Πολύ πίσω στα γκολ ο Ολυμπιακός! Αλλά δεν είναι αποκλεισμένος από την Αταλάντα - για ειδικούς λόγους

Πολύ πίσω στα γκολ ο Ολυμπιακός! Αλλά δεν είναι αποκλεισμένος από την Αταλάντα - για ειδικούς λόγους

Είδα και τα 3 σερί ντέρμπι με Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, με ΠΑΟΚ στην Τούμπα και με ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη ανάμεσα σε κόσμο του Ολυμπιακού για να έχω το κοινό αίσθημα, τι λέει ο κόσμος. Ο Ολυμπιακός στη Λεωφόρο ήταν κακός, αλλά δεν έχασε. Ο Ολυμπιακός στην Τούμπα στο πρώτο ημίχρονο ήταν πάλι κακός, αλλά δεν έχασε. Ο κόσμος γκρίνιαζε πολύ κατά τη διάρκεια και των δύο ματς. Ο Ολυμπιακός με την ΑΕΚ προχθές δεν ήταν ο δυνατός Ολυμπιακός, αλλά κέρδισε.

3 συνεχόμενα ντέρμπι που ο Ολυμπιακός μπορούσε να τα χάσει, αλλά δεν τα έχασε. 3 συνεχόμενα ντέρμπι που τελειώσανε οριστικά το πρωτάθλημα.

Και το ερώτημα είναι: αν ο Ολυμπιακός φτιάξει τις χτυπητές αδυναμίες του σε 3 θέσεις, με πόσους βαθμούς θα το πάρει του χρόνου;

Διότι μη γελιόμαστε, έχει χτυπητές αδυναμίες ο Ολυμπιακός (συγκρινόμενος με Ολυμπιακούς άλλων χρόνων). Στα εξτρέμ έχει αδυναμίες, στα πλάγια μπακ έχει αδυναμίες και στα χαφ έχει αδυναμίες.

Η φετινή του μέτρια εικόνα δεν είναι τυχαία. Όλοι ευθύνονται, αλλά ο προπονητής δεν ξέχασε την μπάλα. Το απέδειξε άλλωστε η διοίκηση του Ολυμπιακού, που πολύ σωστά τού ανανέωσε το συμβόλαιο. Ο προπονητής αυτός επανέφερε τον Ολυμπιακό στην τροχιά των τίτλων. Έχει προβλήματα όμως σε ορισμένες θέσεις. Και με ευθύνη δική του σε επιλογές, η ουσία είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν παίρνει από τα εξτρέμ του αυτό που θα έπρεπε και αυτό που έχουν πληρωθεί οι παίκτες. Έχουν πληρωθεί καλά, αλλά δεν προσφέρουν. Με εξαίρεση τον Μασούρα. Ο οποίος όμως δεν είναι μεταγραφή. Ο δε Αγκιμπού τα περισσότερα τα έχει προσφέρει από τον άξονα.

Ο Ολυμπιακός κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη ειδικών του ποδοσφαίρου με τους οποίους μιλάω θα ήταν άλλη ομάδα αν είχε δύο πλάγια μπακ επιθετικά. Όπως είχε στο παρελθόν. Θα ήταν άλλη ομάδα αν είχε και μία εξτρεμάρα. Όπως είχε στο παρελθόν. Επίσης, το κέντρο του δεν είναι όπως ήταν.

Παρόλα αυτά, η ομάδα δεν είναι αποκλεισμένη στα ματς με την Αταλάντα - όπως νομίζουν πολλοί. Για ειδικούς λόγους. Να σας πω τους λόγους. Ο πρώτος είναι τακτικός, αγωνιστικός. Οι αδυναμίες του Ολυμπιακού είναι στο να παίξει επιθετική μπάλα. Δεν είναι στο να παίξει κλεφτοπόλεμο. Μπορεί να παίξει κλεφτοπόλεμο με την Αταλάντα, η οποία είναι το φαβορί, και να πάρει αυτό που θέλει - με τη βοήθεια και της τύχης.

Το στυλ του Ολυμπιακού που έχει αυτήν την εποχή ταιριάζει στην Αταλάντα. Μπορεί να τα καταφέρει ο Ολυμπιακός.

Ο δεύτερος λόγος είναι ψυχολογικός. Οι παίκτες-και ειδικά οι ξένοι- ζουν και αναπνέουν γι’ αυτά τα ματς. Μπορεί να σνομπάρουν λίγο ένα ματς με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, η οποία ΑΕΚ είναι πολύ πίσω στη βαθμολογία, αλλά θα τα δώσουν όλα σε ευρωπαϊκό ματς. Τέτοιοι αγώνες είναι ευκαιρίες μεγάλης μεταγραφής.

Το θέμα όμως είναι να ξαναφτιάξει ομάδα ο Ολυμπιακός που θα παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και θα είναι χορτασμένος από μπάλα ο κόσμος του.

Προσέξτε στατιστικά στα 3 ντέρμπι -και δεν είναι μόνο τα ντέρμπι- κάπως έτσι είναι όλη η φετινή χρονιά. Φτωχά σκορ, λίγες τελικές προσπάθειες.

Ολυμπιακός μέσα στο Καραϊσκάκη με την προβληματική φέτος ΑΕΚ που χάνει από κάθε πικραμένο:

Πέντε σουτ στο αντίπαλο τέρμα ο Ολυμπιακός, πέντε σουτ στο αντίπαλο τέρμα και η ΑΕΚ.

Έξι κόρνερ ο Ολυμπιακός, δέκα κόρνερ η ΑΕΚ.

Με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα:

Έξι σουτ στο αντίπαλο τέρμα ο ΠΑΟΚ, δύο ο Ολυμπιακός.

Οκτώ κόρνερ ο ΠΑΟΚ, τρία κόρνερ ο Ολυμπιακός.

Επτά φάουλ έκανε ο ΠΑΟΚ, δεκαέξι φάουλ έκανε ο Ολυμπιακός.

Πάμε τώρα στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό:

Επτά σουτ ο Παναθηναϊκός, δύο σουτ ο Ολυμπιακός.

Έξι κόρνερ ο Παναθηναϊκός, μηδέν κόρνερ ο Ολυμπιακός.

Μιλάμε για Παναθηναϊκό που είναι 23 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό.

Μιλάμε για Παναθηναϊκό που είναι 3 βαθμούς κάτω από τον ΠΑΣ Γιάννινα! Με ένα ματς λιγότερο.

Μιλάμε για Παναθηναϊκό που είναι έναν βαθμό πάνω από τον ΟΦΗ και την Τρίπολη, αλλά ο Αστέρας Τρίπολης έχει ένα ματς λιγότερο.

Είναι ένα σοκ για τους αντίπαλους του Ολυμπιακού πώς τους παίρνει έτσι εύκολα το πρωτάθλημα, ενώ είναι μέτριος. Ενώ έχει χτυπητές αδυναμίες σε ορισμένες θέσεις και ενώ δεν έχει παίκτες που να κάνουν το μεγάλο πρωτάθλημα φέτος.

Κανείς παίκτης του Ολυμπιακού ως τώρα δεν κάνει το μεγάλο πρωτάθλημα.

Ο Ολυμπιακός είναι πίσω στις βασικές στατιστικές ατομικές κατηγορίες, είναι πίσω στους σκόρερ, είναι πίσω στις ασίστ.

Άλλες χρονιές ο Ολυμπιακός είχε τον πρώτο σκόρερ μακράν, Ελ Αραμπί για παράδειγμα, είχε τον πρώτο στις ασίστ, φέτος κανείς δεν μπορείς να πεις ότι κάνει σούπερ πρωτάθλημα.

Και όμως, αυτή η ομάδα επειδή έχει το μέταλλο, επειδή έχει τον καλύτερο προπονητή και επειδή έχει το καλύτερο ρόστερ με πολλές επιλογές, αντέχει στον πρωταθλητισμό. Και το ερώτημα είναι: οι αντίπαλοί του τι κάνουν; Την αυτοκριτική τους την κάνουν; Πώς θα δυναμώσουν το ρόστερ τους για να πιάσουν τον Ολυμπιακό - αν αυτός ενισχύσει την ομάδα του με τρεις καλούς παίκτες;

Ο Ολυμπιακός άλλα χρόνια διέλυε τους αντίπαλους στα ντέρμπι, έβαζε και μεγάλα σκορ. Φέτος δύσκολα, πολύ δύσκολα. Αλλά πάλι δεν χάνει. Ο μέτριος Ολυμπιακός δεν χάνει.

Θυμόμαστε τις τριάρες και τις τεσσάρες στην ΑΕΚ άλλα χρόνια, μην πάμε μακριά, πέρυσι έριξε 1-4 στη Λεωφόρο στον Παναθηναϊκό και 1-5 στην ΑΕΚ.

Φέτος ο Ολυμπιακός είναι δύσκολος μπροστά. Στον Παναθηναϊκό δεν έβαλε ούτε ένα γκολ σε δύο ματς, στο Καραϊσκάκη και στη Λεωφόρο! 0-0 ήρθαν και τα δύο ματς.

Φτωχό το 1-1 στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ, 2-1 στο Καραϊσκάκη στον α' γύρο.

1-0 τώρα την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη. Μόνο με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ «άνοιξε» το ματς, με τελικό αποτέλεσμα 2-3.

Συνολικά φέτος στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός έχει βάλει 38 γκολ, ενώ ο ΠΑΟΚ 46!Προσέξτε, ο Ολυμπιακός έχει βάλει μόλις 1 γκολ περισσότερο από την ΑΕΚ, η οποία είναι 17 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό! 38 γκολ ο Ολυμπιακός, 37 γκολ η ΑΕΚ. Ο Βόλος, που είναι κάτω από τη μέση της βαθμολογίας, είναι στην 9η θέση, με τους μισούς βαθμούς από τον Ολυμπιακό (56 βαθμούς ο Ολυμπιακός, 28 βαθμούς ο Βόλος), έχει βάλει 34 γκολ! Μόλις 4 γκολ λιγότερα από τον Ολυμπιακό!

Όλος ο Βόλος δεν στοιχίζει όσο στοιχίζει ένας παίκτης του Ολυμπιακού και όμως, έχει βάλει 34 γκολ, ενώ ο Ολυμπιακός 38. Αυτό δείχνει και το γιατί ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν είναι ευχαριστημένος με την μπάλα που παίζει η ομάδα.

Ο Ολυμπιακός φέτος πορεύεται με την άμυνά του που είναι η καλύτερη όλων, με το μέταλλό του, με τη νοοτροπία του νικητή και με την ανυπαρξία των αντιπάλων του. Έχει και τύχη που δεν είχε τα δύο χρόνια που έχασε τον τίτλο.

Σε 22 αγώνες να έχει βάλει 38 γκολ ο Ολυμπιακός είναι φτωχή επίδοση. Πέρυσι ξέρετε με πόσα γκολ τελείωσε τους 26 αγώνες του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός; Στην κανονική περίοδο, δεν βάζω τα πλέι οφ, στα οποία έκανε μεγάλα σκορ. Στους 26 αγώνες του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός πέρυσι έβαλε 64 γκολ! Και έφαγε μόνο 13! Φέτος ο Ολυμπιακός έχει βάλει σε 22 αγώνες μόνο 38 γκολ.

Η διαφορά πέρυσι μεταξύ των γκολ που έβαλε και των γκολ που δέχτηκε σε 26 ματς ήταν 51 γκολ υπέρ του! Η διαφορά φέτος σε 22 αγωνιστικές στα γκολ είναι 27 υπέρ του! Τεράστια η διαφορά πέρυσι με φέτος.

Και όμως, παίρνει πάλι το πρωτάθλημα.

Πέρυσι ο Ολυμπιακός έβαλε στα 26 ματς του πρωταθλήματος 64 γκολ, σχεδόν τα διπλάσια (!) από τον δεύτερο Άρη, ο οποίος έβαλε 34. Πολύ περισσότερα και από την ΑΕΚ πέρυσι και από τον ΠΑΟΚ και από τον Παναθηναϊκό, από όλους. 41 γκολ είχε βάλει η ΑΕΚ, 49 ο ΠΑΟΚ, 30 ο Παναθηναϊκός.

Επαναλαμβάνω, οι φτωχές επιδόσεις του Ολυμπιακού φέτος στα γκολ δεν θα καθορίσουν τους αγώνες με την Αταλάντα. Σε αυτά τα ματς θα πάει ταμπουρωμένος, να χτυπήσει στο τρανζίσιον, στις στημένες φάσεις, χρειάζεται και τύχη. Με την Αταλάντα μετράει ότι ο Ολυμπιακός έχει έμπειρους παίκτες στην άμυνα, καλή άμυνα, μακράν την καλύτερη στο πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός έχει δεχτεί μόλις 11 γκολ στο πρωτάθλημα, τα μισά από τον ΠΑΟΚ (22) και την ΑΕΚ (23)!

ΥΓ. 1: Σκεφτείτε ο Ολυμπιακός φέτος να είχε έναν παίκτη σαν τον Άμραμπατ με την απόδοση που έπιασε στο Καραϊσκάκη, να σπάει άμυνες και να ελευθερώνει συμπαίκτες. Προσωπικές ενέργειες που έχουν λείψει φέτος. Όχι μόνο από τον Ολυμπιακό, αλλά από όλες τις μεγάλες ομάδες.

ΥΓ. 2: «Λευτεριά στα αδέρφια» φώναζαν ΠΑΟΚτσήδες στον αγώνα μεταξύ των δεύτερων ομάδων του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ. Δεν υπάρχει σωτηρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο...