Ολυμπιακός: Έχασε το ντέρμπι προτού φτάσει στη Λεωφόρο

H περίεργη δήλωση του Καρβαλιάλ πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, η ακατανόητη απόφαση να ξεκινήσει ο Ρίτσαρντς μετά από τρεις εβδομάδες και το μέλλον του Ολυμπιακού.

Ολυμπιακός: Έχασε το ντέρμπι προτού φτάσει στη Λεωφόρο

Κάτι δεν μας άρεσε στις δηλώσεις του Κάρλος Καρβαλιάλ παραμονή του ντέρμπι. Το είχαμε επισημάνει και στο «ΦΩΣ» ότι όταν ένας προπονητής του Ολυμπιακού λέει ότι δεν είναι «τελικός» το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ενώ βρίσκεται στο -6 από την κορυφή και ο ΠΑΟ «διψάει» για τη νίκη για να παραμείνει στο κόλπο του πρωταθλήματος, τότε κάτι περίεργο συμβαίνει.

Δεν ξέρουμε αν το έκανε αυτό για να αποφορτίσει τους παίκτες του. Δεν ξέρουμε αν χαρακτήρισε απλώς «σημαντικό» το ντέρμπι και όχι «τελικό», επειδή δεν ήθελε να προσθέσει έξτρα άγχος στους ποδοσφαιριστές του. Ακόμη κι αν το έκανε, κακώς δεν τους είχε στην «τσίτα», γιατί σε τέτοια ματς πρέπει να μπαίνουν οι παίκτες με το μαχαίρι στα δόντια έχοντας προετοιμαστεί για αγώνα δίχως αύριο και όχι απλώς για ένα σημαντικό και όχι καθοριστικό ματς.

Υποτίθεται ότι ήταν ένα ματς που ο Ολυμπιακός έπρεπε να κερδίσει και αν δεν το κέρδιζε, δεν έπρεπε με τίποτα να χάσει. Όχι γιατί θα φέρει τούμπα τη βαθμολογία και θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, αλλά τουλάχιστον να μην έφευγε ηττημένος για το γόητρό του.

Τί έκανε λοιπόν ο Καρβαλιάλ; Αποφάσισε να βάλει τον Ομάρ Ρίτσαρντς μετά από 25 μέρες που βρισκόταν στα πιτς. Αποφάσισε να βάλει έναν ποδοσφαιριστή που δεν είχε καθόλου αγωνιστικό ρυθμό εδώ και τρεις εβδομάδες! Αποφάσισε να βάλει έναν παίκτη που προερχόταν από τραυματισμό σε ένα ντέρμπι που κρινόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό η ύπαρξη του Ολυμπιακού ως προς τη διεκδίκηση του τίτλου! Δεν μας φταίει φυσικά σε τίποτα ο Ρίτσαρντς. Το ότι ήταν ανέτοιμος για ένα τέτοιο ματς, θα έπρεπε πρωτίστως να το δει ο προπονητής του. Κάθε ποδοσφαιριστής, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται, θα ήθελε να παίξει σε ένα τέτοιο ντέρμπι. Οπότε, δεν ευθύνεται ο Ρίτσαρντς ως πρόσωπο για την ήττα στη Λεωφόρο. Εμείς ασχολούμαστε με τη σκέψη του Καρβαλιάλ να ρίξει στη... φωτιά έναν φανερά ανέτοιμο παίκτη.

Από εκεί και πέρα, ως τακτική προσέγγιση δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Πορτογάλος τεχνικός είδε τελείως λανθασμένα το ματς. Ήθελε να ακολουθήσει την τακτική που είχε ακολουθήσει και στο 1-1 της Λεωφόρου για το Κύπελλο. Καθυστέρησε βέβαια να δει ότι ο Παναθηναϊκός έμπαζε από την πλευρά του Χουάνκαρ και του Μπερνάρ, αλλά ακόμα και στο διάστημα που το «τριφύλλι» άνοιξε το σκορ με τον Μπερνάρ, ο Ολυμπιακός δεν ήταν κατώτερος των γηπεδούχων.

Στο δεύτερο μέρος ο Καρβαλιάλ έκανε τρεις αλλαγές, άδειασε κατά κάποιο τρόπο τον άξονα της μεσαίας γραμμής με την αποχώρηση του Αλεξανδρόπουλου και ο Παναθηναϊκός επιχείρησε να το εκμεταλλευτεί. Έως έναν βαθμό τα κατάφερε. Το «τριφύλλι» θα μπορούσε να βρει στο πρώτο 5λεπτο του β’ μέρους ένα δεύτερο γκολ. Τελικά, το βρήκε στο 60' κι αφού προηγήθηκαν άλλες τρεις επικίνδυνες επισκέψεις στα καρέ των φιλοξενούμενων.

Ο Ολυμπιακός στη συνέχεια βγήκε μπροστά και πίεσε, γιατί δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Συμφωνούμε με τον Καρβαλιάλ ότι θα δικαιούταν τουλάχιστον ένα γκολ, αλλά δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια και στο γεγονός ότι ακόμη ένα τέρμα θα μπορούσε να σημειώσει και ο Παναθηναϊκός. Ένας Παναθηναϊκός που δεν φάνηκε στη Λεωφόρο να είναι τόσο πολύ ανώτερος των Πειραιωτών, που έπαιξε με τον τρίτο του φορ και όχι τους Ιωαννίδη και Σπόραρ και στο τέλος έφυγε νικητής με 2-0!

Ο Καρβαλιάλ είπε δημοσίως ότι πιστεύει στην ανατροπή της βαθμολογίας. Καλά κάνει και το πιστεύει γιατί είναι προπονητής του Ολυμπιακού και ο σύλλογος είναι φτιαγμένος με τέτοιο «μέταλλο» που δεν πρέπει να τα παρατάει σε οποιαδήποτε κατάσταση βρίσκεται.

Εν ολίγοις, μας είπε ότι ο Ολυμπιακός θα κερδίσει όλα τα ματς. Ξέχασε να μας πει όμως ότι κυνηγάει τρεις και όχι έναν. Δηλαδή, ο Ολυμπιακός που δεν έχει κερδίσει φέτος ντέρμπι, θα κερδίσει όλα τα μεγάλα ματς των πλέι οφ και οι άλλοι τρεις διεκδικητές του τίτλου θα κάνουν σερί ανεπιτυχών αποτελεσμάτων. Ας το αποδείξει λοιπόν στην πράξη ότι έχει τη δυνατότητα να καταφέρει έστω να το διεκδικήσει κι ας αφήσει τα μεγάλα λόγια. Καλό είναι τέτοιες υποσχέσεις να αποφεύγονται και ειδικά όταν η ομάδα του δεν πείθει.

Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι ανέλαβε τον Ολυμπιακό στο -3 από την κορυφή τον Δεκέμβριο και μετά από περίπου δύο μήνες τον πήγε στο -9 από τον ΠΑΟΚ, στο -7 από την ΑΕΚ και στο -6 από τον Παναθηναϊκό. Και σε δύο εβδομάδες έχει τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Σε μια γεμάτη Τούμπα...

Το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: Ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει πειστεί ότι η συγκεκριμένη ομάδα με τον συγκεκριμένο προπονητή μπορεί να φέρει τα «πάνω - κάτω», όπως διατυμπάνιζε μετά το ντέρμπι ο Καρβαλιάλ;

Την απάντηση την γνωρίζετε...