Ολυμπιακός: Όταν τον λόγο έχει η πίκρα…

Μέχρι το ντέρμπι με το ΠΑΟΚ όλοι ήταν θεοί και ημίθεοι. Μετά την άδικη πέρα για πέρα ήττα, κάποιοι παίκτες έγιναν απλώς… καλοί παίκτες. Σκέτο, χωρίς θεούς και ημίθεους.

Ολυμπιακός: Όταν τον λόγο έχει η πίκρα…

Μέχρι το 70ο λεπτό στο Σαν Σίρο στο ματς με τη Μίλαν, όσοι αγωνίζονταν έγιναν ξανά παικταράδες. Τι μπαλάρα, τι ποιότητα, «τι ομαδάρα φτιάχνουμε». Μετά την ήττα 3-1, έφταιγαν πάλι οι μισοί, αλλά και ο κόουτς που δεν έκανε γρήγορα τις αλλαγές του.

Στο προχθεσινό ματς όλοι έβλεπαν διπλό, άλλοι μιλούσαν για «τρίμπαλο» κι άλλοι έλεγαν κι έγραφαν «ποια ΑΕΚ;». Μετά το 1-1, έφταιγαν πάλι όλοι! Ίσιωμα τα πάντα, όπως συμβαίνει διαρκώς με τον Έλληνα οπαδό. Μηδέν υπομονή, μηδέ σε όλα! Οι ημίθεοι έγιναν πάλι ένα τσούρμο αδιάφορων και φοβισμένων παικτών χωρίς πάθος και ψυχή.

Άλλοι γράφουν για παίκτες της σειράς που δεν κάνει να παίζουν στον Ολυμπιακό και φυσικά γράφουν για τον «καφετζή» ή «ταβερνιάρη» Πέδρο Μαρτίνς που «κοιμάται όρθιος στον πάγκο». Έλληνες προπονητές χιλιάδες. Γιατί αυτοί ξέρουν καλύτερα από όλους. Αραχτοί στον καναπέ, ζουν και αναπνέουν για το ανάθεμα. Αυτοί ξέρουν, ο προπονητής που φτιάχνει μια νέα αξιόλογη ομάδα, όχι!

Τη μια σου λένε, «φτιάχνουμε ομαδάρα» λες και την φτιάχνουν όλοι μαζί με τον κόουτς και στην πρώτη στραβή κράζουν «τι κάνει ο άμπαλος»! Με λίγα λόγια στα καλά μαζί, στα άσχημα χώρια. Κατά τα λοιπά, όλοι θεωρούν ότι στηρίζουν την ομάδα. Όχι μάγκες, τέτοια στήριξη να λείπει…

Η ομάδα είναι καινούργια, δε φτιάχνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλει χρόνο, θέλει δέσιμο και δουλειά. Κυρίως θέλει να αφήσετε τον κόουτς να δουλέψει όπως ξέρει, γιατί το γεγονός ότι βλέπετε καλή μπάλα φέτος από τον Ολυμπιακό, βλέπετε αυτοματισμούς, βλέπετε ποιότητα, θέαμα, οφείλεται (και) στη δουλειά που κάνει ο Μαρτίνς. Δεν παίζει καλά ο Ολυμπιακός από μόνος του. Κάποιος το δουλεύει αυτό. Κάποιο λιθαράκι θα ΄χει βάλει…. Γκουαρδιόλες της εξέδρας…

Ως νέα ομάδα, ο Ολυμπιακός θα τα έχει αυτά. Και τα πάνω του και τα κάτω του. Με τη δουλειά και τις νίκες θα φτάσει εκεί που θέλει. Όμως μέσα σε κλίμα μιζέριας και άκρατης εσωστρέφειας, δεν πας πουθενά. Και στην τελική για να το καταλάβω κι εγώ: Όταν ο Ολυμπιακός κέρδιζε στο 90’ φεύγα, τον Αστέρα και τον Πανιώνιο ήταν καλά; Και τώρα που το δέχθηκε στο 90’, τα ισοπεδώνουν όλα; Πως γίνεται αυτό;

Αν ο Φετφατζίδης έστελνε τη μπάλα μέσα στο 95’, ποιοι από όλους εκείνους που πέρασαν τον Ολυμπιακό γενεές δεκατέσσερις χθες, θα έγραφαν όσα έγραψαν στα social media; Κανείς! Γιατί όλοι κρίνουν βάση χαράς ή πίκρας. Εν θερμώ! Με όλα αυτά που γράφω δεν θέλω να πω ότι ο Ολυμπιακός παίζει μπαλάρα. Προς Θεού. Όμως δείχνει ότι κάτι καλό φτιάχνει. Βγάζει υγεία και φρεσκάδα, ξεχειλίζει ποιότητα και καμία σχέση έχει με το περσινό αρρωστημένο σύνολο, που μόνο ομάδα δεν ήταν.

Λυπάμαι αλλά δεν θα καταδικάσω, ούτε τον Φετφατζίδη. Έναν παίκτη, που δεν το έχει το γκολ έτσι κι αλλιώς. Το αν αξίζει να παίζει στον Ολυμπιακό ή όχι, είναι άλλη ιστορία, όπως και το αν έπρεπε να τον πάρει ο Ολυμπιακός πίσω ή όχι. Δεν θα καταδικάσω κανέναν Χασάν, γιατί έστειλε το πλασέ του στο δοκάρι. Και φυσικά δεν θα καταδικάσω κανέναν ή Γκερέρο ή Ποντένσε, αν ο Ολυμπιακός δεν πάρει και φέτος το πρωτάθλημα: 44 έχει!

Αυτό που θέλει ο υγιής φίλος της ομάδας είναι να ξαναγίνει ο Ολυμπιακός ομάδα και όχι το ξέφραγο αμπέλι του 1,5 τελευταίου χρόνου, που κατέβαινε να παίξει χωρίς παίκτες με ποιότητα, χωρίς πλάνο, χωρίς προπονητή (πέντε πέρασαν σε μια σεζόν!) και με βάρκα τη ελπίδα. Και φέτος που όλα δείχνουν ότι κάτι καλό πάει να βγει, όλοι μουρμουράνε γιατί ο ΠΑΟΚ είναι τρεις βαθμούς μπροστά και γιατί δεν νίκησαν την ΑΕΚ να βγάλουν τα απωθημένα τους.

Ας κάνουν υπομονή λοιπόν και θα τα βγάλουν τα απωθημένα τους, οι ανυπόμονοι. Όπως τόσα χρόνια που τους είχαν όλους από κάτω. Όμως με τόση εσωστρέφεια και τόση κλάψα, δουλειά δεν γίνεται. Κυρίως κανείς από αυτούς στηρίζει την ομάδα. Στηρίζω μόνο στις νίκες, δεν υπάρχει. Στα δύσκολα είναι η στήριξη. Και φέτος η σεζόν θα είναι δύσκολη εκ των πραγμάτων γιατί ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Και από το περσινό γκρέμισμα φτιάχνει νέα θεμέλια. Όποιος το κατανοήσει και όσο πιο γρήγορα μπορέσει, τόσο περισσότερο θα στηρίξει την ομάδα. Όμως ξέρετε πολλούς με υπομονή στο λιμάνι;