Πανέτοιμος ο Ολυμπιακός; Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Ο Πέδρο Μαρτίνς εμφανίστηκε σίγουρος ότι ο Ολυμπιακός θα είναι πανέτοιμος στο ματς με την Μακάμπι Χάιφα και αναγκαστικά οφείλουμε να περιμένουμε. Μία απορία για το φιλικό με τον Άρη και η οποία δεν έχει να κάνει με τα 93 λεπτά που είδαμε…

Πανέτοιμος ο Ολυμπιακός; Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 1-2 από τον Άρη στο «Κλ. Βικελίδης», με τον Πέδρο Μαρτίνς να κατεβάζει μία ενδεκάδα που δεν πρόκειται να την ξαναδούμε ποτέ! Και το λέμε αυτό, γιατί κάποιοι ποδοσφαιριστές που ξεκίνησαν, ίσως να μην βρίσκονται καν στον Ρέντη όταν ολοκληρωθεί η μεταγραφική περίοδος.

Δεν ήταν λοιπόν «πρόβα» το φιλικό της Θεσσαλονίκης ενόψει Χάιφας. Κακώς προσπαθεί μία μερίδα του κόσμου να βγάλει συμπεράσματα απ’ όλα όσα είδαμε με τον Άρη σε σχέση με το ματς με την Μακάμπι που ακολουθεί.

Από τους παίκτες που αγωνίστηκαν, ο μοναδικός που θα βρεθεί στην ενδεκάδα είναι ο Εμβιλά και σίγουρα διεκδικεί θέση και ο Μανωλάς. Όλοι οι υπόλοιποι είτε θα κάτσουν στον πάγκο, είτε δεν θα ταξιδέψουν καν στο Ισραήλ.

Τι μας άρεσε; Ο Εμβιλά του πρώτου ημιώρου που δεν θύμιζε σε τίποτα τον νωχελικό Εμβιλά που βλέπαμε στην Αυστρία. Επίσης και ο Μανωλάς έδειξε ότι έχει αρχίσει να ξαναβρίσκει τα πατήματά του. Ο δε Κίτσος ήταν αξιοπρεπέστατος ανασταλτικά, ενώ και ο Ανδρούτσος σε ρόλο αριστερού μπακ στο πρώτο τέταρτο του δευτέρου ημιχρόνου έβγαλε ένα αξιοπρόσεκτο πρόσωπο. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι ο Ανδρούτσος θα πρέπει να καθιερωθεί στο αριστερό άκρο της άμυνας. Θέλει παίκτη οπωσδήποτε εκεί ο Ολυμπιακός.

Τι δεν μας άρεσε; Το «ίδιο έργο θεατές» με τις κακές τοποθετήσεις/αντιδράσεις του Μπα. Ο Καρβάλιο που είχε ένα καλό 5λεπτο και μετά εξαφανιζόταν. Τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Άβιλα με τον Καμάτσο. Και σίγουρα η εκ νέου έλλειψη φαντασίας στο δημιουργικό κομμάτι, με τους «ερυθρόλευκους να τα κάνουν για ακόμη μία φορά μούσκεμα στην τελική πάσα!

Ο Πέδρο Μαρτίνς είπε ότι η ομάδα του θα είναι πανέτοιμη για το ματς με την Μακάμπι Χάιφα. Κοντός ψαλμός αλληλούια… Εμείς δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο. Ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς δεν «πέταγε» διαχρονικά στα φιλικά και εμφανιζόταν ένας διαφορετικός (προς το καλύτερο) Ολυμπιακός στα επίσημα. Απλώς τα προηγούμενα καλοκαίρια βλέπαμε στα φιλικά έστω κάποιους αυτοματισμούς, κάποιες εμπνεύσεις επιθετικά, καταγράφαμε ευκαιρίες που κατέληγαν σε γκολ ή μη. Πλέον, βλέπουμε ευκαιρίες με το σταγονόμετρο σε όλα τα φιλικά και από αυτοματισμούς ελάχιστα πράγματα. Μακάρι τα πράγματα να συμβούν όπως τα «εγγυήθηκε» ο Μαρτίνς. Απέναντι του θα βρει μία Μακάμπι που δεν φημίζεται για την καλή της άμυνα, αλλά φημίζεται για τα «μηχανάκια» που έχει στην μεσοεπιθετική της γραμμή.

Προσωπικά, η μοναδική απορία που έχουμε για τη διεξαγωγή του φιλικού με τον Άρη, έχει να κάνει με τον σκοπό του αγώνα. Ο Μαρτίνς, όπως έδειξε και στην πράξη, παραδέχτηκε ότι ήταν ένα φιλικό για να πάρουν χρόνο συμμετοχής ορισμένα παιδιά που δεν θεωρούνται βασικοί.

Το ερώτημα λοιπόν που γεννάται είναι το εξής: Αυτή την ευκαιρία έπρεπε να την πάρουν εννιά βράδια πριν από την πρώτη ευρωπαϊκή μάχη ή μήπως έπρεπε να γίνει ένα έξτρα φιλικό στην Αυστρία για να βγάλει τα συμπεράσματά του ο Μαρτίνς για ποδοσφαιριστές που σε πρώτη φάση δεν έχει στο μυαλό του για βασικούς;

Υποτίθεται ότι οι περισσότεροι προπονητές χρησιμοποιούν το τελευταίο φιλικό προετοιμασίας ως την «πρόβα τζενεράλε» ενόψει της πρώτης επίσημης υποχρέωσης. Ο Πορτογάλος τεχνικός λοιπόν το χρησιμοποίησε για να δώσει ευκαιρίες! Θα είχε τους λόγους του.

Προφανώς θεώρησε ότι δεν χρειαζόταν η ενδεκάδα που δοκιμάστηκε με την Άλκμααρ, να ξαναδοκιμαστεί σε ακόμη ένα φιλικό, έτσι ώστε να φανεί στην πράξη αν ο Ολυμπιακός μπορεί να βελτιωθεί στον τρόπο παραβίασης της αντίπαλης εστίας (ή να γίνει πιο πειστικός στο δημιουργικό κομμάτι) σε κανονική ροή αγώνα και όχι μέσω των στατικών φάσεων.

Δεν λέμε φυσικά ότι όσοι έπαιξαν με την Άλκμααρ, έπρεπε να παίξουν δύο 24ωρα αργότερα στην Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσε το φιλικό με τον Άρη ή με άλλον αντίπαλο να γίνει π.χ. την Τετάρτη ή την Πέμπτη, έξι – επτά μέρες δηλαδή πριν από την Μακάμπι.

Μένουμε στο ότι ο Μαρτίνς είναι ο προπονητής, εκείνος ζει καθημερινά την ομάδα, κάτι παραπάνω γνωρίζει απ’ όλους μας και ίσως θα ήθελε να παίξει και ένα... κρυφτούλι στους Ισραηλινούς, ενδεχομένως να προφυλάξει και ορισμένους ποδοσφαιριστές. Όλα είναι μέσα στο «παιχνίδι». Όπως και να 'χει, εκείνος είναι που στο τέλος θα πάρει τα εύσημα ή θα δεχτεί σκληρή κριτική ανάλογα με τα αποτελέσματα. Εκείνος και οι ποδοσφαιριστές του οφείλουν να παρουσιαστούν έτοιμοι (για τα δεδομένα της εποχής) στην Χάιφα για να πάρουν ένα αποτέλεσμα, που δεν θα μετατρέψουν σε θρίλερ τον επαναληπτικό. Ο ίδιος ο Πορτογάλος άλλωστε το εγγυήθηκε δημοσίως.

Ξέρουμε ότι θέαμα δύσκολα θα μπορέσει να προσφέρει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Υποχρέωσή του όμως είναι η πρόκριση. Έστω και με… μισό μηδέν!