Μαυρωτάς: «Όποια ομάδα δεν είναι έτοιμη στις 6 Μαρτίου θα τιμωρείται»
Τι δήλωσε ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, για τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης και την εφαρμογή τους
Στα μέτρα που φέρνει το νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και στη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Metropolis 95,5.
Ο κ. Μαυρωτάς εστίασε στην πυρετώδη προετοιμασία που υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο μιας στενής συνεργασίας των τριών υπουργείων (Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης), με στόχο τη βελτιστοποίηση του συστήματος εποπτείας και ταυτοπροσωπίας.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Αναφερόμενος στα συστήματα αυτά ο γγΑ έκανε σαφές ότι με τον νέο νόμο «ορίζονται σαφώς οι διαδικασίες τόσο της λειτουργίας τους, όσο και των τεχνικών χαρακτηριστικών τους τα οποία θα εξειδικεύονται με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που ακολουθούν την ψήφιση του νόμου».
Σε ό,τι αφορά το ονομαστικό εισιτήριο ο κ. Μαυρωτάς έκανε σαφές ότι «με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας και σε συνεργασία με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα καταπολεμήσουμε το πρόβλημα της ανωνυμίας μέσα στο γήπεδο».
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στο γεγονός ότι το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου εναρμονίζεται πλήρως με όσα ορίζει η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ασφάλεια, Προστασία και Εξυπηρέτηση των θεατών, Saint Denis.
Σχετικά με τις αλλαγές στις οποίες οφείλουν να προβούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις προκειμένου να προσαρμοστούν στις διατάξεις του νέου νόμου, ο γγΑ υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις περιοχές κάλυψης των καμερών αλλά και την ευκρίνειά τους. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσονται και οι πρόσφατες επισκέψεις των γενικών γραμματέων και τεχνικών κλιμακίων των τριών εμπλεκομένων υπουργείων (Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης) στα 14 γήπεδα της Super League, «όπου ενημερώσαμε τις ΠΑΕ για τις προδιαγραφές έτσι ώστε να είναι σύμφωνες με τα ευρωπαϊκά πρότυπα που έχει η Αστυνομία».
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στις 6 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί όλα τα γήπεδα στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των καμερών και στις 9 Απριλίου με το νέο σύστημα ταυτοποίησης κατόχου εισιτηρίου μέσω κινητού τηλεφώνου. «Το 6 Μαρτίου δεν είναι τυχαία ημερομηνία», επεσήμανε ο γγΑ και συμπλήρωσε: «Εκείνες τις μέρες θα ξεκινούν τα πλέι οφ, οπότε αν κάποιο γήπεδο δεν έχει εναρμονιστεί με το νέο σύστημα, η ΔΕΑΒ η οποία θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο με την επιβολή διοικητικών μέτρων με δέσμη αρμοδιότητας, θα επιβάλει ποινή κεκλεισμένων των θυρών στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι της γηπεδούχου ομάδας. Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει από τις 9 Απριλίου και μετά, αν κάποιο γήπεδο δεν έχει μεριμνήσει για το νέο σύστημα ταυτοπροσωπίας μέσω κινητού».
Όσον αφορά τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η εφαρμογή του μέτρου σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή στα μη εξοικειωμένα με την τεχνολογία, ο κ. Μαυρωτάς διευκρίνισε πώς τα όποια ζητήματα εξετάζονται και θα ξεπεραστούν, ενώ έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει και παρουσίαση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον νέο τρόπο έκδοσης εισιτηρίων το επόμενο διάστημα.
Σχετικά με τη δυσπιστία που εκφράζουν ορισμένοι πολίτες, ο γγΑ εξήγησε ότι «έχει γίνει μια ολιστική αντιμετώπιση του θέματος και γι’ αυτό υπάρχει και η συνεργασία με τα άλλα υπουργεία ώστε να εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες και τα κενά και να μπορέσει ο νόμος να εφαρμοστεί και να μην μείνει απλώς γραμμένος στο χαρτί».
Αναφορικά με τη διάταξη για τις λέσχες φιλάθλων (μία Λέσχη ανά έμβλημα ομάδας), ο γγΑ υπογράμμισε ότι αυτή αποσκοπεί «στην καλύτερη οργάνωση και καταγραφή των μελών της Λέσχης ώστε να μην υπάρχουν άνθρωποι που παρεισφρύουν στις Λέσχες και στο όνομά τους να προβαίνουν σε πράξεις που θα τις “ πληρώνουν” οι ομάδες».
«Το ποδόσφαιρο είναι το πιο λαοφιλές άθλημα, μαζεύει πολύ κόσμο και είναι πιο δύσκολο οι αρχές δημόσιας τάξης να διαχειριστούν τα φαινόμενα βίας. Και όπως φαίνεται και από τη Σύμβαση Saint Denis, όλα τα μέτρα ξεκινάνε από το ποδόσφαιρο και επεκτείνονται και στα υπόλοιπα αθλήματα. Ο βασικός πυρήνας όλων των μέτρων είναι πώς θα προσφέρουν ασφάλεια, προστασία και εξυπηρέτηση στα μεγάλα κοινά που εμφανίζονται σε αγώνες ποδοσφαίρου», ανέφερε ο κ. Μαυρωτάς στις αιτιάσεις που θέλουν το σχέδιο νόμου να αφορά την αντιμετώπιση της βίας κυρίως στο ποδόσφαιρο. Προς επίρρωση δε της άποψης αυτής ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε το παράδειγμα της Αγγλίας όπου «σταμάτησαν τα επεισόδια από τα γήπεδα, όταν αναβαθμίστηκε το ποδοσφαιρικό τους προϊόν».
Για την άποψη ότι με τα συγκεκριμένα μέτρα προστατεύονται μεν τα γήπεδα, αλλά δεν λύνεται το πρόβλημα της βίας εκτός γηπέδων, τόνισε: «Αν κοπεί ο ομφάλιος λώρος αυτών των παραβατικών ομάδων με τους αγωνιστικούς χώρους και δεν έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν μέσα στο γήπεδο ή να εμπορεύονται εισιτήρια, τότε σιγά σιγά θα εκφυλιστούν και δεν θα έχουν και λόγο ύπαρξης».