Ο Μπόρις Κλέιμαν που απέκρουσε το πέναλτι του Σπόραρ στο «ΦΩΣ»: «Ναι, πάμε για την 5η θέση»!

Ο πρωταγωνιστής του Βόλου στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, Μπόρις Κλέιμαν, μιλάει στο «ΦΩΣ» για το πέναλτι και πολλά άλλα ενδιαφέροντα!

Ο Μπόρις Κλέιμαν που απέκρουσε το πέναλτι του Σπόραρ στο «ΦΩΣ»: «Ναι, πάμε για την 5η θέση»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Δεν είχα μιλήσει ποτέ μαζί του, είναι απολαυστικός στη συνέντευξη που μου έδωσε, η οποία κανονίστηκε λίγα λεπτά μετά την απόκρουσή του στο πέναλτι του Παναθηναϊκού στις καθυστερήσεις. Μπαμ-μπαμ δύο μηνύματα έστειλα και το κανόνισα. Μπορίς Κλέιμαν στο «ΦΩΣ», λοιπόν, για όλους και για όλα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 4/4/2023

Πίστευες ότι θα το πιάσεις; Τι κόλπα έκανες;

Θα σου πω τα αισθήματά μου όταν σφύριξε το πέναλτι ο διαιτητής. Ήμουν ήρεμος, δεν είχα καθόλου άγχος, δεν ήμουν νευρικός. Ένιωσα ότι μπορούσα να το πιάσω. Άρχισα να παίζω με τα παπούτσια μου, με τα γάντια μου, να κινούμαι δεξιά αριστερά, να κερδίζω χρόνο, διότι κάθε δευτερόλεπτο που κερδίζεις μεταφέρεις πίεση στον αντίπαλο που θα εκτελέσει το πέναλτι.

Α, είσαι ο άνθρωπός μου. Πες μου κι άλλα κόλπα, θα σε ρώταγα, δεν θέλω να το ξεπετάξουμε αυτό το κομμάτι.

Ήταν το τέλος του ματς, σε ένα γήπεδο γεμάτο, ο Παναθηναϊκός καιγόταν για τη νίκη. Όσο κερδίζω χρόνο ως τερματοφύλακας ο αντίπαλος το σκέπτεται πιο πολύ, αγχώνεται πιο πολύ. Προσθέτεις άγχος στον εκτελεστή. Είναι μέρος του παιχνιδιού το πνευματικό κομμάτι. Αυτοσχεδίασα λοιπόν... Δεν είχα τίποτα να χάσω, αντίθετα, εκείνος είχε να χάσει πολλά. Εγώ είχα κάνει το καλύτερό μου ως τότε.

Ένα πουλάκι μού είπε ότι τους είχατε μελετήσει για τα πέναλτι.

Ναι, έχουμε ανάλυση σε αυτό το κομμάτι με πολύ βίντεο, πριν από κάθε ματς αναλύουμε τους εκτελεστές του αντιπάλου. Ξέρουμε πώς σουτάρουν ορισμένοι παίκτες του Παναθηναϊκού. Ειδικά ο Σπόραρ μού είχε εκτελέσει πάλι πέναλτι πριν από 1,5 μήνα στη Λεωφόρο.

Πού σου το είχε ρίξει;

Μου το είχε ρίξει στα αριστερά μου. Είχα πέσει και τότε στη σωστή πλευρά, αλλά δεν το έπιασα.

Τώρα όμως σου το έριξε στα δεξιά σου.

Πάλι έπεσα στη σωστή πλευρά, αλλά το έπιασα.

Ναι, αλλά γιατί τώρα έπεσες στα δεξιά σου ενώ την προηγούμενη φορά σού το έριξε στα αριστερά σου;

Ήξερα ότι ήξερε ότι τον ξέρω.

Α, μου αρέσουν αυτά τα παιχνίδια μυαλού.

Το ένστικτό μου έλεγε ότι θα αλλάξει τώρα πλευρά. Την προηγούμενη φορά δεν ήταν κρίσιμο το πέναλτι που έριξε, ήταν ήδη 1-0 το σκορ, ενώ τώρα ήταν πολύ κρίσιμο, ήταν 0-0 και τέλειωνε ο αγώνας. Σκέφτηκα ότι θα αλλάξει πλευρά. Όχι μόνο λόγω του ότι την προηγούμενη μου το έριξε από την άλλη πλευρά, αλλά και επειδή έναν δεξιοπόδαρο σωματικά τον βολεύει πιο πολύ να ρίξει την μπάλα στα δεξιά του τερματοφύλακα.

Πες μου και κάτι άλλο. Έχω διαβάσει ότι αν συναντήσουμε αρκούδα στο βουνό, πρέπει να μεγαλώσουμε τον όγκο του σώματός μας, να φανούμε στα μάτια της μεγαλύτεροι, να σηκώσουμε τα χέρια και να είμαστε στις μύτες των ποδιών μας. Εσύ κάτι τέτοια έκανες στο πέναλτι;

(Γελάει). Ήθελα να δείξω τον εαυτό μου μεγαλύτερο μέσα στην εστία.

Σαν το κόλπο με την αρκούδα είναι. Σήκωνες τα χέρια ψηλά, πήγαινες δεξιά και αριστερά πριν σουτάρει.

Αυτοσχεδίασα.

Είσαι γεννημένος στην Ουκρανία διάβασα. Πες μου για αυτό.

Ναι, η οικογένειά μου όλη, παππούδες, γιαγιάδες, γονείς, έχουμε ρίζες από την Ουκρανία, είμαστε Εβραίοι. Όταν άνοιξαν τα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης φύγαμε και πήγαμε στο Ισραήλ. Ήμουν μωρό 10 μηνών όταν έφυγα από την Ουκρανία.

Από ποια πόλη της Ουκρανίας είσαι; Ανατολική ρωσόφωνη περιοχή ή δυτική; Έχεις καθόλου μίξη με Ρώσους;

Όχι, καθόλου με Ρώσους. Είμαστε από την πόλη Βίνιτσα. Είναι κοντά στο Κίεβο. 1 ώρα από το Κίεβο. 2 ώρες από το Τσερνομπίλ.

Τι γνώμη έχεις για τον πόλεμο;

Στεναχωριέμαι πολύ. Η γιαγιά μου ακόμα ζει στην Ουκρανία, στη Βίνιτσα. Μιλάμε στο τηλέφωνο. Άνθρωποι σκοτώνονται χωρίς λόγο. Δεν ξέρω πώς θα τελειώσει, αλλά ελπίζω να τελειώσει σύντομα. Ζούμε στο 2023, δεν θα έπρεπε οι άνθρωποι να ζουν έτσι.

Πώς προβλέπεις ότι θα τελειώσει ο πόλεμος;

Αλήθεια, δεν ξέρω. Πιστεύω ότι οι Ουκρανοί είναι πολύ δυνατοί και δεν θα το βάλουν κάτω. Επίσης οι Ρώσοι δεν θα σταματήσουν. Ελπίζω ότι οι άλλες χώρες θα βρουν μια λύση για να σταματήσει αυτό.

Έχεις παίξει σε όλες τις μικρές Εθνικές Ισραήλ.

Και έχω παίξει μια φορά και στην Εθνική Ανδρών. Σε όλες τις μικρές Εθνικές έπαιζα, ήμουν και αρχηγός στην Κ- 19 και στην Κ-21. Είχαμε πάρει την πέμπτη θέση μάλιστα στο EURO.

Πώς ήρθες στον Βόλο;

Έπαιζα στο πρωτάθλημα του Ισραήλ, μετά έπαιξα 2 χρόνια στην Κύπρο και μετά ήρθα στον Βόλο. Ήρθα το 2020, πρώτα υπέγραψα για 1 χρόνο, μετά υπέγραψα για άλλα 2 χρόνια. Το συμβόλαιό μου λήγει το καλοκαίρι.

Έχεις προτάσεις από άλλες ελληνικές ομάδες;

Αποφασίσαμε με τον αντζέντη μου να περιμένουμε να λήξουν τα πλέι οφ. Για να είμαι συγκεντρωμένος στα πλέι οφ. Μετά θα δούμε τι θα γίνει.

Έχεις οικογένεια;

Έχω τη γυναίκα μου που με ακολουθεί παντού! Και 3 μικρά παιδιά.

Θέλω φωτογραφίες τους και ονόματα. Το κάνω συχνά αυτό. Πες μου για αυτούς. Ο Φαν Βέερτ μου είχε πει ότι το παιδάκι του γεννήθηκε στον Βόλο!

Άκου τώρα περίεργα πράγματα, φίλε. Το τρίτο μου παιδί είναι 1,5 έτους, είναι το πιο αστείο μωρό που έχω συναντήσει! (γελάει). Γεννήθηκε στην ίδια κλινική που γεννήθηκε το μωρό του Φαν Βέερτ! Εδώ στον Βόλο. Στον Άγιο Νικόλαο. Του Φαν Βέερτ το μωρό γεννήθηκε Σεπτέμβριο, εμένα Οκτώβριο. Ο μεγάλος μου γιος είναι 5,5 χρόνων, παίζει στις Ακαδημίες του Βόλου. Μία τερματοφύλακας, μία στράικερ! Και η κόρη μου είναι 3 χρόνων και τη λένε Σελήνη, είναι ελληνικό όνομα.

Τη γυναίκα σου πώς τη λένε;

Λιάν. Το μωρό το λένε Ρομέο. Και τον μεγάλο τον λένε Αριάν. Άκου τώρα. Εγώ είμαι γεννημένος 26 Οκτωβρίου. Ο μεγάλος μου γιος είναι γεννημένος 26 Ιουλίου! Η κόρη μου είναι γεννημένη 26 Φεβρουαρίου! Το μωρό μάς είχε πει ο γιατρός ότι θα γεννιόταν 26 Οκτωβρίου! Αλλά... βιάστηκε λίγο, γεννήθηκε στις 20.

Τι σου αρέσει πιο πολύ στην πόλη του Βόλου;

Δύσκολο να ξεχωρίσω γιατί μου αρέσουν όλα! Τα έχει όλα! Τρομερή πόλη. Όλα είναι κοντά, ζούμε στο κέντρο, η θάλασσα, το βουνό το Πήλιο, παραλίες φοβερές, οι άνθρωποι.

Ποιο ελληνικό φαγητό σού αρέσει πιο πολύ;

Είμαι... κρεατάνθρωπος! Γύρος πολύ. Σούβλα επίσης. Αλλά εδώ στον Βόλο άρχισα να τρώω και ψάρι. Επίσης όλα τα είδη φέτας με όλους τους τρόπους. Και μουσακάς. Έχετε πολύ ωραία κουζίνα.

Θα βγείτε Ευρώπη με τον Βόλο;

Αν έλεγες σε οποιονδήποτε στην αρχή της σεζόν ότι ο Βόλος θα βγει Ευρώπη, θα σε έλεγαν τρελό. Όμως εμείς πιστεύαμε. Διοίκηση, προπονητής, παίκτες είμαστε μια μεγάλη οικογένεια. Πιστεύαμε από το ξεκίνημα ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι απίστευτο. Το πρώτο βήμα ήταν ότι βγήκαμε στα πλέι οφ, μέσα στην εξάδα. Τώρα πάμε για την πέμπτη θέση που οδηγεί στην Ευρώπη.

Η γνώμη σου για τον προπονητή;

Είμαι 3 χρόνια εδώ και γνωρίζω καλά τον κ. Μπράτσο. Από βοηθός προπονητή που ήταν. Έχουμε πολύ καλή σχέση, συζητάμε τα πάντα όποτε έχω κάποιο πρόβλημα. Είναι τρομερός κόουτς και εξαιρετικός άνθρωπος. Ακούει και μιλάει. Αυτός έκανε την ομάδα οικογένεια.

Γούρια έχεις;

Πριν αρχίσει κάθε ματς στέκομαι έξω από τη μεγάλη περιοχή μιλώντας με τον εαυτό μου, διαλογίζομαι. Θυμίζω στον εαυτό μου κάποια σημαντικά πράγματα, για εμένα, για την ομάδα. Έχω μια μικρή ιεροτελεστία.

Σου πέταγαν αντικείμενα στη Λεωφόρο;

Ναι, μπίρες, πλαστικά μπουκάλια, ως και ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Φοβάσαι με τέτοια;

Όχι. Το ότι δεν με γουστάρουν σημαίνει ότι είμαι καλός! Είναι σαν... κομπλιμέντο για εμένα. Είναι επικίνδυνο βέβαια, μπορεί να με χτυπήσουν. Αλλά δεν φοβάμαι. Αυτά με κάνουν να θέλω να παίξω ακόμα πιο καλά.

Ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα;

Ω, δεν έχω ιδέα.

Το 1% σε ποιον το δίνεις;

Ειλικρινά σε κανέναν. Αυτήν τη χρονιά γίνεται κάτι ξεχωριστό. Και είναι ωραίο αυτό. Όλες οι ομάδες είναι ακόμα μέσα στον τίτλο, και ο ΠΑΟΚ.

Ποιον θεωρείς πιο επικίνδυνο για εσένα αντίπαλο στράικερ;

Ο Μπακαμπού κάνει καλές κινήσεις και έχει καλό τελείωμα. Ο Ελ Αραμπί των προηγούμενων χρόνων ήταν ο πιο επικίνδυνος. Και φυσικά ο Λιβάι Γκαρσία. Αυτός τα έχει όλα! Ψηλός, ντριμπλέρ, γρήγορος, άλμα λες και έχει τραμπολίνο στα πόδια του! Τρομερός παίκτης.

Ποιος τερματοφύλακας είναι ο αγαπημένος σου;

Όταν ήμουν παιδί, ήταν ο Κασίγιας το είδωλό μου. Τώρα είναι ο Όμπλακ και ο Τερ Στέγκεν.

Πες μου τώρα ελληνικές λέξεις που έχεις μάθει.

Ξέρω πολλές!

Για πες.

(Στα ελληνικά): Καλημέρα. Καλησπέρα. Καληνύχτα. Σιγά σιγά. Φιλάκια. Αγκαλίτσα.

«Φιλάκια» και «Αγκαλίτσα» σε ποιους τα λες αυτά, σε Ελληνίδες;

(γελάει). Στα παιδιά, φίλε.

Κακές λέξεις έχεις μάθει;

Ξέρω όλες τις κακές ελληνικές λέξεις! Δεν θα τις πω. Εκτός από το «μαλάκας» που δεν είναι κακή λέξη. (γελάει).