Γιώργος Παμλίδης: «Και με τον Παναθηναϊκό μπορούμε να τα καταφέρουμε όπως με Ολυμπιακό και ΑΕΚ»

«Υπάρχει εξήγηση για τη μεταμόρφωση του ΠΑΣ». Ο Γιώργος Παμλίδης μιλάει στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου.

Γιώργος Παμλίδης: «Και με τον Παναθηναϊκό μπορούμε να τα καταφέρουμε όπως με Ολυμπιακό και ΑΕΚ»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει καταφέρει ολική μεταμόρφωση μετά τη διακοπή του Μουντιάλ. Πριν από τη διακοπή πήγαινε για… φούντο, στο τελευταίο ματς είχε φάει 0-4 από τον Άρη, γενικώς ήταν η ομάδα που είχε φάει τα περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα.

Και έρχεται μετά τη διακοπή, κόβει βαθμούς από τον Ολυμπιακό, δεν χάνει στη Λαμία, νικάει την ΑΕΚ, κάνει και διπλό στη Λιβαδειά! Τώρα υποδέχεται τον Παναθηναϊκό.

Πολύ φορμαρισμένος είναι ο Γιώργος Παμλίδης, έβαλε γκολ στον Ολυμπιακό, έβαλε γκολ και στη Λιβαδειά, έχει ανεβάσει όλη την ομάδα μού λένε φίλοι μου Γιαννιώτες που δεν χάνουν ματς του ΠΑΣ.

Θυμίζω ότι το παιδί αυτό βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα πέρσι όταν έχασε πέναλτι σε ματς του Απόλλωνα με αντίπαλο τον Ατρόμητο. Κατηγορήθηκε με διαρροές ότι το έχασε... επίτηδες! Ενώ το πέναλτι δεν είχε πάει άουτ, είχε πάει στη γωνία αλλά αδύναμα και το είχε πιάσει ο τερματοφύλακας. Είχα βγάλει τον Νίκο Σαργκάνη που ήταν ειδικός στις αποκρούσεις και στις εκτελέσεις πέναλτι και είχε υποστηρίξει τον Παμλίδη - χωρίς να γνωρίζονται. Είχε πει ότι είναι αηδίες από άσχετους αυτά, ότι όποιος θέλει να χάσει πέναλτι το πετάει πάνω από τα δοκάρια ή πλάγια και όχι να το στείλει στη γωνία. Και ότι αν έπεφτε ο τερματοφύλακας από την άλλη πλευρά, η μπάλα θα είχε μπει γκολ.

Ο Παμλίδης δεν μίλησε ποτέ για αυτήν την υπόθεση, μπήκαν δικηγόροι στη μέση, είναι η πρώτη φορά που μιλάει σήμερα. Και για την άνοδο του ΠΑΣ και για τη μάχη του τίτλου λέει τη γνώμη του και για το περσινό γεγονός το οποίο τον είχε πληγώσει.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 11/1/2023

Πρώτα απ' όλα, πού οφείλεται η μεταμόρφωση του ΠΑΣ;

Μας έκανε μεγάλο καλό η διακοπή του Μουντιάλ. Δουλέψαμε πάρα πολύ στις αδυναμίες μας και ειδικά στο αμυντικό κομμάτι, στην αμυντική συμπεριφορά της ομάδας. Αυτή η δουλειά που κάναμε στη διακοπή βγαίνει μέσα στα γήπεδα.

Γιατί δεν άρχισε καθόλου καλά το πρωτάθλημα η ομάδα; Πέρσι ήταν καταπληκτικός ο ΠΑΣ Γιάννινα.

Φέτος είμαστε καινούργια ομάδα. Άλλαξαν πολλοί παίκτες. Τα παιδιά έκαναν τρομερή χρονιά πέρσι και έπρεπε να επιβραβευτούν. Μια καινούργια ομάδα για να δέσει θέλει χρόνο και πολλή δουλειά. Σίγουρα το μείον μας ήταν ότι τρώγαμε πολλά γκολ, αλλά αυτό έχει πλέον βελτιωθεί ή τουλάχιστον μέσα από τα καλά αποτελέσματα δεν φαίνεται τόσο πολύ.

Φοβήθηκες ότι θα πέσετε;

Όταν βρίσκεσαι στη θέση που βρεθήκαμε εμείς, σίγουρα σου περνάει από το μυαλό ο υποβιβασμός. Διότι δεν μπορούσαμε να πάρουμε αποτελέσματα ακόμα και σε ματς που το αξίζαμε. Όμως πλέον η ομάδα είναι στον σωστό δρόμο, δείχνει σοβαρότητα.

Και εσύ έχεις ανέβει πολύ. Πώς εξηγείς αυτήν τη διαφορά;

Στον α' γύρο αδικήσαμε όλοι πάρα πολύ τους εαυτούς μας. Η διακοπή μάς έκανε καλό σε πολλά σημεία - και στο ατομικό κομμάτι και στο ομαδικό.

Παίζει ρόλο και η ψυχολογία;

Ναι. Το ματς με τον Ολυμπιακό ήταν σταθμός. Το να γυρίσεις από 0-2 στο ημίχρονο τέτοιο ματς με τόσο μεγάλη ομάδα μάς έκανε πολύ καλό. Τα ψυχικά αποθέματα της ομάδας είναι μεγάλα.

Η σταθεροποίηση στο κέντρο της άμυνας του Παντελάκη με τον Εραμούσπε έπαιξε ρόλο; Ο Παντελάκης δεν έπαιζε για καιρό, μέχρι και φορ έγινε πέρσι!

(γελάει). Άσε το, Θέμη, γιατί τον πειράζω, μην το πούμε αυτό.

Το έχεις ξαναδεί αυτό, στόπερ να γίνεται φορ και μετά πάλι στόπερ; Καλό παιδί, ε;

Ο Νώντας είναι το καλύτερο παιδί στην ομάδα. Ο καλύτερος φίλος μου και το καλύτερο παιδί. Πέρσι δεν έπαιζε στη θέση του είναι αλήθεια, φέτος χρειάστηκε ελάχιστο χρόνο για να προσαρμοστεί.

Και ο Τσιντώτας βοήθησε.

Έχει βοηθήσει, ναι. Είχαμε ένα καλό δίδυμο Ελλήνων, αλλά υπήρχε πίεση στην ομάδα γιατί δεν ήταν καλά τα αποτελέσματα. Ο Τσιντώτας ήρθε και έδειξε ότι δεν τον επηρέασε καθόλου η αποχή που είχε.

Ο Πήλιος μού αρέσει, ο 22χρονος αριστερός μπακ.

Εγώ τον Σταύρο τον ξέρω από πολύ μικρό, γιατί ήμουν και στο παρελθόν ξανά στον ΠΑΣ. Είναι ένα παιδί που έχει εξελιχθεί πάρα πολύ.

Μου είπαν από τον Ηρακλή που έπαιξε δανεικός ότι είχε πάει πάρα πολύ καλά.

Δικαίως γύρισε στον ΠΑΣ και δικαίως παίζει βασικός πλέον. Είναι πολύ καλός.

Ο Καραχάλιος είναι ο πιο σταθερός παίκτης του ΠΑΣ Γιάννινα φέτος;

Συμφωνώ μαζί σου, ο Ζήσης είναι ο πιο σταθερός παίκτης μας, είναι αναντικατάστατος.

Έχουν ανέβει γενικώς οι πτέρυγες στον ΠΑΣ, αριστερά ο Πήλιος με τον Μορέιρα, δεξιά ο Σόρια με εσένα. Για την ήττα της ΑΕΚ έπαιξε ρόλο το ότι έλειπαν τα βασικά της μπακ;

Έπαιξε πιστεύω, ναι. Αλλά στο ρόστερ της ΑΕΚ υπάρχουν καλοί παίκτες. Ήταν μεγάλη νίκη αυτή που κάναμε, νικήσαμε την πιο φορμαρισμένη ομάδα στο πρωτάθλημα κατά τη γνώμη μου.

Θα κόψετε βαθμούς και από τον Παναθηναϊκό τώρα; Κόψατε βαθμούς από τους άλλους δύο, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.

(γελάει). Η ομάδα αυτή έχει ένα προσόν, μέσα στην έδρα της μεταμορφώνεται. Και με τον Παναθηναϊκό μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Στη διακοπή του Μουντιάλ μού είπες ότι δουλέψατε πάρα πολύ. Με ποια Εθνική ήσουν;

Όλος ο ΠΑΣ ήταν με την Αργεντινή εκτός των Γάλλων που έχουμε. Πανηγυρίσαμε με την καρδιά μας!

Γιατί;

Εγώ προσωπικά υποστηρίζω την Αργεντινή από παιδί. Αλλά το θέλαμε όλοι στην ομάδα για τον Μέσι.

Ο Στάικος τι καλό έχει; Ο προπονητής.

Είχε ένα δύσκολο έργο, γιατί άλλαξε πολύ η ομάδα. Αυτήν τη στιγμή δικαιώνεται και ο προπονητής και η δουλειά του. Ήθελε χρόνο αυτή η καινούργια ομάδα.

Τι σχηματισμό παίζετε;

4-3-3. Από την αρχή της χρονιάς δουλεύουμε αυτό το σύστημα.

Ποιος θα πάρει τον τίτλο; Δεν θέλω κλισέ. Κάνε μου πρόβλεψη.

Είναι το πιο ωραίο πρωτάθλημα εδώ και πολλά χρόνια. Δεν θυμάμαι πότε ξανά τέσσερις ομάδες διεκδικούσαν τον τίτλο!

Τέσσερις ομάδες λες.

Ναι, και ο ΠΑΟΚ μπορεί να χτυπήσει τον τίτλο. Με λιγότερες πιθανότητες από τους άλλους.

Μεγαλύτερο ποσοστό σε ποιον δίνεις;

Λίγο περισσότερο στον Παναθηναϊκό, αλλά πιστεύω πολύ και τον Ολυμπιακό. Εγώ τον Ολυμπιακό τον πιστεύω πάρα πολύ.

Η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα σου ήταν αυτό που έγινε πέρσι στον Απόλλωνα;

Δεν έχω μιλήσει για αυτό το θέμα δημόσια. Είχα διαβάσει τη συνέντευξη του Σαργκάνη που είχες κάνει και σε ευχαριστώ. Όπως τα είπε ήταν.

Γνωρίζεσαι με τον Σαργκάνη;

Καθόλου. Δεν μίλησα ποτέ για αυτό το πράγμα, γιατί δεν ήξερα πώς να το διαχειριστώ...

Δικηγόρο είχες πάρει;

Ναι, συμβουλεύτηκα δικηγόρο, δεν μιλούσα εγώ καθόλου. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι υπήρξε άνθρωπος που αμφισβήτησε τις αρχές και το ήθος μου. Αυτό με πείραξε πιο πολύ. Το αν είμαι καλός ή κακός ποδοσφαιριστής μπορεί να το κρίνει οποιοσδήποτε. Αλλά να αμφισβητήσουν τις αρχές και το ήθος μου με πλήγωσε όσο τίποτε άλλο.

Γιατί το χτύπησες έτσι το πέναλτι;

Η μπάλα πήγαινε μέσα στο τέρμα. Αν ο τερματοφύλακας είχε διαλέξει να πέσει στην άλλη γωνία, θα ήταν γκολ και δεν θα το συζητούσαμε ποτέ. Στο Μουντιάλ είδαμε πέναλτι και πέναλτι... Η εκτέλεση δεν ήταν δυνατή, πράγματι, έκανα λάθος, οφείλεται σε δεύτερη σκέψη.

Δηλαδή;

Ήθελα να το εκτελέσω αλλού και τελευταία στιγμή άλλαξα την απόφασή μου.

Αν θέλει να χάσει πέναλτι κάποιος, δεν τη σουτάρει στα ουράνια;

Προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες δυστυχώς. Το σίγουρο είναι ένα: αν θέλει κάποιος να χάσει πέναλτι, δεν κάνει αυτό που έκανα εγώ.

Είσαι προληπτικός;

Είμαι, ναι. Είμαι προληπτικός, έχω τα γούρια μου. Θα μου επιτρέψεις όμως να μην τα πω.

Είναι αντικείμενα ή κινήσεις;

Είναι και αντικείμενα και κινήσεις καθημερινές.

Παντρεμένος είσαι;

Όχι ακόμα.

Πας για γάμο;

Πάμε για γάμο, ναι. Είμαι αρκετά χρόνια σε σχέση και αν πάνε όλα καλά θα παντρευτούμε.

Τι πρέπει να αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Θεωρώ ότι το πρώτο που πρέπει να αλλάξει είναι η ξενομανία που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να κοιτάξουμε να ψάξουμε και να αναπτύξουμε εγχώρια ταλέντα.

Ποιον αντίπαλό σου έχεις θαυμάσει περισσότερο σε ματς;

Δυστυχώς δεν πρόλαβα στο τσακ να παίξω με αντίπαλο τον Μαρσέλο. Ο Μαρσέλο είναι το ποδόσφαιρο. Και ο Χάμες. Με αυτούς τους παίκτες μεγαλώσαμε.

Πώς θες να κλείσουμε;

Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι μία ομάδα πολύ οργανωμένη και έχει κάτι μοναδικό: όσοι παίκτες έχουν περάσει από εδώ το ξέρουν. Μετά το Big-5, τις μεγάλες ομάδες δηλαδή, έχει διαφορετική αξία να είσαι εδώ. Είναι ομάδα με κόσμο, σε πολύ όμορφη περιοχή, είναι πολύ ωραία, Θέμη, εδώ πραγματικά. Και όποιος παίκτης έρχεται εδώ κατευθείαν εγκλιματίζεται. Είμαστε μια παρέα. Αυτό που υπάρχει εδώ δεν το βλέπεις πουθενά, πραγματικά σου το λέω.