Θύρα 7: Ο Ολυμπιακός πενθεί, αλλά βροντοφωνάζει: «αδέρφια, ζείτε, εσείς μας οδηγείτε»

Συμπληρώνονται σήμερα 43 χρόνια από την τραγωδία της θύρας 7. Στις 8 Φεβρουαρίου 1981 όταν και έχασαν τη ζωή τους 21 παιδιά στα σκαλοπάτια του παλιού Καραϊσκάκη.

Θύρα 7: Ο Ολυμπιακός πενθεί, αλλά βροντοφωνάζει: «αδέρφια, ζείτε, εσείς μας οδηγείτε»

Ο κόσμος είναι μέρος του Ολυμπιακού. Άλλωστε είναι η μοναδική ομάδα που στην ονομασία της έχει συμπεριλάβει τον λαό της. Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς ονομάστηκε όταν γεννήθηκε και έτσι γιγαντώθηκε.

Δεν θα μπορούσε ο κόσμος του να μην είναι κομμάτι της ιστορίας του. Σε έναν μεγάλο σύλλογο Ιστορία δεν είναι μόνο οι νίκες και τα πρωταθλήματα. Αυτά δημιουργούν μύθους, αλλά Ιστορία γράφει και ο λαός και όχι μόνο οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές και οι διοικήσεις.

Στην Ιστορία του Ολυμπιακού έχει γραφτεί μία μαύρη σελίδα για την οποία όλοι όσοι ανήκουν στην «ερυθρόλευκη» οικογένεια κάνουν τα πάντα εδώ και πολλά 43 χρόνια για να μην ξεχαστεί. Όλα τα μέλη αυτού του μεγάλου κλαμπ κρατούν ζωντανές τις μνήμες ενός απογεύματος που μετατράπηκε σε θρήνος. Ενός απογεύματος που ο θρίαμβος ποτίστηκε από δάκρυα και από αίμα. Ένα απόγευμα από ακόμα και τώρα, 43 χρόνια μετά κάνει όλο τον κόσμο να παγώνει όταν το μυαλό γυρίζει πίσω. Η φωνή τρέμει όταν καλείσαι να μιλήσεις για εκείνο το απόγευμα, να εξηγήσεις τι συνέβη τότε και πως ένας ποδοσφαιρικός θρίαμβος έμελλε να γίνει η αιτία για να χαθούν 21 παιδιά.

Ο Ολυμπιακός σήμερα πενθεί τα 21 παιδιά του που έφυγαν στις 8 Φεβρουαρίου 1981 στα σκαλοπάτια του παλιού «Γ. Καραϊσκάκης». Ήταν το ματς με την ΑΕΚ, στο οποίο οι Πειραιώτες νίκησαν με 6-0, αλλά ποιος να φανταζόταν ότι ο ενθουσιασμός θα μετατρεπόταν σε οδύνη. Για πολλούς η ιστορία είναι γνωστή, αλλά και τα νεότερα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν και να γνωρίζουν τι έγινε εκείνο το απόγευμα. Τότε που 21 παιδιά βρήκαν κλειστές τις πόρτες εξόδου της θύρας 7 με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν και να αφήσουν την τελευταία τους πνοή σε ένα σημείο που λάτρευαν και που πήγαιναν για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα.

Το αποτέλεσμα εκείνης της τραγωδίας ήταν 21 νεκροί, δεκάδες τραυματίες, συγγενείς να τρέχουν στο Τζάννειο για να ενημερωθούν, άλλοι να αγωνιούν που τα παιδιά τους δεν είχαν γυρίσει σπίτι γιατί πολλοί έμειναν στο γήπεδο για να βοηθήσουν. Μία τραγωδία και 21 νεκροί που ακόμα και τώρα, 43 χρόνια μετά ζητούν δικαίωση. Κανείς δεν τιμωρήθηκε, κανείς δεν πλήρωσε για όσα συνέβησαν τότε. Κάθε Φλεβάρη οι συγγενείς των θυμάτων της θύρας 7 φωνάζουν ένα μεγάλο «ΓΙΑΤΙ;» και ακόμα απάντηση δεν έχουν πάρει από κανέναν. Ακόμα δεν έχουν τιμωρηθεί αυτοί που προκάλεσαν τον θάνατο. Ο Ολυμπιακός και ο κόσμος του οφείλει να μην ξεχνάει ποτέ αυτά τα παιδιά που δεν ήθελαν να θυσιαστούν, ήθελαν απλά να φτάσουν κοντά στους πρωταγωνιστές. Γι' αυτό έβγαιναν από το γήπεδο τρέχοντας, για να προλάβουν να αγκαλιάσουν αυτούς που είχαν δώσει μία μοναδική παράσταση στο χορτάρι κόντρα στην ΑΕΚ.

Ακόμα ένας μαύρος Φλεβάρης για τον Ολυμπιακό και τον κόσμο του. Ακόμα μία χρονιά που οι μνήμες γυρίζουν πίσω σε όσα συνέβησαν εκείνο το απόγευμα στο Φάληρο. Ποτέ, όμως, δεν σταμάτησε κανείς να φωνάζει δυνατά το «αδέρφια, ζείτε, εσείς μας οδηγείτε…».

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)

Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)

Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)

Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)

Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)

Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)

Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)

Νίκος Φίλος (19 ετών)

Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)

Βασίλης Μάχας (20 ετών)

Ευστράτιος Λούπος (20 ετών)

Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)

Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών – φίλαθλος της ΑΕΚ)

Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)

Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)

Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)

Κώστας Μπίλας (28 ετών)

Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)

Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)

Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)

Δημήτριος Αδαμόπουλος (41 ετών)