Ολυμπιακός: Ανωτερότητα και πολυτέλεια

Έχω γράψει κι άλλες φορές πως ο φετινός Ολυμπιακός είναι ένας από τους χειρότερους όλων των εποχών.

Ολυμπιακός: Ανωτερότητα και πολυτέλεια

Οι πολύ καλές εμφανίσεις με Αστέρα Τρίπολης και Ιωνικό σίγουρα αφήνουν μια μικρή ελπίδα για το μέλλον, αλλά ο Ολυμπιακός χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από δύο νίκες εντός προγράμματος κόντρα σε λίγο πολύ αδύναμους αντιπάλους.

Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά στη βαθμολογία της Super League. Εκεί, ο τραγικός Ολυμπιακός της σεζόν 2022-23 φιγουράρει στην τρίτη θέση της κατάταξης (σε ισοβαθμία με τον ΠΑΟΚ). Η ΑΕΚ του Αλμέιδα, του μουντιαλικού Βίντα, των παιχταράδων Αραούχο και Λιβάι Γκαρσία και -κυρίως- της «Αγια-Σοφιάς» έχει μόλις τρεις βαθμούς περισσότερους. Επίσης, η ομάδα του Μίτσελ (με τα δεδομένα προβλήματα στο σκοράρισμα) έχει πετύχει ακριβώς τον ίδιο αριθμό τερμάτων με τον αήττητο και σταθερότατο πρωτοπόρο Παναθηναϊκό: 27. Θέλετε κι άλλο; Ο Ολυμπιακός, που έχει παρατάξει σχεδόν διψήφιο αριθμό σέντερ μπακ στο φετινό πρωτάθλημα (οι οποίοι τις περισσότερες φορές… κουτουλούσαν μεταξύ τους), διαθέτει με δέκα γκολ την τρίτη καλύτερη άμυνα, με μικρή διαφορά από την ΑΕΚ (επτά) και τον ΠΑΟ (έξι).

Συμπέρασμα: ακόμα και ένας από τους πιο αδύναμους Ολυμπιακούς της Ιστορίας απέχει μια ανάσα από την πολύ δυνατή φέτος ΑΕΚ και τον καλύτερο Παναθηναϊκό των τελευταίων ετών. Δεν πρόκειται για κάτι τυχαίο. Ένας σύλλογος που κατακτά 21 πρωταθλήματα σε 25 χρόνια είναι λογικό να έχει ανέβει level και να έχει ξεφύγει από τους διώκτες του. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως σε κάποιες περιπτώσεις (όπως π.χ. πέρυσι αλλά και παλαιότερα) οι «ερυθρόλευκοι» στέφθηκαν πρωταθλητές στο ρελαντί και χωρίς να παίξουν κάποια σπουδαία μπάλα. Η ισχύς αυτή χτίστηκε χρόνο με χρόνο με εύστοχες κινήσεις των διοικήσεων Κόκκαλη - Μαρινάκη, μεγάλες μεταγραφές, ανάδειξη σημαντικότατων ταλέντων και αποτέλεσε καρπό της σοβαρής δουλειάς ικανότατων προπονητών όπως ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο Τάκης Λεμονής, ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο Πέδρο Μαρτίνς κ.ά.

Όλα αυτά, βέβαια, αποτελούν τη λεγόμενη «μεγάλη εικόνα». Σε καμία περίπτωση δεν χαρίζουν στον Ολυμπιακό την πολυτέλεια να πετάει ολόκληρες χρονιές στα σκουπίδια, όπως κινδυνεύει να συμβεί φέτος. Κάθε ποδοσφαιρική σεζόν, κάθε τίτλος, κάθε πορεία (ή μη πορεία) στην Ευρώπη έχουν τη δική τους αξία. Ο Μίτσελ και οι παίκτες του οφείλουν να διεκδικήσουν το Κύπελλο Ελλάδας και να πάρουν ό,τι καλύτερο μπορούν στο πρωτάθλημα. Ο δε σχεδιασμός της επόμενης αγωνιστικής περιόδου πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.