Γιάννης Δαμανάκης: «Βλέπω νίκη Ολυμπιακού στο ντέρμπι»

Ο Γιάννης Δαμανάκης μιλάει στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου για το ντέρμπι «αιωνιών» αλλά και για τους Κουλιεράκη-Κωνσταντέλια.

Γιάννης Δαμανάκης: «Βλέπω νίκη Ολυμπιακού στο ντέρμπι»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Συγκινημένος και συγκινητικός στο «ΦΩΣ» ο μεγάλος Γιάννης Δαμανάκης που έπαιξε δέκα χρόνια στον ΠΑΟΚ. Διεθνής, ανάμεσα σε μεγάλους παίκτες εκείνη την εποχή, είχε πάει και στο Γιούρο του 1980 με την Εθνική. Μιλάει και για το ντέρμπι των «αιωνίων» αλλά και τον συντοπίτη του τον Κουλιεράκη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 25/2/2023

Έβλεπα τον Κουλιεράκη, που και εκείνος είναι από τα Χανιά, και σας θυμήθηκα.

Οι ομάδες έχουν αλλάξει, παλικάρι μου. Λείπει πολύ το ελληνικό στοιχείο. Βλέπω τα ματς και στενοχωριέμαι, τα παιδιά τα δικά μας που παίζουν μπάλα δύσκολα θα έχουν μέλλον. Τόσα παιδιά σε όλη την Ελλάδα παίζουν μπάλα στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και στις ακαδημίες, αυτά τα παιδιά τι μέλλον να έχουν… Γέμισαν ξένους οι ομάδες.

Πείτε μου για τον Κουλιεράκη.

Ο κύκλος μας εδώ στα Χανιά είναι μικρός. Ξέρω την ομάδα, ξέρω και τον προπονητή που τον είχε, τον Γιάννη Λαμπαρδάκη, είχε περάσει από τη δεύτερη ομάδα του ΠΑΟΚ όταν ήμουν εγώ στον ΠΑΟΚ, σπούδαζε στη Γυμναστική Ακαδημία στη Θεσσαλονίκη. Ο προπονητής αυτός τού έδωσε καλά μηνύματα του παιδιού. Από αυτόν είχα ακούσει τα καλύτερα λόγια για τον Κουλιεράκη. Το παιδί όμως πρέπει να προσέξει πολύ. Όχι την μπάλα.

Αλλά τι να προσέξει;

Τη ζωή στη Θεσσαλονίκη να προσέξει. Η Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη πόλη, δύσκολη πόλη. Δουλειά, δουλειά, δουλειά, εκεί πρέπει να έχει το μυαλό του. Πρέπει να προσέξει τη ζωή του εκτός γηπέδου. Εγώ όταν πήγα στον ΠΑΟΚ, που είχε τότε μεγάλους παίκτες, δούλευα τόσο πολύ στις προπονήσεις που όταν γυρνούσα σπίτι έπεφτα στο κρεβάτι και δεν σηκωνόμουν. Και ήμουν παντρεμένος, ούτε το παιδί μου δεν είχα κουράγιο να πάω έξω. Άκουγα, άκουγα, άκουγα. Ο Κούδας μού έλεγε «Γιάννη, πρώτα θα ακούς και μετά θα μιλάς». Αν δεν προσέξουν ο Κουλιεράκης και ο Κωνσταντέλιας, μπάλα μεγάλη δεν θα παίξουν. Μην τους φουσκώνουν τα μυαλά.

Αυστηρός είστε.

Έτσι πρέπει. Και ας είναι πράγματι μεγάλα ταλέντα και ας γράφουν τα ΜΜΕ. Όταν ήμουν στα Χανιά, είχαμε καλή ομάδα και σπουδαίους προπονητές. Μου είχαν δώσει τρομερές συμβουλές. Τα αδέρφια Λουκανίδη και ο Σάββας Παπάζογλου. Ειδικά ο Τάκης Λουκανίδης με βοήθησε πολύ, μου έδωσε μεγάλη δύναμη και θάρρος. Δεν είχα τίποτα στη ζωή μου. Άρπαξα την ευκαιρία και η Θεσσαλονίκη μού τα προσέφερε όλα. Δεν μπορώ να ξεχάσω με τίποτα αυτόν τον κόσμο.

Φτωχόπαιδο ήσασταν;

Ε, βέβαια. Τέσσερα παιδιά ήμασταν, ο πατέρας μου δούλευε σε έναν φούρνο. Για να βγω να πάω μία βόλτα στην πόλη φόραγα τα παπούτσια του αδελφού μου και τα ρούχα του αδελφού μου. Αυτό τα λέει όλα. Όποιος ΠΑΟΚτσής έρθει στα Χανιά και με αναζητήσει, θα του ανοίξω το σπίτι μου. Και θα τον βοηθήσω. Από τον ΠΑΟΚ τα απέκτησα όλα. Για την ακρίβεια, από τον κόσμο του ΠΑΟΚ (σ.σ. συγκινείται).

Πώς πήγατε στον ΠΑΟΚ;

Εγώ ήταν να πάω στον Παναθηναϊκό! Αλλά ο Παναθηναϊκός έδινε στην ομάδα μου τα λεφτά σε δόσεις, ενώ ο ΠΑΟΚ με τον Μαμιδάκη τα έδωσε ντούκου. Ο Μαμιδάκης ήταν αντιπρόεδρος, ο Παντελάκης ήταν πρόεδρος. Η μεγαλύτερη τιμή που μπορούσε να μου γίνει ήταν να πάω και να παίξω γρήγορα σε μια ομάδα τότε που είχε κολοσσούς. Κούδας, Σαράφης, πλάγια μπακ που δεν περνούσε τίποτα Γούναρης - Ιωσηφίδης, Πέλιος, Αποστολίδης, Φορτούλα, Τερζανίδης, ο οποίος για εμένα ήταν από τους μεγαλύτερους παίκτες που έβγαλε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήμασταν μια οικογένεια, ο ένας ήταν καλύτερος από τον άλλον, και όχι μόνο ως ποδοσφαιριστές αλλά και ως άνθρωποι. Αξιόλογοι άνθρωποι. Οικογενειάρχες. Ο τότε προπονητής του ΠΑΟΚ, ο Στάνκοβιτς, με πίστεψε πολύ και με έβαλε βασικό. Ο Στάνκοβιτς μού είπε ότι θα πάω μπροστά αν δουλέψω σκληρά και με βοήθησε πολύ.

Τι θέση παίζατε; Εγώ ξέρω, αλλά ρωτάω για να μαθαίνουν οι μικροί.

Αμυντικό χαφ. Όταν πήγα στον ΠΑΟΚ, έπαιζε στη θέση αυτή ο Κούλης Αποστολίδης. Ο Στάνκοβιτς γύρισε τον Αποστολίδη λίμπερο και έβαλε εμένα ως «εξάρι».

Μικρός τι ομάδα ήσασταν;

Ολυμπιακός.

Όπως μου είπε ο Αλαβάντας και για εκείνον ότι ήταν Ολυμπιακός.

Δεν ξέραμε τίποτα άλλο στα Χανιά, τον Ολυμπιακό ξέραμε και τον Παναθηναϊκό. Δέθηκα όμως τόσο πολύ με τον ΠΑΟΚ, προσέφερα με την ψυχή μου στον ΠΑΟΚ και λάτρεψα τον ΠΑΟΚ, η ομάδα μου αυτή είναι μέχρι να πεθάνω. Πρώτο μου ματς στην Τούμπα ήταν με τον Ολυμπιακό!

Τι σκορ;

1-0 νίκησε ο ΠΑΟΚ.

Με ποιον θα είστε στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός;

Το συμφέρον του ΠΑΟΚ είναι να χάσει ο Παναθηναϊκός και να έρθει ο ΠΑΟΚ πιο κοντά στην κορυφή. Δεν με γεμίζουν πάντως αυτές οι δύο ομάδες όταν τις βλέπω. Δεν με ευχαριστεί η μπάλα που παίζουν, ενώ τον ΠΑΟΚ μού αρέσει να τον βλέπω, τα ζω τα ματς του, έχει ποιότητα ως ομάδα. Και ας μην έχει μεγάλα ονόματα. Και στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό δεν υπάρχουν οι παίκτες οι παλιοί.

Όπως; Ποιους ξεχωρίζατε;

Τι να σου πρωτολέω. Για να μην πω πολλά ονόματα, θα σου πω δύο παίκτες από τον Παναθηναϊκό: Δομάζος και Ελευθεράκης. Ξέρεις τι παικταράδες ήταν αυτοί; Υπάρχουν τέτοιοι παίκτες σήμερα; Στον Ολυμπιακό υπάρχουν Μποτίνος, Σιδέρης, Δεληκάρης; Μιλάμε για πολύ μεγάλης αξίας ποδοσφαιριστές. Συγκινούσαν τα πλήθη.

Τι πρόβλεψη κάνετε για το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη;

Πιστεύω ότι θα κερδίσει ο Ολυμπιακός, τον θεωρώ αρκετά καλύτερο από τον Παναθηναϊκό. Από αυτά που έχω δει στους αγώνες, δίνω στον Ολυμπιακό προβάδισμα. Είναι όμως και θέμα μέρας, σε τι μέρα θα βρεθούν οι παίκτες, όλα μπορεί να γίνουν σε τέτοια ματς. Θέλω να το ξαναπώ για το τέλος: ο λαός του ΠΑΟΚ μού έδωσε τη ζωή μου. Όποιος ΠΑΟΚτσής βρεθεί στα Χανιά και με αναζητήσει, θα του ανοίξω και το σπίτι μου. Σε αυτόν τον κόσμο οφείλω πολλά.