Γιάννης Γούναρης: «Ούτε με 3 δεκάρια φτιάχνεται ομάδα, ούτε με 4 σέντερ φορ ούτε με 3 αριστερά μπακ»

Ο Γιάννης Γούναρης, ο παλιός μεγάλος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, μιλάει στο «ΦΩΣ» και λέει αλήθειες. Εκτός από ποδοσφαιριστής δύο μεγάλων ελληνικών ομάδων και της Εθνικής, ήταν και προπονητής. «Ο Παναθηναϊκός δεν είναι για πάνω από την 3η θέση» - «Μπράβο στον προπονητή της ΑΕΚ».

Γιάννης Γούναρης: «Ούτε με 3 δεκάρια φτιάχνεται ομάδα, ούτε με 4 σέντερ φορ ούτε με 3 αριστερά μπακ»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 27/1/2023

Να ξεκινήσουμε από την πρόκριση του Ολυμπιακού και μετά θα πούμε κάποια πράγματα για τον Ολυμπιακό γενικά αλλά και για τις άλλες ομάδες - και ας μην έχουμε δει ακόμα τη ρεβάνς του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό την ώρα που μιλάμε.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε ένα μεγάλο ταλέντο Έλληνα τερματοφύλακα που χρειαζόταν ένα τέτοιο ματς. Έβλεπα το ματς σε ένα ΠΡΟ-ΠΟτζήδικο στη Θεσσαλονίκη. Την προηγούμενη του αγώνα έπινα καφέ με τον πρόεδρο των βετεράνων του Άρη, τον Γιάννη Βένο. Μόλις είδα λοιπόν τον Ελ Αραμπί να μπαίνει αλλαγή, είπα στους γύρω «ο Ελ Αραμπί θα βάλει γκολ». Τον χρειαζόταν ο Ολυμπιακός σε αυτό το ματς. Μου θυμίζει τον Νίκο Αναστόπουλο στο πώς βλέπει δίχτυα. Και χάρηκα που βγήκε η πρόβλεψή μου αληθινή.

Ο Μπακαμπού τόσα λεφτά παίρνει και του έρχεται η μπάλα δεξιά από το τέρμα και δεν στρίβει το κορμί του! Δεν στρίβει το κορμί του να πλασάρει και την πετάει ευθεία άουτ.

Σε αυτό συμφωνώ μαζί σου. Ας ελπίσουμε ότι θα δουλέψει με τον προπονητή του και θα βελτιωθεί.

Είσαι υπέρ των νέων παιδιών; Είσαι υπέρ αυτού που κάνει ο ΠΑΟΚ;

Είμαι υπέρ των νέων παιδιών ασφαλώς. Και ο Ολυμπιακός χρειάζεται… νέο αίμα. Βεβαίως χρειάζεται και έμπειρους ποδοσφαιριστές, γιατί ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα και κάνει πρωταθλητισμό.

Το πέναλτι του Άρη ήταν;

Νομίζω δίκαια το έδωσε.

Το πανό πώς σου φάνηκε;

Απαράδεκτο. Και δεν ξέρω για ποιον λόγο έμεινε εκεί σε όλο το ματς. Αυτό που έγινε με τον πανό μάς πάει πολύ πίσω. Είναι ανοησία.

Ο Μαντσίνι θα βοηθήσει τον Παναθηναϊκό;

Έχει αξία. Αλλά πρέπει αυτό το παιδί να ενσωματωθεί, να αξιοποιηθεί από τον προπονητή, θέλει δουλειά και χρόνο. Οι προδιαγραφές του όμως είναι καλές, μπορεί να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό.

Στον Ολυμπιακό θα μπορούσε να βοηθήσει ο Μαντσίνι;

Θα μπορούσε, ναι.

Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ πώς τους είδες στο 0-3 του πρωταθλήματος;

Είδα μία αποσυντονισμένη αμυντική συμπεριφορά του Παναθηναϊκού και από την άλλη είδα έναν ΠΑΟΚ ανανεωμένο με παιδιά που τους δίνει ευκαιρίες ο Λουτσέσκου και αυτό του βγαίνει. Ο Παναθηναϊκός κατά λάθος ισοφάρισε τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, δείχνει από καιρό ότι δεν μπορεί να κρατήσει την κορυφή, για εμένα είναι για την τρίτη θέση. Αυτό βλέπω από καιρό και ας είχε βαθμολογική διαφορά από τους άλλους. Ο Παναθηναϊκός είχε την εύνοια της τύχης, είχε βοηθηθεί και από τη διαιτησία.

Ποια ομάδα είναι καλύτερη, η ΑΕΚ ή ο Παναθηναϊκός;

Σαφώς η ΑΕΚ. Η ΑΕΚ παρουσιάζει μία ομάδα δυνατή και με ψυχολογία δυνατή, ανανεωμένη λόγω του νέου της γηπέδου. Θα κριθεί η ΑΕΚ στο ματς στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ και με τον Ολυμπιακό. Εκεί θα δείξει αν μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα.

Ο Ολυμπιακός στο Περιστέρι;

Με στενοχώρησε αυτό το ματς, με πόνεσε. Ολυμπιακός είσαι. Βλέπεις τι παθαίνει ο Παναθηναϊκός από τον ΠΑΟΚ, είναι η μεγάλη ευκαιρία σου και παίζεις έτσι; Υποδείξεις δεν θέλω να κάνω, αλλά μια ζωή αλλιώς τον ξέρουμε τον Ολυμπιακό. Την κορυφή πρέπει να κυνηγάς με πάθος. Αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο, απρόβλεπτο.

Τον Μίτσελ πώς τον βλέπεις;

Ακόμα αποτελέσματα δεν βλέπουμε από τη δουλειά του... Όμως ανέλαβε δύσκολο έργο. Η ομάδα αυτή δεν φτιάχτηκε με μεταγραφές δικές του, ούτε προετοιμασία έκανε εκείνος το καλοκαίρι. Μια ομάδα θέλει χρόνο για να φτιαχτεί από έναν προπονητή. Και ψυχολογικά όμως δεν βλέπουμε ιδιαίτερη αλλαγή στους παίκτες.

Τις αλλαγές του στο Περιστέρι πώς τις είδες;

Έχω φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού και ξέρω τη νοοτροπία που έχει παραδοσιακά αυτός ο σύλλογος. Ο Ολυμπιακός πρέπει να παίζει μόνο για τη νίκη όταν παίζει στην Ελλάδα... Με όλο τον σεβασμό στον Ατρόμητο, άλλο μέγεθος ο Ολυμπιακός και άλλο ο Ατρόμητος.

Πες μου για τα τρία «δεκάρια». Πολλή κουβέντα έχει γίνει για αυτό το θέμα. Γενικά να μιλήσουμε στο ποδόσφαιρο, για να μη σε φέρω σε δύσκολη θέση.

Μου αρέσει αυτό που είπες, το γενικά. Θα πω λοιπόν γενικά ότι σε κάθε ομάδα πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Πρέπει να υπάρχει η αμυντική γραμμή, οι κόφτες στο κέντρο, δύο ακραίοι μπακ που θα βγαίνουν ψηλά, ένας Γούναρης και ένας Βαμβακούλας, ένας Κουσουλάκης στο κέντρο, ένας δημιουργός στο κέντρο, ένας Νόιμαν, ένας Άλμπερτσεν να δίνει δύναμη, ένας Αναστόπουλος γκολτζής. Και εξτρέμ. Ούτε με τρία «δεκάρια» φτιάχνεται ομάδα ούτε με τέσσερις σέντερ φορ ούτε με τρία αριστερά μπακ. Γενικά μιλάμε, αν παίζεις έτσι, είσαι ανισόρροπη ομάδα. Θέλει ισορροπία μια ομάδα.

Κωνσταντέλιας;

Είναι ένα νέο παιδί του ΠΑΟΚ που δίνει υγεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ελπίδα και για την εθνική μας ομάδα. Χαιρόμαστε με κάθε Κωνσταντέλια, είτε στον ΠΑΟΚ είτε στον Ολυμπιακό είτε στην ΑΕΚ είτε στον Παναθηναϊκό. Και στενοχωριέμαι όταν βρίζουν Έλληνες. Ο Μασούρας λόγου χάρη. Είναι δικό μας παιδί, δεν πειράζουν τις βεντέτες τους ξένους, πειράζουν τον εύκολο, τον εργάτη. Είναι το σπίτι του όμως ο Ολυμπιακός, ενώ οι άλλοι είναι περαστικοί. Το ίδιο και ο Τζολάκης και ο Πασχαλάκης, ο Ολυμπιακός έχει δύο σπουδαίους τερματοφύλακες ελληνόπουλα.

Από την ΑΕΚ ποιος σου αρέσει πιο πολύ;

Μπράβο στον προπονητή της ΑΕΚ, τον Ματίας Αλμέιδα, έχει κάνει μια ομάδα που τρέχει και δεν μπορείς να πεις ότι ένας μόνο ξεχωρίζει. Αυτό είναι επιτυχία του προπονητή.

Μπορεί ο ΠΑΟΚ να πάρει το πρωτάθλημα;

Και ο ΠΑΟΚ μπορεί και ο Ολυμπιακός μπορεί, δεν μπορείς να αποκλείσεις καμία από τις τέσσερις ομάδες. Αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου. Μέχρι τώρα καλύτερη ομάδα φαίνεται να είναι η ΑΕΚ, αλλά μένει πολύς δρόμος ακόμα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι για να πάρει το πρωτάθλημα. Πάντως ο κόσμος του με εντυπωσίασε στη Λεωφόρο στο 0-3 από τον ΠΑΟΚ. Γιατί δεν έβρισαν, δεν έπεσαν να φάνε τους παίκτες της ομάδας τους. Χειροκρότησαν παρά την πικρή ήττα και παρότι είχαν χάσει και στην Τούμπα, παρότι είχαν φάει πέντε γκολ σε δύο ματς χωρίς να βάλουν κανένα. Το λέω γιατί το νιώθω και ας μην έχω καμία σχέση με τον Παναθηναϊκό, εγώ δύο ομάδες έχω στην καρδιά μου, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ.