Ηλίας Σαββίδης: «Βλέπω τίτλο για τις ομάδες μου - Ο ΠΑΟΚ είναι ποδοσφαιρικό παραμύθι του Λουτσέσκου»

Ο Ηλίας Σαββίδης που έπαιξε στον Ολυμπιακό τα «πέτρινα χρόνια», ζει στις Σέρρες, αλλά ήταν και είναι Ολυμπιακός που δεν μασάει τα λόγια του. Σοβαρός όμως. Λέει ενδιαφέροντα πράγματα και για τον Πανσερραϊκό, την ομάδα που τον ανέδειξε, η οποία είναι πρώτη και πάει για άνοδο στη Σούπερ Λίγκα.

Ηλίας Σαββίδης: «Βλέπω τίτλο για τις ομάδες μου - Ο ΠΑΟΚ είναι ποδοσφαιρικό παραμύθι του Λουτσέσκου»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Τον είχα βγάλει μια φορά παλιότερα και μου είχε πει μια ατάκα που δεν ξεχνιέται: «Έκλαψα με την ψυχή μου όταν έφυγα από τον Ολυμπιακό, ο Ολυμπιακός είναι ένα βουνό από μέλι, είσαι στην κορφή του βουνού και δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά μόνο τα σύννεφα! Ο Ολυμπιακός είναι η κορυφή του Ολύμπου».

Επίσης, ένα άλλο απόσπασμα που μου είχε κάνει εντύπωση: «Ήμασταν τόσοι καλοί παίκτες, θέλαμε όλοι να παίζουμε, έκρυβα τους τραυματισμούς. Ο Γκμοχ μια μέρα έπαθε σοκ και φώναζε. Είμαστε στην προετοιμασία, έχω πληγές στα πόδια μου, έχουν φύγει όλες οι πέτσες! Και έχω βάλει χανζαπλάστ παντού. Δεν έχω πει τίποτα σε προπονητή και γιατρό. Το έκρυβα. Φοβόμουν μη χάσω προπονήσεις και μετά δεν με βάζει να παίζω στα φιλικά. Κάνω μπάνιο, βάζω παντόφλες, και πριν προλάβω πάλι να βάλω τα χανζαπλάστ παντού, με βλέπει ο Γκμοχ και φωνάζει "τι είναι αυτό, τι είναι αυτό"; Με τα σπαστά ελληνικά του. "Τι είναι αυτά που κάνεις, 1 βδομάδα άδεια"! "Όχι, όχι" έλεγα εγώ, πήγα στο δωμάτιό μου σκασμένος κι έπιανα το κεφάλι μου, τα έβαζα με τον εαυτό μου που με είδε ο προπονητής σε αυτήν την κατάσταση, δεν έπρεπε να με πιάσει».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 17/1/2023

Πριν πάμε στα σημερινά για Ολυμπιακό και Πανσερραϊκό, να σε ρωτήσω κάτι που είχα ξεχάσει όταν είχαμε μιλήσει. Εσύ έβαλες γκολ στο σπάσιμο της 22χρονης κακής παράδοσης του Ολυμπιακού στην Τούμπα. Πες μου όσα θυμάσαι.

Ο Ολυμπιακός, Θέμη, αυτή η πολύ μεγάλη ομάδα είχε να νικήσει στην Τούμπα 22 χρόνια. Είχε στο πρωτάθλημα 20 ήττες και 2 ισοπαλίες. Ήταν κάτι μη νορμάλ. Πήγαμε λοιπόν στην Τούμπα το 1992 και το σπάσαμε αυτό το πράγμα. Με γκολ δικό μου από φάουλ και με γκολ του Βαΐτση. Κερδίσαμε 1-2. Στο αεροδρόμιο μας περίμενε κόσμος, μας σήκωσαν στα χέρια. Η χαρά μου ήταν απέραντη. Ο κόσμος του Ολυμπιακού μπορεί να σου δώσει φτερά στα πόδια.

Μου είχες πει ότι αν και Σερραίος, πήγαινες ως παιδάκι να δεις παίκτες του Ολυμπιακού στο ξενοδοχείο όταν ερχόταν ο Ολυμπιακός στην πόλη. Αλλά δεν μου είχες πει ποιους παίκτες.

Πήγαινα με τον θείο μου και βλέπαμε στο ξενοδοχείο τον Νοβοσέλατς, τον Αναστόπουλο, τον Μητρόπουλο, τον Λεμονή, τον Σταύρο Παπαδόπουλο, μετά τον Σέστιτς, αυτές ήταν οι μεγάλες μου αγάπες. Εκεί που λέγαμε για το σπάσιμο της παράδοσης στην Τούμπα, ξέχασα να αναφέρω ότι ήταν 3 συνεχόμενα ματς τότε με τον ΠΑΟΚ! Το ματς του πρωταθλήματος ήταν ανάμεσα στους 2 τελικούς του Κυπέλλου, ήταν διπλός τελικός. Πρώτα πήγαμε στην Τούμπα για το Κύπελλο και φέραμε 1-1, στο καπάκι ξαναπαίξαμε στην Τούμπα για το πρωτάθλημα και κερδίσαμε 1-2 σπάζοντας την κακή παράδοση και μετά νικήσαμε 2-0 στο Καραϊσκάκη τον ΠΑΟΚ και πανηγυρίσαμε το Κύπελλο. Πήρα πολλή αγάπη από τον κόσμο. Η αγάπη του κόσμου σού δίνει φτερά.

Ολυμπιακός-Άρης το είδες τώρα;

Ναι, το είδα.

Πόσες πιθανότητες δίνεις στον Ολυμπιακό να πάρει το πρωτάθλημα;

Ο Ολυμπιακός πρώτα από όλα έχει το θεμέλιο, τη βάση ότι είναι πρωταθλητής μόνο και μόνο που φοράει αυτήν τη φανέλα. Έχει μπει στο πετσί των παικτών ο πρωταθλητισμός. Αγωνιστικά έχει βελτιωθεί, δεν είναι η ομάδα του πρώτου τριμήνου. Παίζει πιο καλό ποδόσφαιρο από τότε. Και ροκανίζει τη διαφορά σιγά-σιγά. Οι 12 βαθμοί έχουν γίνει 7 και παραλίγο να γίνουν 5 αν δεν έπαιρνε το πέναλτι ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο λεπτό στα Γιάννινα τώρα. Δεν ξέρω πόσο ο Παναθηναϊκός μπορεί να αντέξει την πίεση του πρωταθλητισμού και του αποτελέσματος, δεν ξέρω πώς μπορεί να αντέξει το κυνήγι που του κάνουν η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός.

Το ματς με τον Άρη πώς το είδες;

Στο α' ημίχρονο δεν ήταν ιδιαίτερα καλός ο Ολυμπιακός. Στο β' μέρος βελτιώθηκε και πήρε δίκαια τη νίκη.

Πώς σου φαίνεται αυτό με τα τρία δεκάρια;

Δεν είναι τα δεκάρια τα παλιά πια στο ποδόσφαιρο. Παλιά το δεκάρι έπρεπε να φτιάχνει το παιχνίδι και δεν χρειαζόταν να πολυτρέχει. Το σημερινό δεκάρι πρέπει 50% να δημιουργεί και να απειλεί και 50% πρέπει να βοηθάει αμυντικά την ομάδα. Πρέπει να έχει τρεξίματα και καλή αμυντική συμπεριφορά. Εντάξει, από τον Χάμες μπορείς να αρκεστείς στο 30% να κάνει άμυνα λόγω έξτρα ποιότητας και ονόματος. Οι άλλοι όμως πρέπει να τρέχουν και να βοηθάνε.

Χωράνε αυτοί οι τρεις μαζί; Ο Χάμες, ο Φορτούνης και ο Μπιέλ;

Εγώ πιστεύω ότι χωράνε, αρκεί να έχουν τη διάθεση να τρέξουν και να βοηθήσουν αμυντικά την ομάδα. Ο Ολυμπιακός μεσοεπιθετικά έχει μεγάλη ποιότητα. Εκεί που πρέπει να βελτιωθεί είναι στην άμυνα και όταν λέω άμυνα δεν εννοώ μόνο τους τέσσερις της άμυνας και το αμυντικό χαφ. Εννοώ όλη την ομάδα.

ΜVP ποιος παίκτης του Ολυμπιακού είναι ως τώρα; Ο Κορεάτης χαφ;

Ναι. Μέχρι στιγμής ο Χουάνγκ είναι ο πιο σταθερός παίκτης.

Ποιον θεωρείς μεγαλύτερο αντίπαλο του Ολυμπιακού φέτος, τον Παναθηναϊκό ή την ΑΕΚ;

Την ΑΕΚ. Παίζει καλό ποδόσφαιρο η ΑΕΚ. Αυτήν τη στιγμή θεωρώ ότι η ΑΕΚ παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο. Έχουν φοβερή ψυχολογία και φαίνεται αυτό στα τρεξίματά τους. Τρέχουν σαν 20χρονοι. Έχουν μεγάλη αγωνιστικότητα, δεν ξέρω αν τους έχει βοηθήσει σε αυτό το νέο τους γήπεδο. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου ο Ολυμπιακός να τους πιάσει όλους και ότι θα βελτιώνεται όσο περνάει ο χρόνος. Όμως η ΑΕΚ είναι πολύ καλή ομάδα. Εμείς οι Ολυμπιακοί που παίξαμε στον Ολυμπιακό και αγαπάμε τον Ολυμπιακό πρέπει να σεβόμαστε τους αντίπαλους και να αναγνωρίζουμε την αξία τους όταν την έχουν. Όπως είχε κάνει ο κόσμος του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη που είχε χειροκροτήσει τον Διούδη παρότι ήταν τερματοφύλακας στον Παναθηναϊκό. Μου άρεσε πολύ εκείνη η πράξη του κόσμου.

Τον Παναθηναϊκό πώς τον βλέπεις;

Βλέπω μια γυμνασμένη ομάδα και αυτό είναι έργο Γιοβάνοβιτς. Μια ομάδα που έχει αγωνιστικό ρυθμό, έχει τρεξίματα, αλλά δεν ξέρω πόσο θα αντέξει την πίεση και το κυνηγητό της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Ως ποιότητα παικτών ο Παναθηναϊκός υστερεί του Ολυμπιακού. Έχει 3-4 καλούς παίκτες ο Παναθηναϊκός, αλλά ο Ολυμπιακός έχει περισσότερους καλούς παίκτες.

ΠΑΟΚ;

Αν και μένω στις Σέρρες και θα στεναχωρήσω φίλους μου ΠΑΟΚτσήδες, θα πω την γνώμη μου όπως την πιστεύω. Ο ΠΑΟΚ θεωρώ ότι είναι ένα ποδοσφαιρικό παραμύθι του Λουτσέσκου. Δεν μου αρέσει, ούτε ως προπονητής ούτε ως άνθρωπος. Πήγε στο γήπεδο της ΑΕΚ και 2 ώρες πριν από το ματς μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και προκαλούσε τους οπαδούς της ΑΕΚ. Αυτά τα πράγματα να τα κάνεις στον αντίπαλο είναι ανεπίτρεπτα. Βάζεις φωτιά στο ματς και πυροδοτείς τη βία. Επίσης: Για όλα φταίνε πάντα οι άλλοι στον ΠΑΟΚ εκτός του Λουτσέσκου... Ενώ εκείνος ευθύνεται ως προπονητής. Ήρθε πέρυσι και έχασε το πρωτάθλημα με 20 βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό. Φέτος η ομάδα είναι δική του και βρίσκεται 9 βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό.

Ολυμπιακός-Άρης την Τετάρτη για το Κύπελλο. Είναι παγίδα το Κύπελλο;

Στο Κύπελλο το ζευγάρι Ολυμπιακός-Άρης είναι 50%-50%, γιατί στο Κύπελλο γίνονται εκπλήξεις. Ο Άρης το θέλει πάρα πολύ εδώ και πολλά χρόνια, θα το παλέψει με νύχια και με δόντια φέτος αφού δεν πάει καλά στο πρωτάθλημα. Στο Κύπελλο δεν κερδίζουν πάντα η φανέλα και η πιο μεγάλη ομάδα. Δίνω ένα πολύ μικρό προβάδισμα στον Ολυμπιακό.

Πες μου κάνα αξέχαστο περιστατικό με Ντέταρι. Τι σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;

Αυτή η ερώτηση είναι ωραία, γιατί η απάντηση θα είναι δίδαγμα για τα νέα παιδιά. Ο Ντέταρι δεν ήταν μόνο μεγάλος παίκτης. Έχω δει σπουδαία ταλέντα να χάνονται επειδή δεν είχαν ποδοσφαιρικό εγωισμό. Μετράει ο εγωισμός, να θες να είσαι ο καλύτερος. Ο Ντέταρι έπαιζε και απλήρωτος, είχαμε διοικητικά προβλήματα τεράστια, ήταν σε ένα πρωτάθλημα όχι προβεβλημένο σαν άλλα πρωταθλήματα στην Ευρώπη, αλλά τα έδινε όλα. Και στις προπονήσεις και στους αγώνες τα έδινε όλα. Ήθελε να κερδίζει πάντα, δεν δεχόταν την ήττα. Μου έκανε εντύπωση αυτό.

Με την Ατλέτικο είχες κλάψει;

Ήταν η μεγάλη μου ευκαιρία τότε, γιατί έπαιζα στον Ολυμπιακό. Έχασα 2 κλασικές ευκαιρίες. Παρά τα μεγάλα διοικητικά προβλήματα, παίζαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο, μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην Ευρώπη. Είχαμε κάνει 2 πολύ καλά ματς με την Ατλέτικο, ήμασταν άτυχοι. Αποκλειστήκαμε τσάμπα. Μετά την Ατλέτικο παίξαμε στο καπάκι με τον Πιερικό στο Καραϊσκάκη. Έβαλα γκολ από 35 μέτρα, έτρεξα στον κόσμο και από μέσα μου έκλαιγα, έλεγα «ρε τώρα το έβαλες; Τώρα;».

Αδικούσασταν τότε;

Ο Ολυμπιακός είναι η Νο1 δύναμη στη χώρα, όσα χρόνια και να μην πάρει πρωτάθλημα θα παραμένει η μεγαλύτερη ομάδα στη χώρα. Όταν αυτός ο μεγάλος σύλλογος δεν παίρνει τίτλο επί 9 χρόνια ενώ έχει παικταράδες, αυτό τα λέει όλα. Λένε τώρα για αδικίες, δεν ξέρουν τα σημερινά παιδιά τι τραβούσαμε εμείς. Μιλάμε για «σφαγές» τότε. Παλεύαμε με μεγάλα διοικητικά και διαιτητικά προβλήματα, ήμασταν «γυμνοί» στο θέμα της διαιτησίας. Το μέλημα όλων ήταν να μην πάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός. Δεν βλέπεις τώρα τι δήλωσε ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ; «Καλύτερα να το πάρει ο Παναθηναϊκός παρά ο Ολυμπιακός».

Πανσερραϊκό βλέπεις;

Τον παρακολουθώ, ναι. Είναι η ομάδα που με ανέδειξε, η ομάδα της πόλης μου, μένω στις Σέρρες. Πιστεύω ότι οι δύο ομάδες μου φέτος θα πάρουν τα πρωταθλήματα, ο Ολυμπιακός και ο Πανσερραϊκός. Παρ' ότι -ξαναλέω- ότι αυτήν τη στιγμή την καλύτερη μπάλα παίζει η ΑΕΚ. Περιμένω τον Ολυμπιακό να ανέβει κι άλλο.

Βοήθησε ο Δερμιτζάκης τον Πανσερραϊκό;

Με το που ήρθε ο Δερμιτζάκης στην ομάδα συνεχώς νικάει. Αλλά τα εύσημα ανήκουν και στον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, που αυτός έφτιαξε την ομάδα, αυτός έκανε προετοιμασία, αυτός ξεκίνησε το πρωτάθλημα, και δεν έκανε τίποτα κακό, μία ήττα έκανε. Εν πάση περιπτώσει, ο Δερμιτζάκης την ξέρει πολύ καλά αυτήν την κατηγορία. Ο Πανσερραϊκός έχει καλή διοίκηση, οι παίκτες πληρώνονται στην ώρα τους, έκανε καλές μεταγραφές, υπάρχει ηρεμία διοικητική. Η ομάδα βγάζει ποδοσφαιρική υγεία. Πιστεύω ότι ο Πανσερραϊκός θα παραμείνει πρώτος και θα ανέβει στη Σούπερ Λίγκα. Και είναι καλό αυτό για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Γιατί;

Διότι είναι νομός που έχει 150.000 κόσμο, η ομάδα έχει πολλούς φιλάθλους που την αγαπάνε. Βλέπουμε άλλες ομάδες που στους αγώνες τους πάνε μόνο συγγενείς και φίλοι. Το ποδόσφαιρο είναι ο κόσμος. Αν πηγαίνεις σε αγώνες και είναι σαν να βλέπεις προπόνηση, δεν αξίζει. Όλη η γλύκα στο ποδόσφαιρο και όλη η ζεστασιά είναι να έχει κόσμο στις εξέδρες. Βλέπεις φέτος πόσο όμορφο είναι το πρωτάθλημα με γεμάτο το Καραϊσκάκη, γεμάτη τη Λεωφόρο, γεμάτη την Τούμπα, γεμάτη τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Πώς θες να κλείσουμε;

Καλή χρονιά να έχουμε, υγεία σε όλο τον κόσμο, υγεία και σε εσένα, έχεις την εκτίμησή μου γιατί μπορούμε να λέμε ό,τι πραγματικά πιστεύουμε.