Ολυμπιακός: Τα απλά και συνάμα σύγχρονα «βήματα» του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον Ρέντη

Οι πρώτες δύο μέρες του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον Ρέντη επιβεβαιώνουν όλα όσα έλεγαν οι Ισπανοί * Ότι είναι λάτρης της απλότητας και όχι των υπερβολών.

Ολυμπιακός: Τα απλά και συνάμα σύγχρονα «βήματα» του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον Ρέντη

Το να λες την αλήθεια είναι απλό. Και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι άνθρωπος που είπε τη δική του αλήθεια στον Ολυμπιακό από την πρώτη στιγμή που ήρθε σε επικοινωνία με τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς. «Θέλω συμβόλαιο έως το καλοκαίρι και μετά βλέπουμε», είπε χαρακτηριστικά στον Σέρβο.

Η «αλήθεια» του Ισπανού τεχνικού θα αποτυπωθεί στο χορτάρι. Δεν έχει ανάγκη από χρήματα, αλλά έχει ανάγκη από προκλήσεις. Για τον ίδιο είναι μία τεράστια πρόκληση το τάιμινγκ που ανέλαβε τον Ολυμπιακό.

Μπροστά του έχει τα δύο ματς με τη Φερεντσβάρος και το παιχνίδι στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ. Δεν φοβήθηκε, δεν τρομοκρατήθηκε και ίσα-ίσα που τον δελέασε το βαρύ πρόγραμμα!

Στο πρώτο 48ωρό του στον Ρέντη έχει φροντίσει να μιλήσει στους παίκτες του με απλά λόγια. Ούτε υπερβολές, ούτε αμπελοφιλοσοφίες, ούτε φανφάρες, ούτε επίδειξη γνώσεων, ούτε επιχείρησε να τους «ντοπάρει» ψυχολογικά. Δεν χρειαζόταν μία δική του ατάκα για να τους εξηγήσει ότι είναι ποδοσφαιριστές υψηλής ποιότητας. Το ξέρουν. Το θέμα είναι να το παρουσιάσουν στο γήπεδο. Τόσο απλά...

Ο Μεντιλίμπαρ δεν ζητάει εξεζητημένα πράγματα. Είναι λάτρης της απλότητας. Και πιστέψτε μας, η απλότητα στο ποδόσφαιρο δεν είναι τόσο... απλή. Είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ όσο νομίζετε, γιατί στη νοοτροπία ενός ποδοσφαιριστή υπάρχει στο μυαλό του να κάνει το... extreme για να ξεσηκώσει την εξέδρα ή για να φανεί περισσότερο.

Ο Ισπανός τεχνικός στις αναλύσεις που έκανε στους ποδοσφαιριστές του, τους εξήγησε ότι η ομαδικότητα στο παιχνίδι τους μπορεί να απλοποιήσει τις συνθήκες και να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ τους. Αν αποφασίσουν ότι όλοι μαζί αμύνονται και όλοι μαζί κάνουν επίθεση, τότε τα αποτελέσματα και οι καλές εμφανίσεις δεν θα αργήσουν να έρθουν.

Θέλει συνεχή κίνηση στον χώρο για να βοηθηθούν οι παίκτες που έχουν την μπάλα στην κατοχή τους. Γρήγορες μεταβιβάσεις της μπάλας όταν την κλέβουν για να φύγουν άμεσα στην αντεπίθεση. Θέλει άμεσο παιχνίδι και όχι αρκετά κουβαλήματα της μπάλας. Θέλει βοήθειες από τους εξτρέμ στους μπακ. Θέλει 11 «στρατιώτες» και όχι... λουφαδόρους. Όποιος «λουφάρει», τότε θα κάτσει στον πάγκο. Τόσο απλά...

Απλά πράγματα, αλλά τόσο σύγχρονα που προφανώς για ορισμένους στον Ρέντη ήταν... σπαζοκεφαλιές το τελευταίο διάστημα. Για αυτό το λόγο φτάσαμε στο σημείο να γίνονται θέμα τα απλά που ζητάει ο Μεντιλίμπαρ.

Προφανώς κάτι έχει δει στα προηγούμενα παιχνίδια του Ολυμπιακού που οι υπερβολές σε ατομικό επίπεδο και η έλλειψη ομαδικότητας είχαν προκαλέσει αγωνιστικές «ανορθογραφίες».