Γεώργιος Καρβουνιάρης: Στις Βρυξέλλες έχει 13 βαν για ΑμεΑ με το σήμα του Ολυμπιακού!

Γεώργιος Καρβουνιάρης, έχει την Νο1 εταιρεία με οχήματα μετακίνησης ΑμεΑ στις Βρυξέλλες, έβαλε στα οχήματα το σήμα του Ολυμπιακού. Ατέλειωτη η αγάπη του για τον Ολυμπιακό και την Καισαριανή. Κάθε τέτοια ιστορία είναι ένα μικρό διήγημα. «Ο θείος μου ήταν ο εισαγγελέας που δίκασε την 17 Νοέμβρη»!

Γεώργιος Καρβουνιάρης: Στις Βρυξέλλες έχει 13 βαν για ΑμεΑ με το σήμα του Ολυμπιακού!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Προ ολίγου καιρού έβγαλα έναν «τρελό» Ολυμπιακό από την Ελβετία, ο οποίος έχει βάλει το σήμα του Ολυμπιακού στα τρία φορτηγάκια του, είχε βάλει το σήμα του Ολυμπιακού ως λόγκο και στην εταιρεία του που τοποθετεί εκεί σιλικόνες. Ο Σίλας Αυγέρης. Έσκισε το θέμα, είχε ιδιαίτερη απήχηση. Τώρα βγάζω άλλον ένθερμο Ολυμπιακό, επιχειρηματία στις Βρυξέλλες πολλά χρόνια, ο οποίος έχει βάλει το σήμα του Ολυμπιακού στα πολλά βαν για ΑμεΑ που έχει, μια ντουζίνα βαν! Είναι ο Γεώργιος Καρβουνιάρης.

Κάθε τέτοια ιστορία είναι ένα μικρό διήγημα, μαθαίνουμε και πράγματα για ξένες πόλεις.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 28/1/2022

Πόσα χρόνια είσαι στις Βρυξέλλες;

Από το 1985! 36 ολόκληρα χρόνια.

Από την τραγωδία του Χέιζελ;

Αμέσως μετά το Χέιζελ.

Πώς βρέθηκες εκεί;

Ήταν ο έρωτας... Βρισκόμουν στη Λέσβο, δούλευα σε ένα φορτηγό τη μέρα και σε μια ντισκοτέκ το βράδυ. Η γυναίκα μου έκανε διακοπές στο νησί και γνωριστήκαμε.

Βελγίδα;

Ελληνίδα γεννημένη στις Βρυξέλλες. Οι γονείς της ήταν Έλληνες ανθρακωρύχοι παλιά εδώ.

Εσύ από πού είσαι;

Από την Καισαριανή. Ο Ολυμπιακός και η Καισαριανή είναι οι μεγάλες μου αγάπες. Να σου πω κάτι για την Καισαριανή που δεν γνωρίζει ο κόσμος;

Βεβαίως.

Στην Καισαριανή παλιά ήμασταν μειοψηφία οι Ολυμπιακοί. Ήταν πάρα πολλοί Απολλωνιστές και ΑΕΚτσήδες - λόγω προσφύγων. Και Παναθηναϊκοί, διότι ήταν κοντά η Λεωφόρος, πήγαιναν με τα πόδια στο γήπεδο τότε! Στην οικογένειά μου ήταν όλοι με τον Απόλλωνα. Ο ξάδερφός μου, ο Αργύρης Μαρκής, έπαιζε στον Απόλλωνα. Και ήταν ο δεύτερος μετά τον Σιδέρη που έπαιξε στο εξωτερικό, πήγε στις ΗΠΑ. Ο θείος μου Βασίλης Μαρκής ήταν ο εισαγγελέας που δίκασε τη 17 Νοέμβρη!

Και πώς τους ξέφυγες εσύ;

Ο μπαμπάς μου ήταν ΚΚΕ και εργάτης, πάντα στο λιμάνι, στον Πειραιά. Έπαιρνε τη σημαία την κόκκινη και με πήγαινε στο Καραϊσκάκη.

Ποια κόκκινη σημαία; Του Ολυμπιακού ή του ΚΚΕ;

Στη σημαία του ΚΚΕ έβαζε το σήμα του Ολυμπιακού. Είχα και φιλαράκι κολλητό στην Καισαριανή γείτονα του Κρητικόπουλου. Μας έπαιρνε ο συχωρεμένος ο Μιχάλης Κρητικόπουλος και μας πήγαινε στο γήπεδο, μας έδινε «φοράκια» στη Θύρα 6, βλέπαμε τον Ολυμπιακό και μας γύρναγε στο σπίτι. Ο συχωρεμένος ο Μιχάλης ήταν ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου.

Πώς πρόκοψες στις Βρυξέλλες και έφτιαξες τέτοιο στόλο με βαν για ΑμεΑ; Η γυναίκα σου ήταν πλούσια;

Ανθρακωρύχοι ήταν οι γονείς της, δεν περίμενα προίκα. Δουλέψαμε σκληρά και αυτά που φτιάξαμε τα κάναμε εγώ και η γυναίκα μου μαζί. Δασκάλα ήταν σε βελγικό σχολείο. Έχουμε μια κόρη 32 χρόνων, επίσης δασκάλα, και έναν γιο 34 χρόνων, επίσης δάσκαλο - τον πήρα στην επιχείρηση. Και η γυναίκα του γιου μου δασκάλα είναι! Όλοι σε δημοτικά σχολεία.


Και πώς άρχισες αυτήν την επιχείρηση;

Όταν ήρθα στις Βρυξέλλες δεν ήξερα καν γαλλικά! Εδώ μιλάνε γαλλικά, αλλά και φλαμανδικά.

Πιο πολύ;

Άμα ξέρεις γαλλικά, πας παντού εδώ. Ο πεθερός μου δούλευε για μία εταιρεία με ΑμεΑ, μπήκα και εγώ στη δουλειά γιατί ήμουν ταξιτζής μετά τον στρατό στην Αθήνα. Με αγαπήσανε και τους αγάπησα. Από το ένα αυτοκίνητο που πήραμε, πήγαμε στο δεύτερο, μετά πήγαμε στο τρίτο και φτάσαμε τώρα τα 13 βαν! Είμαστε η Νο1 εταιρεία που μετακινεί ΑμεΑ στις Βρυξέλλες! Μπες στο σάιτ μας να δεις, Handikar.

Δηλαδή τι κάνετε;

Παίρνουμε από το σπίτι τους άτομα με κινητική αναπηρία ή διανοητική αναπηρία και τα πάμε σε ημερήσια κέντρα απασχόλησης. Το βράδυ τους παίρνουμε και τους γυρνάμε στο σπίτι τους. Έχουμε βαν διαμορφωμένα ειδικά για τέτοια άτομα.

Τι έχουν τα βαν;

Ράμπα ηλεκτρονική για να έχει πρόσβαση το αμαξίδιο, ζώνες ειδικές για υπερκινητικά άτομα, κάθε τι που χρειάζεται να εξυπηρετήσει όλα τα ΑμεΑ. Τα βαν χωράνε μέχρι 8 άτομα. Είναι ειδικά διαμορφωμένα για να υπάρχει άνετος χώρος.

Στις Βρυξέλλες έχει πολλούς Έλληνες;

Είχε. Πλέον δεν είναι σαν τους σπανιόλους και τους Ιταλούς. Έφυγαν οι πολλοί Έλληνες της πρώτης γενιάς. Αυτοί που έμειναν δουλεύουν στο ΝΑΤΟ, στην Κομισιόν, καλές δουλειές. Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια με την κρίση στην Ελλάδα βλέπεις να έρχονται εδώ νέα παιδιά, διπλωματούχοι από την Ελλάδα και να ψάχνουν δουλειές στη λάντζα, στα εστιατόρια.

Πόλη με υψηλό βιοτικό επίπεδο, ε;

Είναι από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα στην Ευρώπη σε θέματα υγείας και προστασίας του πολίτη. Εμείς δουλεύουμε στις Βρυξέλλες, αλλά μένουμε στο Βατερλώ.

Πόση ώρα από τις Βρυξέλλες;

Μισή ώρα. Το σπίτι μου είναι 1 χιλιόμετρο από το πεδίο της κρίσιμης μάχης που έχασε ο Ναπολέων.

Έχει μουσείο εκεί;

Ναι, έχει μουσείο με τα όπλα της εποχής, έχει απολιθωμένα σκοτωμένα άλογα και κάθε χρόνο γίνεται μια αναπαράσταση της μάχης. Έχει μείνει όπως ήταν το στρατηγείο του Ναπολέοντα και επίσης έχει μείνει όπως ήταν το στρατηγείο του Βρετανού Ουέλινγκτον. Και έχω γείτονα τον Σίλβιο Προτό, που έπαιξε τερματοφύλακας στον Ολυμπιακό. Ξέρεις πόσο γούσταρε τον Ολυμπιακό και τη ζωή στην Ελλάδα; Ενώ στην Άντερλεχτ έπαιξε χρόνια και ήταν αρχηγός, δεν θέλει να ακούει για Άντερλεχτ. Να μην ξεχάσω να σου πω ότι κάθε χρόνο έρχομαι να βλέπω τον Ολυμπιακό στο γήπεδο σε 3 4 ματς και τον παρακολουθώ ανελλιπώς δορυφορικά.

Αξέχαστο ματς;

Όταν ήρθε ο Ολυμπιακός να παίξει με την Άντερλεχτ και νίκησε 0-3 με χατ τρικ του Μήτρογλου, την ημέρα του αγώνα ήμουν στο Γκραν Πλας, την περίφημη πλατεία των Βρυξελλών για να φάω ένα σουβλάκι. Έχει ελληνικά μαγαζιά εκεί. Με ρώτησαν από το κανάλι του Ολυμπιακού - υπάρχει στο youtube το βίντεο- τι βλέπω για το ματς και απάντησα 3 γκολ θα τους βάλουμε. Και τους βάλαμε 3 γκολ.

Πού αξίζει να πάει όποιος έρθει στις Βρυξέλλες;

Γκραν Πλας, εμείς οι Έλληνες εκεί τη λέμε Χρυσή Πλατεία, διότι τα αετώματα στα κτίρια είναι χρυσαφί. Οι γαλλόφωνοι τη λένε Γκραν Πλας, Μεγάλη Πλατεία. Οι φλαμανδόφωνοι τη λένε Markt.

Αγορά δεν σημαίνει αυτό στα γερμανικά;

Ναι. Έχει μεγαλείο αυτή η πλατεία, φανταστικά κτίρια και μαγαζιά. Επίσης αξίζει να πάει κανείς στο Ατόμιουμ. Ένα πράγμα τεράστιο σαν τον Πύργο του Άιφελ, είναι υπερμεγέθυνση του πυρήνα του ατόμου. Εννέα σφαίρες διασωληνωμένες από την κάτω σφαίρα ως την πάνω, έχει ένα ασανσέρ που λένε ότι είναι το πιο γρήγορο του κόσμου! Όταν φτάσεις την πάνω σφαίρα, αν έχει καλό καιρό, έχεις θέα μέχρι την Αμβέρσα! Φοβερό θέαμα. Και δίπλα είναι το στάδιο Χέιζελ, που δεν υπάρχει πια και στη θέση του είναι το γήπεδο Ρουά Μποντουάν - προς τιμήν ενός από τους πιο αγαπητούς βασιλιάδες του Βελγίου που πέθανε.

Αν θυμάμαι καλά, οι γαλλόφωνοι είναι στο Βέλγιο πιο λίγοι από τους φλαμανδόφωνους και πιο φτωχοί. 60%-40%. Σωστά;

Ακριβώς.

Υπάρχει μίσος μεταξύ τους;

Δεν τα πάνε καλά. Το βασίλειο είναι αυτό που τους κρατάει. Αν δεν ήταν το βασίλειο, θα είχαν χωρίσει όπως η Σλοβακία με την Τσεχία.

Πώς είναι οι Βέλγοι ως λαός;

Οι Βέλγοι δεν μπορείς να πεις ότι είναι λαός με ταυτότητα. Έχουν πάρα πολλές επιρροές. Από τους Ολλανδούς, από τους Γάλλους, από τις αποικίες τους στην Αφρική, είδες η Εθνική Βελγίου πόσους έγχρωμους έχει, επίσης έχει επιρροές από Ιταλούς μετανάστες, από Τούρκους, από μουσουλμάνους, είναι λαός πολυπολιτισμικός.

Με την τρομοκρατία ξεπεράστηκε το πρόβλημα;

Όχι. Όπως θα γνωρίζεις, οι τρομοκράτες εδώ γεννιούνται. Οι σκοτωμοί στο Παρίσι και σε άλλες χώρες έγιναν από τρομοκράτες που είχαν εδώ την έδρα τους. Θα σου πω μόνο ένα περιστατικό για να καταλάβεις: Έχασα τον πεθερό μου από Covid και η πεθερά μου ήταν μόνη της, έχει ένα πολύ ωραίο σπίτι στο κέντρο των Βρυξελλών. Πήγαμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να μην είναι μόνη της. Ενώ όλος ο κόσμος πέταγε πυροτεχνήματα, αυτοί έβαλαν βόμβα! Τρώγαμε και μας ήρθαν στο κεφάλι τα τζάμια. Έσπασαν τα τζάμια όλων των σπιτιών στη γειτονιά. Δεν θέλω να επεκταθώ σε θρησκευτικά θέματα και να γίνω πιο συγκεκριμένος, καταλαβαίνεις...

Ο καιρός πώς είναι;

Σαν του Λονδίνου, με ομίχλες και βροχές. Τα τελευταία χρόνια όμως μας έχει ξαφνιάσει. Έχουμε πιο μαλακό χειμώνα απ’ ό,τι παλιά και τα καλοκαίρια έχουμε τόσες βροχές που κάνει πλημμύρες. Όταν ήρθα εδώ, το 1985, από τον Νοέμβριο οι λίμνες ήταν παγωμένες. Έκαναν πατινάζ πάνω στις λίμνες. Τα τελευταία χρόνια δεν παγώνουν οι λίμνες ποτέ.

Ο χαμός που έγινε εδώ με τα χιόνια, γίνεται εκεί;

Τέτοιο χιόνι που έριξε μέσα σε μία μέρα στην Αθήνα στις Βρυξέλλες έχουμε χρόνια να δούμε. Αν και προετοιμασμένοι για τέτοιες καταστάσεις, μας έχει τύχει να κλειστούμε με τις ώρες στον περιφερειακό δρόμο των Βρυξελλών. Τα τελευταία χρόνια βάζουμε όλοι από τέλη Οκτωβρίου ειδικά λάστιχα για χειμώνα. Στις περιοχές που χιονίζει τακτικά, όπως είναι η Βαλονία, στις επαρχίες της Λιέγης, της Ναμίρ, του Λουξεμβούργου, είναι καλά προετοιμασμένοι και δεν βλέπεις τέτοια προβλήματα.

Τον Ολυμπιακό πώς τον βλέπεις αγωνιστικά;

Παίρνω διαρκείας εισιτήριο και κάρτα μέλους, κάρτα φιλάθλου. Η ομάδα φαίνεται χωρίς φρεσκάδα. Ίσως η προετοιμασία λόγω κορονοϊού δεν ήταν καλή. Ο Μαντί Καμαρά ειδικά είναι πολύ πεσμένος. Στα χαφ είμαστε κάτω από άλλες χρονιές. Και μην ξεχνάμε ότι μας λείπει πολύ ο Φορτούνης.

Ανησυχείς για το πρωτάθλημα;

Νομίζω ότι η ομάδα έχει μάθει στις κακοτοπιές και ξέρει να παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει. Όπως έχει μάθει και στις τρικλοποδιές. Το ποδόσφαιρο που παίζουμε φέτος δεν βγάζει μάτια, αλλά η συγκομιδή βαθμών είναι πολύ καλή. Βέβαια, όπως έχεις αναφέρει, αν χάσουμε στην Τούμπα, ίσως κινδυνεύσουμε για τον τίτλο. Σίγουρα πάντως θα αγχωθούμε.

Σε απασχολεί αν θα ανανεώσει ο Ελ Αραμπί;

Και βέβαια! Δεν βρίσκεις άλλον Ελ Αραμπί! Είχα βοηθήσει κάποτε με τον τρόπο μου να έρθει ο Τζιμπούρ στον Εθνικό Αστέρα στην Καισαριανή... Ο μάνατζέρ του ήταν στη φυλακή για στημένα παιχνίδια και πήγε τσάμπα στον Εθνικό Αστέρα. Αυτός ήταν σεντερφοράρα! Αλλά στο μυαλό λίγο περίεργος.

Πόσων ετών είσαι;

62 στα 63.

Οι Βελγίδες λένε τίποτα;

Όχι σαν τις Ελληνίδες!

Το Βέλγιο αν θυμάμαι καλά έχει δεκαπλάσιες εξαγωγές από την Ελλάδα, ενώ έχει ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα.

Πολύ σωστά, Θέμη. Το Βέλγιο είναι παραγωγικό κράτος, ενώ η Ελλάδα είναι δυστυχώς καταναλωτικό κράτος. Και το τρομερό είναι ότι εδώ στο Βέλγιο δεν παράγουν μόνο αμάξια και ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά -αν είναι δυνατόν- έρχονται στην Ελλάδα ντομάτες από το Βέλγιο!

Πες μου τι άλλο αξίζει να γράψω για τις Βρυξέλλες και θα κλείσουμε με μία τρέλα για τον Ολυμπιακό.

Οι Βρυξέλλες είναι πανέμορφος προορισμός, θα τον πρότεινα σε όλους. Είμαστε 300 χιλιόμετρα από το Παρίσι, 230 χιλιόμετρα από τη Βόνη και από το Άμστερνταμ, είμαστε 2 ώρες με το τρένο από το Λονδίνο. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ είναι η καρδιά της Ευρώπης με την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και είναι η πιο «πράσινη» πόλη σε σχέση με τον πληθυσμό της στην Ευρώπη!

Τι πληθυσμό έχει;

Ένα εκατομμύριο. Και πάρα πολλούς ξένους, διπλωμάτες, ευρωβουλευτές, συνοδούς, εργαζόμενους στο ΝΑΤΟ κ.λπ.

Πες μου και μία τρέλα με τον Ολυμπιακό.

Με τον Ατίλιο τον συχωρεμένο. Έπαιζε ο Ολυμπιακός μπάσκετ στο Παπαστράτειο με τον Παναθηναϊκό και φύγαμε κατευθείαν μετά το ματς 4 άτομα και πήγαμε στα Γιάννινα που έπαιζε ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός! Γιάννινα με τους παλιούς άθλιους δρόμους μέχρι να φτάσεις εκεί. Και ηττηθήκαμε και στα 2 ματς.