Το παρασκήνιο για τα δύο ταλέντα φορ του ΠΑΟΚ: Ο Τζίμας και η πρόωρη πώληση του Κούτσια

Επειδή έχω πηγές και στον ΠΑΟΚ και στον Βόλο και σε πολλές ομάδες, όσα θα διαβάσετε είναι έγκυρα από ειδικούς που δεν θέλουν όμως να μπει το όνομά τους γιατί υπάρχει και εσωτερική κριτική. Δεν συμφωνούν όλοι με αυτήν την πώληση του Κούτσια... 

Το παρασκήνιο για τα δύο ταλέντα φορ του ΠΑΟΚ: Ο Τζίμας και η πρόωρη πώληση του Κούτσια
Στη φωτό ο Τζίμας 10 χρονών, το παιδάκι με τη μαύρη μπλούζα του ΠΑΟΚ δεξιά όπως βλέπουμε τη φωτογραφία.

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Έκανα ένα μεγάλο ρεπορτάζ για το τι συμβαίνει στον ΠΑΟΚ με τον Κούτσια και τον Τζίμα, προκαλεί εντύπωση ότι έχει αναδείξει μέσα σε λίγους μήνες τέσσερα παιδιά (!), τον Κωνσταντέλια, τον Κουλιεράκη, τον Κούτσια και τώρα τον Τζίμα, ο οποίος έπαιξε Σούπερ Λιγκ και πάει στη Β' Λυκείου!

Η απορία μου ήταν πώς αποφάσισε να πουλήσει ο ΠΑΟΚ τόσο γρήγορα τον Κούτσια, ενώ τον έδωσε δανεικό στον Βόλο για να «ψηθεί», ένα μεγάλο ταλέντο ο Κούτσιας, και όμως τον πουλάει τώρα στην Αμερική για 2,5 εκατομμύρια συν ένα μικρό ποσοστό μεταπώλησης.

Επειδή έχω πηγές και στον ΠΑΟΚ και στον Βόλο και σε πολλές ομάδες, όσα θα διαβάσετε είναι έγκυρα από ειδικούς που δεν θέλουν όμως να μπει το όνομά τους γιατί υπάρχει και εσωτερική κριτική. Δεν συμφωνούν όλοι με αυτήν την πώληση του Κούτσια...

Ο Γιώργος Κούτσιας τώρα έκλεισε τα 19. Τον Φλεβάρη. Ο Στέφανος Τζίμας τον Γενάρη έκλεισε τα 17! Δύο σέντερ φορ, θα παρουσιάσω τα στοιχεία τους, αγωνιστικά και προσωπικά στοιχεία που έχω μάθει.

Πρώτα όμως η απορία γιατί πουλάει τόσο γρήγορα ο ΠΑΟΚ τον Κούτσια. Έχει κάνα κουσούρι; Κανένα κουσούρι δεν έχει! Εντός ΠΑΟΚ λένε το εξής: ο Τζίμας είναι πιο μικρός και παίζει καλύτερα από τον Κούτσια στα άκρα. Δεν είναι μόνο σέντερ φορ, παίζει καλά και στα άκρα. Όμως και ο Κούτσιας έχει χρησιμοποιηθεί στα άκρα στο παρελθόν.

Ο Τζίμας είναι φοβερά ταχυδυναμικός, είναι πιο γρήγορος από τον Κούτσια, πιο εκρηκτικός. Είναι στα κορυφαία ταλέντα επιθετικών στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή, παρόμοια έγραφα και για τον Κωνσταντέλια σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, πριν κάνει το μεγάλο μπαμ. Ο Τζίμας παίζει και στις τρεις θέσεις μπροστά, το 9, το 7 και το 11. Χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια με ευχέρεια.

Το σημαντικό θέμα όμως είναι άλλο. Ο Τζίμας είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμος από τον Λουτσέσκου και τον κάθε Λουτσέσκου που θα είναι προπονητής στον ΠΑΟΚ. Διότι είναι μόλις 17. Ο ΠΑΟΚ έχει τον Ολιβέιρα για σέντερ φορ, έχει και τον Τόμας, ο Τζίμας μπορεί να περιμένει. Στη Β' Λυκείου πάει. Ο Κούτσιας δεν μπορούσε να περιμένει, ήθελε να παίζει...

Από τα 16 του, που πρωτοέκανε επαγγελματικό συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, ο Κούτσιας έβαζε όρους για χρόνο συμμετοχής! Αν δεν συμπλήρωνε 600 λεπτά συμμετοχής στα 55-60 ματς της χρονιάς με τον ΠΑΟΚ, θα μπορούσε να έσπαγε το συμβόλαιό του με 2,5 εκατομμύρια ευρώ! Αυτό το ποσό ήταν στο δεύτερο συμβόλαιο. Στο πρώτο συμβόλαιο, που ήταν πιο μικρός, το ποσό ήταν 1 εκατομμύριο ευρώ. Δεν είχε βρεθεί ομάδα να τα δώσει τότε. Τώρα λένε ότι στο τρίτο του συμβόλαιο δεν υπήρχε ρήτρα. Και ότι ήρθε ξαφνικά η πρόταση με πολύ καλά λεφτά στον Κούτσια, στον ΠΑΟΚ δεν ήταν τόσο πολλά τα λεφτά, αλλά προτίμησαν τον Τζίμα που είναι πιο διαχειρίσιμος και έχει διαφορετικά προσόντα από τον Κούτσια.

Λένε και ότι ο Λουτσέσκου είχε συναντήσει μία δυσκολία στο να προσαρμόσει τον Κούτσια σε κάποια τακτικά κομμάτια.

Πάντως υπάρχει σκεπτικισμός και μέσα στον ΠΑΟΚ για την τόσο γρήγορη πώληση. Υπάρχουν άνθρωποι που ονειρεύονταν δίδυμο στην Εθνική Ελλάδας Τζίμα και Κούτσια και να παίζουν μαζί στον ΠΑΟΚ! Διότι είναι διαφορετικοί επιθετικοί. Είναι τόσο διαφορετικοί που θα μπορούσαν να παίζουν μαζί και οι δύο!

Επειδή θέλω να διασταυρώνω τις πηγές μου, έψαξα και στην ομάδα του Βόλου να μάθω αν είχε κάποιο κουσούρι ο Κούτσιας. Μου είπαν τα καλύτερα για αυτό το παιδί! Ειδικοί στο ποδόσφαιρο. Μου είπαν ότι ο Κούτσιας είναι πολύ σοβαρό παιδί, προσηλωμένος στη δουλειά, έχει το κεφάλι κάτω, είναι κλειστό παιδί.

Το μεγάλο ατού του Κούτσια; Εξαιρετικά τελειώματα, χαμηλά και ψηλά, όποια μπάλα και να έρθει μέσα στην περιοχή μπορεί να τη βάλει γκολ. Και έχει πολύ γεμάτες επαφές με την μπάλα. Μου είπαν ότι θυμίζει Δουβίκα σε αυτό, η μπάλα κάνει «μπουμπ» με δύναμη! Μόνο ο Δουβίκας και ο Κούτσιας είχαν τέτοια τελειώματα σε αυτήν την ηλικία. Ενώ ο Φαν Βέερτ, που βγήκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, είχε πιο απαλά τελειώματα. Οι δύο μικροί είχαν φονικά τελειώματα. Έτσι άκουσα επί λέξει.

Ο Κούτσιας έχει και ταχύτητα και δύναμη, οι άνθρωποι στην Αμερική που ήρθαν εδώ να δώσουν τόσα λεφτά για ένα 19χρονο παιδί που έπαιζε στον Βόλο δεν είναι τρελοί, έτσι μου είπαν αυτοί που ξέρουν.

Ο Δουβίκας δεν έπαιζε στον Αστέρα Τρίπολης λόγω του Μπαράλες, ήρθε στον Βόλο, έκανε μια σούπερ χρονιά και πουλήθηκε στην Ολλανδία όπου και εκεί πάει καλά. Ο Κούτσιας, που είναι πιο μικρός από τον Δουβίκα, είχε τη δυνατότητα να κάνει το ίδιο αν έπαιρνε αρκετούς αγώνες στα πόδια του.

Να γράψω τώρα κάτι ακόμα που έμαθα από σπόντα για τον Κωνσταντέλια. Είχα γράψει προ καιρού ότι στα 12 του πήρε ο ΠΑΟΚ όλη την πενταμελή του οικογένεια μεταγραφή στη Θεσσαλονίκη από τον Βόλο, ο πατέρας του δούλευε σε ένα τσιπουράδικο στον Βόλο, του βρήκαν δουλειά σε ένα μαγαζί στη Θεσσαλονίκη και μετά τον έβαλαν μάγειρα στους ξενώνες της ακαδημίας του ΠΑΟΚ. Και ότι το παιδί ξεχώριζε στα 11 σαν τη μύγα μέσα στο γάλα.

Τώρα έμαθα ότι όταν πρωτοπήγε μικρό παιδάκι να δοκιμαστεί στην ακαδημία της Αγίας Παρασκευής στον Βόλο (είναι μια περιοχή λίγο έξω από την πόλη που βλέπει πιάτο τον Βόλο από ψηλά), στην πρώτη δοκιμή που έκανε ως μικρό παιδάκι τούς έβαλε γκολ με ανάποδο ψαλίδι!

300 παιδιά είχε η ακαδημία, το μικρό παιδάκι έκανε προπόνηση με τα τσικό, δίπλα έκανε προπόνηση η πρώτη ομάδα της Αγίας Παρασκευής, η αντρική, και σταματούσαν την προπόνηση οι μεγάλοι για να χαζεύουν αυτά που έκανε το παιδάκι!

Η ακαδημία μάλιστα της Αγίας Παρασκευής είχε συνεργασία με τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, ήταν στο δίκτυο του Ολυμπιακού! Μετά σταμάτησε η συνεργασία...

Επιστροφή στον Τζίμα και στον Κούτσια. Ενώ ο Κωνσταντέλιας και ο Κουλιεράκης είναι από περιοχές «εκτός εμβέλειας ΠΑΟΚ» (Βόλος και Χανιά), οι δύο νεαροί φορ είναι από περιοχές «εντός εμβέλειας ΠΑΟΚ». Ο Τζίμας είναι από τη Θεσσαλονίκη, ο Κούτσιας είναι από ένα χωριό της Ημαθίας.

Και ο Τζίμας και ο Κούτσιας είναι από μικρά παιδάκια στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, από 8 χρόνων ο ένας και από 9 χρόνων ο άλλος! Για 4 χρόνια ο πατέρας του Κούτσια τον πηγαινοέφερνε στον ΠΑΟΚ καθημερινά 40 χιλιόμετρα! Μετά αποφάσισαν να μείνει μόνιμα ο μικρός στους ξενώνες του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, ο Τζίμας ήταν πιο εύκολο γιατί είναι μέσα από τη Θεσσαλονίκη. Ένας εξαιρετικός μαθητής, όχι μόνο πολύ καλός ποδοσφαιριστής, ο διακαής πόθος της οικογένειας είναι να μπει το παιδί στο πανεπιστήμιο!

Μας ενδιαφέρουν τα παιδιά για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί δείχνουν πως το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να κάνει παραγωγή, δεν είναι... άσχετα τα ελληνόπουλα. Δεύτερον, γιατί μπορεί αυτά τα παιδιά να στελεχώσουν την εθνική ομάδα, η οποία πάει κατά διαόλου τα τελευταία χρόνια.