Μεντιλίμπαρ: Πειθαρχία, προσοχή στην άμυνα και κατοχή

Το τρίπτυχο της φιλοσοφίας του νέου τεχνικού του Ολυμπιακού, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην Ισπανία.

Μεντιλίμπαρ: Πειθαρχία, προσοχή στην άμυνα και κατοχή

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που σύντομα θα έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού, είναι από τους προπονητές που είχε καταφέρει σε μικρομεσαίες ομάδες της Ισπανίας να γίνουν σημείο αναφοράς. Είχε δημιουργήσει ομάδες που οι «μεγάλοι» της La Liga ζορίζονταν να τις κερδίσουν. Ειδικά με την Εϊμπαρ το είχε πετύχει στον υπερθετικό βαθμό!

Όλοι στέκονται στην κατάκτηση του Europa League με τη Σεβίλλη. Δικαίως στέκονται στην τεράστια επιτυχία με τους Ανδαλουσιάνους, αλλά η προπονητική του ζωή ξεκίνησε από τα πιο χαμηλά «στρώματα» και τα πήγε μια χαρά. Εκεί όπου ειδικά με την Εϊμπάρ κατάφερε να δώσει το δικό του χρώμα σε μία κατά γενική ομολογία... άχρωμη ομάδα.

Σύμφωνα με τους Ισπανούς, το τρίπτυχο του Μεντιλίμπαρ είναι η πειθαρχία, το βάρος που ρίχνει στην άμυνα και η κατοχή που επιζητάει από τους ποδοσφαιριστές του. Είναι ένας προπονητής της κλασικής ισπανικής σχολής. Θέλει να βλέπει την ομάδα του να πιέζει ψηλά και να προσπαθεί να πάρει την κατοχή της μπάλας.

Στον πάγκο της Σεβίλλης έμεινε για 30 παιχνίδια και η αλήθεια είναι ότι ως προς το κομμάτι της ανάπτυξης ζητούσε επίμονα από τους ποδοσφαιριστές του να παίζουν την μπάλα με τη μία, να μην την κουβαλάνε για ώρα πάνω τους και από το να την έχει ένας ποδοσφαιριστής για αρκετά δευτερόλεπτα πάνω του, είναι προτιμότερο να σηκώνει το κεφάλι του και να επιχειρεί μακρινές μεταβιβάσεις.

Γενικώς του αρέσει το ποδόσφαιρο κατοχής. Αυτό επιδίωκε και στις πιο μικρές ομάδες που θήτευσε, όπως στην Εϊμπάρ, στη Βαγιαδολίδ, την Οσασούνα και την Αλαβές. Στην Αθλέτικ Μπιλμπάο τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς οι Βάσκοι έχουν τον δικό τους... θεό!

Μέχρι πρότινος με τη Σεβίλλη αρεσκόταν κυρίως στο 4-2-3-1, αλλά είναι προπονητής που είναι «ευλύγιστος» ως προς τα συστήματα. Τον έχουμε δει να παίζει και με δύο φορ σε σχηματισμό 4-4-2, και με 4-3-3, αλλά περισσότερο με 4-4-2. Δεν είναι θιασώτης του συστήματος με τρεις στόπερ...