Η πραγματική ρίζα του κακού
Τη Δευτέρα ο Στιβ Μπένετ θα συναντηθεί με τους προέδρους ή τους εκπροσώπους των συλλόγων που συμμετέχουν στα πλέι οφ. Μετά τον «κακό χαμό» με τις ανακοινώσεις και τις επιστολές τη Δευτέρα, τις καταγγελίες για απειλές του Δημήτρη Μελισσανίδη προς τον Τάκη Μπαλτάκο, τις διαψεύσεις, τις ανταπαντήσεις και τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΠΟ, θεωρούμε ότι η συνάντηση της Δευτέρας δεν θα μας κάνει σοφότερους.
Το πιθανότερο είναι ο Μπένετ να βρει μία σειρά από δικαιολογίες για να εξηγήσει τους λόγους που δεν έρχονται ελίτ διαιτητές. Κατά την άποψή μας η ρίζα του κακού δεν είναι μόνο η αδυναμία του Μπένετ να φέρει ελίτ διαιτητές, αλλά δεν αντιλαμβάνεται κιόλας ότι ο ορισμός π.χ. του Νίκολα Νταμπάνοβιτς είναι μία τρόπον τινά πρόκληση.
Εξηγούμαστε: η ΑΕΚ, παρά το 3-0 επί του Ολυμπιακού στο Κύπελλο, είχε διαμαρτυρηθεί για τον Νταμπάνοβιτς επειδή χρειάστηκε το VAR για να δώσει το πέναλτι του Ντόη στον Γκατσίνοβιτς. Τον συγκεκριμένο διαιτητή λοιπόν η ΚΕΔ επέλεξε να τον στείλει στο ΑΕΚ - Παναθηναϊκός. Ακόμα και οι φάσεις των Άμπραμπατ (δεύτερη κίτρινη που δεν δόθηκε) και Χατζισαφί (πέναλτι που επίσης δεν δόθηκε) να μην υπήρχαν, ο Μπένετ είχε φροντίσει να αφήσει «ακάλυπτο» τον Μαυροβούνιο. Τι ακριβώς εννοούμε; Αν σφύριζε λίγο παραπάνω έδρα, στον Παναθηναϊκό θα μπορούσαν να πουν ότι ο Νταμπάνοβιτς ήθελε να αποδείξει ότι δεν είναι «εχθρός της ΑΕΚ» επειδή δεν είχε σφυρίξει αμέσως το πέναλτι του Ντόη έναν μήνα νωρίτερα.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Αν «έπαιζε» περισσότερο Παναθηναϊκό, τότε οι άνθρωποι του «Δικεφάλου» μπορεί να έλεγαν ότι για δεύτερο σερί ματς μεροληπτεί εναντίον τους. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Νταμπάνοβιτς ήταν εξαρχής ο χαμένος της υπόθεσης. Δεν λέμε ότι -ντε και καλά- οι δύο ΠΑΕ θα προχωρούσαν στις κινήσεις που περιγράφουμε παραπάνω. Στεκόμαστε στο γεγονός ότι ο Μπένετ τούς έδωσε το δικαίωμα να χτίσουν μετά το ματς την επικοινωνιακή τους πολιτική ανάλογα με το αποτέλεσμα.
Μη στέκεστε λοιπόν σε μία αποβολή ή ένα πέναλτι. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι ο Μπένετ δεν μπορεί (ή κάνει ότι δεν μπορεί) να αντιληφθεί πως όταν ένας διαιτητής στο παρελθόν έχει προκαλέσει τα παράπονα ενός συλλόγου (σ.σ. αδίκως ή δικαίως, δεν έχει σημασία), για λόγους τακτικής δεν τον βάζεις να σφυρίξει ξανά τον συγκεκριμένο σύλλογο. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Το ίδιο είχε πράξει και με τον Ζοάο Πινέιρο που είχε σφυρίξει το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 0-0 και οι «ερυθρόλευκοι» είχαν βγει έξω από τα ρούχα τους.
Ο συγκεκριμένος διαιτητής ήταν VARίστας στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 1-2 και είχε φωνάξει τον Λετονό Αντρίς Τρεϊμάνις να δει στο βίντεο το πέναλτι που είχε δώσει υπέρ του Νέλσον Ολιβέιρα σε μία σύγκρουση με τον Ουσεϊνού Μπα. Ένα πέναλτι που τελικά το πήρε πίσω. Στον ΠΑΟΚ, παρά τη νίκη τους, είχαν διαμαρτυρηθεί επισήμως στην πορτογαλική ομοσπονδία για τον Πινέιρο.
Αυτομάτως λοιπόν στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός ο συγκεκριμένος διαιτητής ήταν χαμένος πριν από τη σέντρα. Αν «έπαιζε» Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να χτίσει μία ρητορική πάνω στην επιστολή διαμαρτυρίας του ΠΑΟΚ, ότι για δεύτερο σερί ντέρμπι ευνόησε -υποτίθεται- τους Πειραιώτες. Αν «έπαιζε» Παναθηναϊκό (όπως συνέβη), ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι, επηρεασμένος από τη διαμαρτυρία του ΠΑΟΚ, τα κοίταζε όλα... πράσινα για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.
Όλα αυτά λοιπόν δεν έχουν περάσει από το μυαλό του Μπένετ; Μάλλον όχι...
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ