Χρήστος Αρβανίτης: «Η Τούμπα δεν θα επηρεάσει καθόλου τον Πασχαλάκη»

Ο Χρήστος Αρβανίτης μιλάει στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου. Τι λέει για τον Πασχαλάκη, τον Τζολάκη, τον Βατσλίκ αλλά και τον Μανδά.

Χρήστος Αρβανίτης: «Η Τούμπα δεν θα επηρεάσει καθόλου τον Πασχαλάκη»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Πιάσαμε τη συζήτηση και με εντυπωσίασε με την ωριμότητα και τη γνώση του για τη θέση του γκολκίπερ, για τον Ολυμπιακό και το ματς στην Τούμπα. Είναι ένας από τους καλύτερους γκολκίπερ που έχει βγάλει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχει αγωνιστεί στον Ολυμπιακό και στην ΑΕΚ και ξανά στον Ολυμπιακό, έχει πάρει τίτλους, ο Σαργκάνης έλεγε όταν πήγε στον Ολυμπιακό «πώς είναι δυνατόν να παίξω εγώ όσο υπάρχει εδώ αυτός ο τερματοφύλακας;». Τον θαύμαζε τον Αρβανίτη. Τον έχω ξαναβγάλει στο παρελθόν, δεν τον ρωτάω τα ίδια, όπως λόγου χάρη για το μπαράζ με τον Άρη που έδωσε με την απόδοσή του ολόκληρο πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό. Πάμε για άλλα. Πάντα υπάρχουν άλλα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 2/2/2023

Τον Μανδά του ΟΦΗ τον είδες στο Καραϊσκάκη;

Ναι, ήταν πολύ καλός. Πολλά προσόντα δείχνει ότι έχει αυτό το παιδί.

Εσύ έχεις κάνει μετακινήσεις μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ. Τι έχεις να πεις για τον Πασχαλάκη; Τι πιστεύεις ότι θα κάνει;

Εγώ πιστεύω ότι ο Αλέξανδρος θα κλείσει τα αυτιά του. Δεν νομίζω ότι η Τούμπα θα τον επηρεάσει. Νομίζω ότι ο Πασχαλάκης ήταν η πιο πετυχημένη μεταγραφή που έκανε ο Ολυμπιακός. Και αν θυμάσαι υπήρχαν αντιδράσεις επειδή έπαιζε στον ΠΑΟΚ. Αυτά είναι ξεπερασμένα πράγματα, ο ποδοσφαιριστής είναι επαγγελματίας. Αν μπορούσε ο Ολυμπιακός να ρίξει 5 γκολ στην Τούμπα, θα το ευχόταν ο Πασχαλάκης! Αλλά ο κόσμος είναι πολύ συναισθηματικός με τα χρώματα της ομάδας του και αυτό τον κάνει φανατικό και άδικο.

Μιλάς σωστά.

Έτσι πρέπει να είμαστε. Τα παιδιά είναι επαγγελματίες. Και δεν είναι μηχανές. Δεν μπορούν πάντα να παίζουν στο άριστα. Βλέπεις τον Παναθηναϊκό τώρα, κάνει μεγάλη καμπή, δεν μπορούμε όμως να τον μηδενίζουμε.

Θα τα πούμε για τον Παναθηναϊκό πιο κάτω, θα σε ρωτήσω. Μου αρέσει που δεν πουλάς οπαδιλίκι.

Ο καθένας μας κρίνεται για αυτά που λέει. Μπορείς να δικαιωθείς για αυτά που λες είτε να εκτεθείς. Στο πέρασμα του χρόνου ο κόσμος, όσο και φανατικός αν είναι, θεωρώ ότι σκέφτεται τα πράγματα κατά βάθος με τη λογική.

Τι προβλέπεις για τον Ολυμπιακό;

Κοίτα, ο Ολυμπιακός έχει το DNA, τη στόφα ως σύλλογος να πάει και να κάνει νίκες στα ντέρμπι. Δεν είναι εύκολο. Αλλά ο Ολυμπιακός μπορεί να το κάνει. Ο Ολυμπιακός θα κριθεί για εμένα στην Τούμπα και στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αν πάρει αυτά τα δύο ματς, θα είναι το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο.

Ποιο ματς από τα δύο θεωρείς πιο δύσκολο;

Η Νέα Φιλαδέλφεια θα είναι πιο δύσκολη από την Τούμπα. Αυτή είναι η γνώμη μου. Το καινούργιο γήπεδο της ΑΕΚ έχει μια ενέργεια, το βλέπεις αυτό. Επίσης, η ΑΕΚ θεωρώ ότι είναι πιο δύσκολη ομάδα από τον ΠΑΟΚ.

Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, ποιος είναι για εσένα φαβορί για τον τίτλο;

Η ΑΕΚ. Είναι πιο μπροστά στη βαθμολογία, παρουσιάζει και καλά δείγματα ως ομάδα. Για τον Παναθηναϊκό είχα επιφυλάξεις, το είχα πει ότι θα έκανε κοιλιά, την έκανε, αλλά είναι εκκωφαντική. Πιστεύω ότι πρώτη φορά σε ελληνικό πρωτάθλημα τα ντέρμπι θα δώσουν τον πρωταθλητή.

Τον έχεις ξεγραμμένο τον Παναθηναϊκό πλέον;

Όχι. Όμως η εικόνα του αυτήν τη στιγμή είναι σαν να έχει φάει μπουνιές στη μούρη και είναι ζαλισμένος. Δεν ξέρω αν θα συνέλθει ή θα πέσει κάτω. Θα δούμε.

Τι εκτιμάς;

Περισσότερες πιθανότητες δίνω στο ότι δεν θα συνέλθει.

Εσύ είχες παρατράγουδα στις μετακινήσεις σου μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ;

Εγώ πήγα από τον Ολυμπιακό στην ΑΕΚ και μετά επέστρεψα στον Ολυμπιακό, αλλά ήμουν τυχερός. Στο πρώτο μου ματς που έπαιξα με την ΑΕΚ απέναντι στον Ολυμπιακό ήταν στο ΟΑΚΑ, με χειροκροτούσαν και από τις δύο πλευρές. Και γυρίζει ο Μίχος και μου λέει «καλά, ρε φίλε, με ποιους είσαι;».

Πιο καλά πού έπαιξες, στον Ολυμπιακό ή στην ΑΕΚ;

Και στους δύο είχα καλές χρονιές. Το έφεραν έτσι οι συγκυρίες που σε κρίσιμα ματς-τίτλους ήμουν με την πλευρά των νικητών. Στο μπαράζ Ολυμπιακός - Άρης που έδωσε πρωτάθλημα. Και στο Κύπελλο ΑΕΚ - ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ που έδωσε Κύπελλο. Σε στιγματίζουν τέτοια ματς. Διότι, άμα παίξεις καλά, δίνεις τίτλο. Δεν είναι ένα ματς από τα 30 στον μαραθώνιο πολλών αγώνων.

Τον Τζολάκη τον είδες;

Και στα δύο ματς με τον Άρη τον είδα. Και στο πρώτο ματς ήταν καλός. Στο δεύτερο ήταν εξαιρετικός. Νομίζω ότι ο Τζολάκης βοηθήθηκε από τον ερχομό του Αλέξανδρου. Θα πάρει πολλά από τον Αλέξανδρο. Κάνουν έναν καταπληκτικό δίδυμο Ελλήνων τερματοφυλάκων. Ο Πασχαλάκης έχει την πείρα και την ικανότητα και το ταλέντο. Ο Τζολάκης έχει το ταλέντο και το νεαρό της ηλικίας, έχει πολλά χρόνια μπροστά του.

Βατσλίκ;

Νομίζω ότι τον έχουμε αδικήσει. Είμαστε συναισθηματικός λαός, εύκολα γκρεμίζουμε από την κορυφή κάποιον. Δεν ήταν τυχαίος τερματοφύλακας, δεν ήρθε στον Ολυμπιακό από μικρή ομάδα. Τερματοφύλακας της Εθνικής του ήταν, με ιστορία πίσω του. Έδωσε πολλά στον Ολυμπιακό και πήρε πολλά από τον Ολυμπιακό, αλλά ο κύκλος του έκλεισε. Ο Ολυμπιακός έχει δύο πολύ καλούς γκολκίπερ.

Εμένα δεν μου άρεσε ο Βατσλίκ, αλλά χαίρομαι για αυτά που λες, είναι σωστά.

Πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί και να σεβόμαστε την ιστορία του καθενός. Με δύο τρία άσχημα ματς δεν πρέπει να μηδενίζουμε. Βεβαίως κρίνεται ο καθένας από την απόδοσή του, το παρελθόν δεν του δίνει ασυλία. Όμως πρέπει να είμαστε πιο ψύχραιμοι και όχι τόσο συναισθηματικοί.

Να σε ρωτήσω τώρα κάτι άλλο. Τη φάση που ζητάει πέναλτι ο Άρης, για την ενέργεια του τερματοφύλακα της ΑΕΚ, την είδες;

Την είδα, ναι.

Ο κάθε τηλεκριτικός διαιτησίας λέει τα δικά του, είναι τρομερό αυτό το πράγμα. Εσένα πώς σου φαίνεται αυτή η φάση; Βγαίνει ο τερματοφύλακας, βρίσκει την μπάλα και μετά μπορεί να θερίζει τους αντιπάλους;

Παλιά αυτή η φάση δεν δινόταν πέναλτι. Βγαίναμε οι τερματοφύλακες και τους παίρναμε παραμάζωμα. Όμως έχουν αλλάξει οι κανονισμοί. Τώρα ακουμπάς κάποιον και μπορεί να σου δώσουν κόκκινη. Κοίταξε, δεν μπορούμε να λέμε ό,τι μας αρέσει. Εμένα, ως παλιό τερματοφύλακα, μου αρέσει να βγαίνει ο γκολκίπερ να πιάνει την μπάλα, να τρομάζουν όλοι, να είναι ο μάγκας της περιοχής. Εγώ δεν θα έδινα πέναλτι σε αυτήν τη φάση. Όμως δεν μπορώ να κάνω ό,τι γουστάρω. Πρέπει να κάνω αυτό που λένε οι κανονισμοί. Ο κανονισμός μιλάει για επικίνδυνο παιχνίδι. Εδώ τάκλιν άμα πας να κάνεις με σκοπό να τον φας τον άλλον, και αυτός το δει και το αποφύγει, μπορεί να φας κόκκινη γιατί είχες πρόθεση.

Αξέχαστο ματς στην Τούμπα που έχεις παίξει; Και ποιο θα είναι το κλειδί;

Η Τούμπα ήταν πάντα δύσκολη. Πάντα ήταν ανεκτική σε υπερβολικές συμπεριφορές έως ακραίες. Πολύ μεγάλος φανατισμός, μεγάλη υποστήριξη από τον κόσμο στον ΠΑΟΚ. Αν όμως έχεις μια καλή απόδοση στην αρχή, τους παγώνεις. Θα φωνάξει ο άλλος, θα φωνάξει, θα χοροπηδήσει, άμα είσαι στο γήπεδο κυρίαρχος, θα κάτσει κάτω. Ο Ολυμπιακός με την απόδοσή του μπορεί να κάνει τον κόσμο του ΠΑΟΚ 12ο παίκτη ή να το γυρίσει ανάποδα.

Τι λένε στον Ατρόμητο για την… γκάφα με Μανδά

Πολύς κόσμος απορεί πώς έγινε αυτή η… γκάφα και βρήκε ο ΟΦΗ τέτοιο λαχείο στον τερματοφύλακα Χρήστο Μανδά, ο οποίος είναι 21,5 χρόνων (!) και δόθηκε από τον Ατρόμητο τζάμπα στον ΟΦΗ στα ανταλλάγματα του Ναμπί. Έκανα ρεπορτάζ μέσα στον Ατρόμητο. Έμαθα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Πράγματι, φαίνεται ως γκάφα γιατί ο ΟΦΗ πήρε και λεφτά από τον Ατρόμητο (όχι πολλά, αλλά πήρε λεφτά) για τη μεταγραφή του Ναμπί, ο οποίος δεν έπιασε στον Ατρόμητο τελικά, πήρε και τζάμπα τον Μανδά, ο οποίος είναι ο κορυφαίος του παίκτης πλέον και ένας από τους καλύτερους γκολκίπερ στο πρωτάθλημα! Έχει κάνει μεγάλα ματς, όπως μεγάλο ματς έκανε στο Καραϊσκάκη.

Μάλιστα, έμαθα ότι ο πατέρας του Μανδά είχε τρέλα με το ποδόσφαιρο και πήγαινε μέχρι και στις προπονήσεις να βλέπει το παιδί, δεν έχανε αγώνα, είναι Ολυμπιακός, Κορυδαλλιώτης, σε κορυφαίο πόστο στην ασφάλεια στο μουσείο της Ακρόπολης.

Το παιδί ήταν νεαρό και είχε κάνει κάποια λάθη σε ορισμένα ματς, δεν είχε εντυπωσιάσει στις ευκαιρίες που πήρε. Ήταν και ένα ματς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ που είχε κάνει ένα μεγάλο λάθος. Δεν θα έπαιζε στον Ατρόμητο γιατί ήταν καλυμμένη η θέση του βασικού γκολκίπερ. Έληγε το συμβόλαιό του σε έξι μήνες. Ήθελε να πάει κάπου να παίζει. Αυτά λένε στην ομάδα.

Βέβαια, θα μπορούσε να τον ανανεώσει ο Ατρόμητος και να τον δώσει κάπου δανεικό. Όπως και να το κάνουμε, η απόδοση του Μανδά στον ΟΦΗ εκθέτει την επιλογή που έκανε ο Ατρόμητος. Και επειδή εκεί είναι σοβαροί, προβληματίζονται και οι ίδιοι.