Η υπομονή και η υποκρισία

Γκρινιάζουν πολλοί φίλοι του Ολυμπιακού για την ήττα 3-1 από τη Μίλαν και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι τους φταίει περισσότερο από όλα.

Η υπομονή και η υποκρισία

Πριν ξεκινήσει το συγκεκριμένο ματς και από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι συνθέσεις των δύο ομάδων, άρχισε η μουρμούρα, επειδή ο Μαρτίνς κατέβασε την… δεύτερη ομάδα στο Σαν Σίρο. «Πάμε για συντριβή χωρίς λόγο» έλεγε ο ένας. «Θα μας πετσοκόψουν» ο άλλος. «Θα φάμε πολλά και θα χαθεί η ψυχολογία ενόψει ΑΕΚ» ο τρίτος.

«Είναι δυνατόν να μη βάζει τους βασικούς γιατί σκέπτεται την ψωροκώσταινα αντί την Ευρώπης» αναρωτιόταν ο τέταρτος! Και αρχίζει ματς και τα κόζα αλλάζουν με μιας. Όσο ο Ολυμπιακός πατούσε γερά στο γήπεδο, τόσο ανέβαιναν οι αποθεωτικές απόψεις στα social media, για το πόσο καλή ομάδα υπάρχει φέτος, για δύο ισάξιες ενδεκάδες, «εμένα αυτή η ομάδα μου αρέσει περισσότερο από την άλλη» και άλλα πολλά και υπερβολικά. Και φθάνουμε στο μοιραίο τελευταίο 20λεπτο στο Μιλάνο, όπου ο Ολυμπιακός μένει από δυνάμεις και καταρρέει και ξαναρχίζουν οι μουρμούρες και οι γκρίνιες σε υπερθετικό βαθμό. Ο ένας δεν κάνει, ο άλλος δεν πάει, ο τρίτος δεν πρέπει να παίζει στον Ολυμπιακό. Παραλογισμός!

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο κι ας είναι στη χώρα μας μόλις πέντε μήνες. Ξέρει πολύ καλά -και κακά τα ψέματα- ότι τα δυόμιση τρίτα των οπαδών του Ολυμπιακού αν όχι όλα, καίγονται για νίκη απόψε επί της ΑΕΚ, Συνεπώς αυτό το θέατρο του παραλόγου γιατί έβαλε τη δεύτερη ομάδα στο Μιλάνο τα ακούω βερεσέ.

Καλώς ή κακώς οι περισσότεροι καίγονται για το σημερινό ματς! Ειδικά τώρα που ο Ολυμπιακός προέρχεται από δύο ήττες με ΠΑΟΚ και Μίλαν. Και όλοι ξέρουμε πολύ καλά, τι θα συμβεί αν η ομάδα χάσει και σήμερα στο ΟΑΚΑ. Θα κινδυνεύσει να διαλυθεί ότι έχτισε μέχρι τώρα ο Μαρτίνς, η διοίκηση και οι παίκτες, μέσα σε οκτώ μέρες. Αμαρτία δεν είναι;

Όμως πέρα από το τι θα συμβεί απέναντι την ΑΕΚ, που επίσης καίγεται μετά τις ήττες από ΠΑΟΚ και Μπενφίκα, αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση από τον φετινό Ολυμπιακός, είναι η μεσαία του γραμμή, που καμία άλλη ομάδα στη χώρα δεν διαθέτει. Ξέρεις τι είναι να έχεις τόσους πολλούς ποιοτικούς χαφ; Ξέρεις τι είναι να έχει ο προπονητής τον ευχάριστο πονοκέφαλο να μη ξέρει ποιους να πρωτοβάλει;

Δεν υπάρχουν τόσο ποιοτικά χαφ σε καμία ομάδα! Καμαρά, Γκιγιέρμε, Νάτχο, Τουρέ, Φορτούνης, Μπουχαλάκης! Πείτε ποιος από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ διαθέτει τόσο ποιοτική μεσαία γραμμή; Κανείς! Και μην ακούω συγκρίσεις με τους μέσους της ΑΕΚ γιατί δεν προκύπτει από πουθενά τόση ποιότητα. Κι ας γράφουν οι ρεπόρτερ της ότι παίκτες όπως ο Γαλανόπουλος ξετρέλαναν τους κατασκόπους! Σας παρακαλώ. Συγκρίνουν τον Μάνταλο με τον Φορτούνη. Ημαρτον! Έναν ποδοσφαιριστή που ακόμα και οι νοήμονες ΑΕΚτζήδες δεν αντέχουν να βλέπουν στην ομάδα τους και δεν μπορούν να δεχθούν ότι αυτός ο παίκτης είναι δήθεν ο ηγέτης της ομάδας τους.

Η Ένωση το μόνο που διαθέτει είναι ότι έχει συμπαγές σύνολο. Κλειστή και σφιχτή ομάδα. Και ότι έχει και κάποιους αυτοματισμούς επειδή οι περισσότεροι είναι χρόνια μαζί. Από κει και πέρα τέλος! Εχει φτωχότερο ρόστερ από πέρσι αφού της έφυγαν μεγάλοι παίκτες της και ήρθαν μικρότερους αξίας, καθώς δεν έγιναν ουσιαστικά μεταγραφές.

Η ομάδα είναι γυμνή σε όλες τις γραμμές αλλά κανείς δεν τολμάει να γράψει για τα κενά αυτά. Όμως όταν σου γράφουν οι ρεπόρτερ της διαρκώς για διδακτική ήττα στην Ολλανδία, για μάθημα στην Τούμπα και για δύο νέο μάθημα με την Μπενφίκα, στο τέλος πιστεύεις ότι η ΑΕΚ έχει υλικό… Γιουβέντους εδώ και δύο χρόνια και εμείς ακόμη δεν το έχουμε καταλάβει.

Ο Ολυμπιακός είναι μια εντελώς νέα ομάδα. Θέλει χρόνο για να στρώσει και να δέσει. Στη πράξη και όχι στα λόγια. Και αυτό το αναφέρω για όλους εκείνους που θα κλαίνε πάλι σε περίπτωση που δεν νικήσει η ομάδα και θα χαλάσουν τον κόσμο για τον Μαρτίνς, τους παίκτες, τη διοίκηση, όλους. Λυπάμαι αλλά αυτό δεν λέγεται «υπομονή», λέγεται υποκρισία.