Χρήστος Σιέλης στο «ΦΩΣ»: «Κόντρα στον Παναθηναϊκό θα κάνουμε το παιχνίδι μας, βελτιώθηκα στον Βόλο»

Ο 22χρονος στόπερ του Βόλου, Χρήστος Σιέλης, στο «ΦΩΣ»: «Το ότι θα έρθει τόσος κόσμος του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα πιο μεγάλα κίνητρα που έχουμε αυτήν τη στιγμή. Ξέρουμε πόσο μεγάλος σύλλογος είναι ο Παναθηναϊκός, αλλά όταν μπαίνουμε στο γρασίδι κλείνουμε τα αυτιά μας, δεν ακούμε τίποτα. Το έχουμε αποδείξει με τις μεγάλες ομάδες. Το να είναι γεμάτο το γήπεδο μάς χαροποιεί, γι' αυτό παίζουμε μπάλα»!

Χρήστος Σιέλης στο «ΦΩΣ»: «Κόντρα στον Παναθηναϊκό θα κάνουμε το παιχνίδι μας, βελτιώθηκα στον Βόλο»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μου είπαν παίκτες και προπονητές ότι αυτός ο 22χρονος είναι τρομερός. Πολύ γρήγορος και ξέρει μπάλα, αριστερός στόπερ, βασικότατος στον φετινό σούπερ Βόλο. Και είναι τολμηρός, έχει προσωπικότητα. Μου αρέσει ο τρόπος που μιλάει για τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Είναι ο Χρίστος Σιέλης.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 28/10/2022

Γεννήθηκες το 2000.

Όλα 2! Στις 2/2/2000!

Έχω μια πληροφόρηση ότι πέρσι τον Γενάρη ήρθες με λίγο τουπέ, πήγες να περάσεις σε ένα ματς τον Τικίνιο και από εκεί δεχτήκατε γκολ. Αυτό σε έφερε μη βασικό πέρσι.

Προς το τέλος της σεζόν έπαιξα 4-5 ματς βασικός πέρσι. Τουπέ δεν είχα. Αλλά παρά την ηλικία μου είχα αρκετές εμπειρίες. Φέτος είμαι βασικός.

Κάνετε πολλή βιντεοανάλυση;

Ναι, με τον κόουτς Κώστα Μπράτσο, μας βοηθάει. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για φάσεις μέσα στα ματς, ακόμα και τώρα με βοηθάει αυτό.

Είδα μία μέτρηση, μάξιμουμ ταχύτητας έχεις 32,6. Γρήγορος.

Και εγώ και ο Εσκοβάλ πίσω είμαστε γρήγοροι. Αλλά, πέρα από την ταχύτητα, μετράει και η γρήγορη σκέψη. Το ποδόσφαιρο είναι σύνθετο.

Τι ύψος έχεις;

1,86 μ.

Αγαπημένος σου στόπερ;

Ήταν ο Κομπανί, ο αρχηγός της Σίτι. Τώρα σταμάτησε.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο ατού σου;

Το διάβασμα του παιχνιδιού. Το τακτικό κομμάτι δηλαδή. Λόγω της εμπειρίας που είχα από μικρός στις ακαδημίες της Άρσεναλ. Είμαι αρκετά καλός με την μπάλα στα πόδια, χρησιμοποιώ και το δεξί και το αριστερό πόδι, παίζω αριστερό στόπερ κι έχω δουλέψει πάρα πολύ μόνος μου τα καλοκαίρια για να γίνω πιο γρήγορος.

Δεξιοπόδαρος;

Ναι.

Βελτιώθηκες στον Βόλο;

Αρκετά. Μπορώ να πω ότι ήταν μία από τις καλύτερες επιλογές που έχω κάνει στη ζωή μου. Το κλίμα στην ομάδα, το περιβάλλον, οι συνθήκες δουλειάς, η πόλη, οι προπονητές, οι συμπαίκτες μου.

Βλέπω ένα περίεργο βιογραφικό, παρά τη νεαρή ηλικία σου. Μίλα μου για αυτό.

Έχω φύγει από το σπίτι μου στην Πάφο της Κύπρου από 12 χρόνων. Είναι πάνω από 10 χρόνια που μένω μακριά από τους γονείς μου. Έφυγα εσώκλειστος 12 χρόνων στις ακαδημίες της Άρσεναλ στη Θεσσαλονίκη, είχα πάρει υποτροφία. Απαγορεύεται στην Αγγλία να πας πριν από τα 16, έχουν λοιπόν δημιουργήσει ακαδημίες έξω. Ήμασταν εσώκλειστοι 4 χρόνια, διαβάζαμε εκεί, τρώγαμε εκεί, προπονούμασταν εκεί. Μία φορά τον μήνα φεύγαμε και κάναμε προπόνηση με τις ακαδημίες της Άρσεναλ στο Λονδίνο.

Ωραία πράγματα. Για συνέχισε…

Στα 16 μου μετακόμισα στο Λονδίνο, αλλά δεν πήρα συμβόλαιο με την Άρσεναλ, ήταν πολύ δύσκολο, έχει μαζέψει τα καλύτερα ταλέντα. Υπέγραψα στην Γκρίμσμπι στη Λιγκ 2. Πήγα στην Κ18 με υποτροφία, αλλά στις δύο εβδομάδες με ανεβάσανε στην πρώτη ομάδα! Έπαιξα φιλικά ματς με την πρώτη ομάδα, ήμουν 16 χρόνων, αλλά μετά από δύο μήνες έφυγε ο προπονητής και πήγε στη Σρούσμπερι, μία κατηγορία πιο ψηλά. Μου είπε να τον ακολουθήσω και το έκανα. Ξεκίνησα κανονικά με την πρώτη ομάδα προπονήσεις, έπαιζα και στην Κ18 τα ματς για να έχω ρυθμό. Το καλοκαίρι έκανα την προετοιμασία με την πρώτη ομάδα και έπαιξα σε κάποια Κύπελλα. Είχα υπογράψει διετές συμβόλαιο. Μου έκαναν πρόταση για ανανέωση, αλλά ήρθε ο ΑΠΟΕΛ. Δεν μπορούσα να πω «όχι» στον ΑΠΟΕΛ, είναι τεράστια ομάδα στην Κύπρο. 19 χρόνων ήμουν, το θεώρησα μεγάλο βήμα.

Στον ΑΠΟΕΛ πώς τα πήγες;

Αν και μικρός, έπαιξα αρκετά ματς. Είχα κάνει διετές συμβόλαιο. Ήρθε η Λέφσκι και είπα «ναι» γιατί μου αρέσει να δοκιμάζω τις δυνάμεις μου στο εξωτερικό. Αγωνίστηκα σε 14 ματς στη Λέφσκι, όμως έφυγε ο προπονητής που με είχε πάρει.

Ποιος προπονητής;

Ο Μιλάνοφ, το παλιό δεξί μπακ του ΑΠΟΕΛ. Άλλαξε όμως ο προπονητής. Όταν ήρθε η πρόταση του Βόλου, δεν το σκέφτηκα δεύτερη μέρα, κατευθείαν έσπασα το συμβόλαιό μου με τη Λέφσκι κατόπιν συμφωνίας μαζί τους και ήρθα εδώ.

Τι σου ζητάει ο προπονητής του Βόλου;

Να χτίζουμε το παιχνίδι από πίσω. Του αρέσει να έχουμε την μπάλα. Μου λέει να καθοδηγώ τους συμπαίκτες μου γιατί από πίσω βλέπω όλο το γήπεδο. Και να είμαι ψύχραιμος. Και βέβαια ζητάει να κάνουμε πρώτιστα τη δουλειά μας που είναι η άμυνα, να είμαστε δυνατοί στις μονομαχίες, και στον αέρα και κάτω.

Στις στατικές φάσεις τι παίζετε εσείς;

Μαν του μαν.

Πάντα;

Ναι. Με τον προηγούμενο προπονητή παίζαμε ζώνη.

Τι προτιμάς;

Δεν έχω θέμα. Δεν έχω καθόλου πρόβλημα.

Πάμε στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Μεγάλη απώλεια ο Αϊτόρ;

Είναι πολύ μεγάλη απώλεια. Εμείς ως ποδοσφαιριστές λυπόμαστε, είναι από τους χειρότερους τραυματισμούς που μπορεί να συμβούν. Είναι πολύ κρίμα, ειδικά στη μεγάλη φόρμα που ήταν ο Αϊτόρ. Ο Γιοβάνοβιτς θα προσπαθήσει με τις κινήσεις του να κρύψει αυτήν την απώλεια.

Κρύβεται; Δεν έχει άλλον τέτοιον παίκτη.

Είναι πολύ δύσκολο να τον αντικαταστήσει. Ήταν σε τρομερή κατάσταση, είχε τις ασίστ, είχε τα γκολ, είχε την ταχύτητα.

Το ότι θα είναι γεμάτο το γήπεδο από Παναθηναϊκούς είναι κακό για εσάς; Ξέρω ότι πολλοί παίκτες προτιμούν ένα γεμάτο γήπεδο και ας είναι αντίπαλοι οπαδοί, παρά ένα άδειο.

Το ότι θα έρθει τόσος κόσμος του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα πιο μεγάλα κίνητρα που έχουμε αυτήν τη στιγμή. Ξέρουμε πόσο μεγάλος σύλλογος είναι ο Παναθηναϊκός, αλλά όταν μπαίνουμε στο γρασίδι κλείνουμε τα αυτιά μας, δεν ακούμε τίποτα. Το έχουμε αποδείξει με τις μεγάλες ομάδες. Το να είναι γεμάτο το γήπεδο μάς χαροποιεί, γι' αυτό παίζουμε μπάλα!

Μαθαίνω ότι θα παίξετε ανοιχτά, όχι κατενάτσιο.

Εμείς θα κάνουμε το παιχνίδι μας. Ξέρουμε ότι θα πιεστούμε από τον Παναθηναϊκό, αλλά ο λόγος που έχουμε φτάσει εδώ ψηλά στη βαθμολογία είναι ότι παίζουμε το ποδόσφαιρό μας σε κάθε ματς, κρατάμε την ταυτότητά μας.

Το ξέρεις ότι κάποιοι στην ομάδα σου, που είναι προληπτικοί, λένε ότι και πέρσι αμέσως πριν από το Βόλος - ΠΑΟ ο Παναθηναϊκός είχε παίξει με τον Άρη στη Λεωφόρο και τον είχε νικήσει; Και νικήσατε εσείς τον ΠΑΟ 3-1 μετά!

Δεν το θυμόμουν αυτό, ήταν οι πρώτες μέρες που ήρθα στον Βόλο.

Είσαι προληπτικός;

Δεν έχω κάποιο γούρι, μόνο τον σταυρό μου κάνω και πάω στην εκκλησία την προηγούμενη μέρα του αγώνα.

Ναι, ε;

Πάντοτε. Είμαι αρκετά κοντά στον Θεό, παίρνω από αυτόν δύναμη. Και από την οικογένειά μου. Πάω στην εκκλησία κάθε φορά πριν από αγώνα.

Ποιος είναι ο πιο κομβικός παίκτης για την ομάδα σας στα αποδυτήρια; Ο Τσοκάνης;

Υπάρχουν πολλοί. Τον Τσοκάνη τον σέβονται όλοι, όπως και τον Μπαριέντος, τον Άλχο, τον Κλέιμαν, τον Φερνάντες, τον Ντέλετιτς. Είμαστε σαν οικογένεια. Είμαστε ίσοι.

Ομαδικό γούρι έχετε; Κάνετε κάτι;

Ναι, τον κύκλο πριν από τα ματς. Και στα αποδυτήρια κύκλο και στον αγωνιστικό χώρο κύκλο.

Και τι λέτε;

Φωνάζουμε το «Βόλος» στα αποδυτήρια, έξω δεν το φωνάζουμε. Κάνουμε αυτό το τελετουργικό σε κάθε ματς.

Μιλάει κανείς;

Στα αποδυτήρια μιλάει ο Τσοκάνης, έξω στο γήπεδο μιλάνε κι άλλοι, όποιος θέλει να πει κάτι. Μιλάμε για τακτική, για εμψύχωση, να το πιστέψουμε.

Ο Μπέος σάς έχει πει κάτι για το ματς;

Όχι ακόμα. Αλλά πιστεύει σε εμάς, έχει μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτήν την ομάδα. Είναι τεράστιο ματς, θεωρώ ότι θα μας μιλήσει. Ακολουθεί παντού την ομάδα και μας μιλάει πριν και μετά τους αγώνες.

Τι σας λέει; «Γ...ε τους, είστε καλύτεροι» και τέτοια;

(γελάει).

Αυτά δεν λέει;

Ό,τι λέμε όλοι στο ποδόσφαιρο (γελάει).