Η ΑΕΚ νίκησε Παναθηναϊκό και άγχος

Η πίεση που είχε η ΑΕΚ για να πάρει τη νίκη στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των «πράσινων»

Η ΑΕΚ νίκησε Παναθηναϊκό και άγχος

Η πίεση που είχε η ΑΕΚ για να πάρει τη νίκη στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των «πράσινων». Όχι γιατί και για τους φιλοξενούμενους δεν είχαν μεγάλη σημασία οι βαθμοί που χάθηκαν, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει δρόμο και πιο κοντινές αποστάσεις για να διεκδικήσει την ευρωπαϊκή έξοδο. Σε περίπτωση που η ΑΕΚ δεν κέρδιζε, η διαφορά από τον Ολυμπιακό από μεγάλη θα γινόταν χαώδης.

Με τη χθεσινή νίκη της κατάφερε να διατηρήσει την ελπίδα ότι μπορεί να το παλέψει στη συνέχεια. Έστω κι αν θα πρέπει να παίζει πολύ καλύτερα σε σχέση με τον συγκεκριμένο αγώνα. Οργανωμένη καλά ήταν η ΑΕΚ πίσω, αλλά αυτό δεν φτάνει για να κυνηγήσει έναν τίτλο. Το γρήγορο γκολ που πέτυχε με την ωραία ενέργεια του Σιμάνσκι στη σταματημένη άμυνα του Παναθηναϊκού τη βοήθησε ψυχολογικά, όμως διαφοροποίησε και το πλάνο της. Όχι του Γιαννίκη που ζητούσε να συνεχιστεί η επιθετική ένταση, αλλά των ίδιων των παικτών της που έμειναν όλοι πίσω από την μπάλα και είχαν στο μυαλό τους να μην αφήσουν τον Παναθηναϊκό να απειλήσει. Ψάχνοντας εκείνοι τις φάσεις στην κόντρα.

Αυτό έγινε μόνο προς το τέλος του ματς. Τότε που είχε μπει ο Τσούμπερ και έβαζε τα γκολ που (σωστά) ακυρώνονταν, αλλά και ο Παναθηναϊκός είχε μείνει από δυνάμεις και ιδέες. Ο καλύτερος και πιο επικίνδυνος παίκτης του, ο Αϊτόρ, είχε αντικατασταθεί. Μπορεί να είχε χάσει τη μεγάλη ευκαιρία, με τη… γονατιά στο δοκάρι στο ξεκίνημα της επανάληψης, αλλά γενικά ήταν ο μοναδικός που δημιουργούσε προβλήματα στην άμυνα της ΑΕΚ. Κι όταν βγήκε, η ομάδα του έπαψε να απειλεί. Αν για τον Παναθηναϊκό ήταν καλό ότι είχε την κατοχή μπάλας και έμοιαζε να επιτίθεται περισσότερο στο ΟΑΚΑ, η αδυναμία του να κάνει περισσότερες φάσεις σε μια κλειστή άμυνα ήταν ένα πρόβλημα.

Ο Γιοβάνοβιτς δεν μπόρεσε να το λύσει. Ο Γιαννίκης ίσως δεν είδε τους παίκτες του να κάνουν ό,τι ακριβώς ήθελε στο μεγαλύτερο διάστημα, αλλά έχει παίκτες με ποιότητα. Όπως ο γκολκίπερ Στάνκοβιτς και ο Τσούμπερ που ήρθε από τον πάγκο και αξιοποίησε πλήρως το ανοιχτό γήπεδο. Έστω κι αν ήταν άτυχος με το VAR.

Παρεμπιπτόντως, η διαιτησία του Ούγγρου ήταν από τις καλύτερες, προσεκτικότερες και πιο σοβαρές που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι γραμμές για τα οφσάιντ είναι για να χρησιμοποιούνται. Μια μέρα νωρίτερα, στην Κρήτη, κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί.