Νίκος Αναστόπουλος: «Για να πάρεις πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό δεν αρκεί να πάρεις καλούς παίκτες» 

Θα εκδώσει πάρα πολλά αντίγραφα της επετειακής φανέλας του Ολυμπιακού με το όνομά του και του χάλκινου παπουτσιού, από τη σεζόν που είχε βγει τρίτος σκόρερ στην Ευρώπη. Παρότι έχουμε μιλήσει πολλές φορές με τον Νίκο Αναστόπουλο, είχε καινούργια πράγματα πάλι να πει...

Νίκος Αναστόπουλος: «Για να πάρεις πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό δεν αρκεί να πάρεις καλούς παίκτες» 

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» την 1/6/2022

Μου είπε φίλος σου ότι ετοιμάζεις σκηνικά...

Τον Σεπτέμβρη που ξεκινάει η νέα ποδοσφαιρική σεζόν συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη διάκριση που είχα να βγω τρίτος σκόρερ στην Ευρώπη. Και ετοιμάζω πράγματα.

Ποιοι πήραν το χρυσό και το ασημένιο παπούτσι;

Ο Γκόμεζ της Μπενφίκα και ο Χούτμαν της Φέγενορντ.

Πόσα γκολ είχες βάλει;

Είχα βάλει 29. Αυτό που θα κάνω δεν το έχει κάνει άλλος. Τον Σεπτέμβρη θα βγάλω σε πολλά αντίτυπα μία αναμνηστική φανέλα επετειακή σαν αυτή που φορούσα τη σεζόν 1982-83 που βγήκα τρίτος σκόρερ στην Ευρώπη. Ξέρω ότι πολύς κόσμος θεωρεί εκείνη τη φανέλα πολύ όμορφη, εκείνη με τη FIAT στο μπροστινό μέρος. Θα βγάλω και αντίγραφα του χάλκινου παπουτσιού με την υπογραφή μου. Το χάλκινο παπούτσι με το οποίο με βράβευσαν στο Παρίσι.

Η επετειακή φανέλα θα έχει το όνομά σου πίσω;

Ναι, θα γράφει Αναστόπουλος. Αν και τότε οι φανέλες που φορούσαμε δεν έγραφαν τα ονόματά μας πίσω.

Πόσες φανέλες θα βγάλεις;

Ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει τον αριθμό. Θα είναι πολλές πάντως. Θα βγάλω και μπλουζάκια που θα έχουν τη φωτογραφία με το ανάποδο ψαλίδι που είχα κάνει.

Ποιο απ’ όλα τα ψαλίδια;

Με τη Λάρισα αντίπαλο, στα Γιάννινα έπαιζε ο Ολυμπιακός γιατί ήμασταν τιμωρημένοι.

Το είχες βάλει στόχο να βγεις μέσα στους τρεις πρώτους σκόρερ; Ναι, το ήθελα σαν τρελός. Όταν έφτασα τα 20 γκολ, άρχισα να το πιστεύω. Τελικά έφτασα τα 29 γκολ. Τότε η Adidas διοργάνωνε τη βράβευση των τριών πρώτων σκόρερ στην Ευρώπη και ήταν μεγάλος θεσμός, όλοι οι επιθετικοί στην Ευρώπη κοιτούσαμε πόσα γκολ έβαζαν οι άλλοι. Μου είχε γίνει έμμονη ιδέα. Η βράβευση έγινε σε ένα από τα πιο φημισμένα κλαμπ στο Παρίσι, το Μουλέν Ρουζ.

Είχε και γυναίκες να χορεύουν;

Όχι, μόνο φαγητό.

Πες μου κάνα παρασκήνιο από τότε.

Είχα πάει τη Δευτέρα με τον Γιώργο Πρίφτη στο Παρίσι, η βράβευση ήταν την Τρίτη, έφυγα χαράματα Τετάρτης, γύρισα σπίτι και κοιμήθηκα γιατί παίζαμε την ίδια μέρα με τα Γιάννινα! Κερδίσαμε 5-1 και έβαλα 3 γκολ! Προπονητής ήταν ο Χέερ. Γενικός αρχηγός ο Μιλτιάδης Μαρινάκης.

Κάνα φράγκο είχες πάρει για το χάλκινο παπούτσι;

Όχι, τίποτα.

Από χορηγό;

Τίποτα.

Από τον Ολυμπιακό;

Ούτε. Ήταν το γόητρο μόνο. Η δόξα. Θέλω να σου πω επίσης ότι στην προσπάθεια αυτή που θα κάνω με έχει βοηθήσει ο μεγαλύτερος συλλέκτης ποδοσφαιρικών εμφανίσεων, ο φίλος μου Θεόφιλος Αδαμάκης.

Ποιο ήταν το γούρι σου;

Έβγαινα πάντα τελευταίος από την καταπακτή στο γήπεδο. Και καμιά φορά για να μου κάνει πλάκα ο Βαμβακούλας έβγαινε εκείνος τελευταίος, γιατί ήξερε ότι τσατιζόμουν.

Γκόμενες σε κυνηγούσαν τότε φαντάζομαι.

Ο κόσμος με αγαπούσε, δεν το συζητάμε. Μετά από κάθε ματς με περίμεναν έξω φίλαθλοι, και τους άλλες παίκτες βεβαίως. Είχαμε πάρει το πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά. Σερί τα παίρναμε.

Τους έδινες και «φοράκια»; Ο Γαλάκος μού έχει πει ότι μοίραζε σε κόσμο 50 εισιτήρια σε μεγάλα ματς.

Όχι μόνο σε μεγάλα ματς. Τότε ο κόσμος έψαχνε με αγωνία εισιτήριο ακόμα και σε ματς που δεν ήταν ντέρμπι.

Στα ντέρμπι τι γινόταν;

Με το που τελείωνε το ματς της Κυριακής, άρχιζε η πίεση για εισιτήριο για το ντέρμπι της επόμενης Κυριακής! Έπαιρναν τηλέφωνο στο σπίτι μου, γιατί τότε δεν υπήρχαν κινητά. Ερχόντουσαν στις προπονήσεις στον Ρέντη και μας ζητούσαν εισιτήριο.

Ο Λεμονής μού έχει πει ότι πριν από το ματς με τον Άγιαξ πήγαινε και κοιμόταν σε άλλο σπίτι, γιατί χτυπούσε ο κόσμος τα παράθυρα και την πόρτα του σπιτιού για εισιτήριο.

Το ματς με τον Άγιαξ στο ΟΑΚΑ και το ματς με το Αμβούργο στο ΟΑΚΑ είναι οι αγώνες στους οποίους ο Ολυμπιακός πιστεύω ότι είχε τον περισσότερο κόσμο από ποτέ! Να έχεις υπόψη σου, το ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός το εγκαινίασε. Σε ματς με την Έστερ 2-0 όπου το πρώτο γκολ το έβαλα εγώ από σέντρα του Κουσουλάκη και το δεύτερο το έβαλε ο Κοκολάκης.

Τι νούμερο παπούτσι φόραγες; Δεν σε έχω ρωτήσει ποτέ. 42.

Πώς βλέπεις τώρα τον Ολυμπιακό; Τις μεταγραφές που έχει κάνει και πού χρειάζεται ακόμα ενίσχυση.

Πρώτα απ' όλα, ήταν μεγάλη κίνηση να αναλάβει την προεδρία στη Σούπερ Λιγκ ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρουν μόνο ο Ολυμπιακός και η Νότιγχαμ αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχει την τεχνογνωσία να βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μην ξεχνάμε ότι ανέβασε ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ, το κορυφαίο πρωτάθλημα στον πλανήτη. Αν ήταν άλλος στη θέση του, δεν θα ασχολιόταν με την προεδρία στη Σούπερ Λιγκ.

Τον Ολυμπιακό πώς τον βλέπεις στο αγωνιστικό κομμάτι; Θα πάρει το πρωτάθλημα από τον Δεκέμβρη πάλι. Γράψε το. Και ελάτε να μου πείτε ότι θα εκτεθώ. Πότε εκτέθηκα προβλέποντας για τον Ολυμπιακό; Βλέπω και τι μεταγραφές κάνουν οι άλλοι. Ο Ολυμπιακός είχε ήδη τον κορμό και τον ενδυναμώνει σε θέσεις όπου πονούσε. Στα εξτρέμ, στο δεξί μπακ, πάνε και για μπαλαδόρο χαφ, αυτόν τον Βραζιλιάνο της Παλμέιρας που είναι βασικός σε ομάδα που πήρε δύο Κόπα Λιμπερταδόρες. Και ο Δανός της Νότιγχαμ είναι καλός παίκτης, όχι μόνο εξτρέμ αλλά και πίσω από τον κυνηγό. Και ο Καμαρά είναι πολυσύνθετος, όχι μόνο φορ αλλά και πίσω από τον κυνηγό και εξτρέμ. Θα είναι σίγουρα πιο καλός ο Ολυμπιακός από πέρσι.

Ε, πέρσι δεν είδαμε μπάλα.

Και να σου πω για τον Βρσάλικο. Τον ξέρω καλά τον παίκτη. Είχα πάει στις προπονήσεις της Ατλέτικο και έβλεπα τη δουλειά του Σιμεόνε. Θα σου στείλω φωτογραφία που έχω μαζί του. Θα λυθεί ένα πρόβλημα που είχε ο Ολυμπιακός σε αυτήν τη θέση. Είναι δεξί μπακ με μεγάλη πείρα, πολύ καλός αμυντικά, πολύ καλός στις διαγώνιες καλύψεις, πολύ καλός στο να βγει μπροστά από τον αντίπαλο επιθετικό όταν γίνει σέντρα. Όταν προωθηθεί μάλιστα, οι σέντρες του είναι καλές, έχει και ταχύτητα.

Εσύ ποιον θα κράταγες ανάμεσα σε Χασάν και Τικίνιο;

Μη με βάζεις σε αυτό, ο Μαρτίνς ξέρει καλύτερα. Πάντως, πρωτάθλημα, πλέι οφ, Κύπελλο, Ευρώπη δεν βγαίνουν με δύο κυνηγούς. Με Ελ Αραμπί και Καμαρά έχεις καλό δίδυμο, αλλά χρειάζεται άλλος ένας. Τον Καμαρά τον θεωρώ μεγάλη μεταγραφή, είναι παίκτης ταχυδυναμικός. Ψηλός και γρήγορος. Ειδικά στις αντεπιθέσεις, όταν ζητάει την μπάλα στον χώρο. Και στο κεφάλι είναι καλός. Δεν είναι παίκτης περιοχής, ταιριάζει με τον Ελ Αραμπί που είναι παίκτης περιοχής. Και αν χάσει την μπάλα, θα σε πιέσει.

Μια συνέντευξη που έκανα του νεαρού του Τέττε που πήρε την ελληνική ιθαγένεια την είδες;

Διαβάζω «ΦΩΣ».

Τον είχες δει πέρσι με την Κηφισιά στη Σούπερ Λιγκ 2, τον ξέρεις. Τι γνώμη έχεις;

Έχει μέλλον, είναι ψηλός και γρήγορος, ταχυδυναμικός, μου άρεσε. Νέο παιδί, εξελίξιμο.

Για Καλαμάτα θα πεις κάτι; Την άφησες στα μέσα της σεζόν.

Το μόνο που θα πω είναι ότι εύχομαι στον κ. Πρασσά και στον κ. Ράλλη να δουν την Καλαμάτα εκεί όπου θέλουν, της αξίζει της Καλαμάτας να ανέβει στη Σούπερ Λιγκ. Την ανεβάσαμε στη Β' Εθνική, αν δεν μας αφαιρούσαν τους βαθμούς θα κάναμε πρωταθλητισμό και στη νέα κατηγορία.

Ήσουν υπέρ του να ανανεώσει ο Ελ Αραμπί;

Βεβαίως. Τρία χρόνια στον Ολυμπιακό, τρία πρωταθλήματα, είναι από τους στυλοβάτες. Δεν είναι όμως και νέο παιδί. Καλά έκανε και πήρε τον Καμαρά.

Παναθηναϊκό πώς βλέπεις;

Χάνει καλούς παίκτες. Ένα έχω να πω για τους αντιπάλους του Ολυμπιακού: θα περιμένουμε να δούμε όλες τις μεταγραφές τους, αλλά για να πάρουν το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό, δεν φτάνει μόνο να φέρουν καλούς παίκτες. Με σκέτο καλούς παίκτες δεν παίρνεις το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό.

3-5-2 μπορεί να παίξει ο Ολυμπιακός με τόσους κυνηγούς και με τα καλά στόπερ που έχει;

Είναι ένα σύστημα που στην Ιταλία το παίζουν πολύ. Αλλά πρέπει να γνωρίζεις πώς να το εφαρμόσεις. Το έπαιξαν καταπληκτικά η Αταλάντα και η Ίντερ. Έφτασε στο σημείο να το παίξει και η Ατλέτικο, που ο Σιμεόνε έπαιζε μονίμως 4-4-1-1.

Δεν θέλει μπακάρες όμως στις πτέρυγες αυτός ο σχηματισμός; Βεβαίως. Γιατί τα δύο πλάγια μπακ στην ουσία βγαίνουν ως εξτρέμ. Πρέπει όμως να έχεις και καλά στόπερ, γιατί, αν είναι επιθετικά τα μπακ σου και δεν έχεις τα κατάλληλα στόπερ, πίσω δημιουργούνται προβλήματα. Το έπαιξα στην Καλαμάτα από ένα σημείο και μετά, πήγαμε πολύ καλά, είναι μια τακτική καλή.

Η Β' Εθνική μαστίζεται από το στοίχημα;

Δεν ασχολούμαι. Δεν το έχω συναντήσει.

Ο μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού, ο Παπανικολάου, μένει ακόμα στην ίδια πολυκατοικία με εσένα;

Όχι, έφυγε. Θες να σου πω για το μπάσκετ που το αγαπώ; Ο Μπαρτζώκας παρέδωσε μαθήματα! Έχασε ένα ματς από τον Παναθηναϊκό και έλεγαν «πάλι τα ίδια». Ναι, πάλι τα ίδια, μετά του πήρε επτά συνεχόμενες νίκες! Δεν ξανάγινε.