Ουαντού στο «ΦΩΣ» για τον Ελ Κααμπί: «Θα πετύχει μόλις καταλάβει σε ποια ομάδα πήγε»

Με αφορμή την απόκτηση του Αγιούμπ Ελ Κααμπί από τον Ολυμπιακό, το «ΦΩΣ» επικοινώνησε με τον συμπατριώτη του Μαροκινό και παλιό ποδοσφαιριστή των «ερυθρόλευκων», Αμπντεσλάμ Ουαντού, ο οποίος για ακόμη μία φορά δήλωσε λάτρης της Ελλάδας και του ερυθρόλευκου...

Ουαντού στο «ΦΩΣ» για τον Ελ Κααμπί: «Θα πετύχει μόλις καταλάβει σε ποια ομάδα πήγε»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΡΟΥΣΣΟ

Ο 44χρονος πλέον Ουαντού, ο οποίος πήρε πρόσφατα δίπλωμα προπονητή και ζει στη Γαλλία, αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση που περιμένει τον Ελ Κααμπί και τη σημασία της παρουσίας του Ελ Αραμπί στο πλευρό του, στα πρώτα του βήματα στο λιμάνι. Μας μίλησε επίσης για τον Σεντρίκ Μπακαμπού, τον οποίο γνώριζε από τη Μαρσέιγ, το δύσκολο έργο που περιμένει ΑΕΚ και Παναθηναϊκό στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και για την Εθνική γυναικών του Μαρόκου, η οποία βαδίζει στα βήματα της ανδρικής ομάδας που εξέπληξε ευχάριστα στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Αμπντεσλάμ, πού σε βρίσκουμε;

Γεια σου, φίλε μου, τι κάνεις, είσαι καλά (στα ελληνικά)... Επέστρεψα στη Γαλλία. Ήμουν στις Μπαχάμες για διακοπές και γύρισα. Τι κάνει η Μύκονος; Η Σαντορίνη; Η αγαπημένη μου Ελλάδα, ο λατρεμένος μου Ολυμπιακός; Βλέπω ότι κάνει πολλές μεταγραφές;

Ενημερώνεσαι βλέπω...

Πάντα ενημερώνομαι για τον Ολυμπιακό. Είναι η ομάδα μου. Αγαπώ πολύ τον Ολυμπιακό και την Ελλάδα. Βλέπω ότι κάνει φέτος μεγάλη ανανέωση. Νομίζω ότι την είχε ανάγκη, αλλά καλύτερα αυτό το ξέρουν ο προπονητής και ο πρόεδρος.

Άλλαξαν πολλά στον Ολυμπιακό, ο οποίος θα έχει στην επίθεσή του φέτος δύο συμπατριώτες σου. Τον Ελ Αραμπί και τον Ελ Κααμπί. Πώς τη βλέπεις την προσθήκη του δεύτερου;

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για τον Αγιούμπ. Είναι καλός παίκτης, με την μπάλα ή χωρίς, αλλά είναι λάθος να βιαστούμε να τον συγκρίνουμε με τον Ελ Αραμπί. Ο Ελ Αραμπί έχει δείξει την αξία του όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, αφού αν δεν κάνω λάθος θεωρείται από τους πιο αποτελεσματικούς ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας. Επιπλέον, ήρθαν στον Ολυμπιακό κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Ο Ελ Αραμπί ήρθε από το Κατάρ έχοντας προηγουμένως εμπειρία από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, καθώς αγωνίστηκε στην Ισπανία με τη φανέλα της Γρανάδα. Ο Ελ Κααμπί είχε ένα μικρό πέρασμα από την Τουρκία, αλλά δεν έπαιξε σε μεγάλη ομάδα. Δεν είχε πίεση, όπως αυτή που υπάρχει σε τεράστια κλαμπ, όπως ο Ολυμπιακός.

Σε αυτό θα τον βοηθήσει ο Ελ Αραμπί. Να προσαρμοστεί πιο εύκολα.

Σίγουρα. Είναι σημαντική η παρουσία του Γιουσέφ και σε αυτό το κομμάτι. Θα τον βοηθήσει να καταλάβει σε ποια ομάδα έχει πάει. Θα του μιλήσει για το τεράστιο όνομα του Ολυμπιακού, να μάθει την Ιστορία του συλλόγου, να του πει για την πίεση του κόσμου. Προς Θεού, δεν λέω ότι δεν είναι καλός παίκτης, αλλά πρέπει να τον δούμε στο υψηλό επίπεδο που βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Ξέρεις, το σημαντικό για έναν επιθετικό, σε όποια ομάδα κι αν πηγαίνει, είναι να σκοράρει νωρίς. Είναι κυρίως το ψυχολογικό κομμάτι. Αν έρθει νωρίς το πρώτο γκολ για τον Αγιούμπ, τότε θα έρθουν και τα επόμενα. Θα του εξηγήσει τα πάντα ο Γιουσέφ. Είμαι σίγουρος. Τις προσδοκίες, την Ιστορία, το περιβάλλον.

Σε ακούω λίγο επιφυλακτικό...

Καθόλου. Πρόκειται για εξαιρετικό παίκτη, αλλά θυμήσου πόσοι μεγάλοι επιθετικοί μπλόκαραν επειδή δεν ερχόταν το πρώτο γκολ. Και επίσης θυμήσου τι ακολουθούσε. Είναι ένας ποδοσφαιριστή που θα κερδίσει τον σεβασμό του προπονητή και των φιλάθλων του Ολυμπιακού, οι οποίοι είναι πολύ απαιτητικοί. Και δεν είναι καλό αυτό. Γιατί ξέρουν ποιο κλαμπ υποστηρίζουν. Το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Όμως ο κόσμος δεν πρέπει να μένει στα ονόματα. Μπορεί κάποιοι να μην ξέρουν τον Αγιούμπ. Μπορεί ο κόσμος να έχει συνηθίσει σε Τζιοβάνι και Ριβάλντο, αλλά πόσες φορές βγήκαν ποδοσφαιριστές που δεν είχαν το όνομα σε σχέση με εκείνους που το είχαν… Τις περισσότερες. Ο Ελ Κααμπί έχει καλή νοοτροπία και θα τα πάει εξαιρετικά, αρκεί να καταλάβει σε ποια ομάδα έχει έρθει. Θα υπάρχει μεγάλη πίεση και πρέπει να το αποδεχθεί. Μέσα από αυτό μπορεί να βγει δυνατός.

Θα πάρει ώθηση και από τον κόσμο...

Τα έχουμε πει αυτά και στο παρελθόν. Ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι ασύγκριτος. Βοηθάει τους νέους ποδοσφαιριστές και τους δίνει ώθηση. Ο Ελ Κααμπί έπαιξε μπροστά σε καυτό κοινό στο Μαρόκο, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να γνωρίσει το πιο καυτό στην Ευρώπη. Είχε παίξει στην Τουρκία, αλλά καμία σχέση με αυτό που θα ζήσει τώρα. Αυτό θα του δώσει δύναμη να πετύχει πολλά γκολ. Πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία.

Όπως συνέβη πέρυσι με τον Σεντρίκ Μπακαμπού, τον οποίο γνωρίζεις από τη Μαρσέιγ...

Ακριβώς. Ο Μπακαμπού άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε. Το σημαντικό είναι να φέρνεις στην ομάδα ποδοσφαιριστές που περιμένουν τέτοιες ευκαιρίες. Αν έρθεις στον Ολυμπιακό και σκοράρεις συνέχεια, ο κόσμος θα σε λατρέψει. Το ίδιο ο προπονητής, ο πρόεδρος και τα μίντια, τα οποία είναι πολλά στην Ελλάδα. Εδώ έχουμε μόνο την «Εκίπ» και εκεί έχετε… δεκαπέντε Εκίπ (γελάει).

Και μια που είπαμε για τη Μαρσέιγ, πώς βλέπεις το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό;

Δύσκολο παιχνίδι. Και για τις δύο ομάδες. Είναι φανταστική η έδρα της Μαρσέιγ, αλλά η ομάδα είναι μία έτσι, μία αλλιώς. Έφυγε ο Τούντορ, άλλαξε προπονητή και πήρε τον Ισπανό Μαρθελίνο, που του αρέσει να παίζει 4-4-2, έφυγαν πολλοί παίκτες και η αλήθεια είναι ότι μοιάζει λίγο με τον Ολυμπιακό, με την έννοια ότι βρίσκεται σε μια φάση ανανέωσης. Πάντως, αν μου επιτρέπεις, πέρα από τον Παναθηναϊκό, θα ήθελα να σου πω ότι και η ΑΕΚ θα έχει δύσκολη αποστολή με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Έχουν καλή ομάδα οι Κροάτες και πολύ δυνατή έδρα. Θα πρέπει να πιάσει υψηλό επίπεδο η ΑΕΚ για να την αποκλείσει. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι και η Ντιναμό θα έχει εύκολο έργο.

Να κλείσουμε με ένα σχόλιο για τη γυναικεία εθνική ομάδα του Μαρόκου, που βρίσκεται στις 16 καλύτερες ομάδες του Μουντιάλ; Είχαμε μιλήσει και για τους άνδρες τον περασμένο Δεκέμβρη για την εντυπωσιακή τους πορεία στο Μουντιάλ του Κατάρ...

Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχαμάντ που ανέπτυξε το γυναικείο ποδόσφαιρο και έδωσε το δικαίωμα και στις γυναίκες να παίξουν ποδόσφαιρο. Ξέρεις, δεν είναι εύκολο αυτό για τις μουσουλμανικές χώρες. Είναι μεγάλο επίτευγμα και αποτελεί παράδειγμα όχι μόνο για τις αφρικανικές χώρες αλλά και για τις αραβικές. Κερδίσαμε 1-0 την Κολομβία και αύριο παίζουμε στους «16» με τη Γαλλία. Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες. Για τους άνδρες τα είχαμε πει, αλλά επί τη ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τα ευρωπαϊκά κλαμπ, αφού το 90% των ποδοσφαιριστών μας που αγωνίστηκαν στο Κατάρ προέρχονταν από ομάδες της Ευρώπης. Τώρα θεωρώ ότι η ομοσπονδία θα πρέπει να αφοσιωθεί στο τοπικό ποδόσφαιρο και να επενδύσει στις ακαδημίες, ώστε να έρθουν κι άλλες επιτυχίες στο μέλλον.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ΦΩΣ στις 7 Αυγούστου