Νίκος Σαργκάνης και Μλάντεν Φορτούλα για Βατσλίκ και Πασχαλάκη: «Η έξοδος δεν μαθαίνεται»!

Δυο μεγάλοι τερματοφύλακες που έγραψαν ιστορία στα ελληνικά γήπεδα μιλούν για Βατσλίκ και Πασχαλάκη.

Νίκος Σαργκάνης και Μλάντεν Φορτούλα για Βατσλίκ και Πασχαλάκη: «Η έξοδος δεν μαθαίνεται»!

Συνεντεύξεις στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Το «θέμα τερματοφύλακας» είναι πολύ ενδιαφέρον και αυτήν την εποχή ακόμα πιο ενδιαφέρον. Γιατί αφορά τον Βατσλίκ που «είναι ένας γρίφος τυλιγμένος σε ένα μυστήριο μέσα σε ένα αίνιγμα», όπως είχε πει ο Τσόρτσιλ. Δεν έχω ξαναδεί τερματοφύλακα στο ελληνικό πρωτάθλημα τόσο καλό κάτω από τα δοκάρια και τόσο ανύπαρκτο έξω από αυτά.

Αλλά δεν είναι μόνο ο Βατσλίκ, είναι και το θέμα του Πασχαλάκη. Για αυτά τα δύο θέματα, Βατσλίκ και Πασχαλάκη, ρώτησα δύο ειδικούς, δύο μεγάλους τερματοφύλακες που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα. Τον Νίκο Σαργκάνη και τον Μλάντεν Φούρτουλα. Ο γνωστός ως Φορτούλα, αλλά μου έχει πει ότι το όνομά του κανονικά είναι Φούρτουλα. Ο Σαργκάνης είναι Ολυμπιακός και βλέπει τον Ολυμπιακό. Ξεκίνημα από τον Νίκο Σαργκάνη, μετά θα πάμε στον Φούρτουλα που έπαιξε πολλά χρόνια στον ΠΑΟΚ.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 22/9/2022

ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΓΚΑΝΗΣ

Νίκο, αρχικά θέλω να μου μιλήσεις για τις εξόδους του Βατσλίκ. Πώς το εξηγείς αυτό το πράγμα;

Η έξοδος του τερματοφύλακα δεν μαθαίνεται. Αυτό είναι έμφυτο! Ή το έχεις ή δεν το έχεις. Είναι από τη φύση σου να μπορείς να υπολογίσεις πολύ γρήγορα πού θα τρέξεις να πιάσεις την μπάλα.

Σε ευχαριστώ για αυτό, διότι πολύς κόσμος αγανακτεί που δεν διορθώνεται.

Δεν διορθώνεται! Βελτιώνεται, αλλά δεν μαθαίνεται. Το έχεις από τη φύση σου. Και δεν είναι μόνο η μπάλα που πρέπει να υπολογίσεις πού θα πάει, είναι και η αντίληψη του πού βρίσκονται οι αντίπαλοι και οι συμπαίκτες σου. Μπορεί να δεις έναν τερματοφύλακα πολύ καλό κάτω από τα δοκάρια και όχι καλό έξω από αυτά.

Εκεί που είπες ότι δεν μαθαίνεται, θυμήθηκα τον Κελεσίδη, ο οποίος ήρθε από τον Πανσερραϊκό με ένα ταγάρι -δεν κάνω πλάκα- και κατευθείαν έπαιξε στον Ολυμπιακό.

Ο Παναγιώτης ήταν πολύ αποφασιστικός. Το είχε από τη φύση του. Η έξοδος στον τερματοφύλακα μπορεί να βελτιωθεί, αλλά αν έχει πρόβλημα σε αυτό, ποτέ δεν θα το φτιάξει.

Μπορεί να έχει να κάνει και με φόβο;

Βεβαίως, αν έχεις αποτυχημένες ενέργειες στην καριέρα σου, προτιμάς να κάτσεις κάτω από τα δοκάρια σου παρά να βγαίνεις και να εκτίθεσαι. Θέλει ταχύτητα, θέλει δύναμη, θέλει θάρρος, θέλει αποφασιστικότητα.

Θέλει και αντίληψη, ε;

Το Α και το Ω είναι η αντίληψη. Γεννιέσαι έτσι.

Ποιος ήταν ο πιο καλός στις εξόδους, ποιον σου άρεσε να βλέπεις;

Ο Κελεσίδης ήταν πολύ αποφασιστικός.

Μου έχει πει παλιός παίκτης, που δεν θυμάμαι τώρα ποιος ήταν, ότι όταν πρωτοήρθες στον Ολυμπιακό από την Καστοριά σε μια προπόνηση ήσουν με αυτόν τον παίκτη πίσω από την εστία του Αρβανίτη και του είπες «πω πω, τι τερματοφύλακας είναι αυτός, πώς θα παίξω εγώ εδώ». Αλλά δούλεψες σκληρά και τα κατάφερες.

Είναι γεγονός ότι ο Χρήστος ήταν πάρα πολύ γυμνασμένος. Θα έπρεπε να φτάσω στο ίδιο επίπεδο εκγύμνασης με εκείνον για να μπορέσω να υπερτερώ στα υπόλοιπα.

Ποιος σε βοήθησε;

Δυστυχώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν εξειδικευμένοι προπονητές για να μας βοηθήσουν εμάς τους τερματοφύλακες. Μας προπονούσε ο συχωρεμένος ο Θανάσης Μπέμπης. Ό,τι έκανα ήταν ενστικτώδες, προσπαθούσα να γυμναστώ σκληρά και πράγματι γυμναζόμουν πάρα πολύ. Πήγαινα μία ώρα νωρίτερα, έκανα την προπόνηση με την ομάδα και μετά έκανα μόνος μου άλλη μία ώρα ό,τι εκγύμναση μπορούσα. Παίρνοντας και τα ρίσκα. Είχα καλά πόδια, χτύπαγα και φάουλ και πέναλτι.

Ναι, έχουμε μιλήσει κι άλλη φορά για αυτό, ήσουν σπεσιαλίστας.

Επειδή μέχρι τα 15-16 μου έπαιζα αμυντικό χαφ, με βοήθησε αυτό πολύ. Ήξερα μπάλα με τα πόδια. Και γυμναζόμουν πολύ σκληρά, όχι μόνο στην Καστοριά, όχι μόνο στον Ολυμπιακό αλλά και στον Παναθηναϊκό, μέχρι και στον Αθηναϊκό στα 39 μου!

Για τον Πασχαλάκη τι γνώμη έχεις;

Είναι ένας πολύ καλός τερματοφύλακας. Αρκεί να σταθεροποιήσει την απόδοσή του.

Φιγουρατζής είναι;

Όχι. Εντυπωσιακός θα έλεγα εγώ. Έχει μια υπερβολή στην εκρηκτικότητά του, μια απλή απόκρουση μπορεί να την κάνει λίγο πιο εντυπωσιακή.

Ε, για αυτό σου το είπα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλός. Πρέπει να γίνει πιο σταθερός, πιο αποτελεσματικός.

Ποιο είναι το ατού του;

Έχει πολύ καλό σωματότυπο, πολύ καλά σωματικά προσόντα και είναι πάρα πολύ γυμνασμένος. Είναι πολύ καλά δουλεμένος ο Πασχαλάκης. Όμως να προσέξει αυτό που θα πω: πρέπει να αγωνιστεί πολύ για να πάρει θέση στον Ολυμπιακό. Είναι πολύ βαριά η φανέλα του τερματοφύλακα στον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα πολύ δύσκολη. Και έχει επί σειρά ετών τα τελευταία χρόνια καλούς τερματοφύλακες.

Ποιοι σου άρεσαν πιο πολύ;

Ο Σα και ο Ρομπέρτο.

Ο Νικοπολίδης τι είχε και έκανε τέτοια καριέρα, ενώ δεν ήταν εντυπωσιακός;

Δεν χρειαζόταν να είναι εντυπωσιακός. Έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει.

Είχε αντίληψη;

Φυσικά, πολλή αντίληψη.

Είδα στο ίντερνετ μια φοβερή απόκρουσή σου παλιά, και το είδα από ξένο λογαριασμό, σε ένα ματς του Παναθηναϊκού κάνει αντίπαλος μακρινό σουτ, πάει η μπάλα στο «Γ» της εστίας σου και εκτινάσσεσαι και την μπλοκάρεις! Δεν κάνεις απλά απόκρουση, την πιάνεις σταθερά στον αέρα και πέφτεις με αυτήν κάτω.

Άκου, φίλε μου. Τον κάθε άνθρωπο τον ξεχωρίζουν κάποια πράγματα. Αυτό που ήθελα εγώ ήταν να πιάνω την μπάλα σταθερά. Όχι να την αποκρούω. Αλλά να τη γραπώνω. Σε όποιο σημείο του τέρματος κι αν ήταν! Πράγματι το σουτ που λες ήταν στο «Γ» και ήταν ένα σουτ του Κούη. Συζητήθηκε εκείνη η απόκρουση και στην Ευρώπη.

Ο Πασχαλάκης είναι καλή επιλογή για δεύτερος;

Δεν θα πω για δεύτερος. Μπορεί να είναι και πρώτος, κανείς δεν ξέρει. Ο Ολυμπιακός πάντως έχει και τον μικρό, τον Τζολάκη, που για εμένα είναι πολύ καλό ταλέντο και έπρεπε να έχει πάρει αγώνες πέρσι. Ο Ολυμπιακός πέρσι πήρε το πρωτάθλημα με πολλούς βαθμούς διαφορά, έπρεπε να έχει δώσει αγώνες στον Τζολάκη. Θα αγωνιστούν οι τερματοφύλακες του Ολυμπιακού για να αποδείξουν ποιος είναι ο πρώτος, ποιος είναι ο δεύτερος και ποιος είναι ο τρίτος. Είναι πολύ δύσκολη θέση γιατί πέρα από τη βαριά φανέλα ο Ολυμπιακός έχει βαριά Ιστορία στη θέση του τερματοφύλακα. Και να σου πω το πιο σημαντικό;

Τέτοια θέλω.

Οι απαιτήσεις του Ολυμπιακού στη θέση του τερματοφύλακα είναι πολύ δύσκολες γιατί σε δυο τρεις φάσεις θα τον χρειαστεί. Δεν μπορεί να κάνει πολλές αποκρούσεις και να πουν «καλός». Σε δύο φάσεις θα τον χρειαστείς τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού και πρέπει να τις σώσει.

Όπως με τον Άρη το πρώτο γκολ.

Γ...ώ την π... μου, πρόσεξε πού ήταν το λάθος εκεί: όλοι λένε γιατί δεν βγήκε πιο γρήγορα. Το λάθος ξεκίνησε από τη θέση που είχε. Έπρεπε να στέκεται πιο έξω από τα δοκάρια του εξαρχής. Αν στεκόταν πιο έξω, θα είχε προλάβει διότι είχε το πλεονέκτημα της φοράς της μπάλας.

ΜΛΑΝΤΕΝ ΦΟΥΡΤΟΥΛΑ

«Και του Λουτσέσκου τρίζει η καρέκλα»

Μλάντεν, ξεκινάμε από τον Βατσλίκ.

Είναι έμπειρος τερματοφύλακας, ξέρω την ιστορία του, και στον Ολυμπιακό καλά έχει παίξει. Βέβαια έχει δεχτεί κάποια γκολ που δεν θα έπρεπε, αλλά μπροστά στα προβλήματα που έχει ο Ολυμπιακός δεν θεωρώ ότι το πρόβλημά του είναι η θέση του τερματοφύλακα.

Οι έξοδοι;

Το αν βγαίνει και πόσο καλά βγαίνει ένας τερματοφύλακας είναι και θέμα όλης της άμυνας, τι συνεργασία έχει με τους αμυντικούς του. Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να βγαίνει παντού.

Για τον Πασχαλάκη τι γνώμη έχεις;

Είναι έμπειρος, σε καλή ηλικία για τερματοφύλακα, με πλούσια σωματικά προσόντα. Όσο μεγαλώνει παίζει και καλύτερα. Δεν ξέρω γιατί δεν έμεινε στον ΠΑΟΚ και γιατί έμεινε έξω όλο το καλοκαίρι και έχασε χρόνο και δεν έπαιζε πουθενά. Διαβάζω για Ολυμπιακό. Στον Ολυμπιακό θα έχει υγιή ανταγωνισμό με τον Βατσλίκ. Πιστεύω ότι θα του δοθούν ευκαιρίες να δείξει τα προσόντα του.

Μπορεί να είναι και πρώτος τερματοφύλακας στον Ολυμπιακό;

Γιατί όχι; Όμως για την ώρα ο Τσέχος θα είναι ο πρώτος. Γνώμη μου.

Ποιο το ατού και ποιο το μείον του Πασχαλάκη;

Από αυτά που έβλεπα εγώ στον ΠΑΟΚ, πρέπει να κάνει κουμάντο στην άμυνα. Αυτό που λένε και για τον Βατσλίκ. Στον ΠΑΟΚ δεν το έκανε τόσο πολύ. Και πρέπει να είναι πιο απλός, πιο ουσιαστικός. Να μην προσπαθεί να κάνει το δύσκολο. Έχει τόσα προσόντα που μπορεί να πάει πολύ καλά.

Ο Κοτάρσκι του ΠΑΟΚ πώς σου φαίνεται;

Πολύ καλός. Αν και πάει στα 23, είναι από τους καλύτερους στο πρωτάθλημα. Πλούσια προσόντα, τερματοφύλακας από σχολή, ηλικία φοβερή, μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Μπορεί να κάνει μεγάλη καριέρα. Μου αρέσει που είναι ουσιαστικός, μου αρέσει που διαβάζει τις φάσεις και είναι ψύχραιμος κάτω από τα γκολπόστ.

Ο Πασχαλάκης πώς είναι με την μπάλα κάτω;

Δεν είναι άσχημος. Εγώ έχω να του πω ότι όσο πιο απλά παίζει τόσο καλύτερος θα είναι. Δεν χρειάζεται ούτε τατουάζ ούτε περίεργα μαλλιά, χρώματα και τέτοια, ωραίος είναι!

Ούτε κοτσιδάκια.

Τίποτα, τίποτα.

Εσύ είχες τατουάζ;

Όχι, ποτέ. Και κανείς τότε δεν είχε. Τώρα έχει γίνει μόδα. Και ορισμένοι έχουν γίνει πίνακας. Κακός πίνακας. Και κακό παράδειγμα για τους νεότερους.

Εσείς όμως είχατε μακριά μαλλιά στην εποχή σας.

Ήταν οι Μπιτλς, βλέπω παλιές φωτογραφίες και γελάω. Όμως σήμερα το έχουν παρακάνει με τα τατουάζ και με τα χρώματα στα μαλλιά. Τι να πω...

Ο Κούδας δεν είχε μακρύ μαλλί;

Ναι, αλλά ήταν ωραίο παιδί ο Κούδας και με τα μακριά και με τα κοντά μαλλιά. Και ήταν τζέντλεμαν. Του άρεσε το κοστούμι, το άρωμα, μέσα σε όρια. Πιο πολύ τον ενδιέφερε το ποδόσφαιρο. Όλους τότε μας ενδιέφερε πιο πολύ το ποδόσφαιρο.

Είχε και μια καλλιτέχνιδα ο Κούδας...

Τη Μαρί Μπονέ.

Εσύ είχες κάποια καλλιτέχνιδα;

(γελάει). Εγώ μια Ελληνίδα ερωτεύτηκα και την παντρεύτηκα και παραμένω πάντα ερωτευμένος μαζί της!

Πώς τη λένε;

Ευστρατία.

Πόσων χρόνων ήταν;

19.

Εσύ;

26.

Και ο Γκουερίνο μού έχει πει ότι παντρεύτηκε Ελληνίδα.

Ναι, ναι. Έκανα δύο παιδιά μαζί της και έχουμε τρία εγγόνια. Η Λυδία στα 13, η Θεοδώρα στα 9,5 και ο Μλάντεν έκλεισε τα 7.

Ο Ορφανός μού είπε ότι ο Σαββίδης φαίνεται σαν να τράβηξε χειρόφρενο...

Δεν ξέρω αν είναι θέμα υγείας ή είναι θέμα πολιτικής, δεν ξέρω τι γίνεται, γιατί δεν είμαι μέσα. Ο ΠΑΟΚ έχει πολλούς καινούργιους παίκτες και δεν έχει βρει η ομάδα τον ρυθμό της. Τώρα στον ΟΦΗ έκανε ευκαιρίες, μπορούσε να διευρύνει το σκορ και τελικά ισοφαρίστηκε στο τέλος του ματς. Εκτός του Παναθηναϊκού δεν βλέπω άλλη ομάδα σταθερή στο πρωτάθλημα. Και δεν κρύβω ότι για εμένα ο Παναθηναϊκός έχει τον καλύτερο προπονητή. Είναι σπουδαίος ο Γιοβάνοβιτς. Από πέρσι έβλεπες ότι τα πράγματα στο γήπεδο έβγαιναν μέσα από δουλειά. Έχει ηρεμία στην ομάδα του και θα πάει πολύ καλά πιστεύω.

Ο ΠΑΟΚ θα διεκδικήσει τον τίτλο;

Όλοι οι μεγάλοι θα διεκδικήσουν τον τίτλο φέτος, βάζω και τον Άρη μέσα. Αλλά βλέπω τον Παναθηναϊκό λόγω Γιοβάνοβιτς πιο μπροστά. Βλέπω το στυλ παιχνιδιού σε όλες τις γραμμές, παίζουν σύγχρονο ποδόσφαιρο, είναι ισορροπημένοι σε όλες τις γραμμές.

Του Λουτσέσκου τρίζει η καρέκλα;

(γελάει). Τρίζει, γιατί δεν τρίζει. Σε κάθε προπονητή στην Ελλάδα αν δεν νικάει, τρίζει η καρέκλα. Ο Ολυμπιακός άλλαξε ήδη δύο προπονητές και έχουμε Σεπτέμβρη! Στον ΠΑΟΚ έχουν φέρει πολλά παιδιά για τα οποία ξοδεύτηκαν λεφτά και ακόμα δεν έχουν δείξει την αξία τους. Είναι δύσκολο αυτό και για τον τεχνικό διευθυντή και για τον προπονητή.