Γιατί ο Ολυμπιακός σκοράρει στα τελευταία λεπτά

Υπάρχει εξήγηση -και μάλιστα- επιστημονική πίσω από τα γκολ που σημειώνει ο Ολυμπιακός στα τελευταία λεπτά.

Γιατί ο Ολυμπιακός σκοράρει στα τελευταία λεπτά

Ο Oλυμπιακός λύγισε τον Αστέρα Τρίπολης 2-1 και τον Πανιώνιο 1-0 με γκολ που σημείωσε στις καθυστερήσεις. Ασφαλώς δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία ομάδα που το κατορθώνει. Το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο από γκολ της τελευταίας στιγμής, πολλά από τα οποία σημειώθηκαν σε μεγάλες διοργανώσεις και έκριναν τίτλους.

Το φαινόμενο δεν είναι τυχαίο. Όμως, όπως με όλα τα μυστήρια, υπάρχει και γι’ αυτό επιστημονική εξήγηση.

Ο ένας λόγος είναι η σωματική κόπωση. Οι ποδοσφαιριστές είναι αθλητές. Καθ όλη τη διάρκεια του αγώνα τρέχουν αδιάκοπα με ταχύτητα 9-10 χιλιόμετρα την ώρα. Στη φάση της άμυνας, μαρκάρουν, κλείνουν χώρους, κάνουν τάκλιν, πηδούν, τζαρτζάρουν. Στη φάση της επίθεσης κυκλοφορούν τη μπάλα, σπριντάρουν, σουτάρουν ή επιχειρούν κεφαλιές. Όλες αυτές οι δραστηριότητες πλημμυρίζουν το σώμα με γαλακτικό οξύ κι επέρχεται η κόπωση.

Ύστερα, κοντά στη σωματική, υπάρχει και η πνευματική κόπωση. Ένας ποδοσφαιριστής δεν σταματά να σκέφτεται στη διάρκεια του αγώνα. Πρέπει να αποφασίσει: Ποιο πόδι θα χρησιμοποιήσει; Σε ποιον θα δώσει πάσα; Που θα τρέξει; Πότε; Πόσο γρήγορα; Πως θ΄ ακούσει τις οδηγίες του προπονητή; Πώς θα απομονώσει τις φωνές του πλήθους; Όσο περνά η ώρα, ο εγκέφαλος ρίχνει τις στροφές, δεν λειτουργεί όπως στα πρώτα λεπτά, τα αντανακλαστικά μειώνονται. Υπό αυτές τις συνθήκες η ομάδα που αμύνεται, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να υποπέσει σε λάθος.

Ο κίνδυνος γίνεται ακόμη μεγαλύτερος, όταν η αντίπαλη ομάδα ρίχνει φρέσκους παίκτες στον αγώνα, όπως έκανε και ο Μαρτίνς με τον Χασάν στον αγώνα με τον Πανιώνιο. Η καινούργια ενέργεια επιδρά σχεδόν πάντοτε θετικά στο παιχνίδι της επιτιθέμενης. Πως, όταν στη διάρκεια ενός γκραν-πρι φοράνε καινούργια ελαστικά στα μονοθέσια της Φόρμουλα 1; Ἐτσι ακριβώς.

Είναι διαπιστωμένο ότι στην εκπνοή ενός αγώνα, αν υπάρχει μια ομάδα που μπορεί να σκοράρει, είναι αυτή που διαθέτει τους καλύτερους παίκτες και διατηρεί την υπεροχή στο παιχνίδι. Όπως συνέβη, δηλαδή με τον Ολυμπιακό, στα ματς με Αστέρα και Πανιώνιο. Κι όπως, είναι πολύ πιθανό να ξανασυμβεί…