Όπου φτωχό… ρόστερ κι η μοίρα του

Ο Γιάννης Μαραζιώτης αναρωτιέται αν χάθηκε απλά ένα ντέρμπι ή ένα ολόκληρο πρωτάθλημα; Τι (ξανά) έδειξε για τη φετινή ΑΕΚ η εικόνα της στην Τούμπα και γιατί δημιουργούνται απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Γράφει ο Γιάννης Μαραζιώτης.

Όπου φτωχό… ρόστερ κι η μοίρα του

Το να μιλήσεις για χαμένο πρωτάθλημα από την τέταρτη αγωνιστική, είναι σίγουρα υπερβολικό. Παρ’ όλα αυτά, θα γράψω σήμερα, μια εβδομάδα πριν βγει ο Σεπτέμβριος, πως αυτή η ΑΕΚ με κάνει να πιστεύω πως έχει λίγες πιθανότητες να υπερασπίσει τον τίτλο της. Και ο λόγος είναι ένας και απλός: Οι μεταγραφές ενίσχυσης που δεν έγιναν στο τέλος του Αυγούστου.

Την επηρεάζουν τόσο πολύ, που αρχίζω να πείθομαι ότι δεν θα της επιτρέψουν να αντέξει τον ανταγωνισμό έως το φινάλε. Το ποιοτικό μέρος του ρόστερ της «Ένωσης» δείχνει πολύ μικρό για να βγάλει εις πέρας τέτοιο πρόγραμμα σε Ελλάδα και Τσάμπιονς Λιγκ. Και με χτυπητές αδυναμίες στην ενδεκάδα. Χωρίς ηγέτη στα χαφ, χωρίς εξτρέμ, χωρίς στόπερ αντάξιο του Βράνιες που έφυγε.

Ο Σιμόες, παίζοντας συνεχώς, έχει εξαντληθεί από Σεπτέμβριο κιόλας. Ο Γαλανόπουλος δεν είναι παίκτης με προσωπικότητα. Τουλάχιστον τώρα, στα νιάτα του. Δεν προβλέπω την εξέλιξή του.

Το τρικ με τους Γκάλο και Λόπες στα εξτρέμ ή τους Μπακασέτα, Μάνταλο, πέρασε μία, δύο, τρεις, αλλά όχι τέταρτη και ενδεχομένως πια ούτε πέμπτη ούτε έκτη…

Στην άμυνα μετά τα νέα σοβαρά λάθη του Λαμπρόπουλου, νομίζω πως και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του Έλληνα στόπερ πείστηκαν ότι δεν είναι Βράνιες…

Πριν από το ματς είχα γράψει πως αν γίνει η στραβή στην Τούμπα θα πρέπει να είναι με τρόπο… εξηγήσιμο. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης έδωσε την πιο απλή εξήγηση: «Όποιος βάζει τα γκολ κερδίζει. Ήμασταν καλύτεροι, αλλά δεν τα βάλαμε».

Δεν θα συμφωνήσω πάντως ότι ήταν καλύτερη η ΑΕΚ. Επίσης, δεν είναι εξήγηση πως δεν μπήκαν τα γκολ. Το να σουτάρεις έξω από την περιοχή όποτε σου δίνεται η ευκαιρία δε σημαίνει ότι έχεις και επιθετικό πλάνο για να απειλήσεις σοβαρές ομάδες. Πέντε γκολ σε πέντε μέρες έφαγε η «Ένωση» και δεν έβαλε κανένα. Και τα δοκάρια της Τούμπας δεν είναι δικαιολογία, αλλά παρηγοριά στον άρρωστο…

Όπως στο σκάκι δεν μπορείς να κάνεις επίθεση μόνο με πύργους θέλεις και αξιωματικούς, έτσι και στη μπάλα χωρίς κλασσικούς εξτρέμ και χαφ που να μπαίνει στην περιοχή, δεν έχεις μέλλον.

Η ΑΕΚ δεν θα διορθωθεί αν σε δύο-τρεις εβδομάδες μπει στα ματς ο Μπογέ. Η ομάδα χρειάζεται μεταγραφές ουσίας. Τουλάχιστον δύο παίκτες. Ακόμα κι αν γίνουν αυτές τον Ιανουάριο, που δύσκολο το βλέπω αφού δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεις καλούς παίκτες μεσούσης της περιόδου, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα προλάβει το τρένο.

Ο ΠΑΟΚ δείχνει δυνατός και σοβαρός και θα μαζέψει τους βαθμούς που πρέπει έως τότε. Το ίδιο πιστεύω πως θα κάνει και ο Ολυμπιακός. Κι αν σου ξεφύγουν άντε πιάσε τους!

Φυσικά δεν γίνεται να παραδοθείς. Θα παίξεις και όπου σε πάει. Άλλωστε στα δύσκολα φαίνονται οι καλοί. Αλλά πραγματικά οι μεταγραφές που δεν έγιναν «πονάνε». Το πόσο σημαντικό είναι να έχεις παίκτες προσωπικότητες στο ρόστερ σου αποδείχθηκε στο ντέρμπι της Τούμπας. Απάντηση ο Ουζουνίδης στους Μάτος, Κρέσπο, Μαουρίσιο, Πρίγιοβιτς δεν είχε.

Υ. Γ. 1: Πολύ σοβαρό το λάθος του Μάνταλου στο δεύτερο τέρμα του ΠΑΟΚ. Άφησε τη φάση στο ξεκίνημά της για να διαμαρτυρηθεί στον διαιτητή ότι ο Μάτος του έκανε φάουλ. Είναι νοοτροπία για αρχηγό αυτή; Δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός.

Υ. Γ. 2: Οι αλλαγές του Ουζουνίδη μου φάνηκαν λίγο… «είμαι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»! Δε νομίζω πως ήταν και στην καλύτερή του βραδιά ο Εβρίτης τεχνικός.

Υ.Γ. 3: Σα να πάει να αποκτήσει κόμπλεξ η ΑΕΚ απέναντι στον ΠΑΟΚ… Έτσι φαίνεται. Θέλει προσοχή κάτι τέτοιο.

Υ. Γ. 4: Μετά τις γκέλες του Λαμπρόπουλου πιστεύω πως πια θα δούμε τον Τσόσιτς στην ενδεκάδα. Αυτό άλλωστε είναι και το κανονικό. Ο προπονητής ήθελε να στηρίξει τα παιδιά που τον πήγαν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά ίσως να έπρεπε να διαχειριστεί αλλιώς την κατάσταση. Πλέον, είναι στοίχημα για τον Λαμπρόπουλο να μην πέσει ψυχολογικά και όποτε τον χρειαστεί η ΑΕΚ στη διάρκεια της σεζόν να είναι εκεί.

Υ. Γ. 5: Περίμενα κάτι περισσότερο από τον Πόνσε στο ντέρμπι. Αλλά θεωρώ πως και το στιλ παιχνιδιού της «Ένωσης» δεν τον βοηθάει. Θα δούμε και στην πορεία και θα επανέλθουμε σχετικώς.