Πρώτος σκόρερ ο Μπακαμπού, κορυφαίος δημιουργός ο Φορτούνης – Οι αριθμοί της Super League

Ο Σεντρίκ Μπακαμπού που «μάτωνε» τα αντίπαλα δίχτυα, ο Κώστας Φορτούνης που «μοίραζε» ασίστ και οι απροσπέλαστοι Αθανασιάδης-Μπρινιόλι. Η Super League που ολοκληρώθηκε με την γλώσσα των αριθμών.

Πρώτος σκόρερ ο Μπακαμπού, κορυφαίος δημιουργός ο Φορτούνης – Οι αριθμοί της Super League

Η Super League 2022/23 ανήκει πια στο παρελθόν με την ΑΕΚ να στέφεται πρωταθλήτρια. Το fosonline.gr παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές της χρονιάς που ολοκληρώθηκε μέσα από την γλώσσα των αριθμών.

Τα... κανόνια

Το γκολ είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου. Έτσι, τα βλέμματα τράβηξαν όσοι κατάφεραν να σκοράρουν με συνέπεια. Στην κορυφή της λίστας; Ο μπομπέρ του Ολυμπιακού, Σεντρίκ Μπακαμπού. Ο Κονγκολέζος, ο οποίος μάλιστα έκανε το ντεμπούτο του στην 5η αγωνιστική προσπέρασε τους πάντες και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 18 γκολ!

Πίσω του, ακολούθησε ο Λιβάι Γκαρσία της ΑΕΚ με 14 γκολ, ο Νίκος Καρέλης του Παναιτωλικού με 13 γκολ ενώ από 11 σημείωσαν ο Λουίς Πάλμα του Άρη και ο Άντραζ Σπόραρ του Παναθηναϊκού.

Αναφορικά με την συχνότητα σκοραρίσματος, ο Μπακαμπού είχε την καλύτερη επίδοση, με ένα γκολ ανά 118 λεπτά. Ο Τζοβάρας του Ατρόμητου είχε ένα γκολ ανά 126 λεπτά και ο Τσούμπερ της ΑΕΚ σκόραρε μια φορά ανά 148 αγωνιστικά λεπτά.

Οι... δημιουργοί

Για να φθάσει η μπάλα στα δίχτυα όμως δεν αρκεί ο εκτελεστής, χρειάζεται και δημιουργός. Στην λίστα αυτή ξεχώρισε, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν άλλωστε, ο Κώστας Φορτούνης! Ακόμη ένας ποδοσφαιριστής που δεν ξεκίνησε από την αρχή του πρωταθλήματος ανέβηκε στην κορυφή. Ο Τρικαλινός μέσος έπαιξε για πρώτη φορά την 9η αγωνιστική και όμως κατάφερε να μοιράσει τις περισσότερες ασίστ στο πρωτάθλημα, δημιουργώντας 10 γκολ.

Τον 30χρονο επιτελικό μέσο ακολούθησε ο Κάλεντ Νάρεϊ του ΠΑΟΚ με 9 ασίστ και ο Ντάνιελ Μαντσίνι ο οποίος μοίρασε 8 ασίστ με Άρη και Παναθηναϊκό.

Την ίδια ώρα, οι Άμραμπατ και Ρομπάιγ δημιούργησαν τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες στο πρωτάθλημα, με 10 έκαστος. Στις πάσες-κλειδιά, δηλαδή στις πάσες που οδήγησαν σε τελική πρωτοστάτησαν δύο... αρτίστες. Ο Ματιέ Βαλμπουένα είχε 2.3 ανά ματς και ο Χάμες Ροντρίγκες 2.1 ανά ματς.

Τα... τείχη

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ είχαν τις δύο καλύτερες άμυνες του πρωταθλήματος με 16 και 17 γκολ παθητικό αντίστοιχα. Επιδόσεις που χρωστούν εν πολλοίς στους τερματοφύλακές τους καθώς οι Αλμπέρτο Μπρινιόλι και Γιώργος Αθανασιάδης κράτησαν ανέπαφη την εστία τους από 21 φορές, περισσότερες από κάθε άλλο τερματοφύλακα.

Μάλιστα, Αθανασιάδης και Μπρινιόλι είχαν και το καλύτερο ποσοστό τερμάτων που δέχονταν ανά ματς με μόλις 0.4. Πολύ κοντά τους ήταν ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης με 0.7 παθητικό ανά ματς.

Από εκεί και πέρα, 15 φορές κράτησε το μηδέν ο Κοτάρσκι του ΠΑΟΚ και 13 ο Πασχαλάκης του Ολυμπιακού.

Αναφορικά με τις αποκρούσεις ανά ματς, Μανδάς (ΟΦΗ) και Κλέιμαν (Βόλος) είχαν τις περισσότερες, με 3.3 ενώ 3.2 είχε ο Ανέστης του Παναιτωλικού.

Οι... ντριμπλέρ

Κλείνοντας, θα ρίξουμε μια ματιά στους παίκτες με τις κορυφαίες επιδόσεις στις ντρίμπλες. Ο Ροντινέι του Ολυμπιακού είχε 70% επιτυχία στις ντρίμπλες του με 1.7 επιτυχημένες ντρίμπλες ανά παιχνίδι.

Ο Μπαντιουγκού Φαντιγκά που αγωνίστηκε ως δανεικός από τον Ολυμπιακό στον Ιωνικό είχε 67% επιτυχία με 1.6 επιτυχημένες ντρίμπλες ανά ματς.