Νίκος Σαργκάνης στο «ΦΩΣ» για το χαμένο πέναλτι του Παμλίδη: «Ντροπή αυτά που λέγονται»

Ο πιο ειδικός στα πέναλτι, γιατί και τα έπιανε και τα εκτελούσε! Νίκος Σαργκάνης. Τι πιθανότητες δίνει να ήταν «στημένο» το πέναλτι του Παμλίδη. 

Νίκος Σαργκάνης στο «ΦΩΣ» για το χαμένο πέναλτι του Παμλίδη: «Ντροπή αυτά που λέγονται»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Το ζήσαμε κι αυτό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να χάνει παίκτης του Απόλλωνα πέναλτι, για την ακρίβεια να το πιάνει ο τερματοφύλακας του Ατρόμητου, ο Γιαννιώτης, και να γεμίζουν οι ιστοσελίδες με ρεπορτάζ από «διαρροές» με υποψίες για τον Παμλίδη, τον κάλεσαν, μάλιστα, στα γραφεία του Απόλλωνα για απολογία…

Μία ομάδα ο Απόλλων που αλλάζει τους προπονητές σαν τα πουκάμισα, μάλιστα κάποιους τους παίρνει, τους διώχνει και τους ξαναπαίρνει! Ο Παράσχος έκανε δηλώσεις πρόσφατα ότι ο ιδιοκτήτης της ομάδας υποψιαζόταν συνεχώς παίκτες ότι είναι «ματιασμένοι», ότι είναι ύποπτοι, ένας ιδιοκτήτης που ο κόσμος τον ακούει στις εξέδρες κατά καιρούς να φωνάζει, να δίνει εντολές σε παίκτες και προπονητές, τα είπε και ο Παράσχος, τα έχουν πει κι άλλοι, και εμένα μου τα έχουν πει κατ' ιδίαν.

Το θέμα είναι ο Παμλίδης τώρα. Έκανα ρεπορτάζ και συνέντευξη. Πρώτα το ρεπορτάζ. Το παιδί έχει καταρρακωθεί, ένα πολύ καλό παιδί, στα Γιάννινα που ήταν λένε ότι είναι ένα από τα καλύτερα παιδιά που πέρασαν στην Ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα. Τι είπε σε συμπαίκτες του στα αποδυτήρια για την εκτέλεση του πέναλτι, η οποία ήταν αδύναμη προς τη γωνία και το έπιασε ο τερματοφύλακας; «Δεύτερη σκέψη, έκανα δεύτερη σκέψη, αλλού ήθελα να τη στείλω και τελευταία στιγμή άλλαξα από το άγχος, μπερδεύτηκα». Περισσότερα δεν ήθελε να πει, ήταν απαρηγόρητος. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τον τρέλαναν.


Πάμε τώρα σε έναν ειδικό στα πέναλτι, έναν σπεσιαλίστα, όχι μόνο ως τερματοφύλακα αλλά και ως εκτελεστή! Ο Νίκος Σαργκάνης δεν ήταν μόνο μεγάλος τερματοφύλακας στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό, αλλά υπήρξαν εποχές που εκτελούσε εκείνος τα πέναλτι, τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στον Παναθηναϊκό. Έχει βάλει πολλά γκολ από πέναλτι. «Δολοφονικά» χτυπήματα πέναλτι από τον Σαργκάνη, είχε ένα πόδι-κεραυνό. Έχουν ενδιαφέρον αυτά που μου είπε για το πέναλτι του Παμλίδη. Είναι τεχνικά ζητήματα, να διαβάζουμε τι λένε οι ειδικοί πριν πούμε το κοντό μας και το μακρύ μας…

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 22/3/2022

Νίκο, το χτύπημα αυτό μπορεί να είναι παίκτη στημένου; Αν θέλει να το χάσει ο παίκτης, δεν την πετάει έξω; Πλάγια ή από πάνω να τη στείλει, στα πουλιά.

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα!


Τι εννοείς;

Δεν υπάρχει περίπτωση, παιδί μου, αηδίες είναι αυτά που λέγονται. Βλέπουμε παίκτες να κάνουν ένα τσιμπηματάκι στην μπάλα και να πηγαίνει η μπάλα στη μέση, ίσα που περνάει τη γραμμή, αλλά πέφτει ο τερματοφύλακας και τρώει το γκολ. Αν έστεκε όρθιος και το έπιανε, τι θα λέγαμε, ότι ο παίκτης που σούταρε ήταν στημένος; Αν το πιάσει, πρέπει τον παίκτη να τον κρεμάσουν δηλαδή! Δεν γίνονται αυτά.


Πώς το εξηγείς αυτό το χτύπημα;

Μπορεί να άλλαξε γνώμη το παιδί τελευταία στιγμή.


Αυτό έμαθα από το περιβάλλον του παίκτη.

Είδες; Εγώ που δεν το ήξερα, σου το είπα! Αν κάνει δεύτερες σκέψεις ο ποδοσφαιριστής και είναι αγχωμένος, μπερδεύεται. Αλλά σου ξαναλέω: πόσες περιπτώσεις έχουμε δει παίκτες παγκοσμίως να τσιμπάνε αδύναμα την μπάλα και να τη στέλνουν στη μέση του τέρματος… Αν δεν πέσει ο τερματοφύλακας, θα λένε ότι του την έδωσε στα χέρια! Εδώ ο τερματοφύλακας του Ατρόμητου έπεσε στη γωνία για να την πιάσει. Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό. Αν έπεφτε δηλαδή από την άλλη πλευρά ο τερματοφύλακας, δεν θα έμπαινε γκολ; Γκολ θα έμπαινε. Τι στημένο λένε. Ντροπή.


Έχω δει σεζόν στον Ολυμπιακό που εκτελούσες εσύ τα πέναλτι, ενώ στην ομάδα υπήρχε ο Αναστόπουλος! Γιατί αυτό;

Και στον Παναθηναϊκό υπήρξε εποχή που εκτελούσα εγώ τα πέναλτι, ενώ στην ομάδα υπήρχε ο Σαραβάκος! Απλώς, όταν δεν βρίσκονταν σε καλή κατάσταση, αναλάμβανα εγώ.


Ποιο ήταν το ατού σου;

Ψυχολογία. Η εκτέλεση του πέναλτι θέλει ψυχολογία. Δεν σκεφτόμουν τίποτα, σημάδευα μια γωνία ψηλά και δυνατά, μπαμ, μέσα. Δεν είναι ανάγκη να πάει στο «Γ» της εστίας.


Ποιο είναι το πιο δύσκολο πέναλτι για τον τερματοφύλακα;

Ψηλά και προς το πλάι. Ξαναλέω, δεν είναι ανάγκη να πάει στο «Γ», ας είναι ένα μέτρο ψηλά. Διότι ο τερματοφύλακας συνήθως χαμηλώνει και πέφτει συρτά.


Το πιο ρισκαδόρικο πέναλτι δεν είναι ψηλά κοντά στο οριζόντιο;

Το πιο ρισκαδόρικο είναι αυτό που είπα πριν, ότι τσιμπάνε την μπάλα και τη ρίχνουν στη μέση του τέρματος ποντάροντας στο ότι ο τερματοφύλακας θα πέσει σε μία γωνία. Επίσης, ρίσκο είναι να πας να σημαδέψεις ψηλά το «Γ». Το πιο καλό πέναλτι, το πιο αποδοτικό θεωρώ εγώ, είναι να πάει ένα μέτρο ψηλά η μπάλα και δυνατά σε μία πλευρά.


Ποιον αντίπαλο θαύμαζες πιο πολύ στα πέναλτι;

Μία φορά είχε έρθει το Αμβούργο σε φιλικό τουρνουά στο ΟΑΚΑ, πήγαμε στον τελικό με τον Ολυμπιακό και το χάσαμε στα πέναλτι. Όλα τα πέναλτι τα έβαζαν και όλα πήγαιναν ψηλά κοντά στο οριζόντιο δοκάρι! Ήταν πολύ καλοί αυτοί. Επίσης, σπουδαίος στα πέναλτι ήταν ο Κόλεφ, ο Βούλγαρος στον Παναθηναϊκό. Σε κοίταγε, περπατούσε, έφτανε στην μπάλα και περίμενε την τελευταία κίνησή σου. Κι αυτός τη σούταρε έτσι ώστε ίσα που περνούσε τη γραμμή η μπάλα. Ήταν πολύ εύστοχος και το είχε, ρε παιδί μου, ο άνθρωπος, το είχε. Όλα είναι ψυχολογία. Δηλαδή από τα 11 μέτρα δεν μπορείς να βάλεις γκολ; Εύκολα. Αλλά το ψυχολογικό βάρος σε επηρεάζει, γι' αυτό έχουμε δει να χάνονται πέναλτι και από τους πιο μεγάλους παίκτες. Μουντιάλ ολόκληρο έχει χαθεί στα πέναλτι με το χαμένο πέναλτι του παικταρά του Μπάτζιο. Και συζητάμε τώρα για τα πλέι άουτ του Απόλλωνα...


Ποιον τερματοφύλακα θαύμαζες στα πέναλτι;

Τον Σμάιχελ. Να σου πω όμως κάτι; Δεν μου αρέσουν οι ακρότητες με τα πέναλτι, ο Τούχελ της Τσέλσι έβγαλε τον Μεντί που τα είχε πάει καταπληκτικά και έβαλε τον Κέπα για τα πέναλτι και τον... ήπιαν! Αδικία για τον Μεντί. Η ψυχολογία του παιδιού ήταν στα ύψη, γιατί τον βγάζεις, τι πάει να πει ο άλλος είναι καλύτερος στα πέναλτι; Υπάρχει δηλαδή άλλος τερματοφύλακας για τα πέναλτι και άλλος για τον αγώνα; Δεν το δέχομαι αυτό.


Τι συμβουλή δίνεις σε έναν νέο τερματοφύλακα για το πέναλτι; Διαλέγει γωνία και πέφτει ή περιμένει;

Το πέναλτι είναι και ποιος το χτυπάει. Τον έχεις δει σε σκάουτινγκ; Είναι δεξιοπόδαρος ή αριστεροπόδαρος; Το μεγαλύτερο ποσοστό τερματοφυλάκων έχει προαποφασίσει πού θα πέσει. Μπορεί να κάνει μία κίνηση ο γκολκίπερ δεξιά αλλά να πέσει αριστερά, όμως αυτό το έχει προαποφασίσει.


Εσύ έτσι έκανες;

Τις περισσότερες φορές ναι. Έβλεπα αν είναι δεξιοπόδαρος ή αριστεροπόδαρος ο άλλος, τι φόρα παίρνει και είχα αποφασίσει λίγο πριν σουτάρει πού θα εκτιναχθώ.