Τρεις γνωστοί Παναθηναϊκοί ΔΥΝΑΤΟΙ στο «ΦΩΣ» για το αισχρό πανό. Αντωνιάδης, Ελευθεράκης, Ζουγανέλης

Τρεις γνωστοί Παναθηναϊκοί, που έχουν θάρρος, μου μίλησαν και για τα δύο. Έξω από τα δόντια. Ξεκίνημα με τη χρονική σειρά που τους βρήκα. Κώστας Ελευθεράκης, Γιάννης Ζουγανέλης, Αντώνης Αντωνιάδης.

Τρεις γνωστοί Παναθηναϊκοί ΔΥΝΑΤΟΙ στο «ΦΩΣ» για το αισχρό πανό. Αντωνιάδης, Ελευθεράκης, Ζουγανέλης

Συνεντεύξεις στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Το ντέρμπι στη Λεωφόρο έχει δύο σκέλη. Το ένα αφορά το πανό που αγκάλιαζε όλο το πέταλο και κόντεψε να τινάξει το ματς στον αέρα. Το άλλο αφορά το ματς. Το πώς έπαιξαν οι δύο ομάδες. Τρεις γνωστοί Παναθηναϊκοί, που έχουν θάρρος, μου μίλησαν και για τα δύο. Έξω από τα δόντια. Ξεκίνημα με τη χρονική σειρά που τους βρήκα. Κώστας Ελευθεράκης, Γιάννης Ζουγανέλης, Αντώνης Αντωνιάδης.

Οι συνεντεύξεις δημοσιεύτηκαν στο «ΦΩΣ» στις 27/9/2023

ΚΩΣΤΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ

«Να βγάλουμε αυτήν τη βρομιά από τα γήπεδα»!

Κύριε Κώστα Ελευθεράκη, πώς νιώσατε όταν είδατε το πανό σε όλο το πέταλο;

Ντροπή. Μεγάλη ντροπή. Προσβάλλει τον Παναθηναϊκό αυτό το πράγμα. Λυπάμαι πάρα πολύ, σας μιλάω ειλικρινά, στενοχωρήθηκα πάρα πολύ. Ακόμα είναι νωπό το αίμα του παιδιού που σκοτώθηκε.

Και δεν έχουν βρει ακόμα τον δολοφόνο, μπορεί να είναι με τους άλλους στη φυλακή.

Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό το πανό και τα ναζιστικά στοιχεία που λερώνουν τον Παναθηναϊκό. Υπήρχαν και παλαιότερα... Και υπάρχουν δυστυχώς σε όλες τις ομάδες.

Αν παίζατε εσείς στο ματς, θα πηγαίνατε στο πέταλο να τους ζητήσετε να το κατεβάσουν; Οι παίκτες δεν πρέπει να μπαίνουν μπροστά;

Έτσι όπως ήμουν εγώ και έτσι όπως ήμασταν 18 Έλληνες παίκτες τότε, όλοι μαζί θα πηγαίναμε στο πέταλο να το κατεβάσουμε. Τώρα όμως οι πιο πολλοί παίκτες είναι ξένοι. Τα παιδιά πιστεύω δεν το είδαν αυτό το πράγμα. Είμαι βέβαιος ότι, αν το έβλεπαν, θα πήγαιναν. Όμως είναι ξένοι παίκτες, δεν τους κεντρίζει όσο κεντρίζει εμάς το ότι μέσα σε λίγους μήνες δολοφονήθηκαν δύο ελληνόπουλα για τις ομάδες.

Γιατί γίναμε τόσο χάλια στην Ελλάδα;

Η κοινωνία μας έχει αλλάξει, η παιδεία μας δεν υπάρχει πια. Παντού βλέπουμε γύρω μεγάλη βία. Έχουμε ξεφύγει τελείως. Δεν είναι μόνο το αθλητικό κομμάτι. Πρέπει όμως στο αθλητικό κομμάτι να βγάλουμε αυτήν τη βρομιά, αυτήν τη δυσωδία από τα γήπεδα, τα ναζιστικά στοιχεία.

Οι ΠΑΕ έχουν ευθύνη; Τα ΜΜΕ έχουν ευθύνη;

Υπάρχει ένα κλίμα τέτοιο που ερεθίζει τους νέους. Και τα ΜΜΕ έχουν ευθύνη και οι παράγοντες. Αλλά είναι σοβαροί επιχειρηματίες με μεγάλη παρουσία στο ελληνικό γίγνεσθαι, δεν νομίζω να τους αρέσουν αυτά τα πράγματα. Πρέπει όμως να σταματήσουν όλο αυτό το κακό με τη διαιτησία γιατί κι αυτά ξεσηκώνουν τα νέα παιδιά.

Το είδατε το ματς;

Ναι, από την τηλεόραση.

Τι είδατε;

Δύο θαυμάσιες ομάδες που μας είχαν ευχαριστήσει στα ευρωπαϊκά ματς. Έπαιξαν μεταξύ τους έναν αγώνα υψηλού επιπέδου, με γρήγορο ρυθμό, χορταστικό παιχνίδι. Οι προσωπικές μονομαχίες μέτρησαν πολύ. Η ΑΕΚ νομίζω είχε πιο καλή ψυχολογία στις προσωπικές μονομαχίες. Πολύ καλή ομάδα η ΑΕΚ, καλοί παίκτες, καλός προπονητής. Θεωρώ όμως ότι ο Παναθηναϊκός ως ομάδα είναι πιο ομάδα.

Δηλαδή;

Το παιχνίδι της ΑΕΚ είναι πιο άναρχο και βασίζεται στην ατομική κλάση του κάθε ποδοσφαιριστή. Είναι πάντως μέσα στα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο η ΑΕΚ, όπως ο Παναθηναϊκός και βέβαια ο Ολυμπιακός, μακάρι και ο ΠΑΟΚ. Θα δούμε ακόμα πιο ενδιαφέρον πρωτάθλημα φέτος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ

«Ήθελαν να απαντήσουν στο πανό οι παίκτες της ΑΕΚ»!

Έξω από τα δόντια και ο Γιάννης Ζουγανέλης. Τους θαυμάζω τους γενναίους ανθρώπους που με κόστος λένε αυτό που πιστεύουν. Γεμίσαμε ανθρωπάκια και λιμοκοντόρους. Ο Ζουγανέλης βγαίνει σε κοινό, στα θέατρα, μπορεί να έχει ζημιά με αυτά που λέει.

Γιάννη Ζουγανέλη, πώς ένιωσες όταν είδες αυτό το πανό να αγκαλιάζει όλο το πέταλο;

Νιώθω πολύ βίαια, σαν να με έχουν βιάσει. Το φίλαθλό μου αίσθημα έχει βιαστεί από κάποιους αχαρακτήριστους ως προσωπικότητες. Νιώθω ντροπή, νιώθω σαν να έβρισαν τον νεκρό. Νιώθω ότι βάλλομαι, ότι ήρθε ο Χίτλερ στην Ελλάδα και επέβαλε αυτήν τη λογική. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν άνθρωποι Παναθηναϊκοί να κάνουν τέτοια, τι μυαλά είναι αυτά, νιώθω εμετό. Που εγώ δεν κάνω εμετό ποτέ.

Καταιγιστικός. Να θυμίσουμε ότι είσαι ένθερμος Παναθηναϊκός. Έχουμε κάνει παλαιότερα μεγάλη συνέντευξη.

Εγώ με τον Παναθηναϊκό μεγάλωσα στο γήπεδο. Ο πατέρας μου έκανε όλα τα μερεμέτια στη Λεωφόρο.

Κωφός ο πατέρας σου.

Κωφός, αλλά τεχνίτης εξαιρετικός.

Πάμε τώρα και στο ματς. Τι είδες στο αγωνιστικό κομμάτι;

Το πανό έφερε και γρουσουζιά. Τρομερή γρουσουζιά.

Σαν θεία δίκη λες;

Σαν τιμωρία, ναι. Αλλά και λογικά να το δεις, έδωσε μεγαλύτερη πνοή και αγωνιστικότητα στην ΑΕΚ. Ήταν πιο αγωνιστική η ΑΕΚ από εμάς. Ήθελαν να απαντήσουν οι παίκτες της ΑΕΚ σε αυτό που συνέβη. Εμένα μου αρέσει πολύ ο φετινός Παναθηναϊκός, να εξηγούμαστε. Αλλά μετά το γκολ που έβαλε ήταν σαν να κάθισε να κρατήσει το μηδέν. Ταυτίζομαι με τις δηλώσεις του προπονητή μας.

Δηλαδή;

Ότι ήταν πιο δυνατοί στις προσωπικές μονομαχίες οι παίκτες της ΑΕΚ. Δεν ήταν κακός ο Παναθηναϊκός. Μετά από πολύ καιρό νιώθω ότι ο Παναθηναϊκός έχει γίνει ξανά μεγάλη ομάδα.

Θα το πάρει φέτος το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός ή δεν παίζεται η ΑΕΚ; Και πώς βλέπεις τον Ολυμπιακό;

Όχι, όχι, παίζεται η ΑΕΚ. Είναι ένα από τα φαβορί ο Παναθηναϊκός μαζί με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, ο οποίος είναι καλύτερος από τον περσινό Ολυμπιακό. Όμως χρειάζεται χρόνο ο Ολυμπιακός να δέσει ως ομάδα. Γιατί είναι πιο νέα ομάδα σε σχέση με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Με σοκάρει που μειώνονται συνεχώς οι Έλληνες στο πρωτάθλημα. Θεωρώ τον Φώτη Ιωαννίδη τον καλύτερο Έλληνα σέντερ φορ που έχω δει εδώ και πολλά χρόνια!

Ναι, ε;

Μεγάλος παίκτης. Επίσης, θέλω να πω ότι έχω χάσει λίγο το επίπεδο της ακαδημίας του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός έβγαζε από τις ακαδημίες του παίκτες μεγάλης κλάσης, αλλά έχει πέσει τελευταία.

Άλλο;

Πρέπει να μπούμε επιτέλους στον πολιτισμό. Να υποστηρίζουμε αθώα τις ομάδες μας, όχι ταυτισμένοι με τα οικονομικά συμφέροντα. Και το τελευταίο που θέλω να πω: ακούω κατά καιρούς άσχημα λόγια για τον Αλαφούζο. Αν δεν υπήρχε ο Αλαφούζος, ο Παναθηναϊκός θα είχε βρεθεί στη Γ' Εθνική. Έχει βάλει πολλά εκατομμύρια στην ομάδα. Πρέπει να φτιαχτεί το γήπεδο, γιατί αυτό θα ανεβάσει επίπεδο τον Παναθηναϊκό σε κύρος και στα οικονομικά, στην ένταση που θα βγάζει. Μην κολλάμε στην ιστορικότητα της Λεωφόρου και στο να γκρεμιστεί. Μεγαλύτερη ιστορικότητα έχει η Αθήνα που είναι η πρωτεύουσα του κόσμου. Το γήπεδο θα είναι κοντά στην Ακρόπολη που είναι το καθοριστικότερο μνημείο στον δυτικό πολιτισμό.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

«Ομόσταβλοί τους είναι!»

Τον Αντώνη Αντωνιάδη τον είχα βγάλει μετά τον φόνο του οπαδού της ΑΕΚ και ήταν καταπέλτης για τους Κροάτες και τους Παναθηναϊκούς που συμμετείχαν στα επεισόδια. Επανέρχεται σήμερα. Αυτοί πρέπει να βγαίνουν μπροστά και να μιλάνε. Εδώ μιλάνε τα τσουτσέκια που υπάρχουν παντού γύρω μας. Έχουν πλημμυρίσει τα σόσιαλ από παλιανθρωπιά και μίσος.

Κύριε Αντώνη Αντωνιάδη, ήσασταν στο γήπεδο;

Ναι, ήμουν στο γήπεδο μαζί με τον Δομάζο και την παρέα που βλέπουμε όλα τα ματς του Παναθηναϊκού.

Πείτε μου για το πανό, πριν μιλήσουμε για το ματς.

Το πανό δεν το είδα γιατί συζητούσα με τον Δομάζο και τους άλλους. Πήρα χαμπάρι τι έγινε όταν είδα να φεύγουν οι παίκτες της ΑΕΚ. Μετά έμαθα τι έγραφε. Ποια «παιδιά» ρε να αφήσουν έξω; Να αφήσουν έξω τους ναζί και τους εγκληματίες; Τι είστε εσείς ρε; Θα υποκαταστήσετε και τη Δικαιοσύνη; Αυτοί είναι ομόσταβλοι μάλλον, δεν εξηγείται αλλιώς. Επιτρέπεται να είστε με τους ξένους αλήτες που εισέβαλαν στη χώρα μας και σκότωσαν το δικό μας το παιδί;

Και μπορεί να είναι ο φονιάς στη φυλακή.

Ε, βέβαια, μπορεί να είναι ο φονιάς στη φυλακή. Και γράφουν τεράστιο πανό «ελευθερώστε τα παιδιά» με μπλε πανί σαν το πανό που έχουν οι Κροάτες. Ποια παιδιά ρε;

Πώς μπήκε μέσα το τεράστιο πανό; Άλλα έλεγε ο Μητσοτάκης. Πού είναι οι έλεγχοι;

Τώρα τι ψάχνεις να βρεις; Εκθέτουν την ομάδα και τη χώρα. Ανεπίτρεπτα πράγματα. Τους γιούχαρε όμως το υπόλοιπο γήπεδο. Με ποιους είστε εσείς ρε; Με τους Κροάτες εισβολείς είστε ή με τους Έλληνες; Λερώνετε το ιστορικό γήπεδο. Έχει καταστρατηγηθεί η ανθρώπινη λογική.

Ποιος παίκτης της ΑΕΚ σού άρεσε πιο πολύ;

Ο Τσούμπερ. Τρέχει παντού, δημιουργεί προβλήματα παντού. Τρέχει δεξιά, τρέχει αριστερά, παίζει στο κέντρο, τον βλέπεις παντού. Και είναι ουσιαστικός παίκτης.

Από τον Παναθηναϊκό;

Μακράν καλύτερος από τον Παναθηναϊκό ήταν ο Φώτης Ιωαννίδης. Αν προσέξει ακόμα λίγο, θα αφήσει εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Του έχω δώσει μια συμβουλή από κοντά.

Τι συμβουλή;

Να σουτάρει. Δεν μπορείς να τους περάσεις όλους και να μπεις στην περιοχή. Μην αργείς με παραπάνω κοντρόλ ή με ντρίμπλα. Σούταρε! Και έξω από την περιοχή. Όταν αποκτήσει αυτόν τον αέρα, ο Ιωαννίδης θα αφήσει εποχή. Φτιάχνει και γκολ, δημιουργεί, παλεύει μόνος του. Φιλότιμος, αγωνιστής, τα λέω από καιρό για αυτό το παιδί. Σούταρε όμως γρήγορα, ρε μεγάλε. Άκου τη συμβουλή μου. Μπορεί να πάει στα δίχτυα η μπάλα, μπορεί να βρει χέρι αντιπάλου και να πάρεις πέναλτι, μπορεί να χτυπήσει κάπου και να αλλάξει πορεία η μπάλα προς τα δίχτυα.

Πού χάθηκε το ματς;

Μας πήρε το κέντρο η ΑΕΚ. Είχαμε βαδιστές στο κέντρο και έκανε η ΑΕΚ ό,τι ήθελε. Δίκαια νίκησε η ΑΕΚ, ήταν καλύτερη. Ο Παναθηναϊκός έβαλε το γκολ και μετά ως διά μαγείας κάθισε πίσω. Μηχανικά γίνεται αυτό κάθε φορά ή είναι εντολή από τον προπονητή, δεν ξέρω. Και ένα ακόμα: πριν από το 70’ δεν κάνει αλλαγές ο Γιοβάνοβιτς. Το βλέπουμε αυτό με τον Δομάζο στο γήπεδο και μας κάνει εντύπωση. Μπορεί να μην είναι σε μέρα ένας παίκτης, δεν είναι κακό να τον βγάλεις πριν από το 65’. Ετοίμαζε και προχθές παίκτες στο ζέσταμα, τους ετοίμαζε, αλλά δεν τους έβαζε. Μόλις έφαγε το γκολ, έκανε αλλαγή. Όπως και να το κάνουμε, η ΑΕΚ ήταν καλύτερη.

Φαβορί για τον τίτλο;

Είναι νωρίς ακόμα. Ο Ολυμπιακός είναι πρώτος, έχει πολλούς καλούς παίκτες, αλλά θέλει ομοιογένεια. Σε έναν δύο μήνες πιστεύω ότι θα έχει ανέβει ο Ολυμπιακός και θα γίνει μεγάλη μάχη για τον τίτλο με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, ίσως και με ΠΑΟΚ.

Πώς θέλετε να κλείσουμε;

Ο Σιδηρόπουλος πόσο χειρότερος θα ήταν σε αυτό το ματς... Τον είδατε αυτόν τον ξένο διαιτητή; Και δεν μιλάνε. Κακός διαιτητής. Και στον πειθαρχικό έλεγχο απαράδεκτος. Του πήραν τον αέρα. Δεν άφησε ένα πλεονέκτημα μισό γκολ, δεν το κάνει αυτό το λάθος ένας καλός διαιτητής. Ζήταγε συγγνώμη μετά. Τι να την κάνω τη συγγνώμη…