Να δώσει απαντήσεις στη Λεωφόρο!

Ο Γιάννης Κατσαρός γράφει για τη βαρύτητα που έχει το Κυριακάτικο (16/1) ντέρμπι αιωνίων, τον ισχυρό εντός έδρας Παναθηναϊκό και τον πληγωμένο Ολυμπιακό που θέλει να κλείσει «στόματα» σε ένα σημαντικό χρονικό σημείο! 

Να δώσει απαντήσεις στη Λεωφόρο!

Αυτές οι ημέρες πριν το αιώνιο ντέρμπι έχουν τη δική τους, ξεχωριστή ομορφιά. Η προετοιμασία της ομάδας, το άγχος και η ανυπομονησία των οπαδών, δίνουν στην αναμέτρηση μεγαλύτερο κύρος. Αλλά για μισό λεπτό: Ένα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός έχει πάντα ενδιαφέρον. Ανεξάρτητα σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δύο τους, πρόκειται για τη «μητέρα των μαχών» και σίγουρα δεν μπορεί κανείς να μπει σε διαδικασία προβλέψεων. Το συγκεκριμένο – ύστερα από καιρό – έχει ιδιαίτερη σημασία παρά τη μεγάλη βαθμολογική διαφορά.

Οι Πειραιώτες προέρχονται από τη «λευκή» ισοπαλία με τον Απόλλωνα Σμύρνης (πρώτο εκτός έδρας ματς που δεν κερδίζει ο Ολυμπιακός) και δεν σκοπεύουν να παραμείνουν δεύτερη σερί φορά μακριά από τη νίκη. Άλλωστε μια ήττα σε συνδυασμό με τρίποντο της ΑΕΚ επί του Παναιτωλικού θα έβαζε ξανά «φωτιά» στο πρωτάθλημα. Και αν ο κόσμος θεωρεί πως οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούν να απειληθούν στην Ελλάδα, ο Πέδρο Μαρτίνς δεν θα επιδιώξει να το δοκιμάσει. Στον Ρέντη το έχουν «κυκλώσει» το παιχνίδι και θέλουν σαν… τρελοί να το κερδίσουν.

Όπως προαναφέραμε, όχι μόνο γιατί παίζουν απέναντι στον μεγάλο αντίπαλο τους αλλά και γιατί οι τρεις βαθμοί θα φέρουν ηρεμία στις τάξεις της ομάδας. Ο κορονοϊός, οι απουσίες λόγω Κόπα Άφρικα πλήγωσαν τον πρωταθλητή Ελλάδας που επιθυμεί να γυρίσει τη Δευτέρα στη βάση του με ανεβασμένη ψυχολογία και να κοιτάξει το πρόγραμμα «βουνό» με παιχνίδια εντός και εκτός συνόρων (Αταλάντα).

Ο Ολυμπιακός γυρίζει στη Λεωφόρο μετά το εμφατικό 1-4 για τα πλέι οφ. Οι «πράσινοι» στο ντέρμπι της Κυριακής (16/1) εφόσον με το καλό αυτό γίνει, έχουν φέτος κάνει ρεκόρ στην έδρα τους με επτά νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα. Αποτελέσματα που για τον Παναθηναϊκό δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια στο γήπεδό του (και φυσικά έχουν πάει στράφι, διότι εκτός έδρας έχει το ακριβώς αντίθετο πρόσωπο). Στον Πειραιά γνωρίζουν πως πρόκειται για το πιο δύσκολο ματς των τελευταίων ετών. Ο Γιοβάνοβιτς έχει ένα πολύ καλό δουλεμένο σύνολο που μπορεί να κάνει ζημιά.

Τα προβλήματα που έχει να διαχειριστεί ο Πορτογάλος τεχνικός είναι αρκετά, όμως στον Ολυμπιακό έχουν τον τρόπο να τα ξεπερνάνε. Αυτό άλλωστε μας έχει δείξει η αρμάδα του Μαρτίνς τα τελευταία τρία χρόνια. Το «πρέπει» είναι μεγάλο. Πολλοί μετά το στραβοπάτημα στη Ριζούπολη σκέφτηκαν – πιθανότατα από μέσα τους – πως ίσως μπορούν να κυνηγήσουν τον τίτλο και οι «ερυθρόλευκοι» είναι έτοιμοι να δώσουν απαντήσεις.

Οι τελευταίες μεγάλες νίκες ήταν κόντρα σε ΑΕΚ και Φενέρμπαχτσε. Στο μεγάλο λιμάνι ψάχνουν μια ακόμα τέτοια βραδιά η οποία θα γεμίζει αυτοπεποίθηση τους παίκτες. Βραδιά που θα γυρίσει τον… διακόπτη. Το παιχνίδι στο «Απόστολος Νικολαϊδης» είναι κομβικό για τη συνέχεια, καθώς αν ο Ολυμπιακός φύγει θριαμβευτής θα έχει κάνει τη μισή και παραπάνω δουλειά για την κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος.

Έστω και έτσι, ο μισός ελέω πανδημίας και Κύπελλο Εθνών Αφρικής, Ολυμπιακός, είναι ικανός να κερδίσει στη Λεωφόρο τον Παναθηναϊκό και να κοιτάξει τους επόμενους στόχους. Το Κύπελλο αλλά και τα δύο παιχνίδια με την Αταλάντα για το Europa League.