Ολυμπιακός: Δείγματα ποιότητας από το πρώτο ματς Όρτα και Τσικίνιο

Το μοντέρνο ποδόσφαιρο που φέρνουν στον Ολυμπιακό οι δύο νέοι χαφ του. Η πρώτη ώρα του Όρτα και το ημίωρο του Τσικίνιο. Από τις εξέδρες φαινόταν καλύτερα...

Ολυμπιακός: Δείγματα ποιότητας από το πρώτο ματς Όρτα και Τσικίνιο

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν ο Ολυμπιακός θα μπει το καλοκαίρι σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Μπράγκα για να προχωρήσει σε αγορά του Αντρέ Όρτα, ειδικά εάν τα ποσά είναι τόσο μεγάλα όσο λέγονται. Το ίδιο ισχύει και για τον Νταβίντ Κάρμο με τον Φραν Ναβάρο και την Πόρτο. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για καλούς παίκτες, επιπέδου μεγαλύτερου από το ελληνικό πρωτάθλημα. Δε χρειαζόταν να δούμε τον Όρτα στο ματς με τον ΠΑΣ ή τον Κάρμο στα επόμενα. Ο δε Ναβάρο είναι μία διαφορετική περίπτωση που όσο περνάει ο καιρός και προσαρμόζεται, από αγώνα σε αγώνα ή μέσα στη διάρκεια του ίδιου του αγώνα, έχει στοιχεία σκόρερ. Τα οποία εμφανίζονται μέσα από τις συνεργασίες με τους συμπαίκτες του, μέσα από τη δουλειά όλης της ομάδας.

Για τον Ολυμπιακό όλοι οι Πορτογάλοι ή εκ Πορτογαλίας που ήρθαν για να ενισχύουν τη φετινή προσπάθεια είναι σημαντικοί. Κι ο Όρτα που πρωτοείδαμε με την φανέλα του Ολυμπιακού είναι παίκτης που γεμίζει το κέντρο, ζητάει συνεχώς μπάλα, συμμετέχει στην οργάνωση των επιθέσεων, ψάχνει συνεργασίες και κάθετο παιχνίδι. Μέσα στο γήπεδο αυτό ίσως φαίνεται πολύ πιο καθαρά σε σχέση με την τηλεόραση, γι΄αυτό και κάποιοι συνάδελφοι που ήταν στο γήπεδο είδαν περισσότερα πράγματα σε όλο το φάσμα του παιχνιδιού του σε σχέση με άλλους που παρακολούθησαν τηλεοπτικά τον αγώνα. Ή το ευρύ κοινό της ομάδας.

Ο Τσικίνιο που έπαιξε για μισή ώρα στη θέση του Όρτα, περίπου με τον ίδιο ρόλο, είχε επίσης στοιχεία πολύ θετικά. Καλές πάσες, σίγουρες. Δύναμη στις μονομαχίες, κόντρες που έβγαλαν και φάσεις για γκολ, όπως και επίσης πολύ σωστές τοποθετήσεις. Απόλυτη αίσθηση της θέσης και του γηπέδου, ενώ άρεσαν και οι συνεχείς συμβουλές προς τους συμπαίκτες του για το πού πρέπει να πάνε σε κάθε στιγμή. Μια περίπτωση που έδειξε στον Ορτέγκα σε ποιό σημείο θα πάει η μπάλα σε αντεπίθεση του ΠΑΣ κι ο Αργεντινός έσπευσε να καλύψει και να κόψει, ήταν ενδεικτική στα δικά μου μάτια.

Ο Τσικίνιο, όπως και ο Ζέλσον (ο οποίος σαφώς χρειάζεται να βρει σταθερότητα απόδοσης έπειτα από τη μακρά απουσία του) είναι ποδοσφαιριστές που ανήκουν στον Ολυμπιακό. Και θα είναι παίκτες του για τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, ίσως λίγο παραπάνω η προσοχή στρέφεται σε εκείνους, για το πόσο μπορεί πράγματι ο Ολυμπιακός να ποντάρει για μακρά προσφορά εκ μέρους τους. Όσο νωρίς κι αν είναι για σοβαρή κριτική και συμπεράσματα, κάποια πράγματα έχουν φανεί. Όχι για την ποιότητά τους που είναι αναμφισβήτητη. Για τη διάθεσή τους περισσότερο. Εν αναμονή και πιο δύσκολων αγώνων από αυτόν με τον ΠΑΣ, ένα ματς πάντως που είχε τις δικές του ιδιαίτερες απαιτήσεις και μπορεί να αποτελέσει «οδηγό» για αντίστοιχα στη συνέχεια. Αν και λίγα τέτοια απομένουν, τα πιο πολλά από εδώ και πέρα θα είναι άλλων απαιτήσεων και διαφορετικού τρόπου αγωνιστικής προσέγγισης. Πραγματικά ντέρμπι, στα οποία θα φανεί εάν ο Ολυμπιακός έχει τη θέληση και τη δυνατότητα να ροκανίζει κι άλλο τις διαφορές μέχρι να τις εξαφανίσει. Διαφορές για τις οποίες σε μεγάλο βαθμό έχει κι ο ίδιος βάλει το χεράκι του. Δυο βαθμοί στο Περιστέρι, δύο στο Βόλο και τρεις στη Λαμία θα ήταν αρκετοί για μια εντελώς άλλη βαθμολογία στην κορυφή.

Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, περισσότερα περιμένει η ομάδα κι από τους... παλιότερους Πορτογάλους της. Ο Ποντένσε που μπήκε αλλαγή κάτι έκανε, είχε δραστηριότητα, αλλά είναι ακόμα ασταθής στην ολοκλήρωση των προσπαθειών του. Ο δε Καρβάλιο μετά από ορισμένα καλά ματς, μπήκε με τον ΠΑΣ και ήταν τόσο soft που προκαλούσε απορία. Και κινδύνους στα μετόπισθεν.