Αντώνης Αντωνιάδης στο «ΦΩΣ»: «Κοπρίτες της κοινωνίας! Ντροπιάζουν τον Παναθηναϊκό»

Μιλάει στο «ΦΩΣ» η μεγάλη παλιά δόξα του Παναθηναϊκού για τα θλιβερά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησαν στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη από στρατιές Κροατών και Ελλήνων χούλιγκανς. Παράλληλα, στέλνει ένα δυναμικό μήνυμα σε όσους πάσχουν από καρκίνο: «Να μη φοβούνται, εγώ τον διέλυσα!»

Αντώνης Αντωνιάδης στο «ΦΩΣ»: «Κοπρίτες της κοινωνίας! Ντροπιάζουν τον Παναθηναϊκό»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Με καθήλωσε. Κάποιες προσωπικότητες δεν έφτασαν τυχαία εκεί που έφτασαν. Ένας από το υς μεγαλύτερους γκολτζήδες στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αξίζει να διαβαστεί και να ακουστεί. Είναι ο Αντώνης Αντωνιάδης. Η μεγάλη παλιά δόξα του Παναθηναϊκού, δεύτερος σκόρερ στην Ιστορία του. Επί 32 χρόνια πρόεδρος των ποδοσφαιριστών, γραμματέας και ταμίας, από το 1976 έως το 2008.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 10/8/2023/

Όταν παίζατε εσείς ποδόσφαιρο, υπήρχε αυτή η βία;

Όχι ρε, δεν είχαμε τέτοια πράγματα εμείς. Ήρθε η ώρα να πω σκληρές αλήθειες. Κοροϊδευόμαστε; Δεν υπάρχει οπαδική βία. Δεν αγαπάνε τις ομάδες τους αυτοί, δεν είναι φίλαθλοι, δεν είναι οπαδοί. Ο παραδοσιακός οπαδός που αγαπάει την μπάλα και την ομάδα του δεν πάει στο γήπεδο ούτε με μαχαίρια ούτε με καδρόνια ούτε με δολοφονικές φωτοβολίδες. Αυτοί που τα κάνουν αυτά είναι εκφραστές κοινωνικής βίας. Είναι κοπρίτες. Δεν είναι φίλαθλοι, δεν είναι οπαδοί. Ο οπαδός είναι γκρινιάρης, θα φτάσει μέχρι τις βρισιές. Δεν θα σε σκοτώσει. Κοπρίτες είναι. Καθάρματα της κοινωνίας είναι. Είναι αναρχοαυτόνομοι, είναι ναζιστές. Ποια οπαδική βία; Εγώ είμαι Παναθηναϊκός, εσύ είσαι Ολυμπιακός, θα διαφωνήσουμε, θα τσατιστούμε, μπορεί να ανταλλάξουμε λόγια. Δεν θα σε σκοτώσω, ούτε θα μου σπάσεις τα χέρια και το κεφάλι. Δεν θα βγάλουμε τα μαχαίρια. Στο γήπεδο πας με μαχαίρι, ρε; Στο γήπεδο, ρε, πας με όπλα στα χέρια; Είναι κοπρίτες της κοινωνίας, κοπρόσκυλα. Εγώ ήμουν και πρόεδρος της ΔΕΑΒ τέσσερα χρόνια (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας). Είχα μιλήσει με όλους τους οργανωμένους οπαδούς, είχαμε κάνει καλή δουλειά. Αλλά πρέπει να έχεις… ούμπαλα.

Δηλαδή;

Η Θάτσερ ήταν γυναίκα, αλλά έδειξε μεγαλύτερα… ούμπαλα από άντρες πολιτικούς. Ενθάρρυνε να ξεκουμπιστούν οι αγγλικές ομάδες από την Ευρώπη μέχρι να καθαρίσουν. Οι Άγγλοι καθάρισαν τα γήπεδά τους. Και είναι χωρίς κάγκελα.

Η αστυνομία, αν ήθελε, δεν θα την τελείωνε τη βία;

Υπάρχει αποπροσανατολισμός, κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Ειδοποιήθηκαν από τους Μαυροβούνιους με λεπτομέρειες, μέχρι και τις πινακίδες των αυτοκινήτων. Από το πρωί. Γιατί τους άφησαν; Πώς άφησαν να φτάσουν στο γήπεδο της ΑΕΚ με ρόπαλα και μαχαίρια και να φάνε το παιδί; Ένα παιδί 29 χρόνων, τι να πεις σε αυτήν τη μάνα... (σ.σ. συγκινείται). Σαν κατσίκι το σφάξανε. Πρέπει να ληφθούν αδυσώπητα μέτρα για τέτοια κοπρόσκυλα. Ακραία κοινωνικά όντα είναι που διεισδύουν στους οπαδούς.

Είναι επιβεβαιωμένο και από την αστυνομία ότι ήταν και Παναθηναϊκοί μαζί με τους Κροάτες. Θέλω τη θέση σου σε αυτό.

Αν είναι γεγονός, είναι κατάπτυστοι οι Παναθηναϊκοί που το έκαναν. Μαζί με τους ξένους τραμπούκους ναζιστές, ρε; Κατάπτυστοι είναι. Αμαυρώνουν την Ιστορία του Παναθηναϊκού.

Όπως ο Κούδας αποδοκίμασε με δηλώσεις του το πανό που είχε μπει στην Τούμπα, το οποίο υποστήριζε τους δολοφόνους του Άλκη. Πρέπει να βγαίνετε μπροστά.

Όποιος κοπρίτης και αν ήταν μαζί με τους Κροάτες, να πάει φυλακή. Τι πάει να πει Παναθηναϊκός οπαδός. Ντροπιάζουν τον Παναθηναϊκό. Άργησε πολύ η αστυνομία, αλλά έγιναν πολλές συλλήψεις. Θέλω να βρεθεί ο δολοφόνος ή οι δολοφόνοι. Και να ελέγξει η αστυνομία τι δουλειά κάνει ο καθένας από αυτούς. Πού βρίσκουν τα λεφτά; Με βαν πολυτελή ήρθανε. Με αμάξια πολυτελή. Και πού ξέρανε τη Νέα Φιλαδέλφεια; Ήρθαν μέσα στην πατρίδα μας να μας επιτεθούν μέσα στα σπίτια μας και στα μαγαζιά μας οι κοπρίτες με τη βοήθεια ντόπιων. Αδιανόητο.

Να μην τους εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση.

Όχι, όχι. Εδώ να δικαστούν μέχρι τελικής πτώσης. Και να βρουν τον φάκελο του καθενός από την Ασφάλεια της Κροατίας οι ελληνικές αρχές. Να δούμε τι δουλειά κάνουν και ποιοι είναι. Πού βρίσκουν τα λεφτά. Και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι Έλληνες που τους βοήθησαν από εδώ. Κρίμα. Έκλαψα για αυτό το παιδί. Ήταν από την Ελευσίνα, φανατικός ΑΕΚτζής, από καλή οικογένεια. Έχει υποχρέωση το ελληνικό κράτος απέναντι στον νεκρό και στους τραυματίες που είναι σοβαρά χτυπημένοι. Έρχεται στο σπίτι μου, στην πατρίδα μου και με σφάζει ο ναζιστής σε συνεργασία με ντόπιους όμοιούς του. Δεν είναι οπαδοί αυτοί. Είναι ντροπές.

Μου έχει πει ο Καμάρας ότι κάποτε ήταν πολλοί με γραβάτες στις εξέδρες.

Στη θύρα 3 ήταν όλοι γραβατωμένοι. Ο πατέρας μου ήρθε από την Ξάνθη να με δει και τον υποχρέωσα να φορέσει γραβάτα.

Τι δουλειά έκανε;

Αγρότης, στα καπνά. Ήμουν μαθητής του 20, τη Γραμματική του Τζάρτζανου την ήξερα ολόκληρη και όμως ξύπναγα στις 4 τη νύχτα να πάω με τον πατέρα μου να μαζέψουμε καπνά.

Και η φτωχολογιά που πήγαινε στο γήπεδο χωρίς γραβάτες δεν έκανε τέτοια.

Όχι ρε, εδώ μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα. Τότε ήταν απλοί φίλαθλοι, απλοί οπαδοί. Αγαπούσαν το ποδόσφαιρο. Θέλω να γράψεις κάτι για τον Μελισσανίδη.

Πες μου.

Μου άρεσε που είπε ότι θα τελειώσει τις φωτοβολίδες και όλες τις αθλιότητες μέσα στο νέο γήπεδο. Αν το καταφέρει, θα του βγάλω το καπέλο. Όλοι πρέπει να βάλουν τάξη στα γήπεδά τους. Έχουν ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους που πάνε εκεί.

Πώς είσαι στην υγεία σου;

Το πάλεψα πάρα πολύ και είμαι καλά. Τώρα πρέπει να πάρω κιλά.

Πόσα κιλά είσαι;

Είμαι 67.

Και τι ύψος έχεις;

Είμαι 1,92 μ. Έχασα 40 κιλά.

Πόσα κιλά είχες φτάσει;

Ήμουν 102 κιλά και με τον καρκίνο έφτασα 62. Αφού δεν μπορούσα ούτε να περπατήσω…

Τώρα σε ακούω πολύ δυνατό.

Τώρα όχι μόνο περπατάω αλλά κάνω και γυμναστική. Πήρα τα πάνω μου!

Πού ήταν ο καρκίνος;

Στο στομάχι. Αφαίρεσα όλο το στομάχι και τη σπλήνα και άλλα δύο όργανα.

Και πώς τρως;

Ένωσαν τα έντερα με τον οισοφάγο. Δεν μπορώ να τρώω πολύ, τρώω λίγο πολλές φορές. Θέμη, θέλω να περάσεις ένα μήνυμα στους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο.

Κι εγώ το θέλω.

Να μη φοβούνται. Η επιστήμη έχει προοδεύσει. Το πάλεψα σκληρά, έδωσα αγώνα μεγάλο και νίκησα. Τώρα μου λένε οι γιατροί ότι μπορώ να πεθάνω από οτιδήποτε άλλο εκτός από καρκίνο.

Πώς τα κατάφερες;

Ήταν πολλές οι εγχειρήσεις και, όταν μου είπαν κάποια στιγμή ότι βλέπουν πάλι ψήγματα, αντέδρασα. Είπα «όχι κι άλλη εγχείρηση, κάντε μου επιθετική χημειοθεραπεία». Μου είχαν πει οι γιατροί ότι είναι ρίσκο η επιθετική χημειοθεραπεία γιατί μπορεί ο οργανισμός να μην αντέξει. Εγώ όμως έκανα καλή ζωή, ήμουν αθλητής, μέχρι τα 56 μου έπαιζα ποδόσφαιρο, δεν κάπνιζα, δεν έπινα.

Και η ψυχολογία παίζει ρόλο;

Τεράστιο. Αν σε πάρει η κάτω βόλτα, τελείωσες. Όχι, κύριε. Θα πολεμήσεις! Με ενημέρωσαν ότι μπορεί να μην αντέξω τόσο επιθετική χημειοθεραπεία. Τους είπα «κάντε το». Και άντεξα. Δεν μου έμεινε τρίχα. Μου έπεσαν όλα τα μαλλιά, όλες οι τρίχες από τη μασχάλη, τα φρύδια, τη μύτη, τα αυτιά, το στήθος, τα γεννητικά όργανα. Άντεξα. Και τον διέλυσα τον καρκίνο. Ο αθλητισμός με έσωσε. Είχα δυνατό οργανισμό. Αντέδρασε δυναμικά, ισοπεδωτικά και είμαι μια χαρά. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που το λέω. Να παίρνουν κουράγιο όσοι έχουν καρκίνο.

Σε ευχαριστώ πολύ για αυτά που είπες, έχω διαπιστώσει ότι η εκδότρια του «ΦΩΤΟΣ» σού έχει συμπάθεια.

Χαιρετισμούς να δώσεις στη Μαρία Νικολαΐδου, την κόρη του Θόδωρου (σ.σ. συγκινείται). Ο Θόδωρος εμένα μου στάθηκε πολύ τον πρώτο χρόνο που ήρθα στον Ολυμπιακό και με έβριζαν. Με στήριξε πάρα πολύ (σ.σ. είναι πολύ συγκινημένος). Τα κορίτσια ήταν μικρά τότε. Το ποδόσφαιρο πρέπει να ενώνει, όχι να σκοτώνει. Πώς το έκαναν έτσι το ποδόσφαιρο...