Η σημασία του μηνύματος του Μπακαμπού για τον λαό του Κονγκό

Γιατί ο Μπακαμπού στέλνει μήνυμα για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα του, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Τι εννοεί ότι όλοι ξέρουν, αλλά δεν μιλάνε;

Η σημασία του μηνύματος του Μπακαμπού για τον λαό του Κονγκό

Ο Σίντρικ Μπακαμπού στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Ατρόμητο ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Πέτυχε δύο γκολ και οδήγησε την ομάδα του Πειραιά στη νίκη. Ο Κονγκολέζος μετά το πρώτο τέρμα πανηγύρισε βάζοντας το ένα του χέρι μπροστά στο στόμα και με το άλλο έδειξε το κεφάλι του.

Είναι ένας πανηγυρισμός που δεν τον έκανε για πρώτη φορά ο Μπακαμπού. Και στη Μαρσέιγ με αυτόν τον τρόπο πανηγύριζε τα γκολ του. Μετά το τέλος του αγώνα ο επιθετικός του Ολυμπιακού, εξήγησε πως ο συγκεκριμένος πανηγυρισμός είχε να κάνει με τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα του, που όλοι τα ξέρουν, αλλά κανείς δεν μιλάει.

Τι συμβαίνει αλήθεια στο Κονγκό και αναγκάζει τον Μπακαμπού να περνάει αυτό το μήνυμα προς τα έξω; Πρόκειται για μία πλούσια χώρα σε μεταλλεύματα , αλλά παράλληλα και καταραμένη. Έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από πολέμους, από εμφυλίους, πραξικοπήματα και διαφόρων ειδών καθεστώτα. Είναι ένας λαός που έχει ζήσει πολύ άσχημους πολέμους.

Ακόμα και σήμερα τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά στο Κονγκό. Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου γίνεται από κρατικές επιχειρήσεις, αλλά και από ξένες. Παρόλα αυτά επικρατεί μία εύθραυστη κατάσταση. Οι ομάδες ανταρτών εξακολουθούν να υφίστανται. Η παιδική εργασία, η απουσία κανόνων ασφαλείας και οι μισθοί πείνας παραμένουν στο Κονγκό.

Σε πολλές επαρχίες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό οι κάτοικοι φαίνεται να έχουν αποδεχτεί τη μοίρα τους και να μην βλέπουν καμία διέξοδο. Πρόκειται για μία από τις πλουσιότερες χώρες, αλλά αυτό φαίνεται ότι λειτουργεί σαν κατάρα. Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς που συγκρίνονται με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί επικρατεί ο τρόμος, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και γυναικών. Ούτε η κυβέρνηση της χώρας, αλλά ούτε και η διεθνής κοινότητα μπορεί να προστατέψει τους όσους έχουν εγκλωβιστεί σε αυτούς τους καταυλισμούς.

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ένα μποϊκοτάζ στα προϊόντα αυτών των εταιριών θα ήταν μία λύση. Δεν είναι όμως και τόσο απλό όταν ακόμα και το κινητό μας ή ο υπολογιστής μας περιέχουν κοβάλτιο και κολτάν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό…