκό που είχε χάσει τα αβγά και τα πασχάλια στο τελευταίο 20λεπτο. Δεν θα φτάναμε στο 90φεύγα...

Ο Κούτρης πάντως έκανε το πρώτο βήμα αυτοκριτικής μέσω των δηλώσεών του. Είπε ότι πρώτοι υπεύθυνοι για το χθεσινό 1-1 είναι οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές.