Γιώργος Ντράγκοβιτς στο «ΦΩΣ»: «Ποιες στρούγκες; Τελειώσαν αυτά»

Ο παικταράς Γιώργος Ντράγκοβιτς εξηγεί στο «ΦΩΣ» γιατί ο τελικός του Challenge Cup πρέπει να πάει στο ΣΕΦ (όπως και έγινε). Είχα μιλήσει μια φορά στο παρελθόν μαζί του, τώρα όμως μου λέει απίθανες ιστορίες. 

Γιώργος Ντράγκοβιτς στο «ΦΩΣ»: «Ποιες στρούγκες; Τελειώσαν αυτά»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Γιώργος Ντράγκοβιτς υπήρξε παικταράς, πήρε 10 πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό, 8 Κύπελλα και 2 Ευρωπαϊκά! Είχα μιλήσει μια φορά στο παρελθόν μαζί του, τώρα όμως μου λέει απίθανες ιστορίες. Πράγματα που δεν έχει ξαναπεί.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 21/2/2023, πριν τον ορισμό του ΣΕΦ ως έδρας για τον τελικό του Challenge Cup

Στους αγώνες φέτος του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό γίνονται μεγάλες μάχες. Είναι κοντά οι δύο ομάδες;

Από ό,τι φαίνεται είναι πολύ κοντά οι δύο ομάδες. Αλλά έχει καλύτερο ρόστερ ο Ολυμπιακός. Ο Παναθηναϊκός όμως βρίσκει τον τρόπο να τον κερδίζει ή να τον δυσκολεύει.

Πες μου για τους διαγώνιους των δύο ομάδων. Η θέση σου ήταν.

Ο Στερν του Ολυμπιακού είναι γνωστός αθλητής, πολύ καλός. Ο Ερνάντες του Παναθηναϊκού είναι σπουδαίο όνομα, δεν τον έχω δει πολύ όμως.

Τράβιτσα;

Είναι αθληταράς ο πασαδόρος του Ολυμπιακού. Αλλά και ο Παναθηναϊκός έχει καλούς ξένους, ο πασαδόρος και ο κεντρικός είναι χρόνια εκεί, ενώ ο Ολυμπιακός αλλάζει τους ξένους, γι' αυτό φαίνεται πιο ομοιογενής ομάδα ο Παναθηναϊκός. Έχει και ψηλό κορμό. Όμως το ρόστερ του Ολυμπιακού είναι καλύτερο, είναι πιο πλήρες.

Ιντάλγκο;

Τρέλα! Πολύ καλό σερβίς και έχει την τρέλα του.

Χρειάζεται και η τρέλα στα μεγάλα ματς;

Όχι πάντα. Αλλά χρειάζεται κι αυτή.

Προπονητές; Στο πρώτο ματς ο Ανδρεόπουλος αιφνιδίασε τον Τζουλιάνι με τους 3 ακραίους.

Νομίζω κατ' ανάγκη το έκανε, λόγω τραυματισμού. Δεν έχουν μυστικά πιστεύω αυτές οι δύο ομάδες. Ένα ξάφνιασμα μπορεί να γίνει, αλλά στη συνέχεια οι προπονητές προσαρμόζονται. Η αποκρυπτογράφηση μπορεί να γίνει σε ένα σετ.

Περίμενες ότι θα έκανε τέτοια ιστορική ανατροπή ο Ολυμπιακός;

Το περίμενα, ναι! Το έλεγα και σε παλιούς συμπαίκτες μου ότι ο Ολυμπιακός θα αντιδράσει. Βέβαια, ήταν πολύ κοντά στο να αποκλειστεί ο Ολυμπιακός. Έχασε το πρώτο σετ, στο δεύτερο έγινε θρίλερ. Αλλά μετά κατέρρευσε ο Παναθηναϊκός. Μερικές φορές ένας θρίαμβος από την αποτυχία απέχει δύο μπάλες, 2 πόντους. Ήταν πάντως πεντακάθαρη νίκη του Ολυμπιακού και έφερε μεγάλο ενθουσιασμό στον κόσμο.

Ήσουν υπέρ στο να μην πάει να πάρει το ματς στα χαρτιά ο Ολυμπιακός;

Ναι, τα ματς πρέπει να παίζονται στο γήπεδο. Πώς να χαρείς μια τέτοια πρόκριση αν δεν αγωνιστείς; Ενώ τώρα η χαρά είναι μεγάλη.

Είσαι υπέρ του να γίνει ο τελικός στο ΣΕΦ;

Στο ΣΕΦ πρέπει να γίνει. Εκεί το είχαμε πάρει και εμείς.

Σου ζήταγαν και τις κάλτσες;

Με έχουν γδύσει πολλές φορές!

Είχες μείνει και με το σώβρακο;

Τρεις φορές σίγουρα! Ευτυχώς δεν ζήταγαν τα παπούτσια, ποιος να φορέσει 49 νούμερο παπούτσι;

Τι ύψος;

2 μέτρα.

Έκανε λάθος η διοίκηση του Παναθηναϊκού που δεν πήγε να παίξει τη ρεβάνς στο ΟΑΚΑ;

Από την εποχή μου ακόμα υπήρχε μια φοβία στις ομάδες να πάνε στα μεγάλα γήπεδα. Και πάντα διάλεγαν κάτι στρούγκες. Πηγαίναμε στη Λεωφόρο στο υπόγειο, τι ματς να κάνεις εκεί, τα ΜΑΤ μάς άνοιγαν διάδρομο για να κάνουμε σερβίς και μας έφτυναν. Βλακείες! Φοβόντουσαν να πάνε σε μεγάλο γήπεδο μήπως δεν γίνει έδρα. Ποιος κάνει έδρα, αυτά έχουν τελειώσει πια. Διάβασα τις δηλώσεις Μαλακατέ, προς τιμήν του έκανε αυτοκριτική. Θα πέσουν να τον φάνε βέβαια διότι όλοι ψάχνουν πάντα αλλού να ρίξουν τα βάρη. Τους αρέσει η ίντριγκα, δεν βλέπουν το απλό, το αληθινό.

Φαβορί για το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός; Ο Παναθηναϊκός θα παίξει με μειονέκτημα έδρας και με τον ΠΑΟΚ και με τον Ολυμπιακό αν περάσει τον ΠΑΟΚ. Θα φτάσει ο Παναθηναϊκός να παίξει με τον Ολυμπιακό;

Θα περάσει νομίζω ο Παναθηναϊκός τον ΠΑΟΚ. Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει ήττες με μικρούς, όμως τα ντέρμπι δείχνει ότι μπορεί να τα κερδίζει. Έχει ρόστερ μικρό, λίγοι παίκτες τραβάνε όλο το πακέτο, στα ντέρμπι δίνουν βάρος. Είναι φαβορί ο Ολυμπιακός, ναι. Αλλά ο Παναθηναϊκός είναι ένας πολύ σοβαρός αντίπαλος.

Μακάμπι;

Δεν την ξέρω αυτήν την ομάδα. Λογικά είναι το φαβορί ο Ολυμπιακός. Μακάρι να τα καταφέρει και να πάρει το τρίτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Θέλω τώρα να μου πεις περιστατικά αξέχαστα που έχεις ζήσει με τον Ολυμπιακό. Με Κοσκωτά ας αρχίσουμε.

Μεταγραφή του Κοσκωτά ήμουν.

Πες μου κάνα κουφό.

(γελάει). Εγώ έκανα τη μεταγραφή μου στη «Γραμμή ΑΕ». Ήρθα από την Κοζάνη μαζί με τη διοίκηση και από πίσω μου είχε έρθει ένας συρφετός επιχειρηματιών για να κάνουν κονέ! Δεν τους ήξερα! Έψαχναν χρηματοδότηση. (γελάει).

Τα λεφτά ήταν τότε εξωφρενικά;

Εγώ ήξερα ότι θα πάρω ένα άλφα ποσό. Ήταν Μάιος και οι μεταγραφές ξεκινούσαν το καλοκαίρι. Μου λέει ο Κοσκωτάς «τα λεφτά θα τα πάρεις όταν υπογράψουμε το κανονικό δελτίο». Του λέω «επειδή δεσμεύομαι, θα ήθελα μία προκαταβολή». Και τι μου λέει;

Πες μου

«Μπορώ να σου τα δώσω όλα τώρα»! Και μου δίνει μία επιταγή. Κοιτάω το ποσό και βλέπω 30%-40% πάνω από όσα ήταν να πάρω!

Τα έχεις ξαναπεί αυτά;

Όχι. (γελάει). Μετά ξέσπασε το σκάνδαλο, δεσμεύτηκαν όλα τα λεφτά. Αλλά τα πήρα 12-13 χρόνια αργότερα.

Όλα;

Ναι. Και έντοκα.

Πόσα χρόνια έπαιξες στον Ολυμπιακό;

Δεκατρία σερί χρόνια και ένα που επέστρεψα μετά, σύνολο 14 χρόνια.

Τι τίτλους πήρες;

Δέκα πρωταθλήματα, 8 Κύπελλα και 2 Ευρωπαϊκά! Και κάποιες χρονιές δεν έγινε το Κύπελλο, θα είχαμε πάρει πιο πολλά. Ήμασταν η κραταιά δύναμη στο βόλεϊ. Πήρα και ένα Κύπελλο με τη Νίκαια.

Αυτά για να μαθαίνουν οι μικροί, ο Ολυμπιακός είναι ο αυτοκράτορας του ελληνικού βόλεϊ.

Είναι, είναι. Πάντα ήταν και είναι. Έπεσε το μάτι μου σε ένα σάιτ με την κατάταξη όλων των αθλητών και όλων των ομάδων παγκοσμίως στο βόλεϊ αναλόγως των τίτλων τους. Ο Ολυμπιακός είναι στην 4η θέση σε όλο τον κόσμο!

Μου είχες πει ότι ήσουν Ολυμπιακός από την Κοζάνη, πριν έρθεις στον Ολυμπιακό. Πώς έγινε αυτό;

Είχα ένα θείο από την Κατερίνη που μου γύρισε τα μυαλά! ΠΑΟΚτσήδες ήμασταν, αλλά αυτός ο θείος μού γύρισε τα μυαλά.

Ποια ήταν η πρώτη σου μεγάλη αγάπη στον Ολυμπιακό;

Θυμάμαι τον εαυτό μου μικρό να κλαίω και να μην κοιμάμαι ένα βράδυ διότι έχασε ο Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο! (γελάει). Μυξιάρικο ήμουν. Μικρός.

Γούρια είχες όταν αγωνιζόσουν;

Όχι στάνταρ. Μια εποχή είχα τις ίδιες κάλτσες που τις φόραγαν ακόμα και αν ήταν τρύπιες!

Ποιο θεωρείς το μεγαλύτερο ατού σου; Εγώ σε πρόλαβα, θυμάμαι τι παικτάρα ήσουν.

Μου άρεσαν τα ματς που ήταν στην κόψη του ξυραφιού, που η μπάλα έκαιγε. Εγώ την ήθελα! Την μπάλα που έκαιγε τη ζητούσα. Άσχετα αν την κέρδιζα ή την έχανα. Εγώ την ήθελα αυτήν την μπάλα.

Αυτό μού έχουν πει ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού για τον Καραπιάλη.

Δεν το λες με το στόμα μόνο, το εκπέμπεις κιόλας.

Κορυφαίος πασαδόρος για εσένα ο Μουστακίδης;

Ε, βέβαια. Ο Σάκης ήταν και αθλητής. Στις σπάνιες φορές που κάναμε διακοπές αυτός γυρνούσε πρησμένος από τα βάρη! Έχει τρέλα ακόμα αυτός, γυμνάζεται.

Κι εσύ ήσουν μυώδης, έκανες βάρη;

Ναι, μου άρεσαν. Και με βοήθαγαν στο μυαλό τα βάρη, να ξεπερνάω τον εαυτό μου. Τώρα τα παιδιά δεν κάνουν βάρη, τα βλέπω, είναι λεπτά. Εγώ τότε ζύγιζα 105 κιλά! Και ενώ είχα ελάχιστο λίπος.

Τι άλμα είχες;

82-83 πόντους!

Φαντάζομαι τι καρφώματα έκανες στο μπάσκετ.

Για πλάκα! Όπως ήθελα την κάρφωνα, ανάποδα, με πιρουέτα!

Ποδόσφαιρο έπαιζες ποτέ;

Εγώ έπαιζα ποδόσφαιρο από τα 40 μου ως τα 50! Ωραίο άθλημα, αυτό είναι άθλημα. (γελάει).

Πού έπαιζες;

Με φίλους, με παλιούς ποδοσφαιριστές.

Τι θέση έπαιζες; Τερματοφύλακας;

Σέντερ μπακ δεν βάζουν τους άσχετους; (γελάει). Στόπερ έπαιζα. Όμως μια φορά έχω παίξει μπροστά δίδυμο με τον Βαζέχα!

Κάνα πριμ τρελό που να πήρατε έχεις να μου πεις; Θέλω κι άλλη ιστορία.

Τη χρονιά που πήγαμε στον τελικό με την πανίσχυρη Μεσατζέρο, Κύπελλο Πρωταθλητριών διοργάνωση, όχι μικρή, κάναμε και νταμπλ. Για εμένα μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ιστορία του Ολυμπιακού. Και βγήκαμε 3οι στον κόσμο! Τον Σεπτέμβριο. Το 1992. Βραβευτήκαμε από τον ΠΣΑΤ ως η καλύτερη ομάδα από όλα τα αθλήματα εκείνη τη χρονιά. Νικούσαμε λοιπόν συνέχεια στον όμιλο, κανείς δεν μας έδινε πριμ! Το θεωρούσαν δεδομένο επειδή είχαμε ομαδάρα. Τους λέω μια φορά «σήμερα αν κερδίσουμε θα σας δώσω εγώ πριμ».

Πόσα;

200 χιλιάρικα!

Πλάκα έκανες;

Όχι. Τα έδωσα! Ε, μετά έπεφταν τα πριμ συνεχώς από τη διοίκηση! Σου λένε «δίνει πριμ ο παίκτης και όχι η διοίκηση;».

Ποιοι στη διοίκηση;

Θεοδωρακάκης, Ποΐλας, μόλις είχε αναλάβει ο Κόκκαλης το μπάσκετ.

Θέλω κι άλλη ιστορία. Μία ακόμα για το τέλος.

Μια εποχή πηγαίναμε σε πολλά διεθνή τουρνουά και πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος και τα Χριστούγεννα. Ήμασταν μέσα στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και μας ζητούσαν οι διοργανωτές. Σε κάποια φάση λοιπόν ήμασταν στο Βέλγιο για τουρνουά, ψηλά στον βορρά αν θυμάμαι καλά, και μας ζητάνε να φύγουμε από εκεί να πάμε κατευθείαν σε άλλο τουρνουά στη νότια Γαλλία με το πούλμαν! Πηγαίναμε, πηγαίναμε, ταξίδι ατέλειωτο, δεν υπήρχαν και κινητά τότε, αγανακτήσαμε. «Πού πάμε, ρε μαλάκα, θα διασχίσουμε όλη την Ευρώπη». Σταματάμε τον οδηγό του πούλμαν και του δίνουμε εντολή να μας πάει σε ένα αεροδρόμιο να γυρίσουμε πίσω! (γελάει).