Βεριντιάνο Μαρτσέλο: «Ο Τζιοβάνι ήταν η μεγαλύτερη παικτούρα που πέρασε»!

«Ο Σκάρπα είναι παικταράς»! Ο ένας του γιος παίζει στους μικρούς του ΠΑΟΚ και ο άλλος του γιος στους μικρούς του Άρη!

 Βεριντιάνο Μαρτσέλο: «Ο Τζιοβάνι ήταν η μεγαλύτερη παικτούρα που πέρασε»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μου άρεσε αυτή η συνέντευξη. Τον γούσταρα ως παίκτη, ωραίος και ο τρόπος που μιλάει. Έχει μυαλό, όπως είχε και όταν έπαιζε ποδόσφαιρο. Ο πρώτος σκόρερ στην Ιστορία της Ξάνθης. Ο Βεριντιάνο Μαρτσέλο. Τι παίκτες βλέπαμε τότε...

Θαυμάζει τον Σκάρπα, είναι οξύς για την πτώση του ελληνικού ποδοσφαίρου, λέει από πού ξεκινάει το πρόβλημα, μιλάει για τον Καρέκα που είχε μπροστά του, για τον Τζιοβάνι, ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς ομάδες στη Βραζιλία και τι μέγεθος είναι η Παλμέιρας.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 13/7/2022

Ο Μάκης Τζάτζος μού είπε ότι δεν είσαι απλώς ο πρώτος σκόρερ στην Ιστορία της Ξάνθης, αλλά δεν θα σε περάσει ποτέ κανείς! Γιατί τώρα οι παίκτες παίζουν λίγο και φεύγουνε. Δεν δένονται πια με μια ομάδα και με τον κόσμο. Σου αρέσει αυτό;

Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Δύσκολα ένας ποδοσφαιριστής να μείνει σε ομάδα πάνω από 2- 3 χρόνια. Έρχονται εδώ οι παίκτες και βλέπουν κάθε ομάδα ως σκαλοπάτι.

Και τις μεγάλες ομάδες.

Ναι. Και τα συμβόλαια έχουν αλλάξει, δεν είναι όπως παλιότερα.

Σου αρέσει αυτή κατάντια;

Θα ήταν ωραία να βλέπαμε παίκτες να δένονται με την ομάδα και τους φιλάθλους. Υπήρχε χρονιά που έβαλα 24 γκολ με την Ξάνθη! Στα μεγάλα σαλόνια. Σήμερα αν ένας παίκτης κάνει 15 γκολ, τον θέλουν ευρωπαϊκές ομάδες. Άλλαξε το ποδόσφαιρο.

Σου αρέσει το ποδόσφαιρο που παίζεται σήμερα;

Σήμερα βλέπουν περισσότερο το αποτέλεσμα και δεν έχουν στη σκέψη τους να παίξουν ωραία μπάλα. Σπάνια θα δεις δημοσιογράφος να γράψει ή να πει «είδαμε μεγάλη μπάλα» ή «αυτοί οι παίκτες είναι τρομεροί».

Όταν έπαιζες εδώ υπήρχαν και Έλληνες παικταράδες και ξένοι παικταράδες

Και τώρα υπάρχουν ταλέντα που θα μπορούσαν να γίνουν παικταράδες. Αν δεν παίζουν όμως, πώς θα εξελιχτούν. Δεν τους δίνουν ευκαιρίες. Παλιά ήμασταν 3 ξένοι σε κάθε ομάδα και ήταν και οι 3 ξένοι πολύ καλοί. Έπαιζαν οι Έλληνες και βοηθιόντουσαν από τους καλούς ξένους. Τώρα, ρε π... μου, βλέπεις και στον πάγκο να είναι ξένοι! Τότε όλοι έβλεπαν ως δίκαιο να παίζουν οι 3 ξένοι βασικοί, γιατί ήταν πολύ καλοί παίκτες. Τώρα βλέπεις αρκετούς μέτριους και κακούς ξένους. Οι προπονητές φοβούνται να «κτίσουν» Ελληνόπουλα και να τους δώσουν ευκαιρίες, γιατί θα χάσουν τη θέση τους. Έβλεπα τον Άρη, ένας νέος σέντερ φορ, το παιδί ανταποκρίθηκε. Δεν πρέπει να του ξαναδώσουν ευκαιρία; Όλες οι ομάδες ψάχνουν επιθετικούς και εξτρέμ, αλλά δεν «κτίζουν» τέτοιους, τους θέλουν έτοιμους. Ναι, αλλά δεν έχεις τα πολλά λεφτά για να πάρεις τους πολύ καλούς. Όλη η Ευρώπη ψάχνει πολύ καλούς εξτρέμ και επιθετικούς, εσύ πού πας χωρίς πολλά λεφτά; Γιατί δεν κοιτάς τις υποδομές να αξιοποιήσεις τα ταλέντα, να τα «κτίσεις», να τους δώσεις ευκαιρίες.

Εσύ πώς ξεκίνησες;

Θα σου στείλω φωτογραφίες που ήμουν με τον μεγάλο Καρέκα. Αυτόν που έπαιζε με τον Μαραντόνα στη Νάπολι και στην Εθνική Βραζιλίας. Ο προπονητής όμως σκεπτόταν «αύριο μεθαύριο θα φύγει ο Καρέκα, να φτιάξουμε τους μικρούς». Από τέτοια σχολή είμαι. Είναι κρίμα, κρίμα, κρίμα που δεν ρίχνουν βάρος στο ελληνικό ποδόσφαιρο στα νέα παιδιά.

Εκτός από την ΑΕΚ, στην οποία έπαιξες στο τέλος, όσα χρόνια ήσουν στην Ξάνθη σε ήθελε άλλη μεγάλη ομάδα;

Είχα ακούσει ότι με ήθελε ο Μπλαχίν. Τότε όμως οι ομάδες είχαν τρομερούς επιθετικούς. Βαζέχα, Προτασόφ, Μπατίστα, Δημητριάδη.

Ποιος σε έφερε στην Ελλάδα;

Ο Βασίλης Μπέρτος, που είχε φέρει τον Γκουερίνο, τον Λουτσιάνο, τον Ολιβάρες κ.λπ. Ήρθα Δεκέμβριο του '89, ουσιαστικά το 1990, και στους πρώτους μήνες από τον Γενάρη ως να λήξει το πρωτάθλημα έβαλα 12 γκολ! Η Ξάνθη ήταν προτελευταία όταν ήρθα, αλλά σώθηκε. Νεοφώτιστη στην Α' Εθνική. Και μπήκαν οι βάσεις για την Ξάνθη που είχε πολύ καλή ομάδα για πολλά χρόνια στην Α' Εθνική. Δύο χρόνια μετά την ανέλαβε ο Πανόπουλος.

Από πού ήρθες;

Από την Μπαΐα, πριν έπαιζα στη Σάο Πάολο. Πριν έρθω εγώ η Ξάνθη είχε πάρει έναν άλλον παίκτη από την Μπαΐα και αυτός μου μίλησε για την ομάδα.

Τώρα δεν βλέπω παίκτες σαν εσένα όχι στην Ξάνθη, αλλά ούτε στις περισσότερες μεγάλες ομάδες. Μόνο ο Ελ Αραμπί ξεχωρίζει.

Εγώ ήμουν «κτισμένος». Αναπληρωματικός του Καρέκα ήμουν. Τον έβλεπα από κοντά και δούλευα όπως αυτός. Στη Σάο Πάολο. Έδιναν προσοχή στους μικρούς. Το ποδόσφαιρο, φίλε, είναι ένα άθλημα που πρώτα από όλα πρέπει να το αγαπάς και μετά να κοιτάς το οικονομικό. Εδώ βλέπουν πρώτα το οικονομικό και μετά την αγάπη.

Οι γιοι σου είναι ο ένας στον ΠΑΟΚ και ο άλλος στον Άρη;

Ναι, ναι.

Ηλικίες;

Ο γιος μου που παίζει στον ΠΑΟΚ, είναι του 2010. Παίζει στην Κ-13 του ΠΑΟΚ. Ο άλλος μου γιος που παίζει στον Άρη είναι του 2007. Παίζει στην Κ-15 του Άρη.

Τι θέσεις;

Αυτός που είναι στον Άρη είναι εξτρέμ.

Τι πόδι;

Δεξί. Αλλά παίζει και δεξιά και αριστερά.

Ο άλλος που είναι στον ΠΑΟΚ;

Είναι στόπερ.

Πώς έγινε αυτό το κουφό;

(γελάει). Έτυχε. Ας πάνε όπου θέλουν τα παιδιά, υγεία να έχουν και να κοιτάνε και τα μαθήματά τους στο σχολείο.

Ποιος ήταν για εσένα ο κορυφαίος Βραζιλιάνος που είδαμε στην Ελλάδα; Ο Τζιοβάνι; Ο Ριβάλντο;

Αααα. Παρ' όλο που πήρε Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Βραζιλία ο Ριβάλντο, εγώ θα πω τον Τζιοβάνι! Εμένα μου άρεσε το θέαμα, φίλε. Να πληρώσω εισιτήριο και να πάω στο γήπεδο και όταν φύγω να είμαι γεμάτος, να λέω «είδα παίκτη που το κατέχει». Ο Τζιοβάνι ήταν παικτούρα! Παικτούρα και καλός άνθρωπος. Στην Σάντος έχουν άγαλμα τον Πελέ και τον Τζιοβάνι. Αυτό τα λέει όλα.

Ο καλύτερος προπονητής που είχες στην Ελλάδα;

Να μην αδικήσω κάποιους αλλά θα πω τον Κένταλ.

Οι καλύτεροι συμπαίκτες που είχες στην Ξάνθη;

Α, δεν θέλω να στενοχωρηθούν, θα πρέπει να πω πολλούς.

Τρεις πες μου.

Τζάτζος, Αθανασιάδης, Λουτσιάνο.

Στη Θεσσαλονίκη πόσα χρόνια μένεις; Από το 2001! Πάνω από 20 χρόνια.

Γιατί;

Γιατί παντρεύτηκα εδώ!

Θεσσαλονικιά;

Ναι, ναι. (γελάει).

Μαραντόνα ή Μέσι;

Για εμένα είναι ίσοι. Η μόνη διαφορά είναι στο ταμπεραμέντο.

Οι Αργεντίνοι έχουν τον Μαραντόνα πιο ψηλά

Λόγω ταπεραμέντου. Ήταν πιο «Αργεντίνος». Ενώ ο Μέσι είναι πιο Ευρωπαίος. Μην ξεχνάμε ότι μεγάλωσε ουσιαστικά στη Βαρκελώνη. Ο άλλος ήταν πιο σκληρός.

Εσείς οι Βραζιλιάνοι τι λέτε; Αν ο Ρονάλντο, το «φαινόμενο», δεν είχε τους τραυματισμούς, θα ήταν ο μεγαλύτερος σέντερ φορ όλων των εποχών;

Νομίζω ναι. Το «φαινόμενο» τα είχε όλα. Τέχνη, ταχύτητα, ντρίμπλα, μπάσιμο, σουτάρες, πολλά γκολ.

Τον Σκάρπα τον ξέρεις καλά;

Πολύ καλά. Παικταράς! Παικταράς.

Δύο Κόπα Λιμπερταδόρες η Παλμέιρας σερί.

Ο Άμπελ Φερέιρα έχει κτίσει την Παλμέιρας των μεγάλων διακρίσεων και πάνω στο ταλέντο που έχει αυτός ο παίκτης! Είναι ένα στυλ ποδοσφαιριστή που μου αρέσει πολύ.

Είναι όμως 28 χρόνων. Πώς δεν βγήκε στην Ευρώπη;

Είναι τεχνίτης, παίζει με το κεφάλι ψηλά, έχει μυαλό. Δεν είναι γρήγορος, αλλά με το μυαλό του κάνει το παιχνίδι γρήγορο. Είναι ένας παίκτης που τραβάει τα μάτια σου.

Και δεν έχει ο Ολυμπιακός τέτοιον παίκτη

Αυτήν τη στιγμή όχι. Μπράβο αν έρθει να παίξει στον Ολυμπιακό.

Τι ομάδα είσαι εκτός της Ξάνθης;

Εγώ αγαπάω το ποδόσφαιρο. Θέλω να βλέπω καλό ποδόσφαιρο. Το μυαλό να λειτουργεί. Δεν είμαι με κάποια ομάδα.

Τα λεφτά που έβγαλες από το ποδόσφαιρο τα έφαγες ή τα κράτησες;

Τα κράτησα λίγο. Ήμουν προσεκτικός.

Άλλοι δεν έχουν να φάνε

Κρίμα. Θέλει μυαλό, όχι μόνο για να παίζεις μπάλα, αλλά και για να επενδύεις.

Υπήρξε ματς που έβαλες 4 γκολ

Ναι, στον Πιερικό. Και στον Ολυμπιακό είχα βάλει σε ένα ματς 2 γκολ.

Μετά τον Ρονάλντο, το «φαινόμενο», ποιος είναι ο δεύτερος σε αξία για εσένα Βραζιλιάνος φορ από όσους είδες;

Ο Καρέκα μού άρεσε.

Πριν μου είπες για τον Σκάρπα ότι είναι παικτάρα. Η Παλμέιρας, στην οποία παίζει, πόσο μεγάλη ομάδα είναι στη Βραζιλία;

Η Παλμέιρας είναι πάντα μεγάλη ομάδα. Έχει μεγάλη Ιστορία και πολύ κόσμο. Είναι ιστορική ομάδα.

Εσύ τι ομάδα είσαι στη Βραζιλία;

Σάο Πάολο.

Δώσε μου το μέγεθος της ομάδας στην οποία παίζει βασικός ο Σκάρπα.

Οι 4 ομάδες του Σάο Πάολο πάνε πάντα για πρωτάθλημα. Παλμέιρας, Σάντος, Σάο Πάολο, Κορίνθιας.

Πιο πολύ κόσμο ποια έχει;

Τον πιο πολύ κόσμο στην Βραζιλία έχει η Φλαμένγκο από το Ρίο. Μετά είναι οι ομάδες από το Σάο Πάολο. Με αυτήν τη σειρά: Κορίνθιας, Σάο Πάολο, Παλμέιρας.

Η Φλουμινένσε;

Πιο κάτω. Μπορεί και η Βάσκο Ντα Γκάμα να είναι πιο πάνω από τη Φλουμινένσε. Η Παλμέιρας πάντως είναι μέσα στις πιο λαοφιλείς ομάδες της Βραζιλίας.

Πώς θες να κλείσουμε;

Όλο το ζουμί είναι αυτά που είπαμε για τις ομάδες που δεν κοιτάνε να φτιάξουν τα ταλέντα τους. Ψάχνουν έτοιμους αλλά δεν έχουν και τα λεφτά για να πάρουν καλούς! Πρέπει λοιπόν να τους φτιάξουν. Όχι να φοβούνται οι προπονητές μην τους διώξουν.