Ολυμπιακός - Πανιώνιος 1-0

Ο Ολυμπιακός νίκησε ύστερα από ένα μήνα (1-0 τον Πανιώνιο) και ετοιμάζεται για Τούμπα. Μπορούσε πιο άνετα, καθώς είχε... 26 τελικές! Το γκολ από τον Οφόε, έπειτα από ασίστ του Ταχτσίδη. Αντίπαλος και ο... Νεοφυτιάδης

Ολυμπιακός - Πανιώνιος 1-0
Επιστροφή στην κανονικότητα για Ολυμπιακό μετά από ένα μήνα...

Με διάθεση να παίξει ποδόσφαιρο και να μην πετάξει άλλους βαθμούς, ήταν επόμενο ότι ο Ολυμπιακός θα έφτανε στη νίκη (1-0) επί του Πανιωνίου. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε τους οπαδούς του να τον ενισχύουν λόγω της βαριάς τιμωρίας για όσα συνέβησαν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Σε ένα κλίμα άχαρο στο «Γ. Καραϊσκάκης», αλλά και επικίνδυνο για νέα απώλεια, από τη στιγμή που η ομάδα είχε έναν ολόκληρο μήνα και πέντε σερί αγώνες να φτάσει στη νίκη, ενώ με όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα και με την απομάκρυνση από την κορυφή της βαθμολογίας ο Ολυμπιακός είχε σοβαρότατο ψυχολογικό έλλειμμα, που θα μπορούσε να του κοστίσει άλλο ένα στραβοπάτημα.

Η επιστροφή στα τρίποντα θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο άνετα, εφόσον οι «ερυθρόλευκοι» αξιοποιούσαν τις ευκαιρίες που οι ίδιοι δημιουργούσαν και δεν άφηναν το παιχνίδι να έχει ρευστότητα όσον αφορά το αποτέλεσμά του μέχρι το φινάλε. Έστω και αν ο Πανιώνιος απείλησε ελάχιστα και δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να κάνει ζημιά, το μικρό προβάδισμα μέχρι το τέλος και η αδυναμία του Ολυμπιακού να το διευρύνει προσέδωσαν σασπένς μέχρι ο Νεοφυτιάδης να σφυρίξει τη λήξη της αναμέτρησης. Άλλωστε οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν δώσει φέτος δείγματα αξιοπιστίας σχετικά με τη δυνατότητά τους να αποφεύγουν ψυχρολουσίες...

Τελικά το γκολ που σημείωσε ο Οφόε στις αρχές του δεύτερου μέρους, έπειτα από την ασίστ του Ταχτσίδη (συνδυασμός δηλαδή των δύο κορυφαίων παικτών του Ολυμπιακού στο προχθεσινό ματς), έφτανε για να επιτευχθεί η νίκη που έψαχνε η ομάδα ώστε να σταματήσει αυτό το αρνητικό –και παράταιρο με την ιστορία και το επίπεδό της– σερί. Οι Πειραιώτες νίκησαν με αυτόν τον τρόπο διάφορους αντιπάλους: τον Πανιώνιο, το δικό τους στρες, τη διαιτησία, που για ακόμη μία φορά έβαλε εμπόδια, την αστοχία τους (γιατί ένα γκολ σε 26 τελικές είναι απελπιστικά λίγο), αλλά και την έλλειψη συμπαράστασης από το κοινό τους στο άδειο γήπεδο.

Οι απουσίες και ο Γκαρθία

Ο Ολυμπιακός δεν είχε αρκετά βασικά στελέχη του, όπως τους τραυματίες Φορτούνη και Σισέ, τους τιμωρημένους Ρομαό, Πάρντο και τον Ένγκελς να μένει ξανά στον πάγκο, παρότι εδώ και καιρό είναι έτοιμος –πιθανώς ήταν και στη ρεβάνς του Κυπέλλου με την ΑΕΚ που δίστασε να αγωνιστεί. Υπήρξε, ωστόσο, μια σημαντική επιστροφή. Ο Όσκαρ Γκαρθία ήταν ξανά στον πάγκο μετά την περιπέτεια της υγείας του, κάτι που έπαιξε ρόλο ώστε η ομάδα να παρουσιαστεί περισσότερο οργανωμένη τακτικά και κυρίως στο κομμάτι της πίεσης κοντά στις αμυντικές γραμμές του αντιπάλου. Ο Πανιώνιος είχε τις δικές του σοβαρές απουσίες (Κόρμπος, Σιώπης, Μπανανά, Σαββίδης, Γεσίλ), με τον Μιχάλη Γρηγορίου να χρησιμοποιεί παίκτες που πρόσφατα αποκτήθηκαν, αλλά και νέα παιδιά.

Έπειτα από καιρό, πάντως, είδαμε τον Ολυμπιακό να ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την κύρια οδηγία του Καταλανού τεχνικού για πίεση ψηλά, για προσπάθεια ανάκτησης της μπάλας και για δεύτερες επιθέσεις με υπεραριθμία, στοιχεία που προκάλεσαν τη μεγάλη διαφορά στις ευκαιρίες των δύο ομάδων και μια επίδοση τελικών προσπαθειών που θα ζήλευε ο Ολυμπιακός ακόμη και στα καλύτερά του...

Καρίμ και... Νεοφυτιάδης

Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός έδειξε εξαρχής τη διάθεση να τελειώσει από νωρίς το παιχνίδι και το πείσμα να επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις. Με τους Μάριν και Μιραλάς στα άκρα να παίρνουν αρκετές προσπάθειες και τον Οφόε σε ρόλο πλέι μέικερ πίσω από τον Ανσαριφάρντ, η ομάδα είχε επιθετική υπεροπλία, την ώρα που ο Ταχτσίδης «έχτιζε» καλά το παιχνίδι από το κέντρο, με τον Ζιλέ να τον υποστηρίζει στο κομμάτι των κλεψιμάτων και της κατοχής. Ομάρ και Χατζισαφί ανέβαιναν τις πλευρές, κυρίως ο πρώτος που είχε μπροστά του τον Μάριν, με τον Γερμανό ως συνήθως να συγκλίνει για να γίνεται δεύτερο «δεκάρι».

Ο Ανσαριφάρντ είχε πάθος για να σκοράρει και αυτό κόστισε στον ίδιο και στην ομάδα στη φάση του 6ου λεπτού. Ο Καρίμ αρχικά σηκώνεται μετά τη σύγκρουση με τον Κότνικ και... διευκολύνει τον διαιτητή να μη δώσει το πέναλτι, ενώ στη συνέχεια επιχειρεί το δύσκολο σουτ από πολύ πλάγια, αντί να δώσει στην καρδιά της περιοχής στον επερχόμενο και ολομόναχο Οφόε. Ο Βέλγος είχε στη συνέχεια τις καλύτερες στιγμές του πρώτου μέρους, με την κλάση του να αποκαλύπτεται στο σόλο ανάμεσα σε όλη την άμυνα του Πανιωνίου, αλλά όχι στα τελειώματά του, τόσο εκεί όσο και με μια κεφαλιά λίγο νωρίτερα. Ο Νεοφυτιάδης δεν θέλησε να δώσει πέναλτι στον Καρίμ και φάουλ υπέρ του Μάριν και το 0-0 έμεινε έως το τέλος του 45άλεπτου, προκαλώντας πάλι συζητήσεις για χαμένα ημίχρονα και άγχος για την εξέλιξη της αναμέτρησης. Τα οποία θα μπορούσαν να είχαν μεγεθυνθεί εάν ο Χατζισαφί δεν αποδείκνυε την αμυντική ικανότητά του σταματώντας τον Λάμπρου στη μοναδική φάση των φιλοξενούμενων.

Δυναμική επιστροφή

Το γρήγορο γκολ του Οφόε στο δεύτερο μέρος εξυπηρέτησε τον στόχο της ομάδας, αλλά θα πρέπει και να ενθουσίασε τον Γκαρθία. Διότι ήταν κλασικό γκολ επιθετικής πίεσης, με τον Ταχτσίδη να μην επηρεάζεται από το δικό του αβίαστο λάθος και να ανακτά άμεσα την μπάλα, βρίσκοντας ελεύθερους χώρους μπροστά του. Η πάσα στον Οφόε ήταν «αρχοντική» –όπως όλο το παιχνίδι του Ταχτσίδη, όταν είναι συγκεντρωμένος σε αυτό– και το πλασέ του Βέλγου υποδειγματικό.

Η συνέχεια του αγώνα ανήκε ολοκληρωτικά στον Ολυμπιακό, αφού πρώτα ο Προτό έβαλε το... χεράκι του ώστε να αποφευχθεί η άμεση ισοφάριση, με την απόκρουση στο σουτ του Σαραμαντά. Ο Γρηγορίου έκανε αλλαγές σε πρόσωπα και συστήματα (πρώτα 4-3-3 και έπειτα 4-4-2), αλλά παρά την κινητικότητα του πολύ καλού Λάμπρου το σκορ έμεινε σε χαμηλό επίπεδο, διότι ο Κότνικ σταμάτησε τα κοντινά σουτ των Καρίμ και Τζούρτζεβιτς στις μεγαλύτερες από τις πολλές ευκαιρίες του Ολυμπιακού, ενώ ο Γκιοατά έκανε μεγαλοπρεπές ματς στο κέντρο της «κυανέρυθρης» άμυνας κόβοντας τα πάντα!

Ζωντανός για το ντέρμπι

Ο Ολυμπιακός είχε σε εξαιρετική βραδιά τους κεντρικούς μέσους του, με τον Οφόε να κάνει ύστερα από καιρό ματς αντάξιο των δυνατοτήτων του, τον Ταχτσίδη να παραμένει σε φόρμα και τον Ζιλέ να προσφέρει πολλά ειδικά στην επανάληψη, πήρε αρκετά από τους μπακ του, με τον Ελαμπντελαουί να ανεβαίνει πολύ στο δεύτερο μέρος και να θυμίζει σε κάποιες στιγμές τον καλό Ομάρ της πρώτης του ερυθρόλευκης σεζόν, αλλά θέλει περισσότερα από τους κυνηγούς του. Ο Καρίμ είχε... λυσσάξει για το γκολ, αλλά ίσως... παραπίεσε τον εαυτό του και έκανε λάθη. Ο Μιραλάς έχει ακόμη δρόμο παρότι η διάθεσή του παραμένει μεγάλη σε κάθε παιχνίδι και ο Μάριν δεν ήταν όσο καλός μπορεί, παρότι έπαιρνε συνεχώς μπάλα για να δημιουργήσει. Κινητικές και οι τρεις αλλαγές του Γκαρθία. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η ομάδα έδειξε ότι είναι ξανά δυνατή και έτοιμη να ανταποκριθεί σε λίγες μέρες στο πιο δύσκολο παιχνίδι της στις φετινές εγχώριες διοργανώσεις. Η καρδιά του πρωταθλητή θα είναι απαραίτητη στην Τούμπα, αλλά χρειάζεται και το κάτι παραπάνω στις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν για το γκολ. Φυσικά δεν θα είναι τόσο πολλές όσες με τον Πανιώνιο.

Οι Νεοσμυρνιώτες πάλεψαν το ματς παρά τις απουσίες τους, στηρίχθηκαν σε Κότνικ, Γκιοατά στην άμυνα και είχαν τις στιγμές τους στην επίθεση. Δεν έδειξαν ωστόσο ότι μπορούσαν να σταματήσουν τον Ολυμπιακό, έστω και με τις συνθήκες του συγκεκριμένου ματς. Δηλαδή με τους «ερυθρόλευκους» μόνους στο σπίτι τους.

Ο Νεοφυτιάδης συνέβαλε στο πρώτο ημίχρονο στο να μη σκοράρει ο Ολυμπιακός, με τις αποφάσεις του σε δύο περιπτώσεις εντός περιοχής και σε μία λίγο έξω από αυτήν. Σε σχέση με άλλες διαιτησίες των πρωταθλητών, η προχθεσινή δεν ήταν τόσο εχθρική, συνεπώς καταλαβαίνετε... Οι βοηθοί δεν έκαναν λάθη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1-0

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (4-2-3-1)

Προτό 7 ~ Ελαμπντελαουί 7, Μποτία 6, Νικολάου 6, Χατζισαφί 6,5 ~ Ταχτσίδης 7,5, Ζιλέ 7 ~ Οφόε 8 (85’ Μάρτινς), Μάριν 6,5 (65’ Ανδρούτσος), Μιραλάς 6 ~ Ανσαριφάρντ 6,5 (74’ Τζούρτζεβιτς)

Πάγκος: Χουτεσιώτης, Ιγκόρ Σίλβα, Κούτρης, Ένγκελς

Προπονητής: Όσκαρ Γκαρθία 7

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (4-2-3-1)

Κότνικ7,5 ~ Βλάχος 6, Γκιοατά 7,5, Σταυρόπουλος 6,5, Σαραμαντάς 6,5 ~ Σαντάνα 6,5, Πινιώτης 5,5 (70’ Παπαγεωργίου) ~ Μασούρας 5,5 (56’ Μακρύλλος), Μπραχίμι 5 (56’ Σπιριντόνοβιτς), Λάμπρου 6,5 ~ Νίλσεν 5,5

Πάγκος: Μπαντής, Βουκελάτος, Οικονομίδης, Τασουλής

Προπονητής: Μιχάλης Γρηγορίου 6

Διαιτητής: Γιάννης Νεοφυτιάδης 5 (Κορινθίας)

Βοηθοί: Καρσιώτης (Κορινθίας), Παλαμίδας (Λακωνίας)

Κίτρινες: 54’ Ανσαριφάρντ – 5’ Σαντάνα, 50’ Μπραχίμι, 64’ Σταυρόπουλος