Η επιτυχία από την αποτυχία, ένα γκολ του Χασάν, δρόμος…

Επιστρέψαμε στο ξεκίνημα της σεζόν με τα πρώτα επίσημα παιχνίδια του Ολυμπιακού, τότε που όλοι μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τον κόουτς Πέδρο Μαρτίνς.

Η επιτυχία από την αποτυχία, ένα γκολ του Χασάν, δρόμος…

Τότε που ο Ολυμπιακός μοίραζε τεσσάρες και πεντάρες σε Λουκέρνη, ΠΑΣ κι έπαιρνε ευρωπαϊκές προκρίσεις κόντρα σε Ελβετούς και Αγγλους….

Επιστρέψαμε σε προ τριμήνου εποχή, εξ αιτίας της νίκης του Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη, γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο Ελληνας κρίνει ανάλογα με το αποτέλεσμα. Ετσι εύκολα κρίνει αν κάποιος είναι καλός και κάποιος άλλος δεν είναι. Ετσι και ο Μαρτίνς. Στο ξεκίνημα ήταν ημίθεος που έφτιαχνε μια νέα ομάδα με όλα τα καλούδια. Αλλά όταν ήρθαν οι πρώτες απώλειες, το πράγμα άρχισε να αλλάζει. Με τον ΠΑΟΚ, «κοιμήθηκε ο Θεός» και τη γλίτωσε. Μετά ήρθαν, η ισοπαλία εντός με την Μπέτις που ο «κοουτς φοβήθηκε το ματς», η ήττα από την ΑΕΚ που έφερε γκρίνια, μετά η ήττα στο Μιλάνο που «πήγε κι άλλαξε όλη την ενδεκάδα και άργησε να κάνει τις αλλαγές».

Στο Ηράκλειο δε, που ήρθε μια εκτός προγράμματος ήττα, ο Μαρτίνς έγινε ο προπονητής «που δεν μας τα λέει καλά, που έκανε αυτό, εκείνο και το άλλο», ενώ έπρεπε να κάνει αυτά που ήθελε κάθε οπαδός της ομάδας. Δηλαδή να βάλει… πέντε εκατομμύρια διαφορετικές ενδεκάδες, όσες και οι φίλοι των Πειραιωτών στη χώρα. Και αν δεν κέρδιζε στη Θεσσαλονίκη τον Αρη, σήμερα θα μιλούσαν κάποιοι για σενάρια διαδοχής, για δημοσιεύματα στο εξωτερικό που μιλούν για επαφές του Ολυμπιακού με τον τάδε Ισπανό, Γάλλο, Αγγλο, Πορτογάλο προπονητή…

Ο Ολυμπιακός όμως που έχει δείξει άπειρες φορές, πως όταν βρίσκεται με τη πλάτη στον τοίχο, λυσσάει, πεισμώνει και κερδίζει, έβγαλε αντίδραση σε μια καυτή έδρα, απέναντι σε μια ομάδα που μετρούσε τρεις σερί ήττες κι έψαχνε γιατρικό για να σταματήσει, γκρίνια, κατήφορο και εσωστρέφεια, όπως ο Αρης. Και νίκησε ο Ολυμπιακός με τον πιο πειστικό τρόπο. Μπήκε δυνστά στο ματς (όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, έτσι πρέπει να ξεκινάει σε όλα τα παιχνίδια του) έχασε ξανά τις ευκαιρίες του αλλά δεν πτοήθηκε και νίκησε με γκολ που θα πρέπει να διδάσκεται σε σεμινάρια, δουλεμένο 100% στις προπονήσεις. Δεν κινδύνεψε καθόλου κι μείωσε τη διαφορά του από την κορυφή. Και κάπως έτσι, μιλάνε όλοι σήμερα για τον κόουτς Μαρτίνς που έκανε άψογη διαχείριση στο ματς, που έκανε αυτό κι εκείνο.

Είδατε πόσο εύκολα αλλάζουν τα συναισθήματα και οι απόψεις; Πόσο εύκολα δικάζουμε και καταδικάζουμε προπονητές και παίκτες; Ένα γκολ Χασάν… δρόμος! Περισσότερο και από το τρίποντο στη συμπρωτεύοσα, αυτό που κέρδισε ο Ολυμπιακός είναι η ψυχολογία. Και τις έχει ανάγκη τέτοιες νίκες αφού μιλάμε για μια νέα ομάδα, για να μπορέσει να χτίσει αυτοπεποίθηση και να πορευτεί αναλόγως.

Αν μάλιστα μπορέσει στο σερί αγώνων που ακολουθεί με Ντούντελανζ, Παναθηναικό και Ατρόμητο να κάνει το απόλυτο, τότε θα μπορεί να δει το μέλλον του διαφορετικά και μαζί να αλλάξει με μιας η ψυχολογία όλων μέσα κι έξω από την ομάδα.

Τόσο απλά και τόσο κατανοητά, χωρίς να καταδικάζουμε.