Ολυμπιακός: Μέχρι τέλους και από την αρχή

Με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο ο Ολυμπιακός πήρε νίκη-απόλαυση σε ντέρμπι, θα παλέψει για τον τίτλο, για όσο πάει στην Ευρώπη, αλλά το παν είναι ότι έχει αποκτήσει ξανά έμπνευση. Για φέτος και μακάρι για πολύ.

Ολυμπιακός: Μέχρι τέλους και από την αρχή

Ο Ολυμπιακός το μέχρι τέλους θα το πάει φέτος και στο ποδόσφαιρο έχοντας επιτέλους βρει έναν άνθρωπο - εμπνευστή για την αγωνιστική ανάτασή του. Την ώρα που η ομάδα μπάσκετ συνέχισε να παραδίδει μαθήματα ομάδας και νοοτροπίας νικητή, αυτό το «μέχρι τέλους» που πρεσβεύει και έφερε άλλον έναν τίτλο στο σύλλογο, η ποδοσφαιρική το ασπάζεται. Και θα το έχει σύνθημα για την προσπάθειά της στη συνέχεια μιας δύσκολης περιόδου, η οποία θα βαδίσει - ασχέτως κατάληξης - υπό σωστή καθοδήγηση.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έφερε με την έλευσή του στον Πειραιά την αίσθηση της πίστης, του επιθετικού προσανατολισμού, της ομαδικής προσπάθειας. Το 4-1 για τον Ολυμπιακό στην Τούμπα πριν από μερικές εβδομάδες θα έμοιαζε ουτοπικό για μια ομάδα χωρίς νίκη σε ντέρμπι, τώρα ήταν ένα «λογικό» αποτέλεσμα ενός συνόλου με εμφανή ανωτερότητα σε όλα. Σε απόδοση, σε τακτική, σε αυτοπεποίθηση, σε ψυχραιμία, σε προσήλωση στο ίδιο το ποδόσφαιρο.

Σε κάποια άλλη περίσταση ο Ολυμπιακός θα έχανε τη συγκέντρωσή του εάν ήταν καλύτερος στο πρώτο ημίχρονο, άνοιγε το σκορ και δεχόταν την ισοφάριση με γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει. Θα έχανε το μυαλό του.

Στην Τούμπα, ο ίδιος Ολυμπιακός ήταν κάτι διαφορετικό. Συνέχισε να σέβεται το παιχνίδι, είχε τις προσωπικότητές του συγκεντρωμένες στο ρόλο τους, είχε τις γραμμές του συμπαγείς και αποτελεσματικές, δεν ξέφυγε από το πλάνο του. Δεν μπορεί όλο αυτό να μην είναι έργο προπονητή. Κι ας είναι μόλις λίγες μέρες στο «τιμόνι». Σέβεται, τον σέβονται, αναλαμβάνουν ευθύνες, δεν κρύβονται πίσω από οτιδήποτε, ξέρουν ότι θα βοηθηθούν από τον άνθρωπο που είναι εκεί για να τους βοηθήσει. Και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός ξαναγίνεται ομάδα.

Μπορεί να μην περάσει την Φερεντσβάρος ο Ολυμπιακός. Μπορεί να μην πάρει το πρωτάθλημα. Όμως είναι βέβαιο ότι θα κάνει το παν για να τα καταφέρει. Θα το παλέψει με την επιθετικότητα που από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να περάσει ως φιλοσοφία ο Βάσκος τεχνικός. Με λογική αγωνιστικής κυριαρχίας και με ομαδική βελτίωση από παιχνίδι σε παιχνίδι. Κι ας είναι από παιχνίδι σε παιχνίδι Ευρώπης ή ντέρμπι.

Στη μάχη του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ θα φοβούνται πλέον περισσότερο ο καθένας τους όχι τον άλλον, αλλά τον Ολυμπιακό. Κι ας είναι ακόμα πίσω. Ό,τι κι αν πουν, όσο κι αν «διαψεύσουν», μέσα τους αυτό ισχύει. Το ξέρουμε και το ξέρουν.

Κι αν δεν μπορέσει ο Ολυμπιακός να ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα και να κάνει την κορυφαία ανατροπή όλων των εποχών στο πρωτάθλημα ξεπερνώντας τρεις προπορευόμενες ομάδες (και όχι μία) με βαθμολογικές διαφορές απαγορευτικές, το σίγουρο είναι ότι με τον Μεντιλίμπαρ θα το προσπαθήσει. Ποδοσφαιρικά, μεθοδικά, ποιοτικά. Θα ήταν ευχής έργο για την πειραϊκή ομάδα, ακόμη κι αν δεν μπορέσει να τα φέρει όλα... τούμπα, να εξασφαλίσει την παρουσία του εν λόγω τεχνικού για τη δημιουργία του γκρουπ της επόμενης περιόδου. Όσο δένεται και ο ίδιος με το κλαμπ, οι πιθανότητες θα αυξάνονται.

Δύο αγώνες είναι μικρό δείγμα γραφής. Κι ας είχαν θετικά αποτελέσματα. Όμως είναι τόσο μεγάλο το δείγμα βελτίωσης ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό για ασφαλή συμπεράσματα. Εντυπωσιακά ικανοποιητικό. Όπως τέσσερα γκολ στην Τούμπα, ένα πράγμα...