Μια πρωτόγνωρη και ειδικών συνθηκών μάχη

Από την επανέναρξη του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ μετά τη διακοπή του λόγω Μουντιάλ έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα όσον αφορά τη μάχη της κορυφής και το καλύτερο πλασάρισμα στα πλέι οφ, όπου και θα κριθεί ο φετινός τίτλος.

Μια πρωτόγνωρη και ειδικών συνθηκών μάχη

Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που η αγωνία διήρκησε ως το τέλος και έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, πάμε σε μια μάχη ειδικών συνθηκών και με διεκδικητές περισσότερες από δύο ομάδες. Και αυτό είναι που ομορφαίνει το φετινό πρωτάθλημα και το κάνει να ξεχωρίζει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Από το 2019-20, όταν αποφασίστηκε να παίρνει μέρος στα πλέι οφ και ο πρώτος της βαθμολογίας στην κανονική διάρκεια, ο Ολυμπιακός είχε φροντίσει να μετατοπίσει το ενδιαφέρον στις υπόλοιπες θέσεις... Το 2020 μπήκε στα πλέι οφ με +7 από τον δεύτερο ΠΑΟΚ και +15 από την τρίτη ΑΕΚ, το 2021 είχε +16 από τον δεύτερο Άρη και πέρυσι +12 από τον δεύτερο ΠΑΟΚ! Διαφορές που είχαν μετατρέψει την ανάδειξη του πρωταθλητή σε τυπική διαδικασία.

Φέτος η υπόθεση τίτλος θα έχει άγρια ομορφιά. Το μέχρι και διψήφιο προβάδισμα που είχε πάρει ο Παναθηναϊκός στον πρώτο γύρο από τους υπόλοιπους διεκδικητές εξανεμίστηκε σε χρόνο μηδέν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «πράσινοι» είναι η χειρότερη ομάδα μετά το Μουντιάλ. Έχει συγκεντρώσει μόλις 8 βαθμούς σε 6 παιχνίδια, τη στιγμή που η ΑΕΚ έχει 15 και οι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός από 14. Αποτέλεσμα αυτού είναι πλέον η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να αισθάνεται την καυτή ανάσα της «Ένωσης» -η οποία βρίσκεται στο -1- και των άλλων δύο να ακολουθούν πλέον στο -6.

Με 7 αγωνιστικές να απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, οι οιωνοί δείχνουν ότι και οι τέσσερις θα μπουν με μικρές διαφορές στη διαδικασία των πλέι οφ, όπου αναμένεται μια μάχη άνευ προηγουμένου. Όχι μόνο επειδή θα κοντραριστούν σε δύο επιπλέον παιχνίδια μεταξύ τους, αλλά επειδή στην εξίσωση θα μπουν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου έξτρα ο ανταγωνιστικός Άρης και πιθανότατα ο πάντα υπολογίσιμος Βόλος, οι οποίοι θα βρεθούν να έχουν τον ρόλο του ρυθμιστή - θα μετρήσουν για τους υπόλοιπους τέσσερις στην τελική σούμα οι λιγότερες απώλειες στα τέσσερα παιχνίδια με τις δύο αυτές ομάδες.

Πέρα από τη μάχη του τίτλου, όμως, με ποδοσφαιρικές συγκινήσεις αναμένουμε και το φωτο-φίνις στο φετινό Κύπελλο Ελλάδας, το οποίο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχει έξτρα κίνητρο για τους οκτώ διεκδικητές και τους τέσσερις από την Πέμπτη και μετά... Κι αυτό γιατί η ομάδα που θα κατακτήσει το φετινό Κύπελλο Ελλάδας θα εξασφαλίσει αυτόματα τη συμμετοχή της στο πιο... γκλαμουράτο σε σχέση με το Κόνφερενς Λιγκ, Γιουρόπα. Άρα όσο πλησιάζουμε στα ημιτελικά το ροτέισον των προπονητών θα είναι πολύ πιο περιορισμένο, δεδομένου του γεγονότος ότι όλοι θα ήθελαν να κλειδώσουν το Γιουρόπα ως τη μικρότερη κληρονομιά ενόψει της ευρωπαϊκής τους παρουσίας του χρόνου. Όλα αυτά συνηγορούν στο γεγονός ότι φέτος μάς περιμένουν πολλές ποδοσφαιρικές συγκινήσεις. Ίσως και εκπλήξεις...

* Άσχετα από το τελικό αποτέλεσμα, που αφήνει μια πικρία στο Περιστέρι, η ομάδα των δυτικών προαστίων απέδειξε στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ότι μπορεί να γίνει η ανερχόμενη δύναμη στο ελληνικό μπάσκετ. Ο Βασίλης Σπανούλης έχει δημιουργήσει ένα καταπληκτικό σύνολο, που μετά τον Παναθηναϊκό κοίταξε στα μάτια και τους νταμπλούχους Ελλάδας, απειλώντας τους με την πρώτη τους εν Ελλάδι ήττα έπειτα από 42 συνεχόμενες νίκες.

Το ότι «κάποιοι παίκτες υποτίμησαν το παιχνίδι» είναι δουλειά του Μπαρτζώκα, όπως δουλειά του Τόμας Ουόκαπ είναι να βάζει τα μεγάλα σουτ σαν αυτό στο «Ανδρέας Παπανδρέου», γλιτώνοντας την ομάδα του από μελλοντικούς μπελάδες – κυρίως όσον αφορά την εξασφάλιση του αβαντάζ της έδρας μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος.