Ολυμπιακός: Τα δύο διαφορετικά πρόσωπα σε Τρίπολη και Ηράκλειο με απόντα τον Φορτούνη

Ο Ολυμπιακός μπορούσε χωρίς τον Φορτούνη με τον ΟΦΗ, αλλά δεν μπορούσε στην Τρίπολη. Υπάρχει εξήγηση με την αλήθεια να είναι κάπου στη μέση.

Ολυμπιακός: Τα δύο διαφορετικά πρόσωπα σε Τρίπολη και Ηράκλειο με απόντα τον Φορτούνη

Προφανώς και ο Κώστας Φορτούνης είναι ο ηγέτης του φετινού Ολυμπιακού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κερδίζει χωρίς τον Φορτούνη. Άλλωστε, τη φετινή χρονιά το κατάφερε στο Ηράκλειο απέναντι σε έναν ΟΦΗ που ξέρει να αμύνεται καλά και να «χτυπάει» στις αντεπιθέσεις. Κάποιοι θεωρούν ότι το γρήγορο γκολ του Ποντένσε στο «Γεντί Κουλέ» στο 10’ είχε ως αποτέλεσμα να ανοιχτεί ο ΟΦΗ και να γίνουν πιο απλά τα πράγματα για τους Πειραιώτες, που μετά το 0-1 πήρε τον πλήρη έλεγχο του αγώνα. Όντως έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Στο ματς με τον Πανσερραϊκό στο κεκλεισμένων των θυρών Καραϊσκάκη χρειάστηκε η είσοδος του Φορτούνη στο δεύτερο ημίχρονο για να γίνει 2-0 το 0-0 του πρώτου 45λέπτου.

Στην αναμέτρηση της Τρίπολης ο Ολυμπιακός έδειχνε ακίνδυνος, πλην μίας φάσης με την κοντινή προβολή του Σκάρπα στο 59’. Είχε κι άλλες δύο τελικές με τον Σκάρπα στο πρώτο ημίχρονο και με τον Μπιέλ στο 54’, αλλά η πιο «καθαρή» ευκαιρία ήταν του Βραζιλιάνου λίγο πριν από τη συμπλήρωση του ημιώρου.

Ο Φορτούνης μπήκε στο 63’, στην πρώτη του επαφή με την μπάλα κέρδισε κόρνερ και έξι λεπτά αργότερα σκόραρε. Απολύτως λογικό και επόμενο να στραφούν τα βλέμματα πάνω στον αρχηγό, γιατί αποτέλεσε τον παίκτη – κλειδί, έτσι ώστε ο Ολυμπιακός να ξεκλειδώσει την πολύ καλά οργανωμένη και στημένη άμυνα του Αστέρα Τρίπολης.

Οι Πειραιώτες λοιπόν παρουσίασαν δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα στο Ηράκλειο χωρίς τον Φορτούνη για 90 λεπτά και στην Τρίπολη χωρίς τον Φορτούνη για 63 λεπτά.

Υπάρχει εξήγηση… Ο Αστέρας Τρίπολης είναι μία ομάδα που αμυντικά λειτούργησε πολύ καλύτερα από τον ΟΦΗ που ειδικά μετά το 0-1 είχε πελαγώσει ανασταλτικά. Όσο περνούσε η ώρα και οι Αρκάδες κρατούσαν το μηδέν, άλλο τόσο τόνωναν την αυτοπεποίθησή τους. Κανένας δεν θα μάθει αν θα υποδυόταν κάποιος τον Φορτούνη στο Ηράκλειο, εφόσον ο ΟΦΗ κρατούσε το μηδέν έως το 69’. Είναι υποθετικά σενάρια και δεν έχουν νόημα να τα συζητάμε.

Από εκεί και πέρα, οφείλουμε να σημειώσουμε τα εξής: Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ατάκα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ για το ταξίδι της επιστροφής από το Λονδίνο. Οι παίκτες έφτασαν στις 7:30 το πρωί και δίχως να κοιμηθούν σε κανονικές συνθήκες, πήγαν για προπόνηση στον Ρέντη αμέσως μετά την άφιξή τους από την Αγγλία! Σίγουρα έπαιξε ρόλο και αυτό το κομμάτι, αλλά δεν ήταν το μοναδικό.

Παίζει ρόλο επίσης το γεγονός ότι στο Ηράκλειο αγωνίστηκαν οι Μασούρας, Ποντένσε και Σολμπάκεν μαζί με τον Γιόβετιτς στην επίθεση.

Στην Τρίπολη έπαιξαν οι Σκάρπα, Μπιέλ και Σολμπάκεν μαζί με τον ντεφορμέ Ελ Κααμπί. Πρώτη φορά δηλαδή έπαιξαν όλοι μαζί στην ενδεκάδα και αυτό επίσης έπαιξε τον ρόλο του για να είναι υποτονικός επιθετικά ο Ολυμπιακός.

Η αλήθεια λοιπόν είναι κάπου στη μέση… Σίγουρα ο Φορτούνης είναι σημείο αναφοράς στον φετινό Ολυμπιακό, αλλά η ομάδα πρέπει να βρει μία ισορροπία όταν ο αρχηγός απουσιάζει. Όπως την βρήκε δηλαδή στο Ηράκλειο, αλλά δεν τη βρήκε με Πανσερραϊκό και Αστέρα Τρίπολης.

Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το βρει ο Μαρτίνεθ. Είτε με επιλογές άλλων προσώπων στην ενδεκάδα, είτε ζητώντας να μην γίνουν κάποια ταξίδια επιστροφής από το εξωτερικό αλά… Λονδίνου (μετά το Φράιμπουργκ παίζει στο Πανθεσσαλικό με τον Βόλο), είτε με οτιδήποτε άλλο οφείλει να εντοπίσει ο προπονητής για να μην φτάσει στο σημείο να ξελασπώσει πάλι τον Ολυμπιακό ο Φορτούνης.