Μιχάλης Γρηγορίου στο «ΦΩΣ»: «Έχουμε υποτιμήσει στην Ελλάδα τον ρόλο του προπονητή»

«Τεράστιο το μερίδιο του Αλμέιδα»! Μεγάλη συνέντευξη του Μιχάλη Γρηγορίου στο «ΦΩΣ» και Θέμη Σινάνογλου.

Μιχάλης Γρηγορίου στο «ΦΩΣ»: «Έχουμε υποτιμήσει στην Ελλάδα τον ρόλο του προπονητή»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

O Μιχάλης Γρηγορίου ανέλαβε τον Ιωνικό, ο οποίος είχε μόνο 1 νίκη σε 19 αγωνιστικές και με το που ανέλαβε έκανε η ομάδα 2 νίκες στα 2 πρώτα του ματς! Μίλησα μαζί του για τα θέματα του Ιωνικού και όχι μόνο.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 7/2/2023

Πριν σε ρωτήσω αρκετά πράγματα για τον Ιωνικό θέλω να σε ρωτήσω ορισμένα πράγματα της επικαιρότητας. Ένα σχόλιο για το ματς στην Τούμπα πρώτα.

Ήταν λίγο καλύτερος ο ΠΑΟΚ, αλλά ήταν ισορροπημένο ματς. Με αυτήν την ισοπαλία και οι δύο βγαίνουν χαμένοι. Όμως όποιος έχανε θα έβγαινε ακόμα πιο χαμένος. Μην ξεχνάμε ότι και οι δύο ομάδες διεκδικούν την πρώτη θέση, αλλά και τη δεύτερη που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Έχει πολύ δρόμο το πρωτάθλημα ακόμα, έχει πάρα πολλά ματς, εκ των οποίων τα περισσότερα θα είναι ντέρμπι λόγω των πλέι οφ. Όλα θα κριθούν στα πλέι οφ.

Φαβορί υπάρχει αυτήν τη στιγμή για τον τίτλο;

Η ΑΕΚ έχει το μομέντουμ, σε συνάρτηση με το νέο γήπεδο και τον κόσμο, δείχνει μία παραπάνω κάψα για τον τίτλο και της πάνε όλα δεξιά. Έχει και καλό ρόστερ. Όμως για εμένα όλοι έχουν πολλές πιθανότητες για τον τίτλο. Και οι 4 ομάδες. Μην παραγνωρίζουμε τη βαθμολογική θέση του Παναθηναϊκού, μην παραγνωρίζουμε την εμπειρία που έχει ο Ολυμπιακός, ο οποίος έχει πάρει πολλά πρωταθλήματα και ξέρει πώς να το κάνει, μην παραγνωρίζουμε και τον ΠΑΟΚ που δείχνει ότι έχει καλή ομάδα και είναι ανεβασμένος. Είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο ότι 4 ομάδες διεκδικούν το πρωτάθλημα, το είχε ανάγκη το ποδόσφαιρό μας, είναι λόγος για να γυρίσει ο κόσμος στο γήπεδο.

Τον Ντόι πώς τον είδες στην Τούμπα;

Από τα 2 πρώτα ματς που είδα αυτό το παιδί είπα ότι μπορεί να κάνει την καριέρα του Παπασταθόπουλου και του Μανωλά! Να παίξει δηλαδή και σε υψηλό επίπεδο στο εξωτερικό. Έχει πολλά προσόντα και ο χρόνος θα δουλεύει υπέρ του. Τον χαρακτηρίζει το θράσος! Δεν επηρεάστηκε που ξεκίνησε με αυτογκόλ στην Κρήτη, έχει προσωπικότητα αυτό το παιδί. Η θέση του στόπερ είναι θέση που απαιτεί προσωπικότητα. Μπράβο και στον προπονητή του που τον στήριξε.

Το ότι μπήκε κι έπαιξε στην Τούμπα ο Κανός, μεταγραφή που ήταν λίγες μέρες εδώ, πώς σου φαίνεται; 45 παίκτες έχουν παίξει στον Ολυμπιακό και χρειαζόταν να κατέβει να μπει παίκτης από το αεροπλάνο;

Αυτό μπορεί να γίνει αν ο παίκτης που πήρες έπαιζε 90λεπτα στην προηγούμενη ομάδα του, αν ερχόταν από πλήρη αγωνιστική δράση. Αν την προηγούμενη βδομάδα είχε παίξει 90 λεπτά.

Δεν έπαιζε φέτος.

Τι να πω... Είναι πάρα πολύ δύσκολο να το κάνω εγώ αυτό... Αν ως προπονητής το κάνεις αυτό, εγκυμονεί κινδύνους να τον κάψεις τον παίκτη.

Να σε ρωτήσω κάτι άλλο τώρα. Ήσουν προπονητής του Ατρόμητου. Γνώριζες αν υπήρχε πρόβλημα με τα δοκάρια;

Όχι, όχι, δεν το ήξερα αυτό. Και δεν ξέρω αν υπήρχε πρόβλημα τότε.

Μετράς εσύ ποτέ τα δοκάρια στα γήπεδα;

Πιο παλιά πήγαινα σε κάθε εστία για να δω την περιοχή και να μιλήσω στους παίκτες μου. Όταν τα γήπεδα είχαν λακκούβες, παγίδες. Επειδή είμαι ψηλός, μετρούσα αν φτάνω το δοκάρι.

Γενικώς μιλάμε, ο γκολκίπερ μπορεί να καταλάβει αν ένα οριζόντιο δοκάρι είναι 4 ως 7 πόντους χαμηλότερο;

Ο γκολκίπερ σίγουρα το καταλαβαίνει. Μη με βάλεις όμως σε αυτό το θέμα, δεν θα ήθελα να πω άλλα.

Παίκτη-κλειδί της ΑΕΚ φέτος ποιον θεωρείς;

Ο Μεξικάνος ο Πινέδα είναι αποκάλυψη, συν τον Λιβάι Γκαρσία, τον οποίο θεωρώ επιθετικό ευρωπαϊκής εμβέλειας. Δεν νομίζω ότι θα κάτσει για πολύ ακόμα αυτός ο παίκτης στην Ελλάδα.

Ο Αλμέιδα τι ρόλο έχει παίξει σε αυτήν τη μεταμόρφωση φέτος;

Για εμένα έχει τεράστιο μερίδιο ο Αλμέιδα! Θυμηθείτε πώς ήταν η ΑΕΚ πέρυσι. Έκανε μία από τις χειρότερες χρονιές της! Πάρθηκαν βέβαια παίκτες, αλλά έχουμε υποτιμήσει στην Ελλάδα τον ρόλο του προπονητή. Έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος του προπονητή και για τις ομάδες της κορυφής και για τις ομάδες που αγωνίζονται να σωθούν. Δεν μπόρεσα ποτέ να το καταλάβω αυτό. Από τα χρόνια που έπαιζα ποδόσφαιρό ήξερα ότι ο προπονητής είναι το Α και το Ω στα αποδυτήρια! Ο Αλμέιδα έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, όπως ο Γιοβάνοβιτς έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, όπως ο Μαρτίνς είχε παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, όπως ο Λουτσέσκου έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Και άλλοι. Ο προπονητής είναι το πιο σημαντικό κομμάτι σε μια ομάδα! Και να μην το ξεχνάει κανείς αυτό.

Πας στον Ιωνικό και από εκεί που δεν μπορούσε να κάνει νίκη ούτε στο γήπεδό του, κάνετε 2 νίκες στα 2 πρώτα σου ματς εντός και εκτός. Πώς γίνεται αυτό; Εδώ να πούμε ότι ο Δημήτρης Σπανός είναι πολύ καλός άνθρωπος και έβγαλε τιμητική ανακοίνωση για αυτόν ο Ιωνικός. Τον αγαπάνε τα αδέρφια Τσιριγώτη.

Ο Δημήτρης Σπανός είναι και φίλος μου και καλός προπονητής. Παρέλαβα μία ομάδα από τον φίλο μου.

Απάντησε λοιπόν στην ερώτηση που σου έκανα πριν.

Το Α και το Ω στους ποδοσφαιριστές είναι η ψυχολογία. Όταν πάω σε μια ομάδα προσπαθώ να έχω κατ' ιδίαν συζητήσεις με τους παίκτες, να τους βρω κίνητρο να βγάλουν άμεσα αυτά που έχουν να δώσουν. Η ομάδα ήταν με καταρρακωμένη ψυχολογία από τα συνεχή άσχημα αποτελέσματα και τη δεινή βαθμολογική θέση. Ο Ιωνικός έχει καλό ρόστερ και είπα στους παίκτες πράγματα που δεν μπορώ να πω δημόσια. Επίσης άλλαξα τον σχηματισμό για να δώσω νέο ενδιαφέρον στους παίκτες. Και βέβαια παίζει πάντα ρόλο κι ο παράγων τύχη.

Τι σχηματισμό έφερες;

Πήγαμε σε 4-3-3 που δεν το είχε παίξει η ομάδα φέτος.

Σου έχει τύχει σε ομάδα να θέλουν κάποιοι παίκτες να φάνε τον προπονητή;

Βέβαια μου έχει τύχει! Στα 20 χρόνια που είμαι προπονητής είναι λογικό να υπάρχουν εποχές που να μην έχεις τις καλύτερες σχέσεις με κάποιους παίκτες μεμονωμένα.

Είσαι ωραίος.

Η αλήθεια είναι αυτή. Αυτοί οι παίκτες είναι λογικό να παρακαλάνε να φύγεις και είναι αδιάφοροι σε κάποια ματς. Μιλάμε για μεμονωμένες περιπτώσεις. Μου έχει τύχει παίκτες- λίγοι- να μη σέβονται την ομάδα και τους εαυτούς τους.

Πρόσωπα άλλαξες στην 11άδα;

Όχι ιδιαίτερα. Μόνο μία μετακίνηση, τον Σάκιτς σε μεσαίο χαφ.

Δεν νομίζω ότι το ρόστερ του Ιωνικού και η διοίκηση του Ιωνικού είναι για υποβιβασμό.

Ένας από τους λόγους που πήγα στον Ιωνικό είναι αυτός που είπες.

Είχες άλλες προτάσεις;

Ναι, είχα αρνηθεί 3 προτάσεις από ομάδες το προηγούμενο διάστημα, σκόπευα να μη δουλέψω ως το καλοκαίρι. Όμως η πρόταση που μου έκανε η οικογένεια Τσιριγώτη ήταν τέτοια που έδειξαν πόσο πολύ με ήθελαν. Ο Ιωνικός έχει καλούς παίκτες, έμπειρους, είναι πρόκληση για έναν προπονητή. Συν μια... ανωμαλία που έχω να μπαίνω στη μάχη όταν μία ομάδα τη θεωρούν τελειωμένη. Σου θυμίζω τι είχε γίνει με τη Λαμία. Είχε 2 βαθμούς σε 10 ματς όταν την ανέλαβα.

Είναι και γερασμένη ομάδα όμως. Είναι μεγάλος ο μέσος όρος ηλικίας.

Είναι, ναι. Είναι γύρω στα 31. Αλλά βλέπω ότι τρέχουν τα παιδιά πολύ μέχρι το '90. Τρέχουν σαν 25χρονοι και κάνουν καλή ζωή. Οπότε δεν με απασχολεί η ηλικία. Είχα εμπειρία άλλωστε με τον Βύντρα που έσπασε όλα τα ρεκόρ. Με την οικογένεια Τσιριγώτη που είπες έχω μια γνωριμία 30 ετών. Αυτή βέβαια δεν παίζει ρόλο στο επαγγελματικό σκέλος. Μιλάμε για εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν τεράστια αγάπη για αυτήν την ομάδα. Βλέπουν σαν παιδί τους τον Ιωνικό. Κάθε μέρα, όλη μέρα, ασχολούνται με τον Ιωνικό. Το χρήμα που έχουν διαθέσει για τις εγκαταστάσεις είναι το κάτι άλλο. Δεν είχα ιδέα τι έχουν κάνει, όταν πήγα και τα είδα μού δόθηκε ένα ακόμα κίνητρο να δώσω το 1.000% για να σωθεί η ομάδα. Διότι είναι κρίμα να πέσει αυτή η ομάδα.

Από τους παίκτες που έχουν παίξει στον Ολυμπιακό ποιον ξεχωρίζεις πιο πολύ;

Ο Ρομαό και ο Σεμπά είναι παίκτες με πείρα. Ειδικά ο Ρομαό έχει τεράστια πείρα. Και οι δύο δίνουν πολλά στο γήπεδο, έχουν μπει στο DNA του Ιωνικού που διαχρονικά είναι μαχητής. Τα άλλα 2 παιδιά είναι παίκτες με μέλλον. Μιλάμε για πραγματικά ταλέντα. Θεωρώ ότι και ο Λοβέρα και ο Φαντιγκά θα παίξουν στον Ολυμπιακό στο μέλλον, έχουν μεγάλη ποιότητα και εξαιρετικό χαρακτήρα.

Πες μου για τα πλέι άουτ. Οι ομάδες από την 7η ως τη 10η θέση θα έχουν ένα παραπάνω εντός έδρας ματς από τις ομάδες που θα τερματίσουν από την 11η ως τη 14η θέση. Θα παίξει ρόλο αυτό;

Παίζει ρόλο να έχεις ένα περισσότερο εντός ενώ οι άλλοι θα έχουν ένα περισσότερο εκτός. Το πιο σημαντικό όμως για εμένα είναι η κλήρωση, η σειρά των αγώνων. Διότι τα 2 πρώτα ματς θα είναι κλειδί για την ψυχολογία κάθε ομάδας.

Το αν θα τερματίσεις στην κανονική περίοδο τρίτος από το τέλος ή δεύτερος από το τέλος με ένα βαθμό διαφορά, είναι σημαντικό;

Όχι, δεν είναι σημαντικό! Τα πάντα θα κριθούν στα πλέι άουτ. Έχουμε δει πράματα και θάματα στο παρελθόν. Όποιος βρεθεί στην καλύτερη φόρμα στα πλέι άουτ θα έχει το αβαντάζ.

Για τη σωτηρία πιστεύεις ότι θα παλέψετε μόνο οι 3 τελευταίοι, εσείς, ο Λεβαδειακός και η Λαμία; Είναι μακριά οι ΠΑΣ Γιάννενα, ΟΦΗ, Αστέρας. Μπορείτε να «τσιμπήσετε» κάποια ομάδα από αυτές;

Κάθε χρόνο μια ομάδα από εκείνες που θεωρούνται σχετικά ασφαλείς τέτοια εποχή μπλέκουν τελικά. Αυτό μάς έχει δείξει το παρελθόν. Έχω την εντύπωση ότι και φέτος δεν θα είναι μόνο οι 3 τελευταίες ομάδες που θα διεκδικήσουν την παραμονή. Πιστεύω ότι θα υπάρξει και 4η ομάδα που θα παλέψει για να αποφύγει τις 2 τελευταίες θέσεις. Δεν μπορώ να πω τώρα ποια θα είναι αυτή. Θυμήσου όμως τι πήγε να πάθει ο ΟΦΗ πέρυσι και τι είχε συμβεί με τον Παναιτωλικό πιο πριν.

Το πέναλτι που χτύπησε ο Λοβέρα ήταν εντυπωσιακό. Εσύ είχες δώσει την εντολή από πριν ή εκείνη τη στιγμή;

Πάντα δίνω εντολή από πριν, όλα είναι προκαθορισμένα για το ποιος θα εκτελεί τα φάουλ, τα κόρνερ, τα πέναλτι. Ο Λοβέρα έχει πολύ καλές εκτελέσεις. Η εκτέλεσή του ήταν πράγματι υποδειγματική.