Ολυμπιακός: Ένα είναι το μυστικό σε συμφωνίες τύπου Μαρινάκη - Μαρτίνς

Όταν οι διαπραγματεύσεις Μαρινάκη - Μαρτίνς ολοκληρώνονται μέσα σε λίγα λεπτά και το οικονομικό σκέλος συζητήθηκε στο τέλος μίας προδιαγεγραμμένης συμφωνίας, δείχνει ξεκάθαρα ότι η σχέση τους ξεπερνάει τα όρια του εργοδότη - εργαζομένου. Στο τέλος όμως πάντοτε μετρούν και τα αποτελέσματα.

Ολυμπιακός: Ένα είναι το μυστικό σε συμφωνίες τύπου Μαρινάκη - Μαρτίνς

Τί κρύβεται πίσω από την ατάκα του Βαγγέλη Μαρινάκη για τον Πέδρο Μαρτίνς ότι «εκτός από καλός προπονητής, είναι και ένας πολύ καλός φίλος»;

Αυτό είναι ξεκάθαρα το μυστικό στη συμφωνία για επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών έως το 2024. Η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Μαρινάκη και Μαρτίνς που υπερκάλυψε τις κουβέντες για οικονομικά, για χρήματα, για μπόνους, για, για, για...

Να ξέρετε ένα πράγμα: Για τον Πέδρο Μαρτίνς υπήρχε ενδιαφέρον από αραβικές χώρες, από Ρωσία, από Βραζιλία. Περίμεναν τις εξελίξεις στο θέμα του συμβολαίου του ομάδες από την Γαλλία. Αν δεν τα έβρισκε με τον Ολυμπιακό, την αμέσως επόμενη μέρα θα του είχε προταθεί ένα υψηλότατο συμβόλαιο. Εν ολίγοις δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει άνεργος. Αμέσως θα έβρισκε την επόμενη επαγγελματική του στέγη.

Γίνεται ντόρος για το γεγονός ότι έχει συνάψει συνεργασία με τον «χρυσοδάκτυλο» Πίνι Ζαχάβι που «λύνει και δένει» στην Αγγλία. Στο πρωτάθλημα δηλαδή που είναι το όνειρό του να δουλέψει κάποια στιγμή. Πίστευαν ότι πίσω από αυτή τη συνεργασία ετοιμαζόταν το επόμενο βήμα του Μαρτίνς.

Κι όμως! Παρεξηγήθηκαν τα πράγματα. Μία κουβέντα με τον Βαγγέλη Μαρινάκη έφτανε και περίσσευε. Μια κουβέντα που δεν είχε να κάνει - επαναλαμβάνουμε - με χρήματα. Είχε να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την επιβεβαίωση της σχέσης που έχουν οι δύο άνδρες. Μιας σχέσης που έχει ξεπεράσει πλέον τα στενά όρια του επαγγελματισμού και επιβεβαιώθηκε σε δημόσια θέα. Μιας σχέσης που βλέπεις δύο ανθρώπους να συνεννοούνται με κλειστά μάτια. Μιας σχέσης που δίνει τη δυνατότητα στον Μαρινάκη να λέει π.χ. στην Κρίσταλ Πάλας πέρσι το καλοκαίρι «ξεχάστε το», όταν οι Λονδρέζοι έβαλαν στο... σημάδι τον Πορτογάλο και ήταν διατεθειμένοι να δώσουν τα 4 εκ. ευρώ της ρήτρας που υπήρχε στο συμβόλαιο. Όλα αυτά πάντοτε σε συνεννόηση με τον Πέδρο.

Αυτό είναι το μυστικό. Μια σχέση που θυμίζει έως έναν βαθμό τη σχέση του Μαρινάκη με τον Βαλβέρδε, μολονότι οι πρώτες αγάπες έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά. Και η αλήθεια είναι ότι ο Ερνέστο ήταν μία κατηγορία μόνος του.

Ο Μαρτίνς όμως κατάφερε κάτι που πολλοί δεν περίμεναν. Να αντέξει στην πίεση, να παίξει άμυνα στις... επιθέσεις που δεχόταν και να φτάσει πλέον σε ένα σημείο ακόμα και σπουδαίοι προπονητές όπως ο Ζοσέ Μουρίνιο να παρακολουθούν στενά τη δουλειά του στον Ολυμπιακό. Κυρίως, όμως, να αναγκάσει έναν πρόεδρο να τον εμπιστευτεί τυφλά και να τον στηρίξει σε δύσκολες στιγμές ενώπιον όλων των ποδοσφαιριστών. Ακόμα και σε περιόδους που κάποιοι παίκτες συζητούσαν μεταξύ τους ότι ο Μαρτίνς «δεν θα την έβγαζε καθαρή». Ο Πέδρο όμως είναι εδώ και όσοι θεωρούσαν ότι είχε τελειώσει, βολοδέρνουν κάπου σε... χωριά της Ευρώπης.

Το νέο του συμβόλαιο το κέρδισε με τη δουλειά που έχει ρίξει. Μια δουλειά που δεν την έριξαν άλλοι πολυδιαφημισμένοι προπονητές στο παρελθόν. Λάθη θα κάνει, όπως έχει κάνει αρκετά μέσα στη σεζόν. Όπως και άστοχες μεταγραφικές επιλογές. Κριτική θα του ασκηθεί ξανά σε κακές βραδιές. Αλίμονο αν δεν κάνει λάθη.

Το θέμα είναι ότι γνωρίζοντας πως έχει τη στήριξη από τη διοίκηση, μπορεί να δουλεύει δίχως ενοχλητικούς ψιθύρους αριστερά - δεξιά, οι οποίοι έδιναν την εντύπωση ότι σε κάθε στραβό αποτέλεσμα θα έκλεινε ο κύκλος του στο λιμάνι. Κι αυτό - πιστέψτε μας - είναι το πιο σημαντικό.

Από εκεί και πέρα, ας μην γελιομαστε. Όσο περισσότερα χρόνια μένει ένας προπονητής, οι απαιτήσεις γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Και κακά τα ψέματα, μια επαγγελματική σχέση διατηρείται και μέσα από τα αποτελέσματα. Φέτος υπάρχουν σύμφωνα με τη διοίκηση κάποια άλλοθι για την εικόνα του Ολυμπιακού. Δύσκολα θα μεταμορφωθεί θεαματικά προς το καλύτερο έως το τέλος της σεζόν.

Του χρόνου λοιπόν οι απαιτήσεις θα είναι αυξημένες... Ο Μαρτίνς έχει μια τεράστια πρόκληση μπροστά του. Να μην κλείσει απότομα ο επαγγελματικός κύκλος του στον Ολυμπιακό, γιατί στο τέλος τις περισσότερες φορές μετρούν τα αποτελέσματα. Οι δε φιλικές σχέσεις θα μείνουν αναλλοίωτες στον χρόνο. Θα μας πείτε βέβαια, ότι μια φορά τον κράτησε έχοντας χάσει ένα πρωτάθλημα. Δεύτερη φορά θα μπορούσε να συμβεί;

Για αυτό το λόγο ξαναλέμε: Η απόφαση που πήρε ο Μαρτίνς δεν θα μπορούσε να την πάρει ο οποιοσδήποτε. Το πιο εύκολο για τον ίδιο θα ήταν να έφευγε με ψηλά το κεφάλι και την κατάκτηση ενός ακόμα τιτλου.

Ενόψει της νέας σεζόν είναι ολοφάνερο ότι ο Πορτογάλος πρέπει να βρει τα κουμπιά για τη βελτίωση της εικόνας και για να επιτευχθεί αυτο θα χρειαστούν αναγκαστικά και πιο εύστοχες μεταγραφικές επιλογές... Τουλάχιστον η ιστορία έχει δείξει ότι ο Μαρτίνς γνωρίζει το μυστικό και έχει τον τρόπο να ανταποκρίνεται, μολονότι η χρονιά που έρχεται θα είναι ακόμα πιο δύσκολη σε σχέση με την φετινή.

Όσο για την απόφαση του συλλόγου να τον κρατήσει; Ήταν σωστή γιατί ξέρει με ποιον προπονητής έχει να κάνει και δεύτερον, δεν υπάρχει το άγχος για το αν ο διάδοχός έχει το γερό στομάχι συν τις ικανότητες να ανταποκριθεί στον απαιτητικό πάγκο του Ολυμπιακού.