Ολυμπιακός: Η παγίδα του Μεντιλίμπαρ, ο Όρτα και η «μάχη» του κέντρου

Ο Μεντιλίμπαρ πήρε το ρίσκο να παίξει φουλ επίθεση με τον Παναθηναϊκό και να αφήσει τον Όρτα μόνο του στη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού δίπλα στον Έσε.

Ολυμπιακός: Η παγίδα του Μεντιλίμπαρ, ο Όρτα και η «μάχη» του κέντρου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ «διάβασε» με συγκεκριμένο τρόπο το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Θεώρησε ότι βάζοντας δύο επιθετικούς θα πιέσει τους αμυντικούς των «πράσινων» και θα τους δημιουργήσει προβλήματα.

Επί της ουσίας ο Βάσκος έπεσε ο ίδιος στην παγίδα που πήγε να στήσει στον Παναθηναϊκό. Για να βάλει δύο επιθετικούς αναγκάστηκε να βγάλει έναν χαφ, άρα να αδειάσει το κέντρο του. Ο χάφ που επέλεξε να αφήσει εκτός ενδεκάδας ήταν ο Τσικίνιο και προτίμησε τον Όρτα για να παίξει δίπλα στον Έσε.

Στο μυαλό του Μεντιλίμπαρ υπήρχε η σκέψη πως ο Όρτα θα μπορούσε να δημιουργήσει φάσεις γιατί είναι ένας χαφ που μπορεί να περάσει πάσες και να φτιάξει και κάθετο ποδόσφαιρο. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως δεν είναι χαφ που μπορεί να κρατήσει μόνος του όλο το κέντρο.

Ο Έσε έτρεχε παντού να καλύψει τις τρύπες, ο Όρτα είχε χαθεί ανάμεσα στους κεντρικούς μέσους του Παναθηναϊκού με αποτέλεσμα ο Μεντιλίμπαρ να χάσει και ένα σημαντικό εργαλείο του από τη μεσαία γραμμή. Ο Πορτογάλος μέσος έχει τρομερή ποιότητα, μπορεί να πιέσει ψηλά, να κλέψει μπάλες και να φτιάξει παιχνίδι, αλλά σε ένα τέτοιο ματς με τον αντίπαλο να έχει τρεις παίκτες στη μεσαία γραμμή δεν είναι εύκολο να κρατήσει το κέντρο.

Ο Ολυμπιακός έχασε έτσι τη μάχη της μεσαίας γραμμής και από τον Όρτα δεν πήρε στην ουσία απολύτως τίποτα. Και με την εικόνα που είχε ο Πορτογάλος μέσος σε αυτό το παιχνίδι αδικήθηκε, διότι πράγματι στα προηγούμενα ματς έδειξε ότι είναι ένας πολύ ποιοτικός ποδοσφαιριστής.