Μεγάλη συνέντευξη Σέρχιο Αραούχο στο «ΦΩΣ»: «Η αυτοθυσία για μένα είναι αδιαπραγμάτευτη»

Ο Σέρχιο Αραούχο είναι σπουδαίος παίκτης και σπουδαίος άνθρωπος. Ο Αργεντινός άσος της ΑΕΚ σε μια συνέντευξη στο «ΦΩΣ» που σπάει τα ταμπού. Αφιερωμένη στη μνήμη του Άλκη Καμπανού.

Μεγάλη συνέντευξη Σέρχιο Αραούχο στο «ΦΩΣ»: «Η αυτοθυσία για μένα είναι αδιαπραγμάτευτη»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 28/12/2022

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πάνο Αναστασόπουλο, τον διερμηνέα και τον Στέλιο Στεφάνου.

Είμαστε η πιο παλιά εφημερίδα που παραδοσιακά διαβάζουν εδώ και πολλές δεκαετίες περισσότερο οι Ολυμπιακοί. Σε εκτιμάνε και Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί. Πώς σου φαίνεται αυτό;

Πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω μια τόσο ιστορική εφημερίδα που με φιλοξενεί και εσάς που ήρθατε εδώ για να μιλήσουμε. Με ευχαριστεί πάρα πολύ ότι οπαδοί άλλων ομάδων με εκτιμούν. Ελπίζω να βοηθήσει λίγο αυτή η συνέντευξη ώστε να αφήνουμε εκτός γηπέδου όλη την αντιπαλότητα που υπάρχει μέσα στο γήπεδο.

Πού είδες το ματς της Εθνικής Αργεντινής;

Στο σπίτι του Πέτρου (σ.σ. Μάνταλος).

Με άλλους παίκτες μαζί;

Με τον Αθανασιάδη και με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού. Και έναν φίλο προσωπικό δικό μου.

Ποιον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού;

Τον δεύτερο. Αυτόν που ήταν πέρυσι στα Γιάννενα. (σ.σ. Λοντίγκιν).

Τα πέναλτι του τελικού τα είδες ή γύρισες το κεφάλι;

Όχι, τα είδα όλα, ήμουν ήρεμος. Ένιωθα ότι θα το πάρει η Αργεντινή, γιατί πιστεύω ότι έπρεπε να το πάρει ο Μέσι έπειτα από όλη την κριτική που είχε δεχτεί. Ήταν το τελευταίο τρόπαιο που του έλειπε.

Μέσι ή Μαραντόνα;

Για εμένα που είμαι νέος σε ηλικία και όλα τα χρόνια βλέπω Μέσι θα πω Μέσι. Τον έχω δει από κοντά, τον έχω ζήσει να παίζει. Είμαι σίγουρος ότι κόσμος που είναι σε μεγαλύτερη ηλικία προτιμάει τον Μαραντόνα -και το καταλαβαίνω απόλυτα-, είμαι πολύ χαρούμενος που και οι δύο είναι Αργεντινοί! Θεωρώ όμως τον Μέσι καλύτερο.

Πώς το πανηγύρισες;

Ήρεμα. Ήμουν πολύ πιεσμένος εσωτερικά αλλά δεν εκδηλώθηκα προς τα έξω. Ύστερα από τόσα χρόνια που το θέλαμε ήταν τεράστια χαρά και υπερηφάνεια για εμάς που πήραμε το Μουντιάλ.

Οι παίκτες έχουν κοινωνική ευθύνη; Μπορούν να κάνουν περισσότερα για τη βία;

Όλοι έχουμε κοινωνική ευθύνη. Οι ποδοσφαιριστές δίνουμε το παράδειγμα. Τα 90 λεπτά που έχω αντιπαλότητα με έναν άλλον ποδοσφαιριστή μένουν μέσα στο γήπεδο, το ίδιο πρέπει να κάνει και ο κόσμος.

Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα πάρει το πρωτάθλημα η ΑΕΚ;

Είναι λίγο τρελό να μιλήσουμε από τώρα για το πρωτάθλημα, είμαστε πίσω στη βαθμολογία, πρέπει να σεβαστούμε τη δουλειά που έχει γίνει από τον Παναθηναϊκό και την απόδοσή του στα προηγούμενα παιχνίδια. Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας και θέλουμε να παίρνουμε όσους περισσότερους βαθμούς γίνεται, περιμένοντας τον Παναθηναϊκό να χάσει κι άλλους βαθμούς.

Αν κερδίσετε τον Παναθηναϊκό στις 8 Γενάρη, αλλάζει το πράγμα;

Σκεφτόμαστε κάθε ματς χωριστά, πριν από τον Παναθηναϊκό έχουμε ματς στον Βόλο. Αν σκεφτόμαστε τον Παναθηναϊκό και χάσουμε από τον Βόλο, τότε δεν έχουμε κερδίσει τίποτα.

Γκατσίνοβιτς, Ελίασον, Μάνταλος. Μπορεί να τους αναπληρώσει αυτούς η ΑΕΚ;

Είναι περίπλοκο... Όπως μας λέει όμως ο προπονητής, όλοι πρέπει να αξίζουν να παίξουν, όλοι πρέπει να το αποδεικνύουν καθημερινά, οπότε όλοι είμαστε σημαντικοί. Ανά πάσα στιγμή, όποτε κληθούμε από τον προπονητή πρέπει να το αποδείξουμε.

Τον είδα τον προπονητή έξω, έκανε πλάκα μόλις τελείωσε η προπόνηση, πλακωνόταν με άλλα μέλη του τιμ μπροστά στους παίκτες και κυλιόντουσαν στο χορτάρι. Είναι σύνηθες αυτό;

Ναι, πάλευαν. Το να δουλεύεις με τέτοιους ανθρώπους που προσπαθούν να είναι χαρούμενοι -και είναι χαρούμενοι- κατά τη διάρκεια της δουλειάς είναι πολύ σημαντικό. Όλοι μας έχουμε προβλήματα, όμως όταν βλέπεις αυτήν τη διάθεση σου δίνει ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Θέλουμε να δουλεύουμε και να είμαστε χαρούμενοι.

Ο Αλμέιδα δεν είναι το στυλ το αυστηρού προπονητή. Ποιο στυλ προπονητή είναι πιο καλό για μια ομάδα;

Ο Ματίας πλησιάζει τον ποδοσφαιριστή, του δείχνει απόλυτη εμπιστοσύνη. Το μόνο που ζητάει από εμάς είναι να του ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη με την απόδοση που θα έχουμε. Προσωπικά είμαι ευγνώμων γιατί μου έδειξε από την αρχή απόλυτη εμπιστοσύνη, μου έδειξε κάποια πράγματα, μου έδωσε να καταλάβω τι θέλει από εμένα στον αγώνα και θεωρώ ότι είμαι πολύ καλά σε αγωνιστικό επίπεδο. Το μόνο που μου λείπει αυτό το διάστημα είναι το γκολ, ελπίζω να το πετύχω σύντομα.

Τον λες «Ματίας». Όλοι τον λέτε «Ματίας»;

Ναι. Από την πρώτη μέρα που ήρθε μας ζήτησε να μην τον φωνάζουμε ούτε «κύριε προπονητή» ούτε «κύριε Αλμέιδα».

Ούτε «μίστερ»;

Ούτε «μίστερ». Είπε «το όνομά μου είναι Ματίας, οι γονείς μου έτσι με φώναζαν και θέλω και εσείς να με φωνάζετε έτσι».

Σπάνιο. Θυσιάζεσαι φέτος; Ο τρόπος που παίζεις είναι εντυπωσιακός.

Η λέξη «αυτοθυσία» είναι κάτι που δεν το διαπραγματεύομαι! Μου αρέσει να θυσιάζομαι για την ομάδα, μου αρέσει να τρέχω για τους συμπαίκτες μου, μου αρέσει να τους βοηθάω, να τους μεταδίδω αυτήν την ενέργεια για το καλύτερο της ομάδας. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

Το έκανες και παλιότερα αυτό;

Πάντα είχα αυτήν τη νοοτροπία. Και στη Λας Πάλμας έλεγαν ότι προσπαθώ να «θεραπεύσω» τους συμπαίκτες μου, είναι κάτι που βγαίνει από μέσα μου. Τη μέρα που δεν θα μπορώ να το κάνω πιστεύω ότι θα σταματήσω να παίζω.

Πόσα χρόνια ακόμα θα παίζεις;

Νομίζω 3-4 χρόνια ότι τα έχω ακόμα σε υψηλό επίπεδο. Μετά δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει.

Θα γίνεις προπονητής όταν σταματήσεις;

Αυτό που μου αρέσει είναι το σκάουτινγκ. Μπορεί να γίνω σκάουτερ. Και ένας άλλος τομέας που με συναρπάζει είναι τα ακίνητα. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

Θα αγοράσεις σπίτι στην Ελλάδα;

Δεν ξέρω. Δεν το βλέπω όμως, διότι έχω φτιάξει τη ζωή μου στη Λας Πάλμας.

Έχεις δικό σου σπίτι στη Λας Πάλμας;

Ναι. Έχω το σπίτι μου εκεί, όλη την οικογένειά μου, είναι η κόρη μου εκεί.

Ένα παιδί;

Ναι.

Πόσων ετών;

Είναι 5 ετών. Πάει σχολείο εκεί. Μέχρι τις 9 του μήνα θα είναι εδώ μαζί μας.

Τι θέση παίζεις ακριβώς;

(γελάει). Σε όλο το γήπεδο. Μπορώ να παίξω σε όλο το γήπεδο, να τρέχω σε όλο το γήπεδο, είναι αυτό που λέγαμε πριν για την αυτοθυσία. Όπου μου ζητήσει ο προπονητής παίζω.

Στο Καραϊσκάκη σε είδα μια στιγμή έκανες τάκλιν έξω από την περιοχή σας στην πλάγια γραμμή!

(χαμογελάει). Πάντα αυτή τη θυσία την ήθελα, η διαφορά είναι ότι οι προηγούμενοι προπονητές μού έλεγαν να είμαι στη θέση του στράικερ, να βρίσκομαι κοντά στην αντίπαλη εστία. Τώρα έτσι όπως με τοποθετεί ο Ματίας μού δίνει το ελεύθερο να κινούμαι όπου θέλω για να βοηθάω την ομάδα όπως θέλω.

Σου αρέσει αυτός ο ελεύθερος ρόλος;

Μου αρέσει αυτό που μου ζητάει ο προπονητής, μου αρέσει να βοηθάω την ομάδα, το μόνο που μου λείπει είναι ένα γκολ. Έτσι ώστε να ηρεμήσω κι εγώ.

Έχεις άγχος;

Έχω λίγο. Γνωρίζω ότι ο κόσμος θέλει το γκολ, θέλω λοιπόν να δώσω ένα δώρο στον κόσμο. Να βάλω ένα σημαντικό γκολ που θα δώσει τη νίκη στην ομάδα μου.

Με τον Παναθηναϊκό σε λίγες μέρες. Σου το εύχομαι. (σ.σ. του το είπα στα ισπανικά και γέλασε).

Μακάρι.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ατού της ΑΕΚ φέτος;

Το βασικό χαρακτηριστικό μας είναι η πίεση και αυτό μας ζητάει ο προπονητής. Θέλει πίεση μέχρι... θανάτου και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο! Να παίρνουμε την μπάλα γρήγορα από τον αντίπαλο! Με αυτόν τον τρόπο μάς δίνεται η δυνατότητα να έχουμε περισσότερο την μπάλα και να τρέχουμε λιγότερο.

Τρέχετε λιγότερο;

Ναι. Γι' αυτό κάθε φορά που χάνουμε την μπάλα, τρέχουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται να την ξαναπάρουμε. Έχοντας την μπάλα στα πόδια μας μπορούμε να είμαστε λίγο πιο ξεκούραστοι και να απολαύσουμε το παιχνίδι.

Αυτό όμως δεν γίνεται με τα λόγια. Θέλει πολλή δουλειά. Θυμάμαι το ματς με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο ένα γκολ, τρεις παίκτες της ΑΕΚ πίεζαν τον τερματοφύλακα μέσα στην αντίπαλη περιοχή! Αυτό είναι σπάνιο σε ντέρμπι.

Κάθε προπονητής ζητάει διαφορετικά πράγματα και ο δικός μας μάς τα έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή. Σίγουρα χρειάστηκε κάποιο χρονικό διάστημα για να καταλάβουμε και να προσαρμοστούμε στον τύπο παιχνιδιού που θέλει. Νομίζω πάντως ότι έχει ήδη αποδείξει πως είναι σπουδαίος προπονητής και μπορεί να δώσει μεγάλα πράγματα σε αυτήν την ομάδα.

Πότε πίστεψες ότι η ΑΕΚ είναι για μεγάλα πράγματα;

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που μπορώ και επικοινωνώ στη γλώσσα μου κατευθείαν με τον Ματίας. Για κάποιους συμπαίκτες μου ίσως ήταν πιο δύσκολο να τον κατανοήσουν και να καταλάβουν αυτές τις ιδέες λόγω της γλώσσας. Από την πρώτη στιγμή πίστεψα ότι η ομάδα μπορεί να πετύχει πολλά, αν ακολουθήσουμε αυτό το σχέδιο.

Ποιο είναι το όνειρό σου;

Να κατακτήσει η ομάδα το πρωτάθλημα, να είμαι παρών όταν το ξανακάνει αυτό, ελπίζω να τα καταφέρουμε. Θέλω να σηκώσουμε αυτό το τρόπαιο μαζί με έναν μεγάλο φίλο μου, τον καλύτερο φίλο μου μπορώ να πω, τον Πέτρο (σ.σ. Μάνταλος). Δέχτηκε πάρα πολλή πίεση, μεγάλη κριτική και νομίζω ότι πλέον απολαμβάνει πάλι το ποδόσφαιρο.

Έχεις γούρια;

Όχι.

Η γνώμη σου για τον Εμιλιάνο Μαρτίνες;

Πάρα πολύ καλός τερματοφύλακας, έχουμε παίξει ως αντίπαλοι όταν εγώ ήμουν στην Μπόκα και ο Εμιλιάνο στην Ιντεπεντιέντε, έχουμε συνυπάρξει και στις μικρές εθνικές της Αργεντινής. Μέσα στο γήπεδο έχει αυτοπεποίθηση, γι' αυτό βγήκε και ο καλύτερος τερματοφύλακας του Μουντιάλ.

Είναι τρελός;

Ναι, ναι, είναι λίγο τρελός. Θεωρώ ότι όλοι οι τερματοφύλακες δεν είναι νορμάλ! (γελάει).

Αυτό που έκανε με τις κοροϊδίες στον Εμπαπέ σου άρεσε; Του έβαλε 4 γκολ ο Εμπαπέ, αλλά ο Μαρτίνες είχε ένα κουκλάκι με τη φάτσα του Εμπαπέ στους πανηγυρισμούς και κορόιδευε...

Ο καθένας μπορεί να διασκεδάσει, να πανηγυρίσει όπως θέλει, όμως στο ποδόσφαιρο υπάρχει πάντα η ρεβάνς... Δηλαδή μπορεί να ξαναβρεθούν αντίπαλοι στο μέλλον, οπότε θα δούμε τότε πώς θα αντιδράσει ο Εμπαπέ...

Ήσουν φτωχόπαιδο;

Η οικογένειά μου τα έφερνε ίσα ίσα, αλλά οι γονείς μου πάντα προσπαθούσαν να μου δώσουν ό,τι μπορούσαν περισσότερο. Είμαι ευγνώμων στους γονείς μου για τις αρχές που μου έδωσαν, νομίζω ότι το βλέπετε και εσείς ότι προσπαθώ να είμαι ταπεινός, να είμαι ήρεμος και να έχω συναίσθηση για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου.

Τι δουλειά έκαναν οι γονείς σου;

Η μητέρα μου ήταν καθαρίστρια στα ξενοδοχεία. Ο πατέρας μου ήταν μηχανικός αυτοκινήτων.

Πόσα τατουάζ έχεις;

Λείπει να κάνω μόνο το αριστερό μου πόδι, όλα τα υπόλοιπα είναι γεμάτα.

Θα το γεμίσεις και αυτό; Τι συμβολίζουν τα τατουάζ που έχεις;

Κρατάω λίγο χώρο ελεύθερο, διότι αν θέλει ο Θεός κάποια στιγμή μπορεί να αποκτήσω έναν γιο και θα βάλω το όνομά του. Την κόρη μου την έχω τατουάζ στο στήθος. Έχω επίσης τα ονόματα των τριών αδελφών μου - έχω τρεις αδερφές- και τα ονόματα του πατέρα μου και της μάνας μου.

Πιο σημαντικό τι είναι; Να είναι κάποιος καλός παίκτης ή καλός άνθρωπος;

Το ιδανικό να μπορείς να τα συνδυάσεις και τα δύο. Κάποιοι προτιμούν να είναι υψηλού επιπέδου ποδοσφαιριστές και να μη δίνουν σημασία στο άλλο κομμάτι, εξαρτάται πώς έχει μεγαλώσει ο καθένας.

Το ξαναείπες αυτό για την ανατροφή από τους γονείς. Είναι μόνο αυτό;

Πιστεύω ότι οι γονείς σού δίνουν μια κατεύθυνση, σου δίνουν μια παιδεία, αλλά πρέπει να μαθαίνεις πράγματα και μόνος σου. Στην πρώτη στραβή δεν μπορείς να κατηγορείς την οικογένεια. Μόνος σου πρέπει να παίρνεις αποφάσεις.

Διαβάζεις λογοτεχνία;

Η αλήθεια είναι πως δεν διαβάζω πολύ.

Τι σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Παίζω παιχνίδια στο ίντερνετ με τους φίλους μου.

Τι παιχνίδι σου αρέσει πιο πολύ;

Ένα πολεμικό.

Πιστεύεις στον Θεό;

Ναι.

Έχεις δει σημάδια;

Όχι. Μακάρι το πρωτάθλημα. (σ.σ. χαμογελάει).

Γιατί η Αργεντινή βγάζει τόσους παίκτες συνεχώς και όχι η Ελλάδα;

Υπάρχουν καλοί ποδοσφαιριστές παντού. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στις οικογένειες που εμποδίζουν τη βοήθεια στα παιδιά, να τα πηγαίνουν και να τα παίρνουν από τις προπονήσεις, να τους αγοράζουν παπούτσια. Εγώ έπαιζα ξυπόλητος, αλλά δεν με ένοιαζε! Ήξερα ότι μόλις ερχόταν Σαββατοκύριακο, από το πρωί μέχρι το βράδυ θα έπαιζα μπάλα.

Ξυπόλυτος;

Ναι, στην αρχή. Αλλά μετά η μητέρα μου μπόρεσε με ένα εισόδημα μικρό να μου αγοράζει ποδοσφαιρικά παπούτσια.

Ποιος παίκτης της ΑΕΚ σε έχει εντυπωσιάσει πιο πολύ; Όχι ως χαρακτήρας. Ως απόδοση.

Για εμένα πάντα είναι ο Πέτρος. Του έχω τεράστια αδυναμία, κάθε χρόνο με εκπλήσσει με την ποιότητά του.

Όταν ήθελε να τα παρατήσε, προσπάθησες να τον μεταπείσεις;

Η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να ασκούμε πίεση σε κάποιον που ήδη βρίσκεται υπό πίεση. Να τον αφήνουμε ήρεμο να πάρει τις δικές του αποφάσεις. Αυτή ήταν η στάση μου απέναντι στον Πέτρο το καλοκαίρι. Ίσως φέτος αν μπορέσουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, να δει κι ο ίδιος ότι ήταν καλή απόφαση που έμεινε. Αλλά το γεγονός ότι έμεινε σημαίνει κάτι.

Ποια λόγια των γονιών του Άλκη θα θυμάσαι πάντα;

Από την πρώτη στιγμή που άκουσα ότι οι γονείς του Άλκη βρίσκονταν στην αίθουσα των βραβείων ήθελα πάρα πολύ να τους γνωρίσω. Είναι κρίμα που δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε στην ίδια γλώσσα για να τους πω όλα όσα ήθελα. Είναι κρίμα, πολύ κρίμα αυτό που συνέβη στο παιδί τους.

Αν μπορούσες να ανταλλάξεις το πρωτάθλημα της ΑΕΚ με το να ζει ο Άλκης, θα το έκανες;

Η ζωή είναι πάνω από όλα! Πρέπει να απολαμβάνεις την κάθε μέρα, την κάθε ώρα, το κάθε λεπτό, την κάθε στιγμή. Η ζωή είναι το πλέον σημαντικό που μας έχει δοθεί.

Το πιο παράξενο περιστατικό που σου έχει τύχει με οπαδούς της ΑΕΚ, άντρες ή γυναίκες, εκτός γηπέδων;

Η αγάπη είναι αυτή που μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση. Η αγάπη που μου δείχνει ο κόσμος είναι κάτι το απίστευτο.

Από αντίπαλους οπαδούς είχες ποτέ δυσάρεστο περιστατικό εκτός γηπέδων;

Όχι, αλήθεια όχι. Οπαδοί του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού μού λένε καλά λόγια όταν τύχει να μου μιλήσουν.

Πότε λήγει το συμβόλαιό σου;

Σε ενάμιση χρόνο.

Θα πήγαινες στον Ολυμπιακό ή στον Παναθηναϊκό;

Έχω δεχτεί πολλή αγάπη από τον κόσμο της ΑΕΚ, δεν θα πήγαινα να παίξω ούτε στον Ολυμπιακό ούτε στον Παναθηναϊκό, το έχω σκεφτεί πολύ, δεν θα ήταν σωστό να το κάνω. Αν δεν μπορούσα να συνεχίσω στην ΑΕΚ, θα προτιμούσα να γυρίσω στην Ισπανία, να είμαι κοντά στην κόρη μου. Όσο μεγαλώνει ένα παιδί τόσο αυξάνονται οι ανάγκες να έχει τον μπαμπά της κοντά.

Είχες ποτέ πρόταση από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό ή άλλη ελληνική ομάδα;

Όταν έπαιξα το πρώτο εξάμηνο στην ΑΕΚ υπήρξαν κάποιες συζητήσεις που δεν κατέληξαν κάπου...

Με ποιες ομάδες;

Με τον Ολυμπιακό και με τον ΠΑΟΚ. Έγιναν συζητήσεις με τον πατέρα μου, που τότε ήταν ο μάνατζέρ μου.

Τι μουσική ακούς;

Ρεγκετόν.

Πολιτικά πού βρίσκεσαι; Αριστερά, κέντρο, δεξιά;

Δεν ασχολούμαι.

Γιατί η Αργεντινή έχει τόσους κακούς πολιτικούς;

Δεν ξέρω, όταν λείπεις πολλά χρόνια από τη χώρα σου είναι δύσκολο να καταλάβεις τι συμβαίνει εκεί.

Η πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή σου που δεν θα ήθελες ποτέ να ξαναζήσεις;

Θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερός άνθρωπος, δεν έχω κάποια τόσο δύσκολη κατάσταση στη ζωή μου που να μη θέλω ποτέ να ξαναζήσω.

Πότε έκλαψες για το ποδόσφαιρο τελευταία φορά;

Όπως είπα πιο πριν, προσπαθώ να συγκρατούμαι, όσο συγκινημένος και αν είμαι. Όμως έχω κλάψει δύο φορές για το ποδόσφαιρο. Η μία ήταν με τη Λας Πάλμας όταν ανεβήκαμε στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Την προηγούμενη χρονιά δεν τα είχαμε καταφέρει γιατί μας ισοφάρισαν στο τελευταίο λεπτό του τελευταίου ματς! Η δεύτερη φορά ήταν όταν η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα, διότι αυτό που ζούσα ήταν απίστευτο.

Γυναίκες πιο ωραίες στην Ισπανία, την Ελλάδα ή την Αργεντινή;

Παντού είναι όμορφες.

Ξανθές ή μελαχρινές;

Αν είναι καλός άνθρωπος, για εμένα είτε ξανθιά είτε μελαχρινή είναι το ίδιο.

Πες μου κι άλλα για αυτό.

Είναι δύσκολο να ερωτευτείς έναν άνθρωπο όταν δεν έχει καλή ψυχή. Οπότε ψάχνω πάντα αρχικά να εντοπίσω την καλή ψυχή.

Αν η ΑΕΚ φέτος δεν είχε μπει στο δικό της γήπεδο, θα είχατε την ίδια απόδοση πιστεύεις; Συγγνώμη για την έκφραση, αλλά φαίνεστε σαν «κ@υλ...νοι».

Το νέο γήπεδο μας βοηθάει πάρα πολύ, ο κόσμος της ΑΕΚ είχε τεράστια δίψα να επιστρέψει η ομάδα στο σπίτι της, είναι συγκλονιστικό αυτό που ζούμε. Ο κόσμος τραγουδάει ως το τελευταίο λεπτό. Πρόσφατα ήρθε ένας φίλος μου από τη Λας Πάλμας να μας δει και έμεινε έκπληκτος. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο κόσμος όρθιος τραγουδούσε πριν ξεκινήσει το ματς ως το τελευταίο λεπτό.

Το πιο περίεργο αντικείμενο που έχεις δει να σου πετάνε σε ελληνικό γήπεδο;

Τα... συνηθισμένα, καμία φωτοβολίδα, κανένα νερό, κάνα μπουκάλι. Εκείνη τη στιγμή είμαι συγκεντρωμένος στον αγώνα, αν πέσει κάτι δίπλα μου τρέχω να το πετάξω για να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Δεν το πας στον διαιτητή;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Θεωρώ ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να κερδίζεις παίζοντας μέσα στο γήπεδο.