Με όσες δυνάμεις απέμειναν στους παίκτες της ΑΕΚ…

Οι περισσότεροι παίκτες της ΑΕΚ βρίσκονται στα όριά τους ενόψει ντέρμπι και ο Ουζουνίδης προσεύχεται να μην καταρρεύσουν.

Με όσες δυνάμεις απέμειναν στους παίκτες της ΑΕΚ…

Η σημαντικότερη διαφορά της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, παραμονές της πρώτης φετινής τους μονομαχίας, θεωρώ πως είναι το βάθος στο ρόστερ και οι διαθέσιμες επιλογές των δύο προπονητών. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν είχε την πολυτέλεια να μοιράσει τον χρόνο συμμετοχής μεταξύ πρωταθλήματος και Τσάμπιονς Λιγκ τόσο καλά όσο τον μοίρασε ο Πέδρο Μαρτίνς μεταξύ πρωταθλήματος και Γιουρόπα Λιγκ.

Δεν μπόρεσε να το κάνει αυτό ο Εβρίτης τεχνικός αφενός λόγω του μικρότερου σε επιλογές πρώτης γραμμής ρόστερ που διαθέτει φέτος σε σύγκριση με τον Ολυμπιακό, αφετέρου εξαιτίας των πολλών τραυματισμών. Τώρα το γιατί δεν έγιναν μεταγραφές και γιατί λαβώνονται ξανά και ξανά οι «κιτρινόμαυροι», αυτές είναι άλλες συζητήσεις, όχι της παρούσης.

Τα δεδομένα λοιπόν για τον Μαρίνο είναι αυτά και με τα συγκεκριμένα καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση του μεγάλου ντέρμπι. Το οποίο έχει και μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον, ασχέτως του πόσο νωρίς στη σεζόν βρισκόμαστε. Κι αυτό διότι, ο χαμένος είναι το πιθανότερο πως θα δει τον ΠΑΟΚ (παίζει στην Τούμπα με τον Απόλλωνα Σμύρνης) να ξεφεύγει με τέσσερις βαθμούς από την έκτη κιόλας αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Πάμε τώρα στα… κουκιά του Ουζουνίδη, που μοιάζουν μετρημένα ενόψει Ολυμπιακού. Δύσκολα θα δούμε κάποια έκπληξη. Αν ο Οικονόμου δεν τα καταφέρει, τότε στο κέντρο της άμυνας θα τοποθετηθούν οι Τσιγκρίνσκι, Τσόσιτς. Στο τέρμα ο Μπάρκας και στα άκρα οι Μπακάκης (δεξιά), Χουλτ (αριστερά). Στον άξονα οι Σιμόες, Γαλανόπουλο και στα άκρα της μεσαίας γραμμής οι Μπακασέτας (δεξιά), Μάνταλος (αριστερά). Στην επίθεση οι Κλωναρίδης, Λιβάγια. Όλα τα παραπάνω στο γνωστό 4-4-1-1 του Έλληνα τεχνικού.

Στη διάθεσή του πάντως υπάρχουν και οι Γκάλο, Άλεφ που διεκδικούν θέση. Πιο πιθανό όμως είναι να αποτελέσουν λύσεις από τον πάγκο. Οι επιλογές των Γιακουμάκη, Μοράν, Αϊντάρεβιτς έπονται.

Η ΑΕΚ λοιπόν είναι κουρασμένη και αποδυναμωμένη σε έμψυχο δυναμικό. Το ντέρμπι μοιάζει ως η τελευταία στροφή μιας δύσκολης ανηφόρας στο ξεκίνημα της σεζόν, που μετά απ’ αυτήν υπάρχει ανάπαυση (Nations League) και ένα λιγότερο ανηφορικό μονοπάτι έως την επόμενη διακοπή του Νοεμβρίου. Οι περισσότεροι «κιτρινόμαυροι» βρίσκονται στα όριά τους από δυνάμεις και ο Ουζουνίδης προσεύχεται να μην καταρρεύσουν… Μάνταλος, Μπακασέτας, Μπακάκης, Σιμόες, Γαλανόπουλος είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Για την ψυχολογία της ομάδας και του Μαρίνου, είναι απαραίτητο η ΑΕΚ να μην ηττηθεί. Ακόμα κι αν δεν κερδίσει, μια ισοπαλία θα είναι διαχειρίσιμη. Αν όμως χάσει, θα απαιτηθεί ιδιαίτερη προσπάθεια προκειμένου να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου καθώς θα είναι το δεύτερο μαζεμένο ντέρμπι που αποτυγχάνει, μετά από εκείνο στην Τούμπα, ενώ ήδη έχει φάει έξι γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ, σε δύο ήττες από Άγιαξ και Μπενφίκα.

Μην πιστέψετε ότι μια απόδραση του Ολυμπιακού από το ΟΑΚΑ θα περάσει και δεν θα ακουμπήσει τα «κιτρινόμαυρα» θεμέλια… Κάθε άλλο. Αυτά θα ταρακουνηθούν γερά και πολλές δύσκολες συζητήσεις θα ανοίξουν…