Ολυμπιακός: Ωραίοι ως Έλληνες!

Η σημαντική συνεισφορά των Ελλήνων παικτών του ρόστερ του Ολυμπιακού στην πορεία της ομάδας. Τι έχει κάνει ο καθένας, τι περιμένει ο Μαρτίνεθ. 

Ολυμπιακός: Ωραίοι ως Έλληνες!

Σε μία πρόσφατη στατιστική έρευνα για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, το ελληνικό πρωτάθλημα και οι ομάδες του έχουν αναδειχθεί πολύ ψηλά σε μία «αρνητική» λίστα χρησιμοποίησης αλλοδαπών ποδοσφαιριστών. Ο Ολυμπιακός προφανώς είναι μία από τις ομάδες που διαχρονικά έχει πολλούς ξένους παίκτες στο δυναμικό του, αλλά επίσης και μία ομάδα που δίνει μεγάλη βάση στο ελληνικό στοιχείο. Προσπαθεί πάντα να διαθέτει Έλληνες ποδοσφαιριστές, να τους δίνει μεγάλο ρόλο, να φέρνει από τις μικρότερες ομάδες του ταλέντα που μπορούν να προχωρήσουν σε υψηλό επίπεδο. Και είναι κάτι που συμβαίνει και στη φετινή περίοδο, καθώς ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ δίνει μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Κι έχει πάρει πολλά από τους περισσότερους Έλληνες παίκτες που διαθέτει η ομάδα του. Από την αρχή της περιόδου ο Αντόνιο Κορδόν είχε ξεκαθαρίσει ότι θα δοθεί μεγάλη προσοχή και έμφαση στο να μπορέσει ο Ολυμπιακός να συνεχίσει να πορεύεται με μία ελληνική βάση ποδοσφαιριστών πέραν των όποιων ξένων έμειναν στην ομάδα ή ήρθαν υπό τη δική του διευθυντική θέση στο τμήμα. Ένα δόγμα το οποίο θεωρεί απαρέγκλιτο ο Ισπανός και φυσικά κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τον προπονητή της ομάδας.

Ο Ολυμπιακός έχει πάρει φέτος πράγματα από βασικούς ξένους παίκτες του που έχουν μεγάλη συμμετοχή στο πρωτάθλημα και στις διεθνείς διοργανώσεις. Ο Μαντί Καμαρά, ο Ροντινέι, ο Σαντιάγκο Έσε, ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί, ο Ντανιέλ Ποντένσε είναι ποδοσφαιριστές που λογίζονται ως απολύτως βασικοί από τον Μαρτίνεθ. Όμως είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα σε κάθε θέση έχουν γίνει από Έλληνες ποδοσφαιριστές. Σε άμυνα, μεσαία γραμμή και επίθεση. Πιο αναλυτικά:

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης έχει παίξει σε όλα τα ματς του Ολυμπιακού, σε όλες τις διοργανώσεις. Είναι αναντικατάστατος και έχει μόνιμο δεύτερο στον πάγκο τον άλλο καλό και διεθνή (με τις Ελπίδες) Έλληνα τερματοφύλακα, τον Κώστα Τζολάκη. Ο τελευταίος δεν έχει αγωνιστεί φέτος ούτε λεπτό, ίσως συμβεί κάτι τέτοιο στο Κύπελλο, αν και στο τέλος της περασμένης περιόδου ήταν εξαιρετικός στα ντέρμπι των πλέι οφ που είχε παίξει και είχε κρατήσει ανέπαφη την εστία του.

Ο Μαρτίνεθ εμπιστεύεται απολύτως τον Πασχαλάκη που είναι ο μοναδικός παίκτης του ρόστερ με συμμετοχή και στα 19 ματς που έχει δώσει φέτος ο Ολυμπιακός για πρωτάθλημα, προκριματικά Ευρώπης και στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ. Έχει δεχτεί 18 τέρματα και έχει κρατήσει «λευκή» την εστία του σε 9 αναμετρήσεις. Έκανε πολύ μεγάλα ματς σε ορισμένες περιπτώσεις και είχε λίγες παρενθέσεις κακών εμφανίσεων, κυρίως αυτή στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Έχει παίξει 1.670 αγωνιστικά λεπτά.

Ο Παναγιώτης Ρέτσος δεν ήξερε καν αν θα μείνει στον Ολυμπιακό στο τέλος της περσινής σεζόν, μετά την ιστορία με το λάθος του στο ματς με τον Άρη. Το καλοκαίρι η ομάδα του πήρε δύο ξένους στόπερ, τον Φρέιρε και τον Πορόζο, μετά ήρθε ακόμη ένας (ο Μπιανκόν), όμως ο Ρέτσος είναι η «κολόνα» της ομάδας στο κέντρο της άμυνας. Έκανε πολύ καλές εμφανίσεις στα περισσότερα ματς, σε κάποια ήταν εκπληκτικός (όπως στο Λονδίνο με τη Γουέστ Χαμ) και είναι από τους κορυφαίους παίκτες φέτος. Οι συμμετοχές του είναι 18, σκόραρε και μία φορά, ενώ η καταγραφή των αγωνιστικών λεπτών του είναι 1.468. Πάρα πολλά σε σχέση με ό,τι αναμενόταν όταν άρχιζε η προετοιμασία. Αναμφίβολα είναι η μεγαλύτερη αποκάλυψη του φετινού Ολυμπιακού κι ας είναι χρόνια στην ομάδα, μέχρι τη μεταγραφή του στο εξωτερικό και την περσινή επιστροφή του.

Ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού είναι αναμφίβολα ο Κώστας Φορτούνης, ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας. Έχει αγωνιστεί φέτος σε 17 αναμετρήσεις όλων των διοργανώσεων, έχει 1.200 λεπτά στα πόδια του, είναι πλέον εκτός υποχρεώσεων της Εθνικής και αφοσιωμένος στον σύλλογό του χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση. Τα 7 γκολ και οι 9 ασίστ, τα μεγάλα ρεκόρ που έχει κάνει και όσα διεκδικεί στη συνέχεια τον έχουν καθιερώσει ως τον ιδανικό αρχηγό της ομάδας. Όχι μόνο για το περιβραχιόνιο, αλλά κυρίως για την ουσία.

Ο δανεισμός του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας ήταν μία ακόμη ένδειξη από την πλευρά του Ολυμπιακού για τη διάθεση ενίσχυσης του ελληνικού στοιχείου της ομάδας με έναν από τους πλέον ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές της νέας γενιάς. Ο διεθνής μέσος έχει σκοράρει μία φορά, αλλά… καλή! Το γκολ με την Γκενκ στο Βέλγιο έδωσε μία πρόκριση στον Ολυμπιακό και έβαλε για τα καλά τον Αλεξανδρόπουλο στο πλάνο του Μαρτίνεθ. Έπαιξε έως τώρα σε 16 αναμετρήσεις (740 λεπτά), κυρίως ως τρίτος χαφ, και στο πρόσφατο ματς στην Τρίπολη μαζί με τον Έσε στον άξονα. Είναι πολύτιμος για την ομάδα και αναμένεται ότι θα γίνει προσπάθεια το καλοκαίρι για την αγορά του από τους Πορτογάλους.

Σταθερή «δύναμη» για τον Ολυμπιακό ο Γιώργος Μασούρας. Σε έναν διαφορετικό ρόλο φέτος, πιο κοντά στον σέντερ φορ και σε περισσότερο επιθετικό σχηματισμό, είναι παρών σε 18 αγώνες της ομάδας (έλειψε μόνο σε έναν), «μετράει» 920 λεπτά συμμετοχής και έχει πετύχει 6 γκολ, με μία ασίστ.

Περισσότερο χρόνο από τους υπόλοιπους Έλληνες έχει ο Ανδρέας Ντόη, σε πολλά ματς βασικός στόπερ μαζί με τον Ρέτσο. Έχει 11 συμμετοχές και 688 λεπτά, με καλή παρουσία στα περισσότερα παιχνίδια και «στίγμα» την αποβολή του στην αναμέτρηση με την Μπάτσκα Τόπολα στη Σερβία. Λιγότερο ο Μάριος Βρουσάι που στη αρχή της σεζόν πήρε 4 παιχνίδια (μία ασίστ, 196 λεπτά), αλλά στη συνέχεια έμεινε στον πάγκο. Και καθόλου ο Θανάσης Ανδρούτσος που έχει παιχνίδια στη δεύτερη ομάδα (7 αγώνες, ένα γκολ, 591 λεπτά συμμετοχής) και φανερά είναι εκτός πλάνων από το νέο τεχνικό τιμ.